Rio de Janeiro Podcasts
-
Creatures of the night del 4: fem poddar, fem gäster, fem ämnen
Mannen som har kunskapen kring vinylsamlingen ned till minsta por. Frågan är, kan vi gå djupare än så här? Vi undrar också: blir det tomt i själen när man säljer sin KISS-samling?Vad är en "Creatures of the Night" värd? Bernt får sina skivor värderade.
Gäst: Morgan Östergren
Detta har vi pratat om:
Kissin' Time 2015-2016, Bruce Kulick, Hotel Anglais, mastering, cutting, Sterling Sound, gravering, puckar, lack, fader, moder, stamper, 1: a pressning, KISS My Wax boken, PolyGram, EMI, PYE, Bellaphon, Destroyer, sticker, binder, Danmark, Alive!, isländsk, tysk, turkisk, argentinsk, urugiansk, italiensk, japansk, norsk och irländsk pressning, counterfeit, Vinnie-utgåvan, Remix-utgåvan (osminkade omslaget), bildskivor, Watchin You, Rio de Janeiro, Still On Fire-boken, Animalize, Salme Oja, KISS Xposed, Alive II, Danger, testpressningar, The Elder på kassett, I Love it Loud, I Still Love You, Isstadion 1988, Dalhalla, Clifford, bootlegs, Sparks - Music for Amnisiacs (5CD)
-
Creatures of the night del 4: fem poddar, fem gäster, fem ämnen Mannen som har kunskapen kring vinylsamlingen ned till minsta por. Frågan är, kan vi gå djupare än så här? Vi undrar också: blir det tomt i själen när man säljer sin KISS-samling? Vad är en "Creatures of the Night" värd? Bernt får sina skivor värderade. Gäst: Morgan Östergren Detta har vi pratat om: Kissin' Time 2015-2016, Bruce Kulick, Hotel Anglais, mastering, cutting, Sterling Sound, gravering, puckar, lack, fader, moder, stamper, 1: a pressning, KISS My Wax boken, PolyGram, EMI, PYE, Bellaphon, Destroyer, sticker, binder, Danmark, Alive!, isländsk, tysk, turkisk, argentinsk, urugiansk, italiensk, japansk, norsk och irländsk pressning, counterfeit, Vinnie-utgåvan, Remix-utgåvan (osminkade omslaget), bildskivor, Watchin You, Rio de Janeiro, Still On Fire-boken, Animalize, Salme Oja, KISS Xposed, Alive II, Danger, testpressningar, The Elder på kassett, I Love it Loud, I Still Love You, Isstadion 1988, Dalhalla, Clifford, bootlegs, Sparks - Music for Amnisiacs (5CD)
-
Bolsonaro vägrar erkänna att Lula vann det brasilianska valet. Nu blockeras motorvägen utanför São Paulo av Bolsonaroanhängare. Henrik Brandão Jönsson är med från Rio de Janeiro i ett skakigt Brasilien.
– Folk har slutat prata med varandra, det blir aggression direkt, säger han.
-
För att förstår hur Brasiliens president Jair Bolsonaro förändrat landet ger sig Konflikt ut på en resa. Hör om hotet mot demokratin, rädslan kopplat till nya vapenlagar och skövlingen i Amazonas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anklagelser om valfusk och hotet mot demokratin
På söndag hålls den andra och avgörande omgången i presidentvalet i Brasilien, då Jair Bolsonaro ställs mot den tidigare presidenten, vänsterpolitikern Lula da Silva. I opinionsmätningarna är det jämt. Men liksom Donald Trump i USA så har Bolsonaro spridit rykten om att motståndarsidan kommer att försöka fuska och han har antytt att han inte tänker acceptera valresultatet ifall han förlorar. Konflikt träffar hans anhängare i huvudstaden Brasilia. Hör också Sylvia Costa, chefredaktör för politiktidningen Congresso Em Foco, som bevakat Bolsonaro ända sen han gjorde entré i politiken på 80-talet, och Oswaldo Eustaquilo, som brukar kallas Bolsonaros främste bloggare.
Rädslan och Bolsonaros nya vapenlagar
Sedan Bolsonaro blev president för fyra år sedan har det blivit mycket enklare att skaffa ett vapen. I vapenaffären Mil Armas i förorten Nova Iguacu utanför Rio de Janeiro, träffar Konflikt en grupp nya vapenägare, som gick den korta kurs som krävs för att få en vapenlicens nu.
