Niklas Zachrisson Podcasts
-
Vi är mitt uppe i en storjakt på varg: 53 vargar har skjutits hittills i Sverige. Den svenska vargstammen är genetiskt sett inte frisk. Åtgärder krävs för att få variation i arvsmassan, men hur ska det gå till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SR Klotets Niklas Zachrisson har varit med på vargjakten. Kritik har kommit från forskarhåll vad gäller att jaga en genetiskt svag djurstam. Och i ett europeiskt perspektiv ter sig den svenska och norska vargjakten unik. I Sverige vill en bred politisk majoritet minska vargstammen ytterligare, ned mot 170 individer från dagens 460.
I Vetenskapspodden hörs: Ulrika Björkstén, vetenskapskommentator SR, Sara Sällström, vetenskapsreporter, Niklas Zachrisson, programledare Klotet.
Poddledare
Camilla Widebeck
Producent
Peter Normark -
Följ med Niklas Zachrisson ut i Bergslagsskogarna under årets första dag för licensjakten på varg. Det är en kontroversiell och kritiserad jakt där ungefär var sjätte varg i landet skulle få skjutas: 75 stycken av den totala stammen på 460 djur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Licensjakten får kritik av forskare som menar att vargstammen är inavlad och istället borde öka i antal. Men svenska regeringen vill tvärt emot sänka riktmärket för hur många vargar vi ska ha i Sverige. Och jägaren Mattias – som jagar varg i Almhöjdens revir kring Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun, tror att vargjakten är här för att stanna.
EU-kommissionen följer Sveriges agerande noggrant och överväger fortfarande att ställa Sverige inför rätta för brott mot Art- och habitatdirektivet och menar att Sverige är ett dåligt föredöme i vargförvaltningen.
Hör också kritik från italiensk vargforskare kring vargjakten i Sverige och ambitionen att minska den svenska vargstammen. Lantbruksminister Peter Kullgren (Kd) som är ansvarig för svenska vargförvaltningen svarar på kritiken.
Medverkande:
Mattias, Johnny - Jägare Almhöjdens vargrevir.
David Edéen - Jaktledare Almhöjdens vargrevir.
Luigi Boitani - Vargforskarprofessor emeritus vid Sapienza-universitetet i Rom
Håkan Sand - vargforskare och docent i viltekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, arbetar vid Grimsö viltforskningsstation.
Peter Kullgren - Lantbruksminister (Kd).
Gunnar Glörsen - Jaktvårdskonsulent vid Svenska jägarförbundet och jägareförbundets rovdjursexpert.
Magnus Orrebrant - Ordförande Rovdjursföreningen.
Niklas Zachrisson - Reporter
Musik - Olle Sjöström
Producent - Anders Wennersten
-
Efter flera år av uppskjutna möten, nu pågår det för fullt, FN:s stora sammankomst COP15 med syfte att bromsa upp och vända trenden med utdöende arter som sedan några decennier pågår i en hastighet som inte skett på flera miljoner år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vetenskapsradions reporter Sara Sällström är på plats i Montreal med gäster och ger det senaste om förhandlingarna och de aktuella forskningsrönen. Hör också journalisten Martin Emtenäs och Sveriges Radios klimatkorrespondent om bland annat sambandet mellan mångfalden och klimatförändringarna.
Medverkande:
Martin Emtenäs, journalist och författare
Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent
Lova Eveborn - ungdomsrepresentant
Torbjörn Eberhard - förhandlare för EUSkriv till oss! [email protected]
Reporter: Sara Sällström
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten -
Ett utsuddat pergament från Katarinaklostret på Sinaihalvön har visat sig innehålla den förlorade stjärnkatalogen som den antika astronomen Hipparchos skapade. Med multispektral fotografi kunde forskare avläsa den dolda texten som ligger till grund för den västerländska astronomin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom förfasar sig många över ljudböckerna ökande dominans på bekostnad av läsandet. Men vad är det för skillnad på att läsa och lyssna egentligen?
Och nu råder det ”brådska och möjligheter” i klimatfrågan, menar klimatminister Romina Pourmokhtari. Frågan är vilken roll Sverige ska spela på det kommande klimatmötet i Egypten.
