Visby Podcasts
-
Efter nedslag i Sverige, Norge och Island styr folkmusikveteranerna Groupa nu sitt projekt "Kind of folk" söder ut på den fjärde volymen i serien har de angjort den iberiska halvön och gräver i spansk och portugisisk folkmusik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Groupa tar en paus i repetitionerna inför kommande turné och gästar dagens P1 Kultur.
BATACLAN-DÅDET SKILDRAS I TVÅ NYA FILMERTerrordåden i Paris 13 november 2015 innebar ett stort trauma. Åtta år senare kommer nu två filmer som skildrar händelserna där 130 personer miste livet – och vad det nationella såret inneburit. Samtal med Felicia Frithiof, filmkritiker som tidigare arbetat för Sveriges Radio i Paris.
MÖT DE SOM UTSER ÅRETS ROMANPRISTAGARENästa vecka utses årets mottagare av Sveriges radios romanpris – och vem som vinner avgörs av fyra bokcirklar. I dag hälsar vi på hos bokcirkeln IBB, Inte bara Biggles – en grupp på fem män som bor i Visby på Gotland.
ESSÄ: VI HAR MYCKET ATT TACKA KONSTTJUVARNA FÖREn återkommande diskussion i vår tid handlar om återlämnande av stulna konstföremål. Men kan det också vara så att vissa konststölder räddade konsten? Den frågan ställer Thomas Steinfeld, författare och professor i kulturvetenskap i dagens OBS-essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Sara Lafolie från Svenska barnboksinstitutet kommer till studion för att berätta om årets Barnboksprovning. Dessutom intervjuar vi Lars Andersson och åker hem till bokcirkeln i Visby.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bokprovningen, som noggrant går igenom föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker, har gjorts sedan 1993.
LARS ANDERSSON OM VAD MAN KAN GÖRA SOM FÖRFATTARE OCH FÖRÄLDERVad har då litteraturen själv för ansvar för att bli läst? Och författarna? Lars Andersson, som nyligen kommit ut med sin 36:e roman, har en skarp uppmaning. Dessutom berättar han för vår reporter Jenny Teleman om hur det känns när en son med Downs syndrom börjar att läsa.
HEMMA HOS BOKCIRKELN "TRE KVINNOR" I VISBYTre kvinnor från gotländska Visby har sedan två år tillbaka läst och diskuterat böcker, oftast böcker de inte tycker särskilt mycket om och oftast med nån bebis närvarande. Nu är Caroline Svensson, Linnea Wigforss och Sara Kurland med och korar vinnaren av Sveriges Radios romanpris.
TREDJE NOMINERADE POETEN TILL SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS
Vår reporter Helene Alm besökte dem.Lyrikpriset är det äldsta av Sveriges Radios priser och har sedan delats ut sedan 1958, då Nelly Sachs blev den första mottagaren. Som uppladdning inför Litteraturveckan i P1, som börjar på måndag, sänder vi den här veckan korta uppläsningar ur varje nominerad poets utgivning. Pristagaren utses av en jury.
"BEEF" – EN AV DE MEST HYLLADE TV-SERIERNA PÅ LÄNGE PÅ NETFLIX
I dag: Christoffer Bergström, som debuterade 2022 med samlingen "Avstånd".I tv-serien Beef på Netflix hamnar två trafikanter i en våldsam trafikincident – som båda vägrar att släppa. Det leder till hämndaktion efter hämndaktion som till slut riskerar att rasera båda deras liv.
Vår filmkritiker Joakim Silverdal gav den en fyra i betyg i Kulturnytt i morse. Vad är det då som är så bra med Beef?, frågar vi honom i ett samtal om konflikt och komik.
ESSÄ: OM RESANDETS VÄLSIGNELSERMänniskan är en resande varelse och efter pandemi har förstås resorna ökat - både i antal och i distans. Kanske funderar du som lyssnar just nu på om och vart du ska färdas i sommar. Då kan det vara värt att bli påmind om varför vi reser, samt vilken sorts resor som får störst betydelse.