Skövlingen av Amazonas
Rondonia i Amazonas är en delstat i Brasilien där Bolsonaro har väldigt starkt stöd. Men det är också en plats där den mest påtagliga fysiska förändringen av Brasilien under Bolsonaro tagit fart – det är här frontlinjen i skövlingen av regnskogen nu går.
Reporter och producent: Lotten Collin
[email protected]Tekniker: Susanne Martinsson och Joar Jonsson
Programledare: Robin Olin
[email protected] -
-Jag är en ensamvarg av naturen
Artisten Lisa Nilsson möter Alexandra Charles i nya poddavsnittet “Alexandra - nära ditt hjärta”. Det blir ett starkt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför Lisa Nilsson inte är rädd på scenen längre.
Lisa Nilsson är en av våra största artister, men också en av ambassadörerna för 1,6 & 2,6 miljonerklubbben.
Hon har ett starkt engagemang i både psykisk ohälsa och Alzheimer, en sjukdom som hennes egen mamma gick bort i förra sommaren.
-Jag tror att hon var sjuk mycket längre än vi begrep, säger Lisa Nilsson. Det var många tecken som jag misstolkade.
-Jag upplevde till exempel att hon var ointresserad och frånvänd, och vi hamnade i en lång och svår konflikt kring det.
-I efterhand har jag ju förstått att det var sjukdomen.
Idag är Lisa Nilsson själv mamma till två döttrar, och det har gjort henne ödmjuk, menar hon.
-Jag hade ju försonats med att jag inte skulle få några barn. Jag hade fått ett tidigt missfall när jag var yngre, och nu var jag 37 år och hade bestämt mig för att flytta till Rio de Janeiro. Men så träffar jag på en gammal musikerkompis.... Och vi blev blixtkära.
-Det var verkligen i sista minuten. Det fanns ingen tvekan, det var bara köra. Livet valde åt oss.
Efter pandemin väntar ett nytt kapitel.
-Jag kan absolut inte gå tillbaka till den jag var innan. Livet nu är spännande och trevande, men jag kommer alltid att gå vidare, orädd.
Lisa Nilsson berättar också varför hon inte vill gå in i en ny relation just nu.
-Först vill jag stå stadigt förankrad i vem jag är.. . Och så har jag ett omåttlig ensamhetsbehov.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hundratals gängkriminella ska nu låsas in på redan överfulla fängelser. Men riskerar de hårdare straffen att stärka gängen - både innanför och utanför murarna? Hör röster från Kumla, Rio de Janeiro och vittnet inifrån ett av Sveriges våldsammaste nätverk. (Återutsändning från den 18 september)
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Markus Winberg, ställföreträdande anstaltschef på Kumla, vakter och anhöriga till fångar på centralfängelset i Porto Alegre, Brasilien, Athos Vieira, kriminolog i Rio de Janeiro, Brasilien, Kenneth Gustafsson, fd chef för Kumlaanstalten, Eva-Mi Gullbransson från Fryshusets avhopparverksamhet Passus, "Mahad", tidigare nätverksmedlem, Morgan Johansson, justitieminister, Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet.
Programledare: Robin Olin
Producent: Lotten Collin -
Hundratals gängkriminella ska nu låsas in på redan överfulla fängelser. Men riskerar de hårdare straffen att stärka gängen - både innanför och utanför murarna? Hör röster från Kumla, Rio de Janeiro och vittnet inifrån ett av Sveriges våldsammaste nätverk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Markus Winberg, ställföreträdande anstaltschef på Kumla, vakter och anhöriga till fångar på centralfängelset i Porto Alegre, Brasilien, Athos Vieira, kriminolog i Rio de Janeiro, Brasilien, Kenneth Gustafsson, fd chef för Kumlaanstalten, Eva-Mi Gullbransson från Fryshusets avhopparverksamhet Passus, "Mahad", tidigare nätverksmedlem, Morgan Johansson, justitieminister, Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet.
Programledare: Robin Olin
Producent: Lotten Collin -
Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893
För västs räkning var vaccinframgångarna närapå redo för skörd med en återhämtning i full gång under hösten 2021, samtidigt som en ny våg, med farligare och mer smittsamt virus, träffade det södra halvklotets låginkomstländer. Kritiken mot det norra halvklotets hamstring av vaccin spred sig i takt med att läget förvärrades för de sämre ställde, i takt med att pandemins epicentrum flyttade.
