Kiruna Podcasts
-
2:20: Om tränaruppgradet i Bodens City & relationen med Gitselov 9:50: Hur ska Norrbotten utveckla fler elitspelare? 12:15 Därför bröt Stridsman med Sävast 18:40: "BBK:s värvningar är ett lotteri" 20:00: Nostalgitripp till när fotbolls-Europa kom till Norrbotten 25:00: När Kiruna var nära allsvenskan 32:00: Dynamiska duon! 37:15: Kirunas fall efter storhetstiden 41:00: Galna kvällen i Monte Carlo - två spelare försvann 46:20: De bästa spelarna Stridsman har spelat mot 55:50: Därför sticker Boden City ut i Norrbotten: "Det är roligast att vinna".
Avsnittet är producerat av Jesper Sandberg, Herman Öberg och William Sjögren.
-
Varför är Jupiter randig, hur många månar har planeten, och framför allt, kommer den karaktäristiska stormen på Jupiter att finnas för alltid? Det pratar vi om med rymdforskaren Gabriella Stenberg Wieser från Institutet För Rymdfysik i Kiruna.
Programledare Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson.
Har vi åkt till Mars än? - junior produceras av Rundfunk Media för Hello World i samarbete med Rymdstyrelsen.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
I Kiruna och Malmberget finns världens största underjordsgruva för järnmalmsbrytning. När gruvbrytningen nu slukar marken underifrån behöver samhällena flyttas för att gruvverksamheten ska kunna fortsätta.
I veckans avsnitt möter vi Joel Ahlqvist som är projektledare för den stora samhällsomvandlingen. Han ger oss en inblick i detta unika projekt som både handlar om att bygga för framtiden och samtidigt hantera värdefulla minnen.
Hur går det till i praktiken när hela samhällen ska flyttas? Kan man verkligen återvinna 500 000 ton avfall? Vad tycker lokalbefolkningen om detta projekt?
Höjdpunkter i veckans avsnitt:
01:41 Varför behöver flytten ske?
03:16 Hur långt har man kommit?
11:26 Hur planerar man en så här stort projekt?
18:54 Hantering av 500 000 ton avfall
25:10 Joel’s råd till andra i liknande projekt
29:58 Kärlek och vemod inför projektet
Vill du veta mer om samhällsomvandlingen? Besök https://samhallsomvandling.lkab.com/sv/
Foto: Cheyenne Olander
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Natosamtal i limboFortsatta samtal om Natofrågan med Sverige är meningslösa i det rådande läget, enligt Turkiet. Samtidigt säger svenska Utrikesdepartementet att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.
Nya fyndigheter oroar samebyn i Kiruna
Vad säger Sveriges chefsförhandlare, diplomaten och tidigare statssekreteraren Oscar Stenström, om situationen? Och hur ska han lösa knutarna i den allt snårigare förhandlingen, där många intressen vill göra sig hörda?Än en gång står Kirunas befolkning för utmaningar när nu det statligt ägda gruvbolaget LKABs undersöker möjligheterna att öppna ytterligare en gruva.
Men det som vissa ser som en lyckträff och en försäkring om en ljusare framtid, innebär för andra ett hot.
"Stad i ljus" en sång med många betydelser
– Det här skulle kapa samebyn i två delar. Vi kommer inte kunna bedriva traditionell renskötsel, säger Karin Kvarfordt Niia som tillhör Gabna sameby.Den över 30 år gamla låten “Stad i ljus” har fått en speciell mening i samband med pågående handbolls-VM i Sverige.
Låten har nu blivit en slags inofficiell nationalsång när hela publiken stämmer in i allsång inför Sveriges matcher. Genom åren har “Stad i ljus” hittat in i många olika rum och funnit ny mening.
Timme ett:
Konflikten om Natosamtalen
Ilska mot Sverige i Turkiet
Stad i Ljus
Samerna och den nya metallfyndigheten i Kiruna
Krönika Nina Wormbs
Panelen
Timme två:
Lyssnande partiledare
Satir med Public Service
Ukraina i väntan på stridsvagnarna från väst
Så samlas bevis på krigsbrott in
Vikten av att förstå en text
Oron i Mellanöstern
Kåseri Pamela Jaskoviak
Programledare Sara Stenholm
Producent Nina Benner
Tekniker Victor Ubeira -
Första delen i en programserie av tre med fokus på Konsthantverk i offentlig miljö gästas av Katja Pettersson.
Katja berättar om arbetet med gestaltningen SFUMATO för Aurora kultur och kongress i Kiruna.
