helger Podcasts
-
En plats förknippad såväl med lycka och bragder som med ångest, blod, svett och tårar. Alla har vi befunnit oss i en gympasal eller i en idrottshall. Men vad hände egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett nyfiket och underhållande aktualitetsprogram med lyssnaren i fokus.
Vi reser tillbaka till skoltiden och får bland annat prata med Anders. Med en pappa som var gymnastiklärare hade han och vännerna hade fri tillgång till nycklarna på både helger och kvällar. Thorbjörn sov i en gymnastiksal natten innan Vasaloppet, men då larmet plötsligt gick mitt i natten var han inte så utvilad som han tänkt sig inför tävlingen! När Kevins skola hade talangshow i gympasalen hade han ingen vidare talang, han satte på sig en tyrolerhatt och gick upp och dansa till Magnus uggla låten "jag mår illa".
I podden har Adam uppmuntrat till farliga lekar på gympan, Claudias mormor pratar om porrbiografer och Rasmus verkar ha tappat minnet.
-
Hallå där! Gott nytt år! Hoppas du har fått en härlig start på 2023. Själv startar jag året med en utmaning. I januari ska jag gå upp tidigt på morgonen, lägga mig tidigt på kvällen, träna varje dag, och generellt följa en ganska strikt rutin. Det ska jag prata om i det här avsnittet! --------------------For English, scroll down!-------------------- För att stödja podden och få transkript till avsnitten - bli patron för bara 5€ per månad – klicka här! Tycker du att den här podden är ganska lätt, och vill avancera till nästa nivå? Då är kursen Strong Swedish för dig! Klicka här för att läsa mer! -------------------- To support the podcast and get transcripts to the weekly episodes – become a patron for only 5€ per month - click here! Do you find this podcast quite easy, and would like to advance to the next level? Then the Strong Swedish course is for you! Click here to read more! -------------------Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish LinguistFacebook: Swedish LinguistWebsite: www.swedishlinguist.com------------------- Ett smakprov (sample) på transkriptet:
Hej där, välkommen till Simple Swedish Podcast! Ja, det är 2023 (tjugo-tjugo-tre), det är ett nytt år. Jag hoppas att du har fått en härlig start på 2023. Själv mår jag väldigt bra. Jag är frisk nu, det är soligt väder, och jag har börjat med min januariutmaning.
Och det är faktiskt det jag tänkte prata om idag. Jag har nämligen gett mig själv en utmaning för januari. Det har att göra med att må bra och ha hög produktivitet. Ja, så det tänkte jag prata om.
Först ska jag tacka några nya patrons. Det är Nicolas, Farrah, Jarvis, Judith, Thom, Arie, Mutlu, och Lilet. Förlåt om jag uttalade nåt namn fel. Tack så mycket till er för att ni stödjer den här podden!
Yes, vi fortsätter. Jag tror jag startade den här podden 2019 (tjugo-nitton), så, ah, det blir fjärde året i år! Så, ja, kul att jag kan..har kunnat fortsätta spela in den här podden.
Så ja, jag har då en utmaning nu i januari, och den fokuserar mycket på att stiga upp på morgonen i tid, att lägga sig i tid, att träna, och såna saker. Och den är ganska strikt, eller för mig är den ganska strikt.
För jag har haft liknande utmaningar förut. Inte liksom specifikt för januari kanske, men såna hära utmaningar, som man har haft av olika anledningar. Men nu så inkluderar jag även helger. Så att det är liksom varje dag i en månad som jag då, ah, stiger upp tidigt, lägger mig tidigt, tränar och såna saker.
Så varför, först och främst, varför gör jag den här utmaningen? Alltså jag blev lite inspirerad av en vän till mig. Hon gör det varje år i två månader, liksom stiga upp tidigt, inte dricka alkohol, träna, såna saker. Och jag tänkte att, ja men det låter intressant, jag gillar ju att experimentera och prova saker.
Och förra året så fokuserade jag ganska mycket på, ah men vad man behöver göra för att må bra, och för att vara produktiv. Till exempel, liksom, en sak som jag alltid läser och hör är regelbunden sömn! Alltså, regelbunden betyder att man gör samma sak hela tiden. Så regelbunden sömn, att man har regelbunden läggtid, regelbunden ”stiga-upp-tid”..
