Agnes Hellström Podcasts
-
Det har gått över tre månader sedan Ryssland inledde den fruktansvärda invasionen av Ukraina. Samtidigt har samhällsdebatten svängt och Sverige har på kort tid fattat beslut om att gå med i den militära kärnvapenalliansen Nato. I detta avsnitt pratar vi därför om vilka ickevålds- och ickemilitära metoder det finns för att skapa fred.
Avsnittet gästas av Martin Uggla, verksamhetschef på Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, som pratar om vilken roll demokratirörelser och människorättsperspektivet har för att skapa fredliga samhällen. Martin pratar också om hur kriget i Ukraina påverkat deras arbete den senaste tiden och vikten av att Sverige står upp för internationell rätt. I avsnittet blickar också Agnes Hellström tillbaka på sitt ordförandeskap, vilka framgångar hon tar med sig mest och vad som varit roligast med att representera Svenska Freds.
Rebecka Lindholm Schulz och Agnes Hellström är Fredspoddens programledare. Vad kände de när beslutet om att Sverige skulle söka medlemskap i Nato kom? Vad betyder ickevåld för dem? Och hur var panelsamtalet om verktyg för fred som inledde Svenska Freds 139-års kongress? Det och mycket annat får du svar på i detta avsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin. Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
I skuggan av kriget i Ukraina rustar världen upp och regeringar och partier tänker om kring hur krig och konflikter ska hanteras. Vad betyder det för fredsrörelsen? Är pacifismen död nu?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Jana Puglierin, tysk säkerhetsanalytiker vid Euopean Council on Foreign Relations, Alexander Krone, tysk befälhavare, Fredrik Egefur, forskare om pacifism, Lova Olsson, politisk reporter på Ekot, Martina Skrak, vänsterpartist, Svante Olson, fd vänsterpartist, Jonas Hinnfors, statsvetare, Martin Smedjeback, aktivist, Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds
Programledare: Firas Jonblat
[email protected]Reporter: Caroline Salzinger och Simon Moser
Tekniker: Stina Fagerberg och Alma Segeholm
Producent: Anja Sahlberg
[email protected] -
Sedan Ryssland drog sig tillbaka från Kiev och dess förstäder i början av april har förödande bilder och vittnesmål spridits. Döda kroppar på gatorna och massgravar är del av den rapportering som tyder på allvarliga ryska krigsbrott. Samtidigt har debatten om NATO och ett svenskt medlemskap intensifierats kraftigt den senaste tiden. I detta avsnitt pratar vi därför om NATO verkligen kan göra oss säkrare och varför det är viktigt för demokratin att flera röster och nyanser får ta plats i samtalet. Avsnittet gästas av Malin Nilsson, generalsekreterare på IKFF, som förklarar vad ett NATOmedlemskap skulle innebära och vilka risker det finns med det. Gästar avsnittet gör också Linus Hagström, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan, som bland annat pratar om sin forskning kring den svenska NATO-debatten 2014-2018 och vilka risker det finns med att fatta snabba säkerhetspolitiska beslut. Dessutom får du höra de blivande fredscoacherna Alva och Bitanya berätta om hur de påverkats av den senaste tiden och varför det är viktigt att engagera sig för fred och säkerhet. Agnes Hellström, ordförande, och Rebecka Lindholm Schulz, Fredsakademins projektledare, är Fredspoddens programledare. Vad tänker de om den senaste tidens NATO-debatt? Vad innebär det att NATO är en kärnvapenallians? Och hur många gånger har NATOs artikel 5 egentligen använts? Det och mycket annat pratar vi om i detta avsnitt. Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin. Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
Vad händer om vi går med i Nato, vad händer om vi inte gör det och hur går man ur om man ångrar sig? Det och mycket, mycket mer tar vi reda på i Nordegren& Epsteins telefonväkteri. Våra gäster svarar på ALLT du som lyssnar kan tänkas vilja veta om Nato.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad händer om vi går med i Nato?Med hjälp av Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, Gunilla Herolf, associerad seniorforskare Utrikespolitiska Institutet och Stefan Lundqvist, kommendörkapten och studierektor på Försvarshögskolan svarar vi på lyssnarnas frågor om Nato och vad ett medlemskap egentligen skulle innebära för Sverige.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman
-
Fred är ett verb!
