Kumlaanstalten Podcasts
-
Jacques Mwepu är kriminalvårdschef för Kumlaanstalten och han fick stor uppmärksamhet som sommarvärd 2022. Hur har hans ledarskap formats av de 25 år som han arbetat i Kriminalvården? Och hur ser han på ledarskapets betydelse när han nu leder en verksamhet som lider av överbeläggning och brist på resurser? Programledare är Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller. Avsnittet spelades in den 15 november 2022.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ska man behöva ta på sig skulden för saker som ens partner har gjort? Bara för att man förälskat sig i en person som valt en kriminell väg i livet betyder det ju inte att man själv står för de sakerna. För tänk om den man älskar sitter bakom galler, den andra föräldern till ens barn och den man vill spendera så mycket tid som möjligt med - hur gör man då? I det här avsnittet pratar Carl med Jonna, vars livs kärlek sitter på Kumlaanstalten, om hur hon hanterar stigmat med att ha en pojkvän i fängelset, hur de blev ihop från första början och gränserna inom en som flyttas för man vill se det bästa hos den man älskar.
-
Polisens gripande i ett misshandelsärende visar sig vara något helt annat. Från Kumla styrs en av de största knarkhärvorna i Jämtland historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En 23-årig man grips misstänkt i ett misshandelsärende. Polisen genomsöker hans mobiltelefon och hittar information som kommer leda till att minst 40 personer döms i en narkotikahärva.
Polisen kopplar härvan till narkotika- och vapenaffärer som styrs inifrån Kumlaanstalten av det kriminella nätverket Foxtrot.
Droger på sociala medierNätverkets säljare har i flera fall riktat in sig på marknadsföring i sociala medier. Många av narkotikaköparna är bara 15 år.
Hör kriminalinspektören Pär Sundin om ärendet som bara växte och växte. Möt också "Andrea" som berättar om narkotikaköpet men också om den tuffa tiden efter rättegången.
Övriga medverkande:
Linda Karlsson, kammaråklagare, Hilda Nygren, operativ analytiker polisen, Jacques Mwepu, kriminalvårdschef Kumla, samt en spanare från polisen som väljer att vara anonym.
Programledare: Linus Lindahl, Stefan Sundberg
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Emma Molin bjuder inte med Christopher Garplind på AW. Christopher låter inte folk komma hem till honom. Fram och tillbaka går vänskapsfeedbacken i dagens Utvecklingssamtal i P3. Däremellan kommer ingen mindre än Jacques Mwepu, chef för Kumlaanstalten och sommarpratare, förbi och berättar om yrket och hans orubbliga tro på att varje människa kan förändras. Slutligen rundar filmkritiken Jakob Åsell av sändningen genom att tagga för de största och bästa filmerna som kommer ut innan årsskiftet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind & Emma Molin
-
Kumlaanstaltens chef om vad som händer bakom fängelsemurarna och flykten från Kongo till Kumla.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Jacques Mwepu är sedan sommaren 2020 chef för Kumlaanstalten, där Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff.
Under sin händelserika karriär har Jacques Mwepu hunnit med att leda Kriminalvårdens utlandsverksamhet och kvinnofängelset Hinseberg. Hans internationella karriär innefattar bland annat två års tjänstgöring som kriminalvårdsrådgivare vid FN:s fredsbevarande insats i Elfbenskusten.
Jacques Mwepu om sitt Sommarprat:– Jag tar med lyssnarna på en resa in bakom Kumlaanstaltens höga murar. Det handlar om en vardag kantad av våld och utsatthet och om de som gör skillnad. Om hur jag ändå alltid går till jobbet med hopp – hopp om varje människa. Om hur hoppet lett mig genom min egen resa, om flykten från Kongo till Kumla.
Producent: Mathilda von Essen
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Vissa partiledare pratar politik, andra är personliga, men vad lockar flest väljare? Och vad ska man undvika i social medier? Dessutom Jacques Mwepu, chef för Kumlaanstalten och fransk burkini-debatt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Partiledarnas uppdateringar säger en del om hur de vill framstå både som politiker och människor, men vilken taktik är mest effektiv? Är det Jimmy Åkesson som lagar mat eller Märta Stenevis strikta, politiska inlägg eller Johan Pehrsons humor? Kajsa Falasca, doktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid forskningscentret DEMICOM, ser några tydliga tendenser.