....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här! -
I säsongens sista avsnitt får ni höra hur vi egentligen hade det när vi campade på Kärlekens Torg, utanför Musikhjälpenburen. Vi skickar massa kärlek vill våra fellow campare och till alla er som har skänkt pengar i bössan ❤️ Det är fortfarande inte försent att slänga in 25 kronor, gör det här: https://bossan.musikhjalpen.se/vanlife-sverige 🥰 Ellas första vanliferesa, med två helt olika fricampingpaltser, utvärderas. Slutligen delar vi med oss av do's and don'ts kring oljebyten och efterlyser en verkstad med induktionsvärmare (?) för att få loss en omöjig oljeplugg. Ja ni hör ju, vi avslutar på topp! 😂
Vi önskar er helt fantasiska helger, vi hörs igen nästa år! 😘
Kram Carl & Bella
Ps. Tack @kabens för omslagsbilden ❤️
-
Det drar ihop sig till avslut för detta år och vi reflekterar över nedräkning till paus, behovet av vila och vad vatten har med detta att göra. Vi passar också på att prata busenissen som skrev fel, om kreativitet som ska pausa men dyker upp ändå, om helger och vikten av att stanna upp… och att fokusera på vad som verkligen är viktigt.
Ta del av mer från oss: https://linktr.ee/yinyogalive -
I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras SVTs kostdokumentär, Vad matar vi våra barn med?". Vi börjar med att diskutera de olika delarna av dokumentären, vad vi tycker blir bra och vad som vi anser hade blivit bättre med mer nyansering.
Efter det så glider vi in lite på ämnet vad man som samhälle skulle kunna göra åt den långvariga trend som har funnits där människor i genomsnitt väljer sämre och sämre livsmedel.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Försnack kring helger med småbarn 00:03:18 Diskussioner och reflektioner kring "Vad matar vi våra barn med?" 00:05:54 Det är svårt att göra något riktigt bra på bara 55 minuter 00:08:55 Det är en tveksam vinkel på dokumentären där skulden läggs på föräldrar 00:13:12 Det finns många studier där man försöker utbilda föräldrar och deras barn 00:17:10 Programledaren åt ultraprocessad mat i fyra veckor och det var dåligt för hans hälsa 00:22:51 Det blir för stor vikt vid en persons berättelse istället för forskning 00:24:18 Nya kopplingar mellan belöningssystemet och automatiskt beteende i hjärnan 00:28:54 Maten är designad för att vara maximalt belönande 00:31:47 Det är för ont om studier på mekanismer kring ultraprocessad mat 00:33:50 Om man vill införa reglering eller tydliga riktlinjer så behövs en tydlig definition på vad man ser som problemet 00:38:12 Dokumentären tar upp alldeles för lite kring problemet med NOVA systemets definitioner 00:40:31 Den här träffar bättre än de flesta andra kostdokumentärer 00:46:40 Jacob tycker att Hyper-palatable foods är ett mer intressant koncept -
I Equmeniakyrkan Falkvikskyrkan i Sölvesborg arrangeras rockgudstjänster och söndagens gudstjänst leds av Pelle Åberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Förra året inleddes det treåriga omstartsprojektet The Rock i samarbete med Equmeniakyrkan Syd, och bland annat har Kyrkpunk med ungdomar skapats i församlingen.
I Falkvikskyrkan samlas nu unga och äldre och spelar musik på kvällar och helger. The Rock startade 2015.Vi har skapat en gudstjänstmiljö som är lite annorlunda. Vi har kyrkan som en fristad för att kunna vara sig själv. Här finns inget tvång eller dömande och vi har ingen tävling om vem som är mest frälst eller kristen.
Pelle Åberg, projektledare.
Medverkande:Pelle Åberg, tal, sång, slidegitarr och munspel.
Musik:
Simon Malm, bas och gitarr.
Manne Pettersson, trummor.
Mattias Lifmark, gitarr.
Hampus Pettersson, orgel, keyboard och gitarr.
Simon Lifmark, keyboard.
Andreas Hammarström, sång.
Dea Nilsson, sång.
Walle Rosenfeld, sång.
Diesel Gårdlund och Heylie Hammarström, sång.
Samtal med Selma Rosenfeld, Dea Nilsson och Hampus Pettersson om Kyrkpunk.Lord Help
Going down
Sheena is a punkrocker
Landslide
You can't judge a book
The Price
The One
Redemtion song
This TrainTekniker: Magnus Larsson och Sofie Ward
Producent: Ingrid Elfstråhle
Sveriges Radio
[email protected] -
Måndag och allt om midsommarhelgen! En magisk helg som innehöll MYCKET. Bråk, hjärnskakning, gråt och så har Lojsan plockat människobajs med bara händerna. Okej det där lät kanske inte magiskt men det var det!! Du måste höra historierna från en av våra bästa helger någonsin.
