Moderata ungdomsförbundet Podcasts
-
Ett specialavsnitt av Politiken om det utdragna, mytomspunna, inbördeskriget inom det moderata ungdomsförbundet. Bland andra är Niklas Wykman, Jessica Rosencrantz, Tina Ghasemi, Hanif Bali och Benjamin Dousa inblandade. Med Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson.
-
Jag har länge tänkt att surrogatmödraskap vore ett bra poddämne. Så såg jag Josefin de Gregorio, författare och litteraturredaktör på Svenska Dagbladet, diskutera detta på Twitter med Teodor Koistinen (som är en vän, även om han tycker att jag har fel i mycket). Teodor gillade en kampanj från Moderata ungdomsförbundet, där de skriver att man vill “stärka kvinnors rätt till sin egen kropp” och som ett led i det legalisera surrogatmödraskap. Hennes svar var: “Legalisera surrogatmödraskap är ett steg i helt fel riktning. Kvinnor är inte handelsvaror.”
Efter det följde en mycket kort debatt som slutade i att de kom fram till att de inte höll med varandra och inte skulle nå längre. Jag tänkte att jag skulle utmana Josefin, och mig själv, med svåra frågor om surrogatmödraskap.
Min ingång är att jag har en vän som har fått två barn med hjälp av en surrogatmamma. Min vän och hans make har gjort det i USA, och det har kostat skjortan för dem. Vilket innebär att mamman har fått bra betalt, och hon har fått god vård. De har också hållit kontakten, som jag förstår saken. Min väns familj – med två män och deras barn – hade inte varit möjlig om inte kommersiellt surrogatmödraskap var tillåtet i vissa amerikanska delstater. Vem är jag, eller någon annan, att sätta mig till doms över det?
Vi pratar om detta och gränserna för vad man kan tänkas få göra med sin kropp. Är allt verkligen till salu? Om inte, hur kan man argumentera för motsatsen?
Från livets början rör vi oss till livets slut och diskuterar dödshjälp. Jag håller just nu på att skriva en essä om detta, och det är en fråga jag diskuterat privat med Josefin under lång tid. Det är också något hon har skrivit om.
En väns mamma avslutade nyligen sitt liv. Det var slutet på en lång process, där hennes lungor successivt lade ned. De började leta transplantation, men på grund av pandemin så drog det ut på tiden. Till sist kunde hon inte andas utan hjälp av en maskin. Så en dag fick hon äntligen nya lungor. Det krävdes ingen återhämtning. Hon var direkt uppe på benen, full av energi. Som ett mirakel. Hon och hennes man, min kompis pappa, köpte nytt hus och en hund. Pensionen de hade sett fram emot tillsammans kunde börja. Sedan började kroppen stöta bort lungorna. Snart var hon sängliggande igen. Varje andetag en kamp. Och några nya lungor kunde hon inte få, ens om hon hade velat. När kroppen skjutit bort ett organ är man inte längre legitim som mottagare. Hon bestämde sig för att sluta äta och dricka och dö. Hela vägen fram till döden var hon klar i huvudet. Hon var sig själv hela vägen, så att säga. Hon var lika beundransvärd i livet som i döden, skulle jag säga. En kvinna som imponerade på dem hon mötte.
Jag måste säga att hennes sätt att hantera döden har fått mig att omvärdera frågan om dödshjälp. Så varför behövde hon svälta och törsta ihjäl? Varför kunde hon inte fått en spruta, som man kan få i Oregon i USA? Det hade förkortat hennes lidande. Här blir frågan religiös. Har man rätt att avsluta ett liv man fått till skänks av Gud? Jag lutar åt ja, Josefin lutar åt nej. Men så är jag en enkel hedning som aldrig riktigt förmår mig bli kristen fullt ut. Jag tror att döden är att föredra framför att förlora sig själv till ALS, demens eller aggressiv cancer. Jag tror jag har rätt, men jag kan ha fel. Hade det inte varit för kristna som trodde på livets okränkbarhet hade aldrig slaveriet avskaffats runtom i världen.
Vi avslutar med en diskussion om den nya regeringens förslag på en ny kulturkanon. Lyssna hela vägen så får ni ett exklusivt boktips av SvD:s främsta bokexpert!
