Carl Podcasts

 • I vanlig ordning missar vi inte ett avsnitt och vad som förmodligen redan är det sista avsnittet för Januari så går vi igenom att Xbox erhåller Activision|Blizzard för hela 631 miljarder svenska kronor, Cuphead som tv-serie på Netflix har släppt en supernice trailer och serier kommer den 18:e Februari, Dragon Age 4 har inte en chans att släppas under 2022 men däremot uppföljaren till Jedi: Fallen Order, Banjo-Kazooie är släppt till Nintendo Switch Online Expansion Pack och snart även The Legend of Zelda: Majoras Mask, Dying Light 2 ger oss gratis next gen uppdatering och Shadow Warrior 3 kanske släpps den 1:e Mars.

  Många spel släpps den kommande veckan och killarna har rullat eftertexter i Uncharted: Lost Legacy och Guardians of the Galaxy och Daniel har äntligen dragit igång Final Fantasy VII Remake och Carl svingar vidare i Spider-Man till PS5 i 60 goa fps!

  Tusen tack för att ni lyssnar! Ni är bäst!

  Stötta oss på Patreon! https://www.patreon.com/spelberoende

  YouTube https://www.youtube.com/channel/UCyZ1fqVi6OyLD9lY73QSmwQ

  Gå med i vår Discord! https://discord.gg/8kUna5C

 • Ålandspodden har idag Marika "Mysan" Sundqvist på besök i studion. Mysan, en verklig mångsysslare på Åland är bland annat inblandad i tävlingen "Århundradets maträtt" och tillsammans med Daniel smider hon planer för hur Carl ska börja gilla svartbröd. Carl & Daniel börjar programmet med diskussion kring den nya tv-serien "Skärgårdens hjältar" där sjöbevakaren Andreas Brink medverkar för att sedan fastna i en längre diskussion kring "Vädergubben". Finns han ens på riktigt? Avsnittet avslutas med spaningar efter olika online-events man kan delta på, nu när man helst ska vara inomhus. Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén.

 • Carl Sederblad Nilsson emigrerade till Amerika och försvann spårlöst. 118 år senare fick hans hans sentida släkting äntligen veta vad som hänt honom.

  Detta avsnitt:Anna Fendin Ahlström har under hela sin uppväxt hört historier om sin farfars farfar Carl Sederblad Nilsson som emigrerade och försvann. Han hade 1901 lämnat sin höggravida hustru Alma hemma i Harstensbo, Karlslunda i Småland för att starta ett nytt liv i Amerika åt sig och sin nyblivna familj. Tanken var att Alma och barnet skulle komma efter när allt ordnat sig i Duluth, Minnesota. Men något hände som gjorde att Carl försvann och släkten har sen dess undrat vad som hände honom. Alma gifte om sig 1911, efter att hennes hennes äktenskap upphävts. I vigselboken står: "Hustrun erhållit tillstånd av S Möre Häradsrätt att ingå nytt äktenskap." Alma fick tio barn med den nye mannen. 14 år senare dödförklarades Carl eftersom man här i Sverige inte fått någon kontakt med honom. Anna Fendin Ahlström började släktforska 2005 och huvudsyftet var att hitta Carl, släktens olösta mysterium som så många gått bet på under årens lopp. Vem var denne man som lämnat en Amerikaänka och son att klara sig själva på en konkursnära gård i Småland. Efter många års forskning hittade Anna till slut spåren efter sin farfars farfar och hon berättar att hennes hjärta nästan stannade. Carl hade suttit inspärrad på ett mentalsjukhus i över 30 år och dog 1946 efter att ha varit dödförklarad i 22 år.Att dödförklara någon på Carls tid tog lång tid. Först måste personen varit försvunnen i över 20 år och därefter tog själva processen ungefär två år. Det berättar Elsa Trolle Önnerfors som är docent i rättshistoria vid Lunds universitet. - Det var arvingarna till den försvunne som kunde begära dödförklaring. Det var nödvändigt för att kunna skifta arv och för att efterlevande skulle kunna få en möjlighet att gifta om sig. Om man visste att personen varit ute i krig eller varit med på ett fartyg som förlist kunde processen gå fortare, likaså om den försvunne var över 90 år. Den första lagstiftningen i saken kom 1854 och reglerna har sedan dess varit ganska lika. Den stora skillnaden är att det idag räcker med att personen varit borta i fem år, berättar Elsa Trolle Önnerfors. Programmet är gjort av Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström Uppläsare: Patrik Paulsson slaktband@sverigesradio.se