Anna Blennow är inte enbart poet och docent i latin, utan en tågresenär av rang som dessutom forskat på guideböcker till Rom. Nu får hon guida oss genom en historia av resor.Programledare: Cecilia Blomberg.
Producent: Mattias Berg. -
Dagens godnattsaga heter "Pappan och den magiska sockervadden" och handlar om en pappa som älskar godis. En dag får han tag i ett magiskt pulver som gör att hans godis blir levande och flyger iväg. Idéen till sagan är önskad av Elli, 6 år från Visby och Vally & Asta från Stockholm.
Vi lär oss också fakta om Gotland. Så sätt på hörlurarna och följ med på en magisk godnattsaga.
Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar! Gå med i Magiska Godnattsagor-klubben! Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via www.magiskagodnattsagor.se Följ oss på Facebook & InstagramSökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt.
-
Så är det bästa av alla vårtecken här. Kryssningssäsongen har startat! Premiären skedde i Nynäshamn under söndagen genom Fred. Olsen Cruises fartyg BOLETTE. Och under tisdagen gästas Göteborg av AIDASOL och Stockholm av AIDAMAR. I detta avsnittet går vi igenom de olika hamnarnas hetaste anlöp, de flitigaste besökarna och nya fartygen. Dessutom diskuterar vi varför Stockholm tappat över hälften av sina anlöp och därmed passeras av Visby som den svenska hamn med flest antal kryssningsanlöp. Välkomna ombord!
/Christopher & Patrik
-
Du kan lyssna på alla avsnitt av den här serien utan annonser, via Spotify eller Apple Podcaster.
Under cirka 10 år har gotlänningen och författaren Jakob Ringbom forskat kring Hansakatastrofen. En dag hittar han en kassett i sin pappas verkstad. På bandet har sjömannen Olle Ålander talet in ett unikt vittnesmål om vad som egentligen hände där i Visby morgonen då Hansa aldrig nådde hamn. Varför skickades det inte ut en räddningsinsats? Och vad hade fartyget Hjälpkeryssare4 för sig under natten då Hansa förliste?
Medverkande: Jakob Ringbom, författare och historiker Göran Ringbom, musiker och krögare Lars Kruthof, författare programansvarig på Gotlands museum
Hörs i programmet: Arne Thuresson och Arne Mohlin, överlevde Hansakatastrofen Roger Bengtsson, journalist Olle Ålander, sjöman Björn Fontander, journalist Sigge Rosén, pilot
Producent: Peter Gropman
Inläsningar: Malin Marcko
Exekutiv producent: Mark Malmström Fast
Producerat av Iris media AB -
Kim summerar Visbys exit, vi fokuserar på slutspelet och hyllar svensk innebandy. Dessutom pratar vi om två stora övergångar på dam och herrsidan, och Kim ställer de viktiga frågorna om chips, utbildning och pantburkar. Bra. Nu ska det avgöras.
I detta avsnitt: Kim Ganevik, August Spångberg och Albin Skur
Följ oss: @pmd_podcast
Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut
-
Kim summerar Visbys exit, vi fokuserar på slutspelet och hyllar svensk innebandy. Dessutom pratar vi om två stora övergångar på dam och herrsidan, och Kim ställer de viktiga frågorna om chips, utbildning och pantburkar. Bra. Nu ska det avgöras. I detta avsnitt: Kim Ganevik, August Spångberg och Albin Skur Följ oss: @pmd_podcast Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut
-
Vi har samlat in minnen och tankar kring Ing-Marie Wieselgren - hon gjorde stort avtryck hos många
-
Fjällbacka, Ystad, Norrköping, Visby, Västervik och Öland – många är de orter och områden som blivit både omtalade och kända via böckernas värld. Det är både deckarvandringar och nya utflyktsmål som kommit till utifrån många författares hemorter eller inspirationskällor. Bokhandlerskan Malin Wall och författaren Cecilia Andersson tar i detta avsnittet upp vilken betydelser dessa orter har i de böcker vi läser. Och finns det något gemensamt för dem?
-
En sammanfattning av viktiga händelser i Sverige under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Först ska det handla om alla unga män som har dött i Sverige.
