Mälaren Podcasts
-
En av Sveriges mest kända arkeologiska utgrävningsplatser, vikingastaden Birka, har fått ett nytt efterlängtat fynd till samlingarna. En varvsplats, har hittats, för första gången.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om det något vi förknippar med vikingar så är det väl deras skepp, men var och hur de byggdes och reparerades har forskarna inte kunnat se spår av - fram tills nu. Men i färska utgrävningar har en varvsplats hittats på Björkö i Mälaren, i anslutning till kvarlämningarna av det vikingatida handelscentrumet Birka.
Och det är inte bara anmärkningsvärt att det är den första varvsplatsen som hittats, menar forskningsteamet. Det är också var varvsplatsen hittats. Under de 100 år som det bedrivits forskning på Birka har det framför allt grävts innanför Birkas kringgärdande stadsvallar. Men varvsplatsen hittades i ett område som skulle kunna ses som Birkas baksida, eftersom det ligger utanför stadsvallen.
I utgrävningarna har spår av en så kallad båtslip hittats, alltså en v-formad konstruktion som förmodligen använts för att dra upp båtar på land. Tillsammans med ett hundratal mindre fynd talar den för att detta var en anläggning för att reparera och bygga båtar. Den oväntade placeringen utmanar vedertagna teorier om Birkas sociala, juridiska och ekonomiska organisering. Kanske har forskare nu hittat handelscentrumets ruffiga hamnkvarter, eller till och med Birkas egentliga framsida.
Medverkande: Sven Isaksson, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet; Sven Kalmring, docent vid Stockholms universitet och expert på hamnar och urbaniseringen under Vikingatiden vid Zentrum für Baltische und Skandinavische Archäologie i Schleswig, Tyskland; Björn Bandlien, professor i historia vid Universitetet i Sørøst-Norge.
Reporter: Emelie Bredmar
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Send us a text
Växtskyddspodden E41 – Tillväxtreglering är en billig försäkring för att säkra skörden av höstraps enligt Kalle Hedstad, lantbrukare på Mälarens norra sida. Höstsådden av raps har kommit igång i hela landet! Robert Racz och Peter Löfgren pratade med Kalle om växtåret 2022 och vilka lärdomar som drogs, hur starten på den nya säsongen har varit och vad som kan göras tidigt för att säkra en så hög skörd som möjligt. Tillväxtreglering var det stora ämnet och «det är bara att köra» enligt Kalle, men även tankar runt rapssorter, spillsäd, och såbädd diskuterades. Dessutom trasslade Robert in sig i året 1958 men med Peters hjälp redde det hela ut sig till slut.
-
Sveriges kristnande är en av de mest omvälvande händelser som ägt rum i den svenska historien. Generationer av svenskar har fått lära sig att det var den tyske benediktinmunken Ansgar som förde kristendomen till landet i samband med sitt första besök i staden Birka på Björkö i Mälaren år 829/830. Men när börjande egentligen kristnandet av Sverige och hur fick man befolkningen att byta religion?
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om hur det gick till när Sverige kristnandes. Modern forskning har visat att kristnandeprocessen inleddes betydligt tidigare än vad man tidigare trott och att handel och krig var betydligt viktigare än mission för svenskarnas första möten med den nya religionen.
Runstenar berättar om människor som besökt fjärran länder och helgonlegender beskriver hur fromma missionärer offrade sina liv när de försökte sprida det kristna budskapet i hedniska trakter. I Frans G Bengtssons roman Röde Orm finns en skildring av hur folket i Göinge fångade präster som de sedan förde över gränsen till Småland där de sålde dem i utbyte mot oxar och bäverskinn. Men hur var det egentligen? Ska mötet mellan de olika religionerna beskrivas i termer av konfrontation eller samexistens och varför har arkeologer påträffat brända ben under golvet i koret på Frösö kyrka?
Ansgar har fått epitetet Nordens apostel. Han var munk, missionär och biskop och hade en koppling till Hamburg-Bremenstiftet. Norden låg under detta stift. Hans liv har skildrats av hans lärjunge och efterträdare Rimbert i legenden Vita Ansgari. År 829/830 kom han till staden Birka på Björkö i Mälaren tillsammans med munken Wittmar och här grundade de en församling. Han stannade i Birka några år och förkunnade det kristna budskapet. Bland åhörarna fanns sveakungen Björn men Ansgars missionsframgångar var sannolikt ganska blygsamma.