 • I årets första avsnitt så pratar Carl och Daniel om att God of war Ragnarök fått släppdatum, eller? Legendaren John Madden har dessvärre gått bort

  och det ryktas om att Golden Eye remaster kommer till till Xbox och Nintendo.

  Det blir lite ny info kring Quantum dreams nya star wars spel och pöddpöjkarna är oroliga.

  Remedy påbörjar exklusivt samarbete med Tencent gällande kommande spelet Vanguard och det släpps mer FF7 remake content i år.

  Weid west försenas till i Mars men släpps härligt nog på Gamepass! Vi får även lite livstecken från Telltales.

  I detta första avsnitt för 2022 så bjuder Daniel och Carl på Topp 10 kommande spel 2022.

  Både Daniel och Carl har rullat eftertexter i The Gunk, Calle har testat pytte lite Oqulus Quest 2 samt "dammsugit" nästan hela Halo:Infinte.

  Tusen tack för att ni lyssnar! Ni är bäst! 

  Stötta oss på Patreon! (Få en T-Shirt!) 

  https://www.patreon.com/spelberoende 

  YouTube 

  https://www.youtube.com/channel/UCyZ1fqVi6OyLD9lY73QSmwQ 

  Gå med i vår Discord!

  https://discord.gg/8kUna5C

 • Vad har egentligen Ålänningen sökt på under året 2021? Kan det stämma att Ålands Landskapsregering toppar kategorin "Underhållning"? Ja mycket karameller utlovas när Ålandspodden sammanfattar både sök- och nyhetsåret 2021. Det blir diskussion om de mest sökta bilmärkena, spelen, maträtterna, mediakanalerna och mycket, mycket annat. Visste du att "Wordfeud - fusk" finns med bland det mest sökta på? Eller att Pizza Diablo trendar högre än de övriga Åländska restaurangerna? Det visste inte Carl eller Daniel heller... Gott nytt år önskar Ålandspodden! Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén.

 • Carl och Daniel munhuggs mer än vanligt i dagens avsnitt och sätter tonen för en fridfull? jul. Tydligen besöker Charles de Gaulles ande programmet som innehåller djup diskussion om Daniels stressiga julafton där kyrkan får ställa sin plats till förfogande för julgröten, skolförbud mot mobiler, den nya Marockanska restaurangen, demonstrationen som 1000? personer besökte och mycket, mycket annat. Avsnittet avslutas med spaning inför julhelgen. God jul önskar vi! Programledare: Carl Lönndahl & Daniel Dahlén.

 • Carl med artikel från 2015-08-24, precision är ju ett begrep som gör sig påmint, som om den vore författad för just detta ögonblick i historien!

  Klart är att vi står inför massivt iscensatta aktiviteter, opinionsbildningsoperationer och tillverkad desinformation, och det finns mycket kontrovers om detta ämne. Det är en stor del av deras agenda. Att få oss till att bli antagonister. Låt det inte störa dig för mycket men var medveten om detta. Det är bara matrisen i arbete. Höj dig över den.

  Men kommer då mänskligheten "förstå detta" i tid?

  Det är alltid i tid ... individuellt och kollektivt, vi existerar bara nu. När du har hoppat in i nu, i ökad medveten medvetenhet och börjat att förstå det faktum att allt detta bara är en regisserad bluff och en fabricerade fasad, är du så gott som hemma med halmen. Ditt deltagande i att stötta detta falska sociala landskap kommer att falla ner som ett par överdimensionerade byxor och din nya roll som nod i att ge information och helande signaler är ögonblicklig.

  Det går inte att vända om - göra en tanke otänkt eller en insikt osedd.

