Episodi
-
ESG-frågorna är nu ständigt aktuella, speciellt med kriget i Ukraina och höga olje- och dieselpriser som ett resultat. Men så har det inte alltid varit. I det här avsnitt av Realtid ESG-podden får vi höra den otroliga historien om hur Gustav Hasselskog, vd och grundare för innovativa båttillverkaren Candela, fått kämpa i motvind i många år för att få sina elbåtar att flyga. Bokstavligen. Men allt förändrades den dagen då en synnerligen otippad investerare hörde av sig, nämligen amerikanen Chris Anderson, mest känd för att stå bakom fenomenet TED-talks.
Programledare: Joakim Båge -
I andra avsnittet för säsongen så träffar vi Lena Hök, EVP, Sustainability and Innovation, Skanska, som sedan i fjol även sitter med i koncernledningen för byggjätten. Hon berättar om hur bolagets inställning till ESG-frågor gått från att undvika nästa miljökatastrof till att bli en affärsmöjlighet. Skanska har bland annat startat ett ”PropTech Championship” ihop med branschorganisationen PropTech Sweden. Lena Hök nämner också vikten av att bli bättre på ”S” som prioritet på senare år, inklusive att se till att hela leverantörskedjan sköter sig. Som exempel nämner hon hur digitala kameror och AI-teknik på byggarbetsplatserna i USA har hjälpt till att minska smittspridningen och skydda medarbetare under pandemin.
Programledare: Joakim Båge -
Episodi mancanti?
-
Det skakar på börsen, inflationsspöket har satt skräck i investerarna och den stora omställningen till en grön och hållbar ekonomi har fortsatt prägla ekonomin 2022. I säsongspremiär 2022 av ESG-podden får vi träffa en panel av fondexperter som ger sina bästa tips på hur man ska tänka kring fondsparandet framgent. Panelen består av Shoka Åhrman, Sparekonom på SPP; Joakim Bornold, Sparekonom, Söderberg & Partners och Jens Aspengren, Sales Manager på Morningstar i Sverige.
Programledare: Joakim Båge
-
I femte avsnittet för säsongen så debatteras omställningen till hållbara finanser mellan två välkända branschprofiler: Robert Boije, chefsekonom för den statliga bolånebanken SBAB, och Sasja Beslik, hållbarhetschef för Danska PFA Pension. Utgångspunkten är deras senaste krönikor i Realtid samt nyheterna från COP26-konferensen i Glasgow.
Programledare: Joakim Båge -
I det fjärde avsnittet för säsongen av Realtid ESG-podden så träffar vi Finansinspektionens första hållbarhetschef Johanna Fager Wettergren. Vi utgår från COP26, det stora internationella klimatmötet i Glasgow som hon deltog i och som nyligen avslutades. Johanna berättar bland annat att Finansinspektionen varit drivande där i att ta fram en ny global standard för hållbarhetsredovisning och hur de nu också tar tag i greenwashing, eller grönmålning, på hemmaplan i Sverige. Det handlar om att följa upp och uppmärksamma bolag och fonder framställer sig som mer gröna än de egentligen är. Realtids krönikör Per Lindvall gästar också och ger sin syn på nyheterna från COP26 och hur viktig Finansinspektionens roll är i att säkerställa att den gröna omställningen går rätt till och att konsumenter och investerare skyddas mot grönmålning.
Programledare: Joakim Båge -
Ingmar Rentzhog, Vd och Grundare, We Don't Have Time, intervjuas i samband med sin keynote på ESG-dagen den 26 oktober på Kungsgatan i centrala Stockholm i detta specialavsnitt av podden. Vad var den röda tråden under dagen, vad var budskapet i hans keynote och vilka slutsatser kan man dra från hans perspektiv efter att ha lyssnat på de 30+ talare som deltog i programmet?
Programledare: Joakim Båge -
I det andra avsnittet för säsongen av Realtid ESG-podden så träffar vi Sofia Erixson, packaging manager på ICA Sverige samt Martin Lidstrand, Grundare, Johan Thiel, VD, på startupbolaget Trifilon. Ämnet? Plast. Namnkunniga riskkapitalister investerar miljarder i batteritillverkaren Northvolt för de ser stora möjligheter när fordonsflottan går från fossildriven till elektrifierad. Ytterligare miljarder investeras i SSAB Hybrit och H2GS för de ser behovet av fossilfritt stål i tillverkningen av bland annat mer hållbara fordon. Men dessa fordon innehåller också massvis med plast. Så är nästa naturliga tillväxtbransch inom hållbarhetsvågen i Sverige fossilfri plast?
Programledare: Joakim Båge -
I säsongspremiären av ESG-podden så berättar Johanna Gustafsson, Managing Director & Head of TransponderTech, på Saab om hur det var att komma ut som transkvinna som 45-åring chef på Saab i Linköping.
Ett öppet, personligt och hjärtligt samtal där hon också ger många handfasta tips för hur företag kan och bör hantera frågor kring jämställdhet och inkludering och hur en bra ESG-policy på detta område skapar ett starkare och mer lönsamt företag.