Efter att ha återvänt till Hamburg utsågs han till ärkebiskop några år senare. Han återvände till Birka i början av 850-talet och då fanns inte längre den församling som han skapat två decennier tidigare utan den fick återupprättas. Ansgars mission nådde inte särskilt många människor och var inte heller speciellt framgångsrik.
Anledningen till att han blivit den som kommit att förknippas med kristnandet av Sverige är att han är den första missionär som vi känner till namnet på, vilket i sin tur berodde på att tyskarna var duktiga på att dokumentera sin verksamhet i Norden. Det kan således ha funnits andra men dessa har i så fall inte lämnat några spår efter sig.
Lyssna också på De mytiska finska korstågen eller hur Finland blev Sverige.
Läs mer om Sveriges kristnade hos tidskriften Signum.
Bild: Ansgar förkunnar kristendomen. Andra förslaget till väggmålning i Nationalmuseums övre trapphall av Gustaf Cederström, Digitalmuseum; Nationalmuseet, Public Domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
September 1992. En fritidsfiskare är ute med sin båt på Mälaren och passerar strax utanför Drottningholm. Han märker att en flock med fiskmåsar tycks ha hittat något intressant i vattnet. När båten närmar sig ser han vad det är som väckt deras intresse. Ett underben från en människa. Polisen anländer snabbt till platsen och ett omfattande sökarbete inleds.
Hasse Aro intervjuar sin fd kollega Stefan Wahlberg (som då jobbade på Expressen) om fallet han aldrig glömmer.
Lyssna på Fallen jag aldrig glömmer innan alla andra - på Podplay på torsdagar! -
Fredrik Eriksson lämnar ingen möda ospard när han tar Piotr Wawrzeniuk på en långpromenad vid Oxdjupet och Kodjupet vid Stockholms inlopp. Fredrik berättar hur geopolitiska och teknologiska förändringar påverkat planeringen av, och uppförandet av, en mängd vackra fortifikationsobjekt, liksom hur taktik anpassades. Podcasten är den första i en serie där kustartilleriets historia skildras, och där de bägge höglärda uppmanar allmänheten att iaktta en aktivare livsstil. Njut av en lärorik och kalorifattig podcast från militärhistoria på Försvarshögskolan!
-
En äkta mathjälte! I 6 generationer har familjen Vidlund fiskat vid Ängsö, mitt i Mälaren. Per är en av de mest innovativa och trägna människor jag någonsin träffat och den enda jag verkligen litar på i frågan om hållbart fiskupptag. OCH JA VI PRATAR ÅL!
-
Om hur en femtonhundra år gammal Buddhafigur hamnade på en ö i Mälaren på 600-talet. Vi reder ut hur buddha-figuren, guldgubbar och en dopskopa från Egypten hamnade på Helgö.Programledare: Anders LundinHistoriker: Kristina Ekero Eriksson Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Följ med till Hjalmar Stolpes Birka, då vikingastaden återupptäcktes på 1870-talet och banbrytande arkeologiska metoder lade grunden till förståelsen av en av landets viktigaste historiska platser.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hösten 1871 satte Hjalmar Stolpe spaden i jorden på Björkö i Mälaren. 150 år efteråt är Birka världsberömt som en av vikingarnas sprudlande handelsstäder, där slavar, bärnsten och pälsar bytte ägare, där krigare vaktade den mäktiga borgen och långskeppen stävade in mot hamnen. Tobias Svanelid vandrar i Birka med arkeologerna Charlotte Hedenstierna Jonsson och Lena Holmquist för att diskutera Hjalmar Stolpes banbrytande utgrävningar och hur arkeologerna idag förstår vikingastaden.
-
VEM: Carina Bergfeldt
YRKE: Programledare och utrikeskorrespondent
AVSNITT: 488
OM: Att tabba sig på SVT, drömmen att vara korre, dansken, den ofrivillige talkshow-hosten, Utøya-dokumentären, den stora sjuårsplanen, att tröstäta kladdkaka, en gyllene skål till bredden fylld med barnljud och givetvis en hel om att inte titta ut över Mälaren varje dag och känna att det här är livet.