  Att kanalisera människor till politiska uttryck är bara ett annat knep, som är betingat av ilska och våld, som används som styrmedel

  Styr oppositionen och du styr befolkningen på varje sida. Det är ett utstuderat spel de spelar så det är helt hälsosamt att vara extremt skeptisk och bedöma saker från ett så medvetet perspektiv som möjligt.

  Inverkan av dessa inbäddade sociala ingenjörer är stort. Vi har ingen aning om hur många inbrytningar som har gjorts och hur det militärindustriella regerings komplexet har infiltrerat och kontrollerat allt vi ser och hör på denna punkt, även inom vår alternativa gemenskap.

  Lager på lager har införts i matrisen på många överlappande teman och planerade illusioner, vilket gör grundläggande verklighetsbeskrivande sanningar antingen dolda helt och hållet, och / eller förklädda och förvrängda. I en altruistisk, okontrollerad medveten värld skulle det inte finnas något behov av att dölja något. I stället finns då denna emotionella mutant till matrissystem, som kallas för samhälle, som bygger på bedrägeri och uppdelning med syfte att andligen koppla bort och ta makten från de ämnen makten vill utnyttja för enskild vinstmaximering.

  Tänk på megamängden information och på användbar teknologi som undanhålls från allmänhetens kunskaper under sken av "nationell säkerhet". Vad sägs om "sekretessbelagd" eller "lycktadörrar möten " eller "behöver inte veta grund" eller den stora labyrinten av hemliga opperationer som är verksamma i deras sociala nätverk som bygger på uppdelningen i vetenskapens namn eller bakom militär sekretess.

  Varför måste de hålla allt detta utom allmän kännedom eller som bara delvis tillgänglig information i olika kategorier? För att om vi ansluter prickarna bildar de en bild, en mycket tydlig en. Hela vårt manipulerade samhälle är helt iscensatt, kontrollerat och med väldigt olycksbådande uppsåt.

  De vill inte att du eller jag ska bli medvetet medvetna!

  Vi har alla varit nyttiga idioter vid ett eller annat tillfälle. Ingen har varit fullt medveten eller helt oberoende av dessa parametrars påverkan hela sina liv. Vi har varit tvungna att kompromissa på något sätt bara för att överleva i systemet. I det tillståndet bidrar vi omedvetet till den officiella berättelsen genom vår tystnad och egensinniga okunnighet som så praktiskt är samlad som mänsklighetens förutsättning av acceptans och även godkännande.

  Denna föreställning av det sociala landskapet är konstruerad, och vi hjälper till att bygga och bibehålla den vid varierande grad av medveten omedvetenhet tills vi vaknar helt upp och börjar arbeta mer för medveten medvetenhet. Då river vi istället dessa illusionsbaserade strukturer. Vissa aspekter blir mer uppenbara än andra för olika människor. Den tydligt manipulerade banksystemet till exempel, har varit något som skapat mängder av uppvaknande. Den fulla omfattningen av kontrollen är känd av mycket få, men människor får idén att en massiv grad av bedrägerier pågår. Och det leder till fler frågor, samt grundläggande tvivel om världen omkring dem.

  Det är hur det fungerar. Det krävs bara en vektor in i hjärtat av den sanna verkligheten för att väcka upp folk så att de börjar att röra sig i sig själva längs livets väg. Frågor om hälsa och livsmedel, frihet, geoengineering, klimat, GMO och vaccinfrågor, alla leder så småningom till hjärtat av denna vilseledande matris av försök till full kontroll av spektrumet - dvs total makt.

  Det är nu dags för fler att ta bladet från mun!