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Jag kan också rekommendera hennes skönlitterära böcker Antarktis från 2013 och Samuel är mitt namn från 2017. Hennes essä Emily Dickinson och vulkanerna kom 2019 och fick Gerard Bonniers essäpris året efter. Här kan man läsa allt hon skrivit i SvD.
Battle of ideas
Jag var i London förra helgen och deltog på ett slags debattfestival som kallas Battle of Ideas. Jag kommer återge en del av det som skedde där i nästa text. Mitt bråk med en italiensk socialist, som uppskattade min bråkighet mer än de brittiska, tyska och tjeckiska paneldeltagarna.
Samtidigt passade Unherd på att spela in en intervju med mig som just publicerats på deras hemsida. Intervjuaren Freddie Sayers har fått en del kritik för att han ställde tuffa frågor till mig, men jag tycker att det är precis som det ska vara. Om ens uppfattningar och argument inte tål granskning så kanske de inte är särskilt välunderbyggda till att börja med. (Här kan man läsa en text baserad på intervjun.)
Om ni har missat Freddies intervjuer på Unherd så är det något jag rekommenderar. Han har förmågan att göra samtalet mer konstruktivt med sitt sätt att ställa frågor på. (Dessutom är han halvsvensk och pratar nästan flytande svenska, vilket är mer än man kan säga om min engelska.)
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
I slutet av regeringsförklaringen presenterade Sveriges tillträdande statsminister Ulf Kristersson (M) den nya regeringen. Hör alla namnen på de nya statsråden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sändes 18 oktober 2022
Ulf Kristerssons regering – alla 23 ministrar12 män och 11 kvinnor
12 Moderater (13 med Ulf Kristersson):
Ulf Kristersson (M) blir ny statsminister.
Född 1963. Uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna. Utbildad civilekonom. Partiledare för Moderaterna sedan 2017. Ordförande i Moderata ungdomsförbundet 1988-1992. Riksdagsledamot 1994-2020. Marknadschef på Timbro 1995–1998. Kommunalråd i Strängnäs från 2003. Kommunalråd i Stockholm 2006-2010. Socialförsäkringsminister 2010-2014. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson 2014-2017. Källa: TT
Elisabeth Svantesson (M) blir ny finansminister.
Niklas Wykman (M) blir ny finansmarknadsminister.
Pål Jonson (M) blir ny försvarsminister.
Carl-Oskar Bohlin (M) blir ny civilförsvarsminister.
Gunnar Strömmer (M) blir ny justitieminister.
Maria Malmer Stenergard (M) blir ny migrationsminister.
Parisa Liljestrand (M) blir ny kulturminister.
Camilla Waltersson Grönwall (M) blir ny socialtjänstminister.
Anna Tenje (M) blir ny äldre- och socialförsäkringsminister.
Jessica Roswall (M) blir ny EU-minister.
Tobias Billström (M) blir ny utrikesminister.
Johan Forsell (M) blir bistånds- och utrikeshandelsminister.
Sex Kristdemokrater:
Ebba Busch (KD) blir ny energi- och näringsminister och vice statsminister.
Jakob Forssmed (KD) blir ny socialminister.
Acko Ankarberg Johansson (KD) blir ny sjukvårdsminister.
Peter Kullgren (KD) blir ny landsbygdsminister.
Andreas Carlsson (KD) blir ny bostadsminister.
Erik Slottner (KD) blir ny civilminister.
Fem Liberaler:
Johan Pehrson (L) blir ny arbetsmarknads- och integrationsminister.
Mats Persson (L) blir ny utbildningsminister.
Lotta Edholm (L) blir ny skolminister.
Romina Pourmokhtari (L), blir ny klimat- och miljöminister.
Paulina Brandberg (L) blir ny jämställdhetsminister.
-
Matilda Ekeblad från Moderata ungdomsförbundet och Ung Vänsters förbundsordförande Ava Rudberg gästar valspecialen av Vardagsfilosofiska rummet. Vem skulle de skylla på om de hamnade i en soppa svår nog att komma ur? Skulle de gå före i bostadskön?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist
Under veckorna fram till valet kommer alla ungdomsförbunden att gästa Vardagsfilosofiska rummet.