Beställ boken “Törst” här!
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Saga Markkula och Karl Birgersson
DISTRIBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
VEM: Carina Bergfeldt
YRKE: Programledare och utrikeskorrespondent
AVSNITT: 488
OM: Att tabba sig på SVT, drömmen att vara korre, dansken, den ofrivillige talkshow-hosten, Utøya-dokumentären, den stora sjuårsplanen, att tröstäta kladdkaka, en gyllene skål till bredden fylld med barnljud och givetvis en hel om att inte titta ut över Mälaren varje dag och känna att det här är livet.
Beställ boken “Törst” här!
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Saga Markkula och Karl Birgersson
DISTRIBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Louise och Thomas är tillbaka och har mycket att avhandla. Hur ska Löfvén motivera sig under hösten? Hur får man en fängslad person att sluta begå brott? Och varför har det börjat muddras i Mälaren?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill Magdalena Andersson ta över som partiledare?Stefan Löfvéns oväntade besked att han avgår i samband med partikongressen senare i höst, får Louise och Thomas att fundera mycket. Vilken nytta kan han ha av sin starka pliktkänsla, för att motivera sig under de kommande månaderna? Och hur säkra kan vi vara på att Magdalena Andersson vill ta över som partiledare
Hur motiveras tungt kriminella att sluta med brottslighet?Många gängkriminella sitter fängslade just nu. Vad krävs för att tiden i fängelset ska bli inledningen till ett liv som laglydig samhällsmedborgare? Martin Lardén chef för Kriminalvårdens behandlingsenhet och legitimerad psykolog berättar bl.a. om hur kriminalvården för att motivera tungt kriminella att sluta med brottsligheten.
Muddring i MälarenDet har börjat muddras på flera håll i Mälaren, eftersom man vill att större fartyg med mer last än i dag ska kunna ta sig in till hamnarna i Västerås och Köping. Hur stora förändringar kan man göra genom att muddra? Och vilka risker finns det? Joel Smith, infrastrukturdirektör Sjöfartsverket vet det mesta om muddring.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist -
Vi kör en favorit i repris och är på husbilssemester, denna gång i Mariefred med vacker utsikt över Mälaren. Avsnittet handlar om damernas match mot Kalmar, MFF hemma, nya vänsterbacken och mycket mer. Självklart krävs vi på drycker.
-
Vi är på Birka i Mälaren för att undersöka sanningshalten i ett antal vanliga påståenden om vikingarna. På den vikingatida handelsplatsen träffar vi Charlotte Hedenstierna-Jonsson, filosofie doktor i arkeologi som hjälper oss att resonera kring påståenden som att kvinnorna stod hemma vid spisen och männen var ute i viking eller att Birka bara var befolkat av slavar. Vad säger egentligen vetenskapen?
-
Den 28 juli år 2006 är Patrik ute och åker i Mälaren med sin jet-ski. I en vik nära Drottningholms slott ser han ett konstigt paket, med konturerna av en kropp. Det han inte vet då är att fyndet blir upptakten på en komplicerad mordhistoria.
-
Mittens Rike, Jenny Teleman och Mats Arvidsson på spaning efter svenska mittpunkter.De stora polarfararna stretade på med livet som insats för att komma till en särskild punkt, och vad fann de där? Mera is. Men hur ser det egentligen ut mitt i Sverige, och vad, eller var, är mitt i Sverige, är det en stängd kaffestuga i Medelpad, eller är det en pinne i Motala, eller möjligen en ö i Mälaren?. Jenny Teleman och Mats Arvidsson gav sig ut och letade och hittade många punkter och mycket tomhet.
De stora polarfararna stretade på med livet som insats för att komma till en särskild punkt, och vad fann de där? Mera is. Men hur ser det egentligen ut mitt i Sverige? Vad eller var är i mitten? Är det en stängd kaffestuga i Medelpad, eller är det en pinne i Motala, eller möjligen en ö i Mälaren?Jenny Teleman och Mats Arvidsson gav sig ut och letade och hittade många punkter och mycket tomhet.