-
I detta avsnitt pratar vi om bådas hektiska helger, allt från snabba bilar till Gröna Lund och ett kommande äventyr.
Support till showen http://supporter.acast.com/den-moderna-mannen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mycket har hänt sedan sist. Filippa har lekt frisör och berättar om sina betydelsefullaste möten med främlingar.
Alva berättar om sina händelserikaste helger på länge, hur hon blivit id-kapad och att hon blivit drogad på krogen. Vi belyser därmed hur viktigt det är att vara uppmärksam. Detta leder oss sedan in på våra festperioder i livet.
Några av dem frågor vi ställer oss själva är:
Hur har våra festperioder speglat vart vi befunnit oss i livet? Festa som singel vs i ett förhållande? En ultimat utekväll? -
Den så kallade gigekonomin har fått en enorm påverkan på arbetsmarknaden. Kritikerna framhäver otryggheten, förespråkarna talar om friheten. Författaren Boel Gerell funderar över det fria arbetet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Två ansikten bredvid varandra, samma man på båda bilderna och ändå inte. Det är nåt med ögonen som skiljer. Till vänster ett ljus och en styrka, som hos någon som bär på en förväntan. I mungiporna leker ett leende – men på bilden till höger är ljuset släckt och munnen stumt sluten.
Det är fredag kväll. Och det är måndag morgon.
I konstnären Carin Carlssons fotografiska projekt ”Check out – check in” från år 2000 har hon posterat sig vid stämpelklockan i en fabrik i Malmö och fotograferat arbetarna på väg ut från arbetsplatsen efter veckans slut. Och på väg in igen till en ny vecka. I bilderna vill hon inte bara fånga ögonblicken utan också glappet mellan dem: den lediga helgen och friheten.
Många år har gått sedan Carin Carlsson fotograferade männen i fabriken och allt färre sådana arbetsplatser finns kvar. Fasta tider och lediga helger är inte längre en självklarhet och vi drar inte ett gemensamt nationellt andetag av lättnad varje fredag klockan fem. I fabrikerna går maskinerna på högvarv dygnet om och produktionen maximeras genom säsongsanställningar och så kallade fria arbetstider.
Och fri är ju ett ord som låter bra. Fri som i den lediga helgen när allt kan hända. Fri som i möjligheten att välja själv och fri som i friställd när du inte behöver arbeta alls. När den lediga helgen blir en ledig arbetsvecka och måndag morgon och fredag kväll flyter samman i ett enda tillstånd av valfrihet. Att stiga upp ur sängen eller att ligga kvar, att slå på teven eller låta den vara stängd. Att sätta ett pris på sig själv och hålla fast vid det. Eller ta de erbjudanden som ges, till det pris man får.
I frihetens tid är vi inte längre anställda utan uppdragstagare eller som det heter i den brittiske regissören Ken Loachs film ”Sorry we missed you” från 2019:
–You don’t work for us, you work with us.
För att rädda familjens ekonomi tar Ricky jobb för en budfirma, men innan han kan börja arbeta måste han köpa en skåpbil på avbetalning. Villkoren är stenhårda och körschemat orimligt, med höga böter för varje missad leverans. Ändå är Ricky till en början stolt och hoppfull. Efter år som anställd är han äntligen sin egen chef eller som det heter på det nya språket: the master of his own destiny.
Låt oss för ett ögonblick dröja där, i tillförsikten han känner när han antagit erbjudandet. För att fullt ut förstå gigekonomins lockelse behöver vi se tillbaka på ansiktena vid stämpelklockan i Malmö den där tidiga måndagsmorgonen i början av 2000-talet. Se resignationen i blickarna när en ny vecka tar sin början med samma arbetsuppgifter som den förra. Tryggt kanske, men också förutsägbart. Och i förutsägbarheten ryms ledan som om den växer sig tillräckligt stark kan få oss att ge upp allt, även det som i grunden är bra för oss. För drömmen om något annat och större. Ett liv larger than life där så mycket mer är möjligt och där vi fullt ut kan bli oss själva.
I takt med att fackföreningsrörelsen fick igenom många av sina krav under 1900-talet och allt fler kunde räkna med fasta arbetstider, sjukförsäkring och semester färgades kampen som tidigare varit intensivt röd – med fladdrande fanor och medryckande paroller – istället kommunalgrå. Villkoren som tidigare generationer kämpat och riskerat livet för blev snabbt vardagsmat och stoltheten över den så kallade välfärden och Folkhemmet byttes mot ett grumligt självförakt över den egna präktigheten. Den fastanställde arbetaren blev en knegare och egna hems-drömmen förvandlades till en patetisk kliché symboliserad av de tre v-na: villa, Volvo, vovve.