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Carl med artikel från 2015-08-24, precision är ju ett begrep som gör sig påmint, som om den vore författad för just detta ögonblick i historien! Klart är att vi står inför massivt iscensatta aktiviteter, opinionsbildningsoperationer och tillverkad desinformation, och det finns mycket kontrovers om detta ämne. Det är en stor del av deras agenda. Att få oss till att bli antagonister. Låt det inte störa dig för mycket men var medveten om detta. Det är bara matrisen i arbete. Höj dig över den. Men kommer då mänskligheten "förstå detta" i tid? Det är alltid i tid ... individuellt och kollektivt, vi existerar bara nu. När du har hoppat in i nu, i ökad medveten medvetenhet och börjat att förstå det faktum att allt detta bara är en regisserad bluff och en fabricerade fasad, är du så gott som hemma med halmen. Ditt deltagande i att stötta detta falska sociala landskap kommer att falla ner som ett par överdimensionerade byxor och din nya roll som nod i att ge information och helande signaler är ögonblicklig. Det går inte att vända om - göra en tanke otänkt eller en insikt osedd. Att kanalisera människor till politiska uttryck är bara ett annat knep, som är betingat av ilska och våld, som används som styrmedel Styr oppositionen och du styr befolkningen på varje sida. Det är ett utstuderat spel de spelar så det är helt hälsosamt att vara extremt skeptisk och bedöma saker från ett så medvetet perspektiv som möjligt. Inverkan av dessa inbäddade sociala ingenjörer är stort. Vi har ingen aning om hur många inbrytningar som har gjorts och hur det militärindustriella regerings komplexet har infiltrerat och kontrollerat allt vi ser och hör på denna punkt, även inom vår alternativa gemenskap. Lager på lager har införts i matrisen på många överlappande teman och planerade illusioner, vilket gör grundläggande verklighetsbeskrivande sanningar antingen dolda helt och hållet, och / eller förklädda och förvrängda. I en altruistisk, okontrollerad medveten värld skulle det inte finnas något behov av att dölja något. I stället finns då denna emotionella mutant till matrissystem, som kallas för samhälle, som bygger på bedrägeri och uppdelning med syfte att andligen koppla bort och ta makten från de ämnen makten vill utnyttja för enskild vinstmaximering. Tänk på megamängden information och på användbar teknologi som undanhålls från allmänhetens kunskaper under sken av "nationell säkerhet". Vad sägs om "sekretessbelagd" eller "lycktadörrar möten " eller "behöver inte veta grund" eller den stora labyrinten av hemliga opperationer som är verksamma i deras sociala nätverk som bygger på uppdelningen i vetenskapens namn eller bakom militär sekretess. Varför måste de hålla allt detta utom allmän kännedom eller som bara delvis tillgänglig information i olika kategorier? För att om vi ansluter prickarna bildar de en bild, en mycket tydlig en. Hela vårt manipulerade samhälle är helt iscensatt, kontrollerat och med väldigt olycksbådande uppsåt. De vill inte att du eller jag ska bli medvetet medvetna! Vi har alla varit nyttiga idioter vid ett eller annat tillfälle. Ingen har varit fullt medveten eller helt oberoende av dessa parametrars påverkan hela sina liv. Vi har varit tvungna att kompromissa på något sätt bara för att överleva i systemet. I det tillståndet bidrar vi omedvetet till den officiella berättelsen genom vår tystnad och egensinniga okunnighet som så praktiskt är samlad som mänsklighetens förutsättning av acceptans och även godkännande. Denna föreställning av det sociala landskapet är konstruerad, och vi hjälper till att bygga och bibehålla den vid varierande grad av medveten omedvetenhet tills vi vaknar helt upp och börjar arbeta mer för medveten medvetenhet. Då river vi istället dessa illusionsbaserade strukturer. Vissa aspekter blir mer uppenbara än andra för olika människor. Den tydligt manipulerade banksystemet till exempel, har varit något som skapat mängder av uppvaknande. Den fulla omfattningen av kontrollen är känd av mycket få, men människor får idén att en massiv grad av bedrägerier pågår. Och det leder till fler frågor, samt grundläggande tvivel om världen omkring dem. Det är hur det fungerar. Det krävs bara en vektor in i hjärtat av den sanna verkligheten för att väcka upp folk så att de börjar att röra sig i sig själva längs livets väg. Frågor om hälsa och livsmedel, frihet, geoengineering, klimat, GMO och vaccinfrågor, alla leder så småningom till hjärtat av denna vilseledande matris av försök till full kontroll av spektrumet - dvs total makt. Det är nu dags för fler att ta bladet från mun! #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Avsnitt #42 är i etern, vi pratar Birdies med Carl Ulvinen.
  Calle är en person som låter spelet tala för sig självt, han har nog Sveriges renaste teknik och kastar nog längst i Sverige också.
  Carl är en person som lägger hög fokus kring att få saker som han vill, oavsett om det är på discgolfbanan eller i hans senaste projekt med att vara en av 3 delägare av European Birdies.