Programledare: Joakim Båge -
Avsnitt elva av ESG-podden är ett sommarspecial! Realtids krönikör Per Lindvall kommenterar utvalda klipp med de olika gästerna som intervjuats under första säsongen av podden och ger sin sin på utvecklingen framåt inom det snabbt växande området hållbara investeringar. Vad är på riktigt och vad är ”hetluft”? Dessutom gästas podden av Realtids nya vd Maria Pellborn. Hon berättar om vad som lockade henne till att ta jobbet som vd, hur det går för Realtid samt planerna för ett helt nytt hybridevent i höst för finansbranschen, ESG-dagen, den 26 oktober.
-
I tionde avsnittet av ESG-podden möter vi Fredrika Wessman som driver Norrskens senaste satsning, Norrsken Impact Accelerator. Intresset har varit rekordstort när Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken gått ut och bjudit in bolag att ansöka om att vara med i denna nya accelerator. 20 bolag har valts ut av över 2000 ansökningar, vilka kommer att få motsvarande en miljon kronor och genomgå ett åtta veckors skräddarsytt program med tillgång till mentorer i form av entreprenörer från en rad framgångsrika tech-bolag. Den 25 augusti kommer bolagen sedan få möjligheten att pitcha inför 150 investerare och Fredrika tror att vissa av bolagen har möjlighet att bli "impact-unicorns,” alltså hållbara bolag som är värderade till över en miljard dollar.
-
I det åttonde avsnittet av ESG-podden, så ligger fokus på ”S:et” i ESG, vilket innebär företags hanteringen av sin arbetskraft, till exempel jämställdhet i styrelse och ledning, och hur de förhåller sig till omvärlden och politiken. Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, säger till Realtid ESG-podden att han anser att i princip alla större svenska byggbolag är indragna i en ”röta” som grundar sig i att de i allt högre grad anlitar utländska underleverantörer som fuskar med skatten i Sverige. Anledningen är att kunna lägga konkurrenskraftiga anbud på olika byggprojekt från till exempel Trafikverket, något som gör honom ”ursinnig”. När Lennart Weiss initierade en granskning av sina egna underleverantörer på Veidekke som var baserade utomlands, så hävdar han att alla visade på tecken av skattefusk i Sverige: ”Jag upptäcker till min förvåning och förfäran att alla bolag som vi undersöker fuskade med löner, skatter och sociala avgifter”, säger han i podden on resultatet av de interna kontrollerna som han initierade förra året efter fått ansvar för compliance inom Veidekke. ”De här företagen har visat sig ha utvecklat en sofistikerad metodik att skapa en fasad av att allt är okej.” I podden så beskriver Lennart Weiss också vilken roll han anser att politiker, investerare och företagen själva har i att skapa bättre förutsättningar för en fungerande byggindustri i Sverige och är noga med att poängtera att han inte har något emot att utländsk arbetskraft, speciellt från andra EU-länder, kommer till Sverige, tvärtom är det bra, för det behövs mer duktig arbetskraft här inom byggbranschen. Det han vänder sig mot är just vad han anser vara ett utbrett skattefusk hos oseriösa utländska underleverantörerna som han anser i vissa fall till och med har kriminella kopplingar. Lennart Weiss anser att dessa oseriösa underleverantörer sätter konkurrensen i byggbranschen ur spel vilket i sig skapar stora risker för Sveriges ekonomi i sin helhet.
-
Grundaren och serieentreprenören Stefan Ytterborn berättar för Realtid ESG-podden om varför han startade elmotorcykelbolaget Cake samt avslöjar planen framåt för att finansiera ”en helt ny fordonsindustri.” Beslut om en börsintroduktion kan komma i vår och planen är att ta in mera kapital att verkligen skala upp från att bygga 600 till 200 000 motorcyklar och poängen med att bygga ett missions-drivet, hållbart bolag i dagens marknad. ”Man kan mycket väl tänka sig en börsintroduktion. Vi står i begrepp att ta en rad beslut avseende vägval avseende börsintroduktion eller om vi ska sikta på en B-runda. Det där kommer vi kunna deklarera ganska så snart här under våren,” säger Stefan Ytterborn i Realtid ESG-podden.
-
Första till Fjärde AP-fonderna, som förvaltar merparten av svenskarnas pensionskapital, har ett regelverk som slår fast att pensionspengarna ska förvaltas på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Kraven på hållbar förvaltning har ökat på senare år, vilket ska ske utan att göra avkall på långsiktig avkastning. Fondernas investeringar, en stor del utomlands, har varit föremål för en kritisk debatt i Sverige. John Howchin, Generalsekreterare, AP-fondernas etikråd, berättar i Realtids ESG-podd om hur arbetet fortskrider, nu senast genom att få Facebook att ta fram en global policy för mänskliga rättigheter. Han ger också sin syn på Tesla, Volkswagen, H&M, grönt stål, gruvindustrin, vätgas, framtiden för vattenkraft och kärnkraft, de svenska bankernas penningtvätthärvor och mycket mer i en exklusiv intervju i Realtids ESG-podd.
-
I Realtids nya ESG-podd så dyker vi ned på djupet i frågor som rör hållbara investeringar. Att investera hållbart är en stark trend där allt fler väljer att spara i aktier eller fonder med en utpräglad ESG-agenda. Men vad är hållbarhet egentligen och hur förhåller sig ESG (Environmental, Social & Governance) till vinst och avkastning i verkligheten? Vad innebär ”greenwashing" och finns det en risk att vi är i en hållbarhetsbubbla och att stekheta aktier som Tesla riskerar att krascha eller är detta helt enkelt framtiden? Programledare: Joakim Båge.