-
Hanna Hellquist är inne i en bok om Stalins dotter. Christopher Garplind har blivit snodd på en stor skådespelarroll. Extra mycket politik denna onsdag i form av sammanfattning av Liberalernas partiledare Johan Pehrsons partiledarintervju med P3:s inrikespolitiska reporter Annizeth Åberg och valspecial av Vardagsfilosofiska rummet, denna gång med Matilda Ekeblad från Moderata ungdomsförbundet och Ung Vänsters Ava Rudberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Almedalsveckans tredje dag tillhör Kristdemokraterna och Liberalerna. De två partiernas ledare är också kanske det blåbruna blockets starkaste respektive svagaste talare. Medverkar gör också föreningen Maskrosbarn och Noa Samenius från Moderata Ungdomsförbundet. God lyssning! Ansvarig utgivare: Andreas Gustavsson
-
I veckans avsnitt av (m)öt Din Moderat, så har Michael Anderberg åkt till Gotland och Almedalen för att lyssna på Sveriges nästa Statsminister Ulf Kristersson.
Ulf välkomnas och presenteras av Matilda Ekeblad, förbundsordförande i Moderata Ungdomsförbundet.
Följ oss i sociala medier: Facebook och Instagram
@lidingomoderaterna och www.lidingomoderaterna.se -
Moderatledaren har ambitionen att leda en ny regering efter valet i höst. Men trots att partiets hjärtefrågor som brott och trygghet värderas högt bland väljarna lyfter inte partiet i opinionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så vilka chanser har Ulf Kristersson? Blir han statsministern som till slut får Turkiet att öppna dörren för ett svenskt Natomedlemskap – och hur långt ska Sverige vara berett att gå Turkiet till mötes?
Men i nuläget vill Moderatledaren inte lägga sig i hur regeringen sköter förhandlingarna om ett svenskt Nato-medlemskap.
"Jag tänker inte överhuvudtaget gå in i de samtalen som jag vet regeringen nu för."Han vill heller inte säga vad han tycker om Moderaternas tidigare krav på ett förbud mot vapenförsäljning till Turkiet.
Om Ulf Kristersson:
Namn: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Ålder: 58 år
Bakgrund: Född i Lund 1963 och uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna. Ordförande i Moderata Ungdomsförbundet 1988–1992. Finanskommunalråd i Strängnäs och senare socialborgarråd i Stockholm. Socialförsäkringsminister åren 2010–2014 i Regeringen Reinfeldt. Blev partiledare för Moderaterna 2017.Gäst: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Kommentar: Tommy Möller, statsvetare Stockholms universitet
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Hansjörg Kissel
Tekniker: Christer Tjernell -
Benjamin Dousa är vd för tankesmedjan Timbro, ekonom från Handelshögskolan och tidigare ordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Han är aktuell med boken Massintegration – Enkelbiljett från utanförskapet.
-
I veckans avsnitt av (m)öt Din Moderat så träffar vi delar av styrelsen i Moderata Ungdomsförbundet på Lidingö. Philip, Nathan och Wilhelm berättar om vad MUF är, hur man kan engagera sig och inte minst vad de viktiga frågorna bland ungdomar är på Lidingö. Programmet leds av Michael Anderberg.
Följ oss i sociala medier: Facebook och Instagram @ lidingomoderaterna
www.lidingomoderaterna.se
-
Om att det går väldigt dåligt för Centerpartiet och varför Magdalena Andersson kan vara en av anledningarna, om fyra traditionella besök en politiker måste göra under en valrörelse och om att värva medlemmar på natten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Är Centerpartiet det nya krispartiet, tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna? Partiet har tappat hälften av sina väljare på ett år och en av anledningarna är att många av de som röstar på Annie Lööf röstar nu på Magdalena Andersson. Mycket på grund av Anderssons personlighet. En annan anledning kan vara att Centern inte valt sida, utan satsar på "den breda mitten" som Lööf ofta refererar till i sina tal.
Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Växjö bjuder unga på väg hem från krogen på kaffe och raggar samtidigt nya medlemmar. Vissa som trott att de betalat för kaffe har i själva verket betalat för ett medlemskap i MUF.