  Vi pratar om Carls karriär, hur det startade och vad det finns för planer för framtiden, och det vore ju konstigt om vi inte rörde vid det hetaste sen Pirahnan gjorde intåg, och då pratar vi ju givetvis om väskan FRID från European Birdies.

  Häng med på ett avsnitt som bjuder på allt, och givetvis en exklusiv nyhet om rörande European Birdies!

  Häng med och fram med go fikat!
  Anders, Hanna & Ted

  Gå in på www.discexpress.se för att ta del av ett fantastiskt utbud av Discar, Kläder, Väskor och annat tillbehör, snabba leveranser är signumet ihop med ett gediget utbud av det senaste inom discgolf världen!

  Gör ett besök, ni kommer inte att bli besvikna!

 • Carl och Conny går i denna föreläsning elegant igenom neokolonialismens upphovsmän och den planeringshorisont som sträckt sig över flera generationer. Allt ifrån införandet av Federal Reserve 1913, kapningen av den internationella regleringsbanken 1932, och dollarn som världshandelsvaluta vid Bretton Woods 1944, såsom etablerandet av geostrategiska lås såsom konfliktskapande motorer i Mellanöstern, Sydamerika såsom Östasien, för kontroll av strategiska naturresursflöden samt för att kunna skuldexpandera genom det militärindustriella komplexet.

  Allt till sin grund för att upprätthålla ett av enskilda intressen kontrollerat kreditbaserat banksystem, som i sin tur kräver en ovillkorlig tillväxtbörda av skuld, med givna konsekvenser för vår planet, samhället, samt människorna i det – borde det vara mycket svårt efter denna djupdykning i vårt förflutna, att inte förstå hur vi alla blivit grundlurade och att samtliga av de politiska fanbärarna oavsett kulör på flaggan, springer utefter en redan snitslad bana, och att utan ekonomisk demokrati kan ej någon form av demokrati råda.

  Som Napoleon Bonaparte en gång i tiden beskrev det, ”historien är en rad införstådda lögner”, och det är även, som vi alla vet, vinnaren som skriver historien!

 • Carl och Conny går i denna föreläsning elegant igenom neokolonialismens upphovsmän och den planeringshorisont som sträckt sig över flera generationer. Allt ifrån införandet av Federal Reserve 1913, kapningen av den internationella regleringsbanken 1932, och dollarn som världshandelsvaluta vid Bretton Woods 1944, såsom etablerandet av geostrategiska lås såsom konfliktskapande motorer i Mellanöstern, Sydamerika såsom Östasien, för kontroll av strategiska naturresursflöden samt för att kunna skuldexpandera genom det militärindustriella komplexet.  Allt till sin grund för att upprätthålla ett av enskilda intressen kontrollerat kreditbaserat banksystem, som i sin tur kräver en ovillkorlig tillväxtbörda av skuld, med givna konsekvenser för vår planet, samhället, samt människorna i det – borde det vara mycket svårt efter denna djupdykning i vårt förflutna, att inte förstå hur vi alla blivit grundlurade och att samtliga av de politiska fanbärarna oavsett kulör på flaggan, springer utefter en redan snitslad bana, och att utan ekonomisk demokrati kan ej någon form av demokrati råda. Som Napoleon Bonaparte en gång i tiden beskrev det, ”historien är en rad införstådda lögner”, och det är även, som vi alla vet, vinnaren som skriver historien!

 • Omväxlande, utvecklande och roligt. Otroligt svårt och därför stimulerande. Så beskriver Monica Löfgren och Carl Demirtas Sjödin sina jobb som intensivvårdssjuksköterskor på centralintensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De har på sjukhuset totalt nästan 400 kollegor som kan titulera sig detsamma – en roll som går att utveckla och växa i nästan hur mycket som helst, inte minst genom de forskningsmöjligheter som erbjuds.