Trygghet som resignation och nederlag alltså, när lika villkor blev till en likformighet lika fyrkantig och symmetrisk som planskissen över ett bostadsområde i miljonprogrammet. I de lagom stora rutorna stuvades Medelsvensson in i det som på nittiotalet och genom författaren Jonas Gardells försorg kom att kallas Mellanmjölkens land. Schabloner och klyschor alltsammans förstås och samtidigt ryms i själva språket början på förändringen. Genom ord och uttryck definieras världen och perspektiv som tidigare tyckts självklara ruckas och förflyttas och drar på köpet med sig allt; våra värderingar och ideal. Våra mål och våra drömmar.
Som barn tillbringade jag mycket tid hos min mormor, som hade för vana att stänga av teven så snart Olof Palmes ansikte framträdde på skärmen, vilket var ganska ofta i sjuttio- och det tidiga åttiotalets Sverige. Åtgärden skedde okommenterat, som en självklarhet, en hand på fjärrkontrollen och ett plopp i rutan när bilden på Palme försvann. För min mormor var socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen lika med makten, sosseeliten och fackpamparna, fulla av vackra ord men korrupta och falska under ytan. Misstron var på inget vis unik, Palme var ifrågasatt även i de egna leden och hatad i många kretsar just som symbol för den till synes orubbliga makten, betongsossarna och förbuds-Sverige.
Det sägs att vårt land förändrades när Palme mördades. Att något mer än en stor statsman gick ur tiden den där natten i februari 1986, men frågan är om inte skiftet skedde långt tidigare. För barnen som växte upp i miljonprogrammets fyrkanter var föräldragenerationens kneg med 40-timmarsvecka och lagstadgad semester ingenting att sträva efter. Lika lite som ”hel och ren” längre var målbilden för den personliga klädstilen. Hellre revs de hela kläderna i stycken och sattes samman igen med säkerhetsnålar och i subkulturer som punken odlades revolten mot snart nog allting och särskilt då mot samhällets auktoriteter och förmodade krav på att inordna sig i ledet vid stämpelklockan.
Med paroller som fuck the system, anarchy is order, government is chaos fladdrade fanorna igen i en ny protest mot den rådande ordningen. Och även om somliga påstår att punken är död lever drömmen om det fria livet. Som en glimt i fabriksarbetarnas ögon en fredagskväll i det tidiga 2000-talet, med helgens andrum inom räckhåll.
Och ett par decennier senare, som det välsmorda lingot hos gigekonomins företrädare när krav på ständig tillgänglighet blir till flexibilitet, dåligt betalda engångsjobb till variation, total brist på trygghet till utmaningar och kreativitet. Positivt laddade termer som för tanken till en stimulerande fritidsaktivitet hellre än ett dagligt förvärvsarbete. Och det var väl frihet vi ville ha?
–This decides who lives and who dies, säger uppdragsgivaren på budfirman i Ken Loachs film och pekar på smartphonens app. Klarar Ricky inte appens krav är han ute ur leken. Game over, vinna eller försvinna. I frihetens tid har makten inte ens ett mänskligt ansikte som vi kan revoltera mot och det finns ingen att skylla på om vi misslyckas. När var och en är sin egen chef får vi själva bära våra brustna drömmar.
Boel Gerell, författare
-
Idag är det prick en månad till invigningen i Peking, så den olympiska elden är på plats. 206 nationer ska vara med, men hur färdiga är arenorna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är det fortfarande så att poängen med OS-tävlingarna inte är att vinna, utan att kämpa väl? Och varför är det numera okej med tjuvstarter? Radiosportens Bengt Skött, och vår korrespondent i Kina, Björn Djurberg, är med oss för ett ordentligt försnack inför OS.
Robotar som terapeuter och sjukvårdspersonal, hur långt i framtiden ligger det? Förra veckan pratade vi om robotar och artificiell intelligens. Vi fortsätter på temat, och stiftar bekantskap med chatbotten Betsy, som erbjuder stödsamtal på svenska. Hennes skapare Almira Osmanovic Thunström, verksamhetsutvecklare och forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, gästar oss från Göteborg, och berättar vad hon hoppas att Betsy ska kunna hjälpa till med i framtiden.
Och så här efter årets dyraste helger pratar vi om det här med hushållsekonomin. Hur ska man styra upp och få ordning? Kan man älska sina fönsterkuvert? Mia Ingelström, ekonomi-PT och författare, kommer med sina bästa tips.