Konsthantverkspodden görs av Ida Netterberg, Lisa Maria Pettersson, Petter Rhodiner & Evelina Dovsten, i samarbete med Konsthantverkscentrum och med stöd av Kulturrådet. Avsnittet är inspelat på Umami produktion i Stockholm och musiken är gjord av Karin Fjellman Dovsten. -
En svensk fyndighet av sällsynta jordartsmetaller uppmärksammades stort förra veckan. Gruvjätten LKAB släppte nyheten vältajmat under EU-mötet i Kiruna. Och både i Sverige och i EU talas det om att bryta beroendet av Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lyckad PR-kampanj av LKAB eller ej. Sällsynta jordartsmetaller är viktiga i all möjlig form av elektronik, inte minst i teknik som behöver vara lätt, som i elbilar och vindkraftverk. Men att ge bilden av Norrland och Sverige som en förlöpare i EU:s klimatomställning, stämmer den bilden? Och hur grön blir den gröna omställningen egentligen?
MEDVERKANDE: Ulrika Björkstén, Vetenskapskommentator SR, Marie-Louise Kristola, Global klimatkorrespondent SR, Daniel Värjö, reporter SR Klotet.
Poddledare
Gustaf Klarin
Producent
Peter Normark -
Regeringen sätter gruvor och industrins omställning i fokus. Pressen ökar nu på Sverige att i närtid minska koldioxidutsläppen. Unionen har ökat klimattakten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Omställningen till det fossilfria hastar. Och en halv kilometer under marken i Kiruna ligger fyndet som det blev så mycket tal om under Sveriges första EU-möte i Kiruna under innevarande halvårs ordförandeskap. Enligt LKAB kan fyndet ge en miljon ton sällsynta jordartsmetaller som ska underlätta för den gröna omställningen – såväl i Sverige som i EU. Metaller som kan användas till exempelvis motorer i framtidens elbilar.
Men samer är oroliga för att gruv- och industrisatsningarna i norr förstör naturvärden och hotar renskötseln.Klotet var med i Kiruna när hela EU-kommissionen, 80 journalister, näringsliv och regering på plats diskuterade miljö- och klimatpolitik. På bordet ligger frågor om naturrestaurering, skogsbruk, utsläppshandel, och inte minst också den gröna omställningstakten.
Medverkande:
Ulrika Huhtaniska - kommunikatör LKAB
Ebba Bush - energi- och näringsminister
Jan Moström - vd LKAB
Niklas Johansson - direktör för kommunikation och klimat på LKAB.
Håkan Jonsson - styrelseordförande för Sametinget
Maria Unga - reporter på Sameradion
Matti Blind Berg - ordförande Samernas Riksförbund
Karin Kvartfordt Niia - Gabna sameby
Daniel Engström Stenson - handläggare på Naturvårdsverkets klimatavdelning
Anna Lindhagen - skötselenheten Naturvårdsverket
Virginijus Sinkevičius - EU:s miljökommissionär
Maria Sunér - vd Swemin
Ursula von der Leyen - ordförande EU-kommissionen
Ulf Kristersson - statminister
Martin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson SD
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Reporter: Daniel Värjö
Producent: Anders Wennersten
-
Milt väder och fyllda gaslager gör att Europa klarar energikrisen bättre än väntat denna vinter. Men att ställa om från den ryska gasen tar tid och nu växer oron för vad som väntar nästa år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Energipaniken spred sig i Europa när Putin vred om gaskranen. Priserna skenade och i Tyskland vidtogs drastiska åtgärder för att spara energi. Europa befarade en krisvinter. Men även om läget är svårt på många håll och energifattigdom blivit ett begrepp har lyckosamma omständigheter gjort att Europa klarar sig bättre än väntat genom vintern. Inte minst i Tyskland andas man nu ut över att lagren räcker.
Varningar om nästa vinterMen vad händer när gaslagren, som till stor del består av rysk sparad gas, har tömts? Nu kommer varningar om att nästa vinter kan bli den verkliga prövningen för Europa. Hör om de nya utmaningarna som hopar sig och om allt som måste göras för att åstadkomma en ny, hållbar och långsiktig energiförsörjning i Europa.
Hör också om Ulf Kristerssons utfrågning i EU-parlamentet. Förra veckan var det uppvisningsdagar i Kiruna, men nu är det skarpt läge och Sverige ska leda sitt första möte i EU:s ministerråd senare i veckan.
Medverkande: Elin Akinci, energimarknadsanalytiker på ELS. Daniel Alling, Tysklandskorrespondent. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Hanna Melander -
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Stockholmare ska norr om Gävle klär de sig som inför en polarexpedition. Så har tonen på både Twitter och ledarsidor varit efter att Sverige bjöd in EU:s ministerråd till Kiruna och bylsade på sig rejält. Mest uppmärksamhet har Ebba Buschs svindyra jacka fått, så vad säger hon om hånen?