  Om specialiteten intensivvårdssjuksköterska handlar avsnitt 42 av Sahlgrenskapodden. Hör Carl och Monica berätta om vad det är som gör att de fastnat för sina jobb, varför de trivs så bra på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vilka egenskaper en bra IVA-sjuksköterska bör ha. För fler kollegor behövs!

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

 • I detta avsnitt träffar jag Mathias Sundin som är ordförande i Warp Institute, en organisation som fokuserar på framtidsfrågor och ägnar sig åt något så ovanligt som rapportering av positiva nyheter.

  Mathias har varit riksdagsledamot och TEDx-talare. Han är entreprenör och internationell föreläsare. Dessutom har han svenskt rekord i dörrknackning från valrörelsen 2010 då han knackade på 10001 dörrar.

  Vi talar bland annat om

  • Mathias bakgrund som politiker, den upplevde visionslösheten i den politiska debatten och beslutet att lämna politiken för att kunna göra större skillnad.
  • Födelsen av Warp Institute och betydelsen av att omge sig med faktabaserade positiva nyheter
  • Vi talar om hur vi kan bli mer innovativa och förstå exponentiella rörelser bättre.

  Mathias är en sann stigfinnare som trotsar konventioner och utmanar oss att tänka större och se möjligheter utan att för den skull ducka för det som inte fungerar.

  Jag önskar dig god lyssning!

  Carl

 • Prometheus älskade människan mer än olympierna, som hade förvisat större delen av hans familj till Tartarus. Så när Zeus dekreterade att människan måste skänka en del av varje djur som han slaktade till gudarna, bestämde sig Prometheus för att lura Zeus. Han skapade två högar, den ena med benen insvepta i saftigt fett, den andra med det goda köttet gömt i skinnet. Han bad sedan Zeus att välja. Zeus valde benen. Eftersom han hade gett sitt ord, var Zeus tvungen att acceptera denna hög som sin del för framtida offer. I sin ilska över tricket tog han elden ifrån människan. Men Prometheus tände en fackla från solen och förde tillbaka den till människan. Zeus blev då arg över att människan återigen hade eld. Han bestämde sig därför för att utdöma ett fruktansvärt straff mot både människan och Prometheus.

  För att straffa människan lät Zeus Hefaistos skapa en dödlig av fantastisk skönhet. Gudarna gav den dödliga många rikedomsgåvor. Han lät sedan Hermes ge den dödliga ett vilseledande hjärta och en lögnaktig tunga. Denna skapelse var Pandora, den första kvinnan. En sista gåva var en burk som Pandora förbjöds att öppna. Således och avslutande, skickade Zeus Pandora ner till Epimetheus, som stannade bland människan.

  Att vara en skönhet som ord inte kunde beskriva, fick Pandora som en gåva till Epimetheus. Pandoras nyfikenhet på burken som hon förbjöds att öppna blev outhärdlig för henne. Hon öppnade burken och ut flög alla slags ondska, sorger, svält, sjukdom och olyckor. Dock rymde botten av burken en bra sak - hopp.

  Zeus lät gripa Prometheus, förde honom till Kaukasusbergen och kedjade fast honom vid en sten med okrossbara kedjor. Här plågades han dag och natt av en jätteörn som slet ut och åt upp hans lever. Zeus gav Prometheus två vägar ut ur denna plåga. Han kunde berätta för Zeus vem som var mor till barnet som skulle avsätta honom från tronen, eller uppfylla två villkor. Det första var att en odödlig måste frivilligt ställa upp på att dö för Prometheus, och det andra var att en dödlig måste döda örnen och lossa honom.

  Prometheus berättade för Zeus att havsnymfen Thetis skulle föda en son som skulle bli större än sin far. Detta var viktig information. Både Zeus och hans bror Poseidon åtrådde Thetis, men de ordnade så att hon gifte sig med en dödlig så att hennes son inte skulle utgöra en utmaning för deras makt.