Det var många nyheter om våldet mellan kriminella gäng i år. Väldigt många unga män och pojkar blev mördade. Över 60 personer har dött när de blivit skjutna med vapen i år. Det är fler än alla andra år som det gjorts mätningar av det dödliga våldet med vapen. Ofta beror morden på bråk mellan kriminella gäng.
Flera av morden var i Södertälje. En person som bor där sa att hon var rädd.
– Alltså jag, jag har bott här i 48 år. Jag aldrig har varit så här rädd som de här senaste åren. Aldrig. Det... jag känner inte igen Sverige. Det är hemskt.
Det var många andra nyheter om våld under året. Under påskhelgen var det våldsamma bråk i flera svenska städer. Det var bråk i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Malmö. Många människor kastade stenar mot poliser och förstörde polisbilar. Det kallas för upplopp. 300 poliser blev skadade. Bråken började för att högerextremisten Rasmus Paludan protesterade mot islam. Han skulle bränna upp koraner.
Mats Öhman är polis i Örebro. Han var rädd för att hans kollegor skulle dö när det var upplopp där. Han sa att upploppen var hemska i alla städer, men att det var värst i Örebro.
– Då var jag djupt oroad att jag skulle få meddelande om att det var döda eller riktigt svårt skadade arbetskamrater. Det var fruktansvärt det som hände i Norrköping. Fruktansvärt det som hände i Linköping. Stockholm, Malmö. Men den här attacken, den attacken som var här är den värsta svensk polis har upplevt.
Ungefär 40 personer har dömts till fängelse för brottet sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppen. Det betyder att man attackerar polis, räddningstjänst eller ambulanser. Några har också dömts till utvisning.
Två mord fick särskilt mycket uppmärksamhet i år. Det ena mordet var i Malmö. En 18-årig elev dödade två lärare på sin skola. Han dömdes till livstids fängelse för morden. Det är det hårdaste straffet man kan få i Sverige. Det var första gången en så ung person fick det straffet i Sverige. Förut fick personer mellan 18 och 20 år alltid kortare straff. Det ändrades i början av året.
Det andra mordet var på Gotland under Almedalsveckan i Visby. Där samlas många politiker och andra personer för att prata om viktiga samhällsfrågor. En man som heter Theodor Engström dödade en kvinna som hette Ing-Marie Wieselgren. Hon var känd eftersom hon jobbade med psykisk hälsa på den stora organisationen SKR. Hon brukade vara med på radio och tv.
Theodor Engström åtalades för terroristbrott och mord. Han dömdes för mord. Han dömdes också för brottet förberedelse till terroristbrott, eftersom han planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård, eftersom han var psykiskt sjuk vid mordet. Det betyder att han får vård i stället för fängelse.
Nu ska det handla om kriget i Ukraina, och hur det har påverkat Sverige.
Den 24:e februari invaderade Ryssland Ukraina. Det blev krig. Det har påverkat hela Europa och Sverige på många olika sätt.
Många ukrainare har flytt från kriget och kommit till Sverige. Nu bor ungefär 50 000 ukrainare här. Många ukrainska barn går i svenska skolor. Lev är en av dem. Han har lärt sig lite svenska.
– Jag pratar svenska i skolan.
Sverige har skickat vapen, pengar och utrustning för flera miljoner kronor till Ukraina för att hjälpa folket och soldaterna där. Svenska militärer har även utbildat nya ukrainska soldater.
Kriget gjorde att både politiker och vanliga människor i Sverige ändrade sig om Nato. Nato är en militär organisation som många västländer är med i. Före kriget ville den socialdemokratiska regeringen inte vara med i Nato. Men efter krigets början bestämde regeringen att Sverige skulle ansöka om att gå med. Nu vill nästan 70 procent av folket i Sverige också gå med i Nato. Det är många fler än före kriget.
Lilian Svensson tycker att det verkar bra att vara med i Nato. Sverige blir starkare då, säger hon.
– Vi är ju utanför annars. Och tillsammans med Finland och hela Skandinavien är vi jättestarka tror jag.
Sverige och Finland skickade in sina ansökningar tillsammans i maj. Sverige är inte med i Nato än för Turkiet har inte godkänt ansökan. Turkiet har flera krav för att släppa in Sverige i Nato.
