Niklas Orrenius Podcasts
-
En rysk raket har förvandlat stora delar av skolan ”Lyceum Nr 25” till en rykande hög med grus och "Sjukhus nr 2" har skadats i en raketattack. DN:s reporter Niklas Orrenius och fotograf Anders Hansson om situationen i den krigsdrabbade staden Zjytomyr – där de befinner sig just nu – 12 mil från huvudstaden Kiev.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Sabina Marmullakaj. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Jonas Lindskov, Bauer Media. -
I riksdagsvalet 2018 fick Nordiska motståndsrörelsen, NMR, 2 106 röster. Det är alltså en liten rörelse, där interna konflikter och avhopp är vanliga. En ledande medlem i rörelsen, som hoppat av, beskriver NMR som en sekt. DN:s reporter Niklas Orrenius har träffat honom, och berättar om NMR och dess medlemmar – som inte väjer för att använda hot, grovt våld och trakasserier mot judar i Sverige.
Programledare: Sanna Torén Björling. Producent: Palmira Koukkari Mbenga. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media. -
En av de absolut mest kontroversiella svenska konstnärerna någonsin är död. Efter att under flera år levt under dödshot från radikala islamister dog Lars Vilks i en bilolycka nu i oktober. Vilks har i över ett decennium väckt starka reaktioner och känslor med sin konst, så även efter hans död. Det politiska partiet Nyans lyfter krav på att bränna ner hans konstverk Nimis. Moderna muséet får kritik för att inte vilja befatta sig med hans rondellhundsverk. Vilks envisades under sin livstid med att besöka och föreläsa i antimuslimska sammanhang, men hur såg egentligen Vilks syn på religion och religionskritik ut? Och är det verkligen förbjudet med bilder av profeten Muhammed inom både shia- och sunniislam? Detta och mer nagelfars av Jimmy Emanuelsson och David Westerberg i detta avsnitt av Nagelfararna.
Läs mer:
Niklas Orrenius, "Skotten i Köpenhamn: Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser"
-
Återigen flyttar, eller snarare flyr, judiska svenskar från Malmö till Israel. I ett reportage i Dagens Nyheter skriver Niklas Orrenius om en judisk familj som bestämt sig för att flytta. Reportaget publiceras med bra tajming. På onsdag hålls nämligen Malmöforum mot antisemitism dit även internationella toppolitiker kommer. Men som Ester, mamman i familjen som ska flytta till Israel, säger till DN: “Håll ni era fina tal, så flyttar vi så länge.”
Jag ringde två vänner som är insatta i frågan om antisemitism. Adam Cwejman är politisk chefredaktör på Göteborgs-Posten. Vi har även skrivit en bok ihop: Så blev vi alla rasister (Timbro, 2018). Paulina Neuding har en lång meritlista, bland annat Magasinet Neo, Quillette och Svenska Dagbladet där hon även arbetar just nu. Paulina var tidigt ute och beskrev situationen för judar i Malmö, och har skrivit om detta i bland annat New York Times samt talade om detta förra året i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Vi pratar om antisemitismen i Malmö, vilka som ligger bakom, varför det är så svårt för vissa att tala klarspråk om det, varför kippavandringar och fina ord ibland tycks handla mer om andra än om judar, och vad man möjligen kan göra åt hela problemet.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe -
Konstnären Lars Vilks är död. Han och två poliser omkom när den civila polisbil de färdades i krockade med en lastbil. Både Lars Vilks konst och hans person var kontroversiella under flera decennier – och sedan många år levde Lars Vilks under dödshot och hade polisskydd dygnet runt.
I dagens extraavsnitt berättar DN:s reporter Niklas Orrenius, som följt Lars Vilks under flera år, om vad yttrandefriheten betydde för Lars Vilks – och vad Lars Vilks kom att betyda för debatten om yttrandefriheten.
Programledare: Sanna Torén Björling. Producent: Sabina Marmullakaj. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Det har gått ett år sedan stora, antirasistiska protester skakade USA och världen. George Floyds död vid ett våldsamt polisingripande i Minneapolis blev den tändande gnistan och protesterna ledde till engagemang och förändring på flera samhällsnivåer, i och utanför, USA. Men vad har hänt sedan dess? Och var befinner sig USA – och Sverige – i den stora, komplexa diskussionen om rasistiska strukturer i dag?
Gäster: Karin Eriksson, USA-korrespondent, och Niklas Orrenius, reporter.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Sabina Marmullakaj. Exekutiv producent: Augustin Erba. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Teknik: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Den 14 februari 2015 skjuter en ung man med automatvapen mot ett kulturhus i Köpenhamn. Målet är att mörda den kontroversiella konstnären Lars Vilks.
Konstnären Lars Vilks blev känd världen över för att ha tecknat profeten Muhammed som rondellhund. De tre svartvita teckningarna startar en debatt om yttrandefrihet, islamofobi och konstens gränser. Snart blir debatten på blodigt allvar. Rondellhunden väcker ilska även utanför Sveriges gränser och en av världens farligaste terrororganisationer sätter ett pris på Lars Vilks huvud.Medverkande:Lars Vilks, konstnär.Ulf Johansson, fd chefredaktör Nerikes Allehanda.Niklas Orrenius, journalist och författare.Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi.Mette Mayli Albaek, journalist och författare.Peter Bakk, filmare.En dokumentär av: Arvid Hallberg.Producent: Hugo Lavett / Banda Production.Exekutiv producent: David Mehr.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2020.