Vi funderar över om körsång kan motverka demens, och om man får se ut hur som helst när man har varit president.
Dessutom skvallrar vi om det brittiska kungahuset, som ivrigt skildras i såväl spelfilmer som dokumentärer, allt medan prins Andrew svettas - eller inte svettas - i rätten.
Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Daniel Alling
Producent: Jennie Sjöström -
Bollnäs och Richies helger har sett lite olika ut. En har varit på Stockholm Horse Show, en annan har varit nere i Kalmar på tatueringsmässa. Vem som gjort vad hör du här i podden. God lyssning!
-
Ekorrhjulet 9-17 var inget för Alexandra Landegren. Istället flyttade hon in i en egenbyggd van och är nu på väg söderut ut i Europa i den tillsammans med sin man. Från ett vanligt småstadsliv med lägenhet, karriär och och mysiga helger till compact living på hjul – hur blev det så? Alexandra berättar om hur hon skar ned på utgifterna, höll motivationen uppe och hur livet ser ut idag. En oerhört inspirerande resa som bara har börjat! Alexandras äventyr går att följa på hallbartmedalexandra på Instagram.
Vad gjorde att du ville förändra ditt liv?
– Vi var båda väldigt trötta på att bara ta oss igenom dagarna och längta efter helg, semester och röda dagar. Tiden räckte inte till till det vi älskar att göra. Jag tänkte att det här kan inte vara allt, det måste finnas något mer. Jag trivdes inte i normerna och de strikta fyrkantiga mallarna över hur man ska leva. Det gjorde mig inte lycklig. Jag kände mig så olycklig att jag måste förändra det, säger Alexandra Landegren.
Hur började ni spara ihop till drömmen?
– Det första vi gjorde var att strypa alla utgifter som inte var nödvändiga som småutgifter, tröstshopping och spontanköp. Vi slutade med allt. Det blev rätt mycket att lägga undan varje månad. Det var en ögonöppnare att hur mycket vi la på ingenting, sånt vi inte behöver. Det var så det började. Vi sparade också in på tidningsprenumerationer och sådana utgifter som man ofta inte tänker på att man har. Eftersom vi skulle flytta in i en van och det är ett litet utrymme så sålde vi det mesta av det vi ägde. Där fick vi också in pengar.
Vad var ert sparmål?
– Vi hade ingen bestämd summa utan det var en lång process med byggande och insikten att vi skulle flytta in i vanen och sluta jobba. Vi tänkte att vi sparar allt vi kan och så får vi se hur det går. Sen när vi flyttade in i vanen insåg vi att vi klarar oss på ganska lite för att leva bekvämt. När vi kände att vi sparat ihop tillräckligt för att klara oss ganska länge så körde vi.
Hur höll ni motivationen uppe?
– Det var ju vår dröm. Vi behövde verkligen förändra våra liv eftersom vi var så olyckliga i ekorrhjulet. Vi var oerhört motiverade. Då blev det väldigt enkelt. Om jag såg en fin klänning för 500 kronor så tänkte jag vad kan jag istället göra för samma summa, hur länge klarar vi oss på 500 i vanen.
Vilka är dina råd till den som genomföra en kostsam livsförändring?
– Gör det. Även om det är svårt tar tid och kräver mycket så är det värt det. Det är det bästa beslutet jag fattat i hela mitt liv. Tveka inte, gör det, livet är för kort för att inte följa sina drömmar. Man vet aldrig vad som ska hända. Rätt var det är så är det försent, säger Alexandra Landegren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lyssnarfavoriten Pablo gör ännu ett gästspel. Vi pratar om hans nya partner på Euro Finans Invitational som är i Lund redan nu på lördag. Varför blev det ett byte?
Simon och Caye har nu tränat en vecka tillsammans efter deras avbrott och vi pratar om känslorna och hur formen är. PP som varit skadad är tillbaka hungrigare än någonsin med blodad tand och en ny glödhet sponsor.
Hur ser framtiden ut från forehandsidan och börjar vi bli överetablera Sverige med padelhallar?
Nu laddar vi inför Euro Finans, SPT och SM kommande tre helger. Cmåååån!
Få privat 1on1 med mig och Simon gällande din padel, dina inköp eller övrigt. https://plus.acast.com/s/proffsetochjag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
FONTÄN ORGASM OCH DELVIS POJKVÄN
Ny startar vår sommar säsong! Häng med på sommarens alla äventyr här i sverige! Första avsnittet pratar vi allt om galna sex helger i vegas till sökes av pojkvän!
- Se mer