I Vetenskapspodden hörs: Ulrika Björkstén, Sveriges radios vetenskapskommentator, Niklas Zachrisson, programledare SR Klotet, Harald Andersson, reporter Vetenskapsredaktionen.
Poddledare
Camilla Widebeck
Producent
Peter Normark -
Klimatmålet att bromsa temperaturökningen vid 1.5 grader ter sig alltmer avlägset. I nuvarande utsläppstakt går det snarare mot tre eller fyra grader.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur kommer en sådan värld att se ut?
När inträffar egentligen de olika så kallade tröskelpunkterna som startar oåterkalleliga dominoeffekter vilka i sin tur bara påskyndar utvecklingen med allt svårare väderkatastrofer, smältande isar och tinande tundra som läcker metangas. Samtidigt kan effekterna av exempelvis förändrade växtzoner också bli positiva.
Klotets reporter Lasse Edfast söker svar på hur växter och djur kan påverkas av en tre grader varmare värld. Kommer det gå att odla kaffe som tidigare? Innebär en uppvärmning på 3-4 grader inte bara slutet för fjällsippan utan även för den mänskliga civilisationen så som vi känner den..?
Medverkande: Melissa Maxter, hållbarhetsstrateg i Laholms kommun, Anousch Muradya, beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Halland, Johannes Stripple, docent i statsvetenskap, Lennart Wikström, lantbrukare, Johan Rockström, klimatforskare och chef för Potsdaminstitutet i Tyskland, Tomas Roslin, professor vid Institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Alexandra Nicoleris, bitr. lektor Lunds universitet,Reporter: Lasse Edfast
Programledare Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten -
Gränsen till landets torrare väst har enligt en forskningsstudie flyttat sig omkring 16 mil österut sedan 70-talet. I delstater som Nebraska och Kansas tvingas nu alltfler jordbrukare försöka anpassa sig till hetare somrar med mindre nederbörd och generellt mer begränsade vattenresurser
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nivåerna i stora sjöar kan ligga många meter under de normala och temperaturerna har även i centrala delarna av USA varit rekordhöga. Samtidigt har skogsbränder härjat på ett sätt som inte skett tidigare.
–Vi ser varje dag hur våra grödor torkar bort.
Det säger jordbrukaren Debbie Borg i Nebraska som Klotets reporter Anna Gjöres besökt.
Hör också om forskaren och professorn i jordbruksekonomi Nick Brozovic om vad jordbrukare nu behöver göra för att klara de nya förutsättningarna. Åtgärder som kan handla om att förädla sina grödor och om att hitta nya effektivare sätt för att sköta sin bevattning.Medverkande:
Debbie Borg - jordbrukare i Nebraska
Nick Brozovic - professor i jordbruksekonomi
Nate Nielsen - förman på Kingsley dam
Felicia Marcus - Stanforduniversitetets program Water in the West
Roric Paulmann - jordbrukare Nebraska
Bo Landin - biolog, författare, vetenskapsjournalist
Reporter: Anna Gjöres
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten -
Året hittills har blivit historiskt med kriget i Ukraina, galopperande klimatutmaningar och en global energiomställning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klotets redaktion sammanfattar inför sommaruppehållet dramatiska händelser och rapporter som visar på hotet mot klimatet och mot miljön. Det blir uppföljningar och samtal kring människor som hörts och granskningar som gjorts. Hör om det senaste från FN:s klimatpanel och om vad som är att vänta från IPCC framöver. Hör om den ukrainska miljökämpen som blev soldat när kriget bröt ut och om vad som hänt vid det kontroversiella gruvprojektet i Kallak.
Medverkande:
Markku Rummukainen, klimatforskare
Anna-Karin Ivarsson, reporter
Daniel Värjö, reporter
Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent SR
Maria Persson- Löfgren, Rysslandskorrespondent SR
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten -
För första gången har en bild tagits av det svarta hålet i mitten Vintergatan, vår egen galax. Radioteleskop har tagit bilden och gjort om ljuset till synliga frekvenser så vad berättar bilden egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svarta hål är en utmärkt experimentverkstad för krocken mellan kvantmekaniken och Einsteins relativitetsteori. Fysikerna hoppas att mer kunskap om de svarta hålen - och dit hör den nya bilden av vårt eget svarta hål - ska jämka samman de paradoxer som finns i fysiken och ge oss en överhängande teori som kan förklara allt i universum.