Vi möter Agnes Hellström, journalist, författare och ordföranden för Svenska Freds sedan 2016. Svenska Freds är världens äldsta ännu aktiva fredsförening. Hennes motto är att gräva där hon står och förändra det hon kan.
Det blev ett mycket intressant samtal. Hur är det att representera en fredsförening i tider av krig? Hur är det att förespråka fredligt handlingsstöd när i princip alla vill skicka vapen till Ukraina och kan vi alltid välja bort våldet?
Agnes berättar om att hon har stått i en storm de senaste veckorna och att det har gjort att hon har ifrågasatt sig själv och sina åsikter. Men det har också ökat hennes grunddrivkrafter som lust och ilska.
Vi kunde ha pratat i många timmar till om detta som är så centralt för vårt välmående-det aktiva, varje-dag-arbetet för att vårda freden.
Som alltid, många frågor och tankar att fundera över som en del av det livsviktiga medvetandegörandet.
Fredens liljor, kära lyssnare!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har gått över en månad sedan Ryssland inledde sin folkrättsvidriga, oförsvarliga och grymma invasion av Ukraina. Kriget i Jemen har också gått in på sitt åttonde år och där är 2,2 miljoner barn i akut behov av näringsstöd för att överleva. I detta avsnitt pratar vi om krigen i Ukraina och i Jemen och om Sveriges roll i att exportera vapen till väpnade konflikter.
Avsnittet gästas av Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds och expert på svensk vapenexport, som förklarar vilka risker det finns med vapenexport till diktaturer och krigförande stater. Hon reder också ut skillnaden mellan svensk vapenexport till den saudiledda koalitionen som krigar i Jemen och det militära stödet som skickats till Ukraina i form av bland annat 10000 pansarskott. Dessutom får du lyssna på en intervju med Minna Fredriksson, rådgivare i konflikt och rättvisa på Diakonia, som berättar om Diakonias arbete för att stötta civilsamhället i olika konfliktdrabbade kontexter.
Agnes Hellström, ordförande, och Rebecka Lindholm Schulz, Fredsakademins projektledare, är Fredspoddens programledare. Vad tänker de om situationen i Ukraina och i Jemen? Hur har den senaste tidens debatt varit? Och varför har samtalet i podden betytt extra mycket den här gången? Det och mycket annat pratar vi om i detta avsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin.
Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
Torsdag 24 februari inledde Ryssland en oförsvarlig och folkrättsvidrig militär invasion av Ukraina. Vi är många som känner med Ukrainas folk och den fruktansvärda situation de befinner sig i, som är förbannade och vill göra allt vi kan för att få stopp på den ryska krigföringen. I detta specialavsnitt pratar vi om Rysslands krig mot Ukraina och vad vi kan göra för att få stopp på det.
I avsnittet får du höra om hur Svenska Freds tycker att Sverige borde agera för att få stopp på kriget och hjälpa dem som drabbas. Du får också höra vad Svenska Freds tycker om Sveriges riksdags beslut att skicka krigsmateriel till Ukraina och ett svenskt Nato-medlemskap. Dessutom får du höra om de demonstrationer Svenska Freds arrangerat för att protestera mot kriget och du får flera tips på vad du kan göra för att bidra.
Agnes Hellström, ordförande, och Rebecka Lindholm Schulz, Fredsakademins projektledare, är Fredspoddens programledare. Vad kände de när de först nåddes av nyheten att Ryssland invaderat Ukraina? Hur är det att vara en orubblig röst för fred och nedrustning i en hård och intensiv debatt? Och vad ger dem hopp? Det pratar de om i detta specialavsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin.
Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
Den senaste tidens samhällsdebatt om det säkerhetspolitiska läget har varit snäv och alarmistisk. Att Ryssland har hotat med att militärt angripa Ukraina är mycket oroväckande och upprörande, men varför framställs det som att kriget är på ingång även i Sverige? Och varför är fokus så ensidigt på militära lösningar? I detta avsnitt lyfter vi vikten av en nyanserad debatt där de fredliga alternativen får ta plats och problemen med en militariserad samhällsdebatt. Fredspodden gästas av skådespelaren Robert Fux, som tillsammans med Svenska Freds satte upp föreställningen Ned med vapnen på Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2019. Han berättar om föreställningen, hans tankar om den senaste tidens upprustningshets som dominerat nyhetsflödet och vilken roll kultur kan spela i att nyansera debatten. Gästar avsnittet gör också Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, som berättar om Svenska Freds utmärkelse “Årets vapenvärvning” och problemen med de täta banden mellan regeringskansli, myndigheter och vapenindustri. Dessutom får du höra Fredsakademins deltagare Sofia och Evelina berätta om vad de ser fram emot mest med freds- och ledarskapsutbildningen och varför de tycker alternativ som Fredsakademin är viktiga.
Agnes Hellström, ordförande, och Rebecka Lindholm Schulz, Fredsakademins projektledare, är Fredspoddens programledare. Vad tänker de om det säkerhetspolitiska läget? Vad gör dem upprörda? Och vad ger dem ny glöd för att stå upp för de fredliga alternativen? Det och mycket annat pratar vi om i detta avsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin.
Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
Är fredsrörelsen naiv? Domineras medie av krigshetsare? Vi pratar om konflikten i Ukraina med Amanda Wollstad, redaktör för Svensk tidskrift och Agnes Hellström, ordförande för svenska freds. Dessutom – Vitali Shumchenko om hur stämningen är i Kyiv just nu.
När man frågar människor som har allt om vad de önskar i present så brukar svaret bli fred på jorden. Frågan är bara hur fredag ska gå till – och vem styr fredens villkor?
I centrum för stormaktskonflikten står Ukraina, ett land som försöker balansera mellan öst och väst. Så vad händer nu? Är vår rädsla för Ryssland överdriven – och vad tycker de som själva lever i Ukraina?
Global Podd har nått den aktningsvärda åldern av 98 avsnitt. Nu är det allvar - och kanske snart krig!
Du möter:
Vitali Shumchenko, konsult, bosatt i Kiev som i många år arbetat med Sverige. Amanda Wollstad, redaktör för svensk tidskrift, med i en annan podd, höjd beredskap som Aftonbladet driver. Agnes Hellström, ordförande för svenska Freds och skiljedomsföreningen.Programledare: David Isaksson.
-
Sedan 2014 bedriver Sverige som första land i världen feministisk utrikespolitik . Samtidigt säljer Sverige vapen till krigförande stater och diktaturer där kvinnors rättigheter systematiskt kränks. Cornelia, fredscoach och alumn från Fredsakademins ledarskapsutbildning, undrar varför Sveriges utrikesminister tidigare sagt att det inte finns någon motsättning mellan feministisk utrikespolitik. Vår kollega Gabriella Irsten, ansvarig för frågor om hållbar fred och säkerhet, är på plats i studion och förklarar varför det är en motsättning. Hon reder också ut vad feministisk utrikespolitik innebär, hur vapenexport påverkar kvinnors säkerhet och vad vi kan göra för att stärka den feministiska utrikespolitiken. Rebecka Lindholm Schulz, engagemangssamordnare Fredsakademin, och Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande, är Fredspoddens programledare. Är de feminister? Och vad tänker de på när de hör feministisk utrikespolitik? Det och mycket annat får du svar på i detta avsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin.
Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
Genom historien har Svenska Freds och fredsrörelsen bidragit till en rad fredliga framgångar, men hur lång tid tar fredsarbete egentligen? I detta avsnitt lyfter vi att även om leveranstiden på fred är lång är den inte oändlig och att det dessutom finns massor av saker vi kan göra för att förkorta den!