  Zeus skickade därefter Herakles för att skjuta örnen som plågade Prometheus och för att bryta de kedjor som band honom. Efter sina år av lidande var Prometheus fri och kunde återförenas med sin kvinna Asia. För att belöna Herakles för hans hjälp rådde Prometheus honom hur man får tag i Hesperides gyllene äpplen, ett av de 12 storverk som den berömda hjälten var tvungen att utföra.

  I detta ligger där en viss sensmoral inbäddad, och är inte den innebördsmässiga betydelsen förvånansvärt lik en annan känd historia från Kristen mytologi?

  Att Carl som f.d världsmästare i styrkelyft är vår egna svenska Herakles och som i modern tid är den som släppt sanningen fri, är ju hur som helst i sammanhanget lite smålustigt trots allt. :)

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Prometheus älskade människan mer än olympierna, som hade förvisat större delen av hans familj till Tartarus. Så när Zeus dekreterade att människan måste skänka en del av varje djur som han slaktade till gudarna, bestämde sig Prometheus för att lura Zeus. Han skapade två högar, den ena med benen insvepta i saftigt fett, den andra med det goda köttet gömt i skinnet. Han bad sedan Zeus att välja. Zeus valde benen. Eftersom han hade gett sitt ord, var Zeus tvungen att acceptera denna hög som sin del för framtida offer. I sin ilska över tricket tog han elden ifrån människan. Men Prometheus tände en fackla från solen och förde tillbaka den till människan. Zeus blev då arg över att människan återigen hade eld. Han bestämde sig därför för att utdöma ett fruktansvärt straff mot både människan och Prometheus. För att straffa människan lät Zeus Hefaistos skapa en dödlig av fantastisk skönhet. Gudarna gav den dödliga många rikedomsgåvor. Han lät sedan Hermes ge den dödliga ett vilseledande hjärta och en lögnaktig tunga. Denna skapelse var Pandora, den första kvinnan. En sista gåva var en burk som Pandora förbjöds att öppna. Således och avslutande, skickade Zeus Pandora ner till Epimetheus, som stannade bland människan. Att vara en skönhet som ord inte kunde beskriva, fick Pandora som en gåva till Epimetheus. Pandoras nyfikenhet på burken som hon förbjöds att öppna blev outhärdlig för henne. Hon öppnade burken och ut flög alla slags ondska, sorger, svält, sjukdom och olyckor. Dock rymde botten av burken en bra sak - hopp. Zeus lät gripa Prometheus, förde honom till Kaukasusbergen och kedjade fast honom vid en sten med okrossbara kedjor. Här plågades han dag och natt av en jätteörn som slet ut och åt upp hans lever. Zeus gav Prometheus två vägar ut ur denna plåga. Han kunde berätta för Zeus vem som var mor till barnet som skulle avsätta honom från tronen, eller uppfylla två villkor. Det första var att en odödlig måste frivilligt ställa upp på att dö för Prometheus, och det andra var att en dödlig måste döda örnen och lossa honom. Prometheus berättade för Zeus att havsnymfen Thetis skulle föda en son som skulle bli större än sin far. Detta var viktig information. Både Zeus och hans bror Poseidon åtrådde Thetis, men de ordnade så att hon gifte sig med en dödlig så att hennes son inte skulle utgöra en utmaning för deras makt. Zeus skickade därefter Herakles för att skjuta örnen som plågade Prometheus och för att bryta de kedjor som band honom. Efter sina år av lidande var Prometheus fri och kunde återförenas med sin kvinna Asia. För att belöna Herakles för hans hjälp rådde Prometheus honom hur man får tag i Hesperides gyllene äpplen, ett av de 12 storverk som den berömda hjälten var tvungen att utföra. I detta ligger där en viss sensmoral inbäddad, och är inte den innebördsmässiga betydelsen förvånansvärt lik en annan känd historia från Kristen mytologi? Att Carl som f.d världsmästare i styrkelyft är vår egna svenska Herakles och som i modern tid är den som släppt sanningen fri, är ju hur som helst i sammanhanget lite smålustigt trots allt. :) #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se