I stället för Wuhan, Lombardiet, New York i första vågen och Rio de Janeiro och New Dehli i den andra, kom nyhetsreportagen om sinande lager av syrgas och sjukvårdskollaps från Nairobi och Jakarta, och från statistiken formulerades den sorgesamma idén om att det som brutit ut inte skulle kallas något annat än ett vaccin-apartheid.
Vad är det som händer i virusets väg, och vad har egentligen de välbestälda länderna att vinna på att lägga vantarna på fem gånger mer vaccin än vad som går att nyttja, och varför produceras och distribueras det ännu inte tillräckligt?
Det frågar vi oss i det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med mig programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. -
Del av två av semesterhistorier ifrån folk på Reddit. Vem har på sig 7st skjortor på sin flygresa? Vem är det som får en död känguru att explodera på sin semester? Hur gör man när man bakar bullar i sin bil? Är det farligt att åka på semester till Rio De Janeiro? Vem hade 19st gråtande bäbisar runt sig på en flygresa? Får man fisa på en flygresa? Vem blev så illa solbränd i Thailand att varje gång han log så började han att blöda? Vart kan man grilla kött på asfalten? Vem är det som fastnar i ett fotbollsupplopp och blir pepparsprayad på semestern? Vem tog fel tåg och hamnade i fel land? Är Saudiarabien ett bra semesterställe? Vart kan man inte köpa öl på söndagar? Vart växte det en stor svamp inomhus? Får man sitta och prata med en okänd människa på en buss i Sverige? Hur går man över en väg i Vietnam? I vilken kultur bryr man sig inte om kösystem? Vems morsa golvade en rånare med sin handväska? Vem hittade massa pengar och kokain i ett hotellrum som han hade bokat?
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/veckansreddit/message -
Jules är tillbaka från semestern och har redan hunnit spela mer än vad många hinner med på ett år, medan Aaron leker lägerledare i Enköping. Men detta är självklart inget som hindrar dem från att få in en timme eller två till att djupdyka ner i de senaste veckornas spelupplevelser!
Det blir pusselmys i Omno, med ljuvlig musik och charmig inramning. Även Faraday Protocol* som släpps idag har en hel del pussel att bjuda på, även om det inte riktigt än faller Jules i smaken i samma utsträckning som exempelvis ett Tacoma eller Portal kanske gör.
Däremellan berättar Aaron mer om sin nyfunna, men hårt utmanande relation till Microsoft Flight Simulator som i dagarna släppts till Xbox Series X/S. Unika buggar och romantiska vyer över Tokyo, London och Rio de Janeiro.
Avslutningsvis blir det ett spoilerfyllt djupdyk i Variable States senaste titel Last Stop, en interaktiv resa bredvid tre fantastiskt välskrivna karaktärer i en titel som. minst sagt rullat ut mattan för lång diskussion i dagens panel.
Häng med!
*Kod för Faraday Protocol har tillhandahållits av Deck 13
-
OS-fotbollen är i full gång i Tokyo och efter VM-bronset 2019 är Sverige representerat. Senast Sveriges damer spelade OS blev det silver och stor hjälte i Rio de Janeiro 2016 var Lisa Dahlkvist som slog den sista och avgörande straffen mot USA i semifinalen.
Hösten 2016 träffade jag mittfältaren för en poddintervju. Lisa Dahlkvist mindes gärna tillbaka till OS-bragden och berättade att det var en ren slump att hon slog den sista straffen, att hon tyckte att Hope Solos psykning var okej och om hur hon upplevde turerna kring när hon blev benämnd som Sven ”Dala” Dahlkvists dotter. Hon talade även om att hon egentligen hade tänkt lägga av i landslaget efter VM 2015 då Pia Sundhage inte satsade på henne men även om hierarkin under tiden i Paris SG, om alla hennes klubbyten och om turerna i konkursboet Tyresö FF.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
RYTTARE, GRAFISK DESIGNER, 46 år. Född i Södertälje, bosatt i Vitaby, Skåne. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Lisen fick saker att hända och att umgås med henne var som att stiga ombord på ett X2000 i dubbel hastighet och jag älskade det.