Christina Öster, expert på fredsavtalet mellan Sverige och Norge, berättar om Morokulien och fredsrörelsens aktiva arbete som såg till att det aldrig blev något krig mellan Sverige och Norge i början på 1900-talet. Tilda Wendefors, projektledare för nedrustningsfrågor, berättar om leveranstiden på demokratikriteriet i den svenska vapenexportlagstiftningen och Svenska Freds arbete för att stoppa vapenexport till diktaturer. Studion gästas också av Fredsakademins fredscoach Julia Hammarström som i samtal med Deborah Solomon, kampanjledare på Svenska Freds, pratar om vad vi kan göra för att förkorta leveranstiden på ett globalt förbud mot mördarrobotar.
Rebecka Lindholm Schulz, Fredsakademins projektledare, och Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande, är Fredspoddens programledare. Har de kämpat för någon fredsfråga som gett resultat? Hur lång tid var leveranstiden på de globala förbuden mot kärnvapen och mot klustervapen? Och varför pratar vi inte mer om krigen som stoppades innan de bröt ut? Det och mycket annat pratar vi om i detta avsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin.
Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
För 20 år sedan USA inledde “kriget mot terrorism” som bland annat ledde till att USA gick in militärt i Afghanistan. Situationen i Afghanistan där talibanerna återigen tagit makten efter 20 år av internationellt, militärt deltagande får oss att fundera över frågan; går det verkligen att kriga fram fred? Fredsforskaren Helena Lindholm reder ut vad kriget mot terrorism inneburit för världen och vad vi egentligen vet om militära lösningar som konfliktlösningsmetod. Studion gästas också av Svenska Afghanistankommitténs Sverigechef Anna Ek som berättar om hur den militära insatsen, som Sverige deltagit i, påverkar deras arbete och civilbefolkningen i Afghanistan.
Rebecka Lindholm Schulz, Fredsakademins projektledare, och Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande, är Fredspoddens programledare. Vad minns de från 11 september 2001? Vad tar de med sig från samtalen med Helena Lindholm och Anna Ek? Och vad säger fredscoacherna Ayla och Vendela om hur det var hålla workshops om hållbar fred och mänsklig säkerhet med gymnasieelever? Det och mycket annat får du svar på i detta avsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin. Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg.
Läs mer om Fredspodden här.
-
Fredsaktivister och miljökämpar utmanar nu storbolagen på deras egen spelplan. Men går det att förändra världen genom att köpa aktier? Hör riskkapitalisterna, pensionärskrigaren - och finansmannen som bytte sida. Del 2 i vår serie om slaget om kapitalismen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Elisabeth Dahlerus Dahlin, pensionär och miljöaktivist, Agnes Hellström, ordförande i organisationen Svenska Freds, Christer Gardell, riskkapitalist och grundare av aktivistfonden Cevian Capital, Sophie Nachemsson-Ekwall, civilekonom och forskare på Handelshögskolan, Marco Taricco, grundare av aktivistfonden Bluebell Capital, Jacob König, projektledare på Fair Finance Guide.
Programledare: Robin Olin
Producent: Lotten CollinTekniker: Sandra Pettersson
-
Sverige har över 200 års frånvaro av storskaligt krig, men genom militära insatser och vapenhandel har Sverige påverkat en rad konflikter sedan 1950-talet. I Fredspoddens tionde avsnitt diskuterar vi Sveriges fredstillstånd och olika sätt att se på fred. Studion gästas av Clara, fredscoach och alumn från Fredsakademins ledarskapsutbildning, som berättar om artikeln hon skrivit för fredstidningen Pax på temat “Vad betyder fred?”. Med hjälp av Clara ringer vi upp fredscoacherna och alumnerna Nadia och Jonatan som berättar vad fred är för dem och hur de ser på Sveriges fredstillstånd. Rebecka Lindholm Schulz, engagemangssamordnare Fredsakademin, och Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande, är Fredspoddens programledare. Vad betyder fred för dem? Hur ser de på Sveriges fredstillstånd? Och på vilka sätt påverkar Sverige väpnade konflikter runt om i världen? Det får du svar på i detta avsnitt.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin. Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg.