Sen pratar vi om en finsk familj som skapat ramaskri på Sicilien, efter att mamman kritiserat den italienska skolsystemet i en insändare. Inte ska väl en finsk målare komma och läxa upp oss, säger en högt uppsatt italiensk politiker, bland annat.
-
Dessutom i Godmorgon världen krönika av Katarina Barrling, Panelen, Utkantssverige och kåseri av Mark Levengood.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1:
Turkiet motsätter sig det svenska Nato-medlemskapet - borde Sverige stå upp mer för sina demokratiska principer?
EU-ordförandeskapet invigt i Kiruna – hör utländska utrikeskorrespondenterna om Sveriges utmaningar
Vårdkris i Storbritannien – nu strejkar sjuksköterskorna med starkt stöd från befolkningen
Hårda strider i Ukraina - vilka följder får det i Ryssland
Krönika av Katarina Barrling
Panelen
Timme 2:
Kärnfamiljen regerar trots tal om alternativa familjeformeringar
Utkantssverige
Ny bok av Åsne Seierstad om Afghanistan
Brasilien efter stormningarna av kongressen
Operan fyller 250 år
Kåseri av Mark Levengood
-
-
Linnea Rönnqvist berättar om det största europeiska fyndet någonsin av ovanliga jordartsmetaller som hittats i Kiruna. Kalle Berg pratar om att man från första juli inte längre behöver söka tillstånd för att gäster ska få dansa på uteställen. Sen kommer Marcus Birro förbi och berättar varför han ska bada i en fontän idag. Och så blir det i vanlig ordning ett rafflande fredagsquiz!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utrikeskrönikan 13 januari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kiruna fredag
Sverige har nu tagit över EU:s ordförandeskap. Det är den svenska regeringen som nu leder EU-ländernas arbete. Och det är därför jag och några kollegor från Bryssel sitter i en hundsläde norr om polcirkeln.
För som brukligt är startskottar Sverige sitt ordförandeskap på hemmaplan. Med att visa upp ordförandelandet för EU-folket.
Hela EU-kommissionen, 27 kommissionärer, regeringen, svenske kungen samt ett 70-tal utvalda från Bryssels korrespondentkår är på plats här i Kiruna för lanseringen av ordförandeskapet.
På den här typen av resor, som sker varje halvår när ett nytt EU-land tar över stafettpinnen, pratar man så klart om politik och vad i detta fallet Sverige vill uträtta de närmsta sex månaderna. Till exempel att stödja Ukraina, fortsätta med klimatarbetet, att stärka konkurrenskraften, och så vidare.
Men minst lika viktigt, ja kanske än viktigare, är att visa upp och marknadsföra ordförandelandet för en internationell publik.
Så vad är det då som Sverige väljer att visa upp för oss journalister och de inresta EU-topparna?
Det är vinter, mörker och kyla. Kryddat med svensk innovation.
Hittills har det blivit besök i gruvan här i Kiruna – där man hittat stora mängder sällsynta metaller som behövs i EU:s gröna omställning. Vilket passande nog presenterades just som EU-dignitärerna var på besök i stan.
Det blir också besök på på rymdbasen Esrange och ishotellet - faktum är att politikerna får möjlighet att bo där.
På mat- och dryckesfronten har Sverige sålt in alkoholfri cider och äppeljuice, köttbullar med potatismos, brunsås och lingon, och en efterrätt som jag själv inte ätit sedan barnsben: nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.
Sverige har också kommit med den i princip obligatoriska goodiebagen. Innehållande en bok om svenska innovationer, en slags reflex och en mössa.
Däremot har Sverige inte heller gett bort någon traditionell ordförandeskapsslips. Men den sägs vara på gång.
Grejen är att den tidigare S-regeringen, som planerade för ordförandeskapet, inte tänkte ha någon svensk slips. Den nya regeringen ville annorlunda men då det måste upphandlas enligt svenska konstens regler så blir den blå-blåa slipsen inte färdig förrän halvvägs in i ordförandeskapet i mars.
Ska sanningen fram tror jag inte så många av mina korrekollegor bryr sig så mycket om slipsen.
Att döma av kommentarerna så här långt, lär detta ändå bli en ordförandeskaps-resa att minnas.
Vintern, mörkret och kylan är exotiskt för oss Brysselbor. Och hundsläden, ja den lär finnas kvar i minnet hos många, under lång lång tid.
Andreas Liljeheden, Kiruna
-
Under torsdagen började ett stort politiskt möte i Kiruna. Hyror på nybyggt boende är för höga för de boende där. Daglig verksamhet i Sjöbo gör ved till grillplatser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
EU-kommissionärer besöker Kiruna Fler barn ringer BRIS Lovisa berättar om sin cancer för att hjälpa andra unga
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Jenny Pejler. Reporter Jenny Toresson.
- Mostra di più