Peder Fredricson började rida redan som barn och lekte sig till erfarenhet tillsammans med sin bror Jens. Han har slitit hårt för framgången och mötte den stora kärleken, men har även drabbats av sjukdom och elände.
Peder berättar om den långa krokiga vägen till framgång. I tonåren tog han jobb hos några av världens bästa ryttare. Efter att ha jobbat i England några år flyttade han hem och fick jobb på Hovstallet i Stockholm. Här tränade han prinsessan Madeleine i hoppning och det var nu han träffade Lisen som blev hans hustru.
Tillsammans med Lisen driver han gården Grevlunda, tävlar och är europamästare i hästhoppning, har vunnit två OS-medaljer och har vunnit Jerringpriset två år i rad.
Om Peder FredricsonEn av världens bästa tävlingsryttare. Jerringprisvinnare under de senaste två åren. Tog guld i banhoppning vid EM i Göteborg förra året. Silver vid OS i Rio de Janeiro. Betonar att det är det nära samspelet med den känsliga hästen All In som lett till framgångarna. Var som 20-åring den yngste svenske ryttare någonsin i OS i Barcelona, då i fälttävlan.
Fjärde generationen hästkarl. Grafisk formgivare vid sidan om ryttarkarriären. Målar även och har ibland konstutställningar hemma på sin 1700-talsgård.
Producent: Henrik Johnsson
-
FÖRELÄSARE, ÄVENTYRARE, IDROTTSMAN. Vid sju års ålder drabbas Aron Andersson av cancer i rumpan. När han väl accepterat ett liv i rullstol, blev det idrott för hela slanten. Under 10-års tid la han hela sin själ i idrotten.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Aron Andersson var med i Paralympics 2008 och vann allt en junior kunde vinna. Trots framgången blev han ändå aldrig riktigt nöjd. Höften blev utsliten och det blev en ny operation. Det kunde inte bli någon mer friidrott.
Han antog en ny utmaning att bestiga Kebnekaise i rullstol och lyckades. Nu började en ny resa som äventyrare. 2014 genomförde han klassiker som innebär Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimmet. Han har även simmat över Ålands hav samt genomfört en expedition till Antarktis.
Arons råd är alltid sätta upp nya mål, fira alla delmål och var tacksam längs vägen. Han avslöjar att hans superkraft är hans mentala styrka.
Om Aron AndersonBesteg som förste person i rullstol Kebnekaise och Kilimanjaro. Har simmat över Ålands hav, cyklat till Paris med handcykel och åkt skidor till Sydpolen. Har under äventyren samlat in pengar till Barncancerfonden. Blev rullstolsburen efter att som nioåring opererat bort en cancertumör.
Deltagit i fyra Paralympics i grenarna segling, friidrott och kälkhockey. Känd för SVT-publiken som programledare för Lilla sportspegeln och från sändningarna från Paralympics i Rio de Janeiro förra året.
Producent: Raymond Ahlgren
-
I det sjätte programmet av Allvarligt talat har författaren PO Enquist valt att svara på frågor som handlar om: Vad ska man säga till sina vänner när de är på väg att missa att skaffa barn? Måste man ha idrottsvåld? Är det nödvändigt att ha en begravning? Producent: Susanna Einerstam.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
MUSIK:
Keith Jarrett Rio "Part XV" inspelad live i Rio de Janeiro 2011. Matti Bye "Brought into light" från CD Bethanien. Signatur i början av programmet: Bill Frisell
”Probability Cloud”. Slutsignatur: Tomasz Stanko ”Sleep Safe and Warm. Musikansvarig: Anton KarisLyssnarbrev:
Hej!
Mitt namn är Christoffer Edberg och jag gillar verkligen programmet allvarligt talat.
Jag står nu vid ett vägskäl i livet och är osäker på vilken väg jag skall gå. Det handlar förstås om yrkesval
Min fråga till er lyder: Vågar jag gå min egen väg och följa min intuition när omgivningen bara tycks välja det som ger högsta status och mest pengar?
För att utveckla så verkar det som att existentiella värden har gått helt förlorade för de materiella. Folk i min bekantskapskrets verkar värdera pengar och status mer än egna intressen och passioner. Det är ständigt prat om lön, titlar, möjlighet att avancera, arbetstider, förmåner Det verkar som själva intresset och passionen för yrkesvalet verkar ha dött.