Lagom det det franska parlamentsvalets första omgång på söndag så har det blossat upp en nygammal burkinidebatt. Nyligen bestämde politikerna i franska Grenoble att tillåta burkinis i stadens simhallar och sen var diskussionen igång. Varför väcker det heltäckande badplagget mycket heta känslor just i Frankrike? Frankrikekännaren Tomas Lindbom är med och reder ut.
Och så har vi bjudit in den i Louise tycke allra hetaste sommarprataren i år. Jacques Mwepu är sedan sommaren 2020 chef för Kumlaanstalten och ska sommarprata 15 augusti.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
producent: Olle Björkman -
När tolvåriga Adriana mördas efterlyser polisen en vit bil. Bilen leder till ett garage där en patron hittas. Patronen kopplas senare till en rapvideo där mordvapnet syns. Men det är bara början.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utredningen om mordet på tolvåriga Adriana har tagit flera vändor. Åtal kring själva mordet väntas under våren där flertalet personer just nu sitter häktade, några i sin utevaro.
Men det har redan kommit fällande domar med beröringspunkter till mordet. Bland annat åtal gällande vapenbrott i samband med en musikvideo där polisen kunnat matcha en patron, som lämnats i garaget där delar av videon spelades in, till det vapen som användes i dödskjutningen av Adriana.
När mordvapnet väl hittas misstänks det ha sålts vidare via en vapenhandel som drivits inifrån Kumlaanstalten - ett fängelse med högsta säkerhetsklass.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Susanne Yakes, Adrianas mamma
Isabella Leikas, Adrianas gudmor
Melissa, Adrianas kompis
Awan, Adrianas kompis
Rosie, Adrianas kompis
Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie polisregion Mitt
Anna Svedin, åklagare
Linda Karlsson, kammaråklagare
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
-
Hundratals gängkriminella ska nu låsas in på redan överfulla fängelser. Men riskerar de hårdare straffen att stärka gängen - både innanför och utanför murarna? Hör röster från Kumla, Rio de Janeiro och vittnet inifrån ett av Sveriges våldsammaste nätverk. (Återutsändning från den 18 september)
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Markus Winberg, ställföreträdande anstaltschef på Kumla, vakter och anhöriga till fångar på centralfängelset i Porto Alegre, Brasilien, Athos Vieira, kriminolog i Rio de Janeiro, Brasilien, Kenneth Gustafsson, fd chef för Kumlaanstalten, Eva-Mi Gullbransson från Fryshusets avhopparverksamhet Passus, "Mahad", tidigare nätverksmedlem, Morgan Johansson, justitieminister, Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet.
Programledare: Robin Olin
Producent: Lotten Collin -
I juli greps en 19-årig man på Rud i Karlstad misstänkt för vapenbrott. Nu kopplas händelsen till en tidigare skottlossning i Karlstad och en stor vapenhärva där en fängslad Karlstadsbo misstänks ha hjälpt till att ordna vapen inifrån högsäkerhetsanstalten Kumla.
Vi pratar också om mordförsöket som åklagaren kallar för ”det sämsta grova brottet någonsin” och om en väldigt märklig rättegång.
-
Hundratals gängkriminella ska nu låsas in på redan överfulla fängelser. Men riskerar de hårdare straffen att stärka gängen - både innanför och utanför murarna? Hör röster från Kumla, Rio de Janeiro och vittnet inifrån ett av Sveriges våldsammaste nätverk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Markus Winberg, ställföreträdande anstaltschef på Kumla, vakter och anhöriga till fångar på centralfängelset i Porto Alegre, Brasilien, Athos Vieira, kriminolog i Rio de Janeiro, Brasilien, Kenneth Gustafsson, fd chef för Kumlaanstalten, Eva-Mi Gullbransson från Fryshusets avhopparverksamhet Passus, "Mahad", tidigare nätverksmedlem, Morgan Johansson, justitieminister, Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet.
Programledare: Robin Olin
Producent: Lotten Collin -
Kriminalvården är hårt pressad. På Kumlaanstalten, där över 500 av Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff, är det kraftig överbeläggning och trängsel. Riskerna ökar för irritation och våld. Vad har anstaltschefen Jacques Mwepu för råd till chefer med medarbetare som kan utsättas för våld och risker i sitt jobb?