Kriget påverkade även priset på bensin, diesel och el. Det blev mycket dyrare att tanka bilen och värma upp hus. Många personer fick svårt att betala sina elräkningar. Det blev även svårt för många företag.
Många andra saker blev också dyrare i år. Det var många nyheter om den ekonomiska krisen. Nyheterna handlade till exempel om inflation, dyr mat och höjd ränta.
Inflationen steg mycket i Sverige under året. Förra året var inflationen ungefär 2 procent. Det är normalt. I november i år var inflationen 9,5 procent.
Inflationen visar hur mycket priserna har ökat jämfört med för ett år sedan. Den höga inflationen beror bland annat på att el och mat är så dyrt. I början av året kostade ett paket smör ungefär 50 kronor. Nu kostar det nästan 70 kronor.
Vissa hade inte råd att köpa all mat de behövde i år. Fler personer än vanligt behövde hjälp för att klara sig. Antonio i Skövde fick mat av kyrkan.
– Det finns inga pengar kvar för att köpa mat. Tack och lov att det finns hjälp ifrån kyrkan så man kan ha lite mat.
Sveriges centralbank Riksbanken har försökt minska inflationen. Riksbanken har höjt sin ränta, som heter styrräntan. Då blir det dyrare för människor att låna pengar av vanliga banker. Det kan göra att folk handlar mindre, och då minskar inflationen. I år har Riksbanken höjt räntan till 2,50 procent. Det är den högsta räntan på 14 år.
Nu ska det handla om sjukdomar.
Det var inte lika många nyheter om coronapandemin i år som förra året. I februari slutade corona-reglerna att gälla. Då blev många glada. Man kunde till exempel ha fest och gå på fotbollsmatch eller konsert igen. Så här sa en tjej till P4 Halland.
– Jag tycker att det känns helt underbart att man äntligen får lov att vara fri till att göra vad man vill. Det jag menar är att om jag vill gå ut och dansa en lördag så kan jag gå och dansa. Eller om man vill gå på konsert.
I maj upptäcktes det första fallet av sjukdomen apkoppor i Sverige. Tidigare fanns sjukdomen mest i länder i Afrika. Det vanligaste var att djur smittade människor. Men i våras började sjukdomen spridas mellan människor i Europa.
Nu ska det handla om en gasläcka.
I september började det läcka gas från rör på botten av Östersjön. Rören heter Nord stream 1 och 2. De går från Ryssland till Europa. Experter märkte att det var explosioner i vattnet nära Sverige samtidigt som rören började läcka. Flera länder gjorde stora undersökningar i vattnet. Militärer åkte dit med båt och dykare fotograferade rören. Utredningarna visade att någon hade sprängt rören. Det är fortfarande ingen som vet vem som sprängde rören.
Sist ska det handla om sport.
Det har varit ett bra år för många svenska idrottare. Stavhopparen Armand Duplantis och skridskoåkaren Nils van der Poel slog världsrekord.
Armand Duplantis vann världsmästerskapen, VM, både inomhus och utomhus. Han slog nytt världsrekord när han hoppade 6,21 meter. Han hoppar högst stavhopp i hela världen.
Skridskoåkaren Nils van der Poel vann två OS-guld för Sverige. Han vann tävlingen på 5 000 meter och tävlingen på 10 000 meter. Han slog nytt världsrekord när han åkte 10 000 meter på 12 minuter och 30 sekunder. Det är snabbast i hela världen.
-
Ett nytt monster är på väg till Visby. Dess ögon är på väg att öppnas, låset som håller det stången kommer snart att brista. Dessutom har den mystiske Seph ett löfte att infria monsterjägarna.
Men det får vänta. Något långt viktigare är i görningen.
Det är ju ändå Jul.
Hur firar våra monsterjägare denna högtid?
Bild: Joel Sjömark (Instagram: joeltillsvidare)
Intromusik: Andreas Lundström (Twitter: rpgpodcaster)
Denna julspecial är sponsrad av Skuggspel - en helt fantastisk nördbutik i Visby!