I podden hörs: Ulrika Björkstén, SR:s Vetenskapskommentator, Niklas Zachrisson, programledare Klotet, Lena Nordlund, Vetenskapsredaktionen.
Poddledare
Camilla Widebeck
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Toppadvokaten från USA satsar allt på en kommersiell arbetsförmedling i Luleå. Hör första avsnittet i dokumentärserien Det Nya Norrland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
100 000 människor beräknas flytta till norra Norrland inom de närmsta 15 åren. Chana Svensson har redan tagit klivet och lämnat advokatkarriären i Washington för kärleken i Luleå. Nu ska hon rekrytera människorna som ska göra Sverige ledande i den globala klimatomställningen. Samtidigt kämpar hon med språket, bostadsbristen och frågan om Norrland verkligen är platsen där hon hör hemma.
Tips
Om podden Det Nya Norrland
• Läs mer om Chana Svenssons arbete i Dagens Industri.De Nya Norrland skildrar en pågående revolution i den svenska industrin. Gröna batterier, fossilfritt stål och nya metallgruvor i norr ska göra Sverige världsledande i klimatkampen. Priset är mer än tusen miljarder kronor och stora ingrepp i naturen. Idag kallas regionen för Sveriges Silicon Valley där green tech frodas sida vid sida med billig fossilfri energi.
I podden möter du människorna bakom den gröna revolutionen. Techentreprenörerna som vill rädda världen med grön industri, hemvändarna som tagit över familjegården, aktivisterna som vill rädda naturen från “grön kolonialism” och drömmarna som söker ett nytt liv. Det Nya Norrland är ett unikt tidsdokument av människor vars öde satts i rullning av den globala klimatomställningen.
Svenska Arktis och den gröna industrinEnligt FN:s klimatforskare måste de globala utsläppen halveras innan 2030 för att förhindra en klimatkatastrof. Fossilfria industrier och gröna jobb kan bli avgörande för klimatomställningen.
Norra Norrlands naturliga resurser fick näringslivet att blomstra redan för hundra år sedan, i en första industriell revolution. Då varnade kritikerna för förstörd natur och kultur i det som kallades “Sveriges Amerika”. Kommer det nya Norrlands gröna industri kunna undvika problemen med miljöförstöring, avbefolkning, utanförskap och fattigdom som uppstod då?
Programmet gjordes 2022
Reporter: Niklas Zachrisson, Joseph Knevel
Producent: Niklas Zachrisson
Musik: Olle Sjöström
Slutmix: Sven Nordström -
Boende i danska Korsör har fått i sig förhöjda nivåer av hälsofarliga PFAS-kemikalier efter att ha ätit förorenat kött. Flera personer, bland annat små barn, har fått allvarliga hälsoproblem, där det finns ett misstänkt samband.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gifterna från en brandövningsplats har läckt ut till en strandäng med betande kor.
PFAS-förorening ledde till nya striktare gränsvärden i DanmarkForskningen visar att immunsystemet hos barn kan försämras av PFAS och händelsen i Danmark har bland annat lett till mycket striktare gränsvärden för PFAS i dricksvatten än vad Sverige har.
Hör några av de drabbade familjerna och vad som finns att göra för att undvika att något liknande ska kunna ske i framtiden.
Medverkande: Kenneth Nielsen, förman för en lokal naturbetesförening, Cecilie Roland, äldsta dotter till Kenneth Nielsen från naturbetesföreningen, Philippe Grandjean, läkare och professor i miljömedicin på Syddanska universitetet och på Harvard University i Boston, Jane Hansen och Magnus Løfstedt, kontorschefer på Miljöstyrelsen i Danmark.
Reporter: Daniel Värjö
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten -
Regeringen har fattat ett avgörande beslut: brittiska gruvbolaget Beuwolf får fortsätta tillståndsprocessen med miljöprövning för att bryta malm i Kallak utanför Jokkmokk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ifall planerna går i lås är det till glädje för många som därmed ser fler arbetstillfällen och ny livskraft till kommunen. Men inte minst bland renskötare fortsätter protesterna då en brytning i Kallak av järn kommer att ske i renbetesland och därmed enligt dem dramatiskt kommer att försämra möjligheterna att bedriva sin näring i och omkring världsarvet Lapponia.