Att göra en "svensk klassiker" känner vi till, men vår politiske satiriker Moa Wallin berättar för oss om en svensk politisk klassiker- de fyra traditionella stoppen en politiker måste göra under en valrörelse. Ett av stoppen är att äta på restaurangen Yalla Rinkeby. En annan är att besöka en byggarbetsplats och bära bygghjälm, eller som statsministern som hade ett hektiskt schema förra veckan med Natoansökan och besök i Vita huset, istället bara tog på sig en bygghjälm, utan att vara på en arbetsplats.
Greta, en av våra lyssnare, är nyfiken på det nya partiet Klimatalliansen och andra små partier. Vi får bland annat veta att Alternativ för Sverige internt bland Sverigedemokraterna kallas för "Alternativ för sparkade", eftersom det är många före detta SD:are som är med i partiet. Vi får också veta att Moa har följt efter deras partiledare i en mataffär för att se vad han lägger i sin matkorg.
David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.
Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Om att det går väldigt dåligt för Centerpartiet och varför Magdalena Andersson kan vara en av anledningarna, om fyra traditionella besök en politiker måste göra under en valrörelse och om att värva medlemmar på natten. Är Centerpartiet det nya krispartiet, tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna? Partiet har tappat hälften av sina väljare på ett år och en av anledningarna är att många av de som röstar på Annie Lööf röstar nu på Magdalena Andersson. Mycket på grund av Anderssons personlighet. En annan anledning kan vara att Centern inte valt sida, utan satsar på "den breda mitten" som Lööf ofta refererar till i sina tal.Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Växjö bjuder unga på väg hem från krogen på kaffe och raggar samtidigt nya medlemmar. Vissa som trott att de betalat för kaffe har i själva verket betalat för ett medlemskap i MUF.Att göra en "svensk klassiker" känner vi till, men vår politiske satiriker Moa Wallin berättar för oss om en svensk politisk klassiker- de fyra traditionella stoppen en politiker måste göra under en valrörelse. Ett av stoppen är att äta på restaurangen Yalla Rinkeby. En annan är att besöka en byggarbetsplats och bära bygghjälm, eller som statsministern som hade ett hektiskt schema förra veckan med Natoansökan och besök i Vita huset, istället bara tog på sig en bygghjälm, utan att vara på en arbetsplats.Greta, en av våra lyssnare, är nyfiken på det nya partiet Klimatalliansen och andra små partier. Vi får bland annat veta att Alternativ för Sverige internt bland Sverigedemokraterna kallas för "Alternativ för sparkade", eftersom det är många före detta SD:are som är med i partiet. Vi får också veta att Moa har följt efter deras partiledare i en mataffär för att se vad han lägger i sin matkorg.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Vi träffar Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Tove är välkänt namn i samhällsdebatten och har levt större delen av sitt liv med att analysera, tycka och tänka kring det som händer i omvärlden. Hon har bl.a. varit ordförande i Moderata ungdomsförbundet, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv och haft roller på tankesmedjorna Timbro och Fores. Dessutom är hon en flitig författare.
Vi kommer in på politiken, medierna och påverkan. För vilken roll har medierna för vårt beslutsfattande och borde chefer bli mer politiska? Det och mycket annat pratar vi om i ett spännande avsnitt.
Samtalet leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap. Avsnittets boktips är ”The Speed of Trust” av Stephen M.R. Covey. Den har hittills sålt i över 2 miljoner exemplar och tar upp ett väldigt viktigt område: hur man bygger, utvecklar och använder förtroende. Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på - för vi har många fler spännande gäster på gång! -
Idag pratar vi om hur ni kan tänka gällande BTC just nu och när man bör ta ut pengar. Marknaden rör sig mycket just nu och vem vet kan vi vara på toppen? Detta och mycket mer berör vi i dagens avsnitt!
Som vanligt kan ni följa oss på Kennethochmax @ instagram.
Reklam: Vill ni bli medlem i Moderata Ungdomsförbundet (MUF)?
Swisha då ditt telefonnummer och personnummer till 123 043 85 31. Alltså enligt följande: ”07X-XXX XX XX, ÅÅMMDD-NNNN”.
Vill ni kan ni också skriva att ni vill gå med en speciell förening (Ale-Kungälv).
Följ mufalekungalv @ instagram för att delta i tävlingen.