-
När polisen och rättssystemet är framgångsrika i sitt arbete ökar trycket på den svenska kriminalvården.
Jacques Mwepu är anstaltschef på högsäkerhetsanstalten Kumla, som är Sveriges största. Nu finns här mer än 500 intagna, grovt kriminella personer.
Här jobbar också över 500 anställda. Överbeläggning gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld och svårjobbad.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar. Intagna jobbar med otillåten påverkan på väldigt hög nivå. Våra medarbetare utsätts för trakasserier. Intagna ger sig på varandra, på ett sätt som vi inte har sett tidigare.”
Nya tuffare förutsättningar försvårar vård och att öppna för en väg mot ett annat liv än det kriminella.
”Intagna som vill jobba med förändringar ges inte den möjligheten. Det där bekymrar mig.”
Hur tänker Kumlaanstaltens chef kring hårdare straff? Och vilka lösningar ser han på gängkriminalitet och en mer effektiv svensk kriminalvård?
Jacques Mwepu berättar också om varför han tvingades fly från Kongo-Kinshasa och om han mött rasism.
Cissi Elwin ställer honom inför ett par knepiga chefsdilemma. Hur hanterar han en medarbetare som har blivit rädd för att göra sitt jobb och hur argumenterar han för att få loss mer resurser till verksamheten?
-
F.d. LIVSTIDSFÅNGE, 56 år. Född i Danmark, uppväxt i Gislaved, bosatt på Kanarieöarna. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Det surrar och gnisslar när porten långsamt åker upp. Den dörr som är den sista mellan mig och friheten.
Så inleder Kaj Linna sitt Sommarprogram. Efter 13 år i fängelse, oskyldigt dömd för mord, släpptes Kaj Linna i maj 2017. Han fick 18 miljoner kronor i skadestånd, det högsta beloppet någonsin i svensk rättshistoria.
2004 dömdes Kaj Linna mot sitt nekande, till livstids fängelse för det omtvistade Kalamarksmordet. Ganska snart placerades han på Kumlaanstalten tillsammans med några av Sveriges tyngsta förbrytare. ”Mardrömmen var fulländad” berättar Kaj Linna i sitt Sommarprogram.
Idag lever han på en av Kanarieöarna och driver frågan om att införa ett resningsinstitut i Sverige, liknade det man har i Norge. En oberoende kommission som bedömer en persons begäran om att få sin dom omprövad.
Arbetade bland annat som kock och försäljare av kassaskåp innan han frihetsberövades.
Kaj Linna älskar att springa på ön El Hierro där han bor och drömmer om att öppna pensionat.
Producent: Anton Berg
-
Bakom varsin dator i Mariestad och Eskilstuna bygger två män upp en droghandel. De blir Sveriges största säljare på darknet. En flickvän kommer spela en viktig roll.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Männen bakom den dolda droghandeln kallar sig för JW och Tomas.
För P3 Dokumentär berättar "Tomas" för första gången om hur de byggde upp sin olagliga verksamhet. Allt sker på den del av internet där man kan agera anonymt i skydd av krypterade nätverk. Narkotikan smugglas in från utlandet och flyttas mellan olika platser i landet.
Sommaren 2015 flyttar JW ihop med en kvinna. De lever ett dubbelliv i småstaden Mariestad och inte ens deras närmaste vet vad som händer innanför lägenhetens väggar.
"JW" är bra på datorer och "Tomas" vet hur man får tag i droger.
- Vid löning kunde vi dra in 200-300 000 kronor, pengar var inga bekymmer man hade det jävligt bra. Det var som ett företag fast ett olagligt företag, säger "Tomas" som intervjuas inne på Kumlaanstalten.
- De som sitter i toppen på något så här stort ser ju till att skydda sig själva så det känns orimligt att man ska kunna hitta dem, säger en av polisens utredare.
Kvinnans pappa berättar om ett av hennes svåraste beslut och en dåvarande chef om ett samtal som får avgörande konsekvenser.
Dokumentär av: Pernilla Wadebäck
Producent: Rosa Fernandez
Programmet är inspelat 2017