Jag frågar ibland hur intresserad någon egentligen är men det verkar som att denna fråga mer har blivit en förolämpning och jag möts ofta av irritation och suckar när jag ställer den.
Skulle verkligen uppskatta att få höra era tankar kring ämnet.
Med vänlig hälsning Christoffer Edberg
______________
Hej – lyssnade på Allvarligt talat idag och bl.a. handlade det om idrottsvåldet på våra arenor och du svarade att i USA förekom inte det – varför?
Vistades själv i USA ett halvt år på 1970-talet och förvånade mig då så ofta över följande:
Såg aldrig skymten av någon avund. Var förvånad. I.st. verkade alla vara stolta över varandra. Som att de var ju det finaste som fanns, de var amerikaner, det kunde de vara stolta över. Vad andra där lyckades med, det hade alla del i. Om någons barn hade kommit in på en fin utbildning t.ex. så kastade sig omgivande damer om halsen på modern till det lyckade barnet och gratulerade och det verkade äkta. De blev glada. Själv umgicks jag med s.k. exekutives som hade det gott ställt, men jag upplevde samma fenomen hos t.ex. hotellportiéren eller taxichauffören. Alltid is´nt it beauthiful, wonderful m.m.m.m.
De ord jag mest hörde under min tid där var lovely, real real nice, wonderful, gorgegous, beauthyful …..
Just avunden där verkade inte existera, fastän den ju hos oss är så förståelig.
Mvh
Dorrit Fredriksson
_________
Hej
Jag är 44 år, fullt frisk, funktionell på alla sätt och vis.
Men jag har en sak jag grubblar över och det är att jag är så fruktansvärt rädd
för döden och att lämna detta jordeliv.
Tror det har med min nyfikenhet att göra. Jag kan inte föreställa mig hur livet
bara ska fortsätta pågå här på ytan utan mig..?
Om det fanns ett piller för evigt liv hade jag tagit det pillret omgående!
Människor i min närhet säger att jag kommer att vänja mig, att jag kommer att
förlika mig med tanken om döden- men jag vet, att det kommer jag aldrig!
Hur blir jag av med mina grubblerier?
Och säg nu inte att jag återföds som en blomma eller en fjäril, för det tror
jag inte på.
Tack.
Saša___________
Jag heter Irene Möller, bor i Stockholm och vill ställa följande fråga till Per Olov Enquist.
Varför drar du så ofta den slutsatsen att det människor frågar dig om egentligen handlar om en rädsla för döden? Är du själv rädd för döden? Jag är 76 år och tänker aldrig på döden. Jag är fullkomligt nöjd med hur jag levat mitt liv och med vad jag åstadkommit. Jag ser mig själv som en planta som så småningom kommer vissna och bli ett med jorden. Jag behöver ingen gud. Mina gener förs vidare av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Det räcker. Jag lever i nuet och ser till att jag får ut mycket av min tillvaro. I kväll ska jag åka och lyssna till en jazzkonsert och njuta av en musik jag tycker om.
______________
Hej, PO
Det händer att jag lyssnar på ”allvarligt talat” ,då du utvecklar dina tankar med anledning av diverse mer eller mindre konstiga frågeställningar. Ofta så, att jag tycker om ditt djupsinne. Men ditt svar på frågan och läktarvåldet i samband med sportevenemang och framför allt, avsaknad på just sådant våld i USA, lämnar mig ytterst förbryllad. Du påstår, rakt av, att våld (slagsmål, fylleri) i samband med idrott inte förekommer i USA. Är det verkligen så? Jag medger gärna att om ditt påstående är sant, är detta förvisso märkligt. Själv har jag vare sig kapacitet eller materiella resurser för att kolla huruvida ditt påstående är korrekt. Men total avsaknad av våld och bråk på och omkring arenorna i samband med lagidrotter i just USA torde vara så pass originellt att det rimligtvis borde ha varit föremål för forskning. Finns det verkligen ingen sådan på detta område? Om inte annat vore väl just vetenskaplig analys av denna nära nog sensationella avsaknad av våld och bråk i lagidrottssammanhang och, inte minst, orsaken till att det utblivit, kunna ge underlag för att komma till rätta med fenomenet i Europa!
Ytterst märkligt.
Bästa hälsningar
/bengt rudolf persson