-
I veckans avsnitt: Åsa har varit i Västervik eller Smålands Visby om Åsa själv får välja. Karro är sjuk och sitter hemma i lägenheten och kämpar med rastlösheten. Tur då att det bara är EN ynka vecka kvar till jul.Välkomna, helt enkelt och tack för att du lyssnar.Med: Åsa Nyvall & Karoline PetterssonProducent/Redigering: Mikael SolkulleProduktionsbolag: polpo playwww.polpoplay.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Almedalsmordet 2022 har kommit att bli ett av årets mest uppmärksammade brottsfall. P3 Krim djupdyker vi i vad som hände den där julidagen och vad domen mot Theodor Engström egentligen innebär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Visby den sjätte juli. Almedalsveckan pågår för fullt. En kvinna springer fram till en polisbuss och säger att en person knivskurits på Donners plats. Några minuter senare är poliserna Andreas och Emmy på torget. Andreas sätter handfängsel på Theodor Engström, som tacklats till marken, och Emmy är framme hos offret som är allvarligt skadad.
Emmy berättar för första gången om hur hon tog sig fram till Ing-Marie Wieselgren och hjälpte till med att identifiera henne. Och om de omskakande känslor som drabbade henne efteråt.
– Jag tänkte att det här kunde varit min mamma eller bara vem som helst. En kvinna som går i mitt på torget, helt ovetandes om vad som kommer hända, säger Emmy.
Vi tittar också närmare på utredningen, rättegången och vad som väntar Engström om straffet rättspsykiatrisk vård vinner laga kraft. Vi hör hans advokat Staffan Fredriksson och åklagare Henrik Olin berätta om sin syn på rättegången och domen.
Linus berättar också om sina upplevelser i Visby tingsrätt då han följde rättegången på plats. Om Engströms utbrott, den minimala salen - och varför alla lokala reportrar hade kuddar med sig.
Övriga medverkande: Lars Reuterberg som knuffade omkull Engström. Fredrik Persson, polischef Gotland och Ola Broström, chefsöverläkare samt specialist i psykiatri.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
När en bondehär mötte den danske kungen Valdemar Atterdags tyska knektar utanför Visbys ringmur den 27 juli år 1361 dödades 1800 gotländska bönder eller närmare hälften av öns manliga vuxna befolkning på landsbygden.
Valdemar Atterdag hade med egen kraft byggt upp kungariket Danmarks styrka. Bönderna fruktade skattehöjningar och räknade säkert med stöd från Visbyborgarna. Istället blev det en ren slakt vid ringmuren.
I den nymixade reprisen av avsnitt 97 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Dick Harrison som är professor i historia vid Lunds universitet. Han brukar kommentera återskapandet av slaget vid Visby under Medeltidsveckan och är aktuell med boken Sveriges medeltid.
I Visbyfranciskanernas årsbok läser vi följande: ”I Herrens år 1361 intog kung Valdemar av Danmark Gotland och Visby, där han dödade omkring ettusen åttahundra bönder i en strid dagen före den helige Jakobs dag.” Massgravarna efter slaget avslöjar att det slaktades allt från småpojkar, vuxna män, gamla män och krymplingar. Varför Visbys borgare bara såg på när bönderna slaktades utanför ringmuren är höljt i ett historiskt dunkel. Relationerna mellan befolkningen på landsbygden och i Visby hade varit ansträngd sedan inbördeskriget år 1288.Efter Valdemars härjningståg fortsatte Gotland att vara ett omstritt område. Ön erövrades år 1394 av vitaliebröderna från Mecklenburg, som gjorde den till bas för sjöröveri. Fyra år senare intogs Gotland av Tyska orden, som i sin tur överlämnade ön till unionsdrottningen Margareta 1408.
Bild: Fornsalen på Visby museum, wikipedia Musik: Soundblock Audio.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Teodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott, i Almedalen i Visby Två personer som jobbade på ett vårdhem där en pojke dog fick sin dom idag Armand Duplantis utsedd till världens bäste manlige friidrottare i år
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Ingrid Forsberg. Reporter Ebba Fors.
- もっと表示する