Vetenskapsradion Klotet sänder en omarbetad version av programmet från i januari om Sveriges största gruvkonflikt.
Programledare och reporter: Niklas Zachrisson
-
Nästan alla gravida i Kina, Vietnam och Storbritannien exponeras för aggressiva marknadsmetoder från mjölkersättningsföretag ett brott mot reglerna efter de stora skandalerna kring mjölkersättning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Metoderna inkluderar gratisprover till nyblivna mammor, och till och med att marknadsförarna själva infiltrerat mammagrupper på sociala medier och försökt påverka dem att köpa produkten.
Sjukvårdspersonal är också en måltavla. De får presenter, anslag till forskning, till och med provision på försäljning. Vilket också är brott mot hur kampanjer för mjölkersättningsprodukter får bedrivas. Detta från en industri som omsätter cirka 500 miljarder kronor årligen.
Över 800 000 fall av spädbarndöd kan undvikas om barnet börjar ammas inom en timme efter födseln. Amning stärker också immunförsvaret, vanliga barnsjukdomar går ner. Mödrarna får dessutom bättre skydd mot bröstcancer.
I podden hörs: Camilla Widebeck, Sara Heyman, SR:s Globala hälsokorrespondent, Niklas Zachrisson, programledare Klotet, Lena Nordlund, Forskarliv.
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Pauline Snoeijs Leijonmalm var först i världen med att fiska på djupt vatten vid Nordpolen, och lät våra lyssnare följa med på drömexpeditionen. Nu publicerar hon sina slutsatser om hur hennes fångst bör tolkas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Marinekologen Pauline Snoeijs Leijonmalm fick i uppdrag av EU att undersöka om det finns fisk på djupt vatten i centrala Arktis. Ett område uppe vid Nordpolen lika stort som Indien.
2020 gjorde Vetenskapsradions Niklas Zachrisson flera program om henne och expeditionen, med hjälp av de tankar och scener från arbetet som hon spelade in under hela forskningsäventyret.
Nu publicerar Pauline Snoeijs Leijonmalm en vetenskaplig artikel om sina fynd och hur de bör påverka skyddet för ekosystemen i de centralarktiska vatten som klimatförändringarna gör isfria och åtkomliga för kommersiellt fiske. I Vetenskapsradion På djupet hör vi ett reportage som första gången sändes i november 2020, kompletterat med de nya resultaten.I programmet hörs: Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marinekologi vid Stockholms universitet. Hauke Flores, forskare i marinekologi vid Alfred Wegner institutet i Tyskland, Anders Svensson, fiske-expert vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, Sveriges Lantbruksuniversitet.
Reporter
Niklas Zachrisson
Producenter
Peter NormarkBjörn Gunér
[email protected] -
Regeringsbeslutet om slutförvaret dröjde under torsdagen. Vad innebär beslutet för kärnkraftensframtid och den hållbara energiförsörjningen i Sverige?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Snart fattas också beslut om brytning av järnmalm i Kallak, Sveriges största gruvkonflikt har satt luppen på stora frågor som avfolkningen av inlandet och energiomställningen.
Dessutom pratar vi om ultraprocessad mat – vad händer med maten när den genomgår den industriella processen? Hur påverkas våra kroppar av att äta den?
Många vill försöka förutspå pandemins framtid – finns risken för en backlash när verkligheten inte vill överensstämma med prognoserna?
MEDVERKANDE: Gustaf Klarin, Ulrika Björkstén, Niklas Zachrisson
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Klimatförändringarna sker snabbast närmast polerna. I Island, vid porten till Arktis, smälter glaciärerna i snabb takt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Enligt kritikerna sker omställningen på ön till ett fossilfritt samhälle alltför långsamt och koldioxidavtrycket per person ligger mycket högt jämfört med övriga europeiska länder. Hör några av orsakerna till det i veckans Klotet.
Programledare: Niklas Zachrisson
- Se mer