Läs mer om Fredspodden här.
-
Nu börjar vi bli varma i kläderna i Halleluja moments. I det här tredje avsnittet plockar vi fram några riktiga godbitar. Exempelvis ”Bengan” Gustafsson, en gång en av världens bästa volleybollspelare, som pratar om tuffa ämnen som definitivt inte framkom i Mästarnas Mästare där Bengan var med. Annie Seel berättar om när hon under Dakarrallyt hamnade med motorcykeln i ett gruvschakt. Och inte minst, drogexperten Kai Knudsen talar om energidrycker och marijuana som får dig att haja till.
Men vi har fler godbitar från gästerna i avsnitt 21-30.
Bengt ”Bengan” Gustafsson berättar om sorgen efter sin syster som gick bort i självmord och hur han blev erbjuden miljoner i Grekland, pengar som visade sig vara ren bluff.
Agnes Hellström är ordförande i Svenska Freds och skiljedomsföreningen. Här berättar hon om hur tiden på internat lade grunden för hennes djupa engagemang i fredsfrågorna men också hur överklassen reproducerar negativa normer och strukturer.
Språk är makt, särskilt i styrelserummet. Lottie Knutson har själv upplevt hur belevad överklassengelska och förkortningar kan skapa riktigt dåliga beslut.
Hur skall man planera sina inköp för att man skall klara portionen under 10-an? Hanna Olvenmark guidar dig i butiken och ger heta tips som hjälper dig att välja rätt.
Det är inte många som kan mäta sig med rallyprincessan Annie Seel när det gäller kroppsskador. Här hamnar hon i gruvschakt, får höjdsjuka på motorcykeln och lär oss kängurutekniken för att få loss en 250 kg mc ur en sanddyna.
Christer Samuelsson är IT-experten som här hjälper dig att fixa lösenord som är svåra att knäcka och hur du hanterar mail som berättar om att du vunnit en miljon. Utan att varit med i lotteriet.
David Lega pratar om att bli behandlad som andra, att tycka synd om en handikappad är missriktad snällhet och ur man klipper bonsaiträd med munnen. Som bonus får du höra hur jag snurrar in mig kring begreppet ”handikappad”.
Karma Forresters ambition är bara att vara lycklig. Här tar hon dig med på resan från att hon knappt kunde gå till brevlådan till att plötsligt förstå att nomad är den optimala livsstilen.
Är du konsument av energidrycker som Redbull och Nocco samt tycker att marijuana borde legaliseras? Då skall du definitivt lyssna på vad drogexperten Kai Knudsen har att säga.
Före detta fotbollsproffset Lisa Ek föddes 1982 när Italien vann fotbolls-VM och döptes därför i San Pellegrino mineralvatten. Här förklarar hon kärleken till Italien och till sin avlidne pappa som alltid är med henne på och utanför plan.
Vi jobbar ständigt med att utveckla podden, vi vill ge dig fler spännande gäster, tätare lansering av avsnitten och ännu bättre produktion. För att göra det krävs ekonomiska resurser. Så om du gillar ”Spännande möten” och vill låta podden bli en del av din marknadsföring eller bara vill sponsra podden privat, hör av dig till mig på [email protected] eller via sociala medier
Sugen på att höra mer eller utforska andra avsnitt? Då är det bara att gå in nån poddapp som exempelvis Spotify, söka på Spännande möten, och hitta det du är intresserad av!
Moderator: Gunnar Oesterreich
Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen
Distribution: Acast
Samarbetspartners: Coronapassport.se, Nordic Light Hotel, Atrament Books
Hitta allt om podden:
Websida: https://spannandemoten.se/
Instagram: @spannandemoten
Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/
Kontakt: [email protected] eller via sociala medier
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostra di più