Luxemburg Podcasts
-
Kriget i Ukraina, energikris och ekonomisk kräftgång. Sverige tar över ordförandeklubban i EU i ett exceptionellt svårt läge. Har Sverige det som krävs för att axla ledarrollen och hålla ihop unionen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 1 januari tar Sverige över ordförandeskapet för EU:s ministerråd. Perioden ser till stora delar ut att präglas av krishantering till följd av Rysslands krig i Ukraina och dess konsekvenser. Utrymmet att sätta en nationell prägel på ordförandeskapet är litet. Mycket handlar det om att vara en neutral medlare som driver EU:s dagordning framåt.
EU-topparna besöker KirunaPå grund av det osäkra omvärldsläget kan förmågan att ta snabba initiativ och hantera akuta ärenden ändå komma att avgöra om det blir ett framgångsrikt ordförandeskap för Sverige eller inte. När Sverige inleder sitt ordförandeskap kommer EU-kommissionen att besöka Kiruna. Sverige kommer sedan att leda omkring 2000 möten i Bryssel och Luxemburg och cirka 150 möten kommer att hållas i Sverige. Europapodden tar tempen på förberedelserna.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Göran von Sydow, statsvetare och direktör för Sieps.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Johanna Carell -
Dag Tolstoy är utlandssvensken från Luxemburg som från ingenstans tog Sverige med storm. Han har cirka 190 000 följare på tiktok och 131 000 på Instagram. Dessutom har han nyligen inlett vad som låter som att det kan bli en strålande musikkarriär. Men viktigast av allt så har han en hund som enligt dag själv är sötare än alla andra hundar.
På bara ett halvår tog Dag över TikTok och Instagram med sina “Folk som är”-sketcher och nådde stjärnstatus så snabbt att han inte riktigt hann med själv! I vårt samtal berättar han om hur den snabba framgången gjorde att han blev kaxig och tappade uppfattningen om vad som krävdes av honom i olik a sammanhang vilket bl.a. ledde fram till ett skandalomsusat framträdande på Rockbjörnen 2021 som nästan kostade honom karriären!
Det blev ett ganska djupt samtal om vad som egentligen är framgång och om vad som är viktigt i karriären och livet. Och kom ihåg, även om han alltså nästan låter lite dyster här så har han alltså hämtat sig nu och är i högform!
Trevlig lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den nya regeringen säger att Sveriges klimatmål ligger fast. Men vägen till målen har ändrats. Leder den nya politiken till minskade utsläpp och hur ska miljöfrågorna ta plats i det nya departementet för klimat och näringsliv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i studiosamtalet: Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, Maria Wetterstrand, vd för konsultfirman Miltton Europe i Bryssel och tidigare språkrör för Miljöpartiet, Mikael Karlsson, Docent i miljövetenskap, universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen, Marie-Louise Kristola, Sveriges Radios klimatkorrespondent.
Medverkande inspelade på "band": Romina Pourmokhtari, (L) klimat- och miljöminister. Ebba Busch, (KD) energi- och näringsminister och blivande chef för nya departementet för klimat och näringsliv. Martin Kinnunen, (SD), klimatpolitisk talesperson. Reporter i Luxemburg är Andreas Liljeheden, Sveriges Radios korrespondent i Bryssel.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Filip Gustafsson, född 2005, berättar om när brandlarmet gick i Luxemburg, om sin första final på ITF-touren, om det bästa med åren i Små Lirare, om sitt bästa tennisminne någonsin, om att ha en pappa som själv var tennisproffs, om höstens fokus på styrketräning och om sitt bästa råd till yngre spelare.
www.teamklein.se
-
Tunga Europa-Malmö varvade inte upp mot Zalgiris men ges chansen igen på Torsdag mot Dude…Diddi….F91! Jon & Ebbe reder ut Milos-soppan, toxisk social media & slentrianhatar på trötta landet Luxemburg.Glöm inte att följa oss på sociala medier:Twitter: Radio_1910Instagram: Radio_1910Radio 1910 redigeras av Martin Gustafsson, MpaG Media - [email protected] och produceras av Jon Nordström - [email protected]. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Hur kunde Rosa Luxemburg sitta åratal i fängelse för sin politiska aktivitet och samtidigt vara världens lyckligaste människa? Är det för att hon så till fullo bemästrar konsten att vara i stunden, eller gömmer det sig någon djupare politisk innebörd i hennes förhållningssätt till världen?
Annika och Mirjam har förundrade läst Rosa Luxemburgs Fängelsebrev och blivit värmda av den kärlek till livet som denna skarpa teoretiker glöder av. Samtidigt infinner sig en sorg över hur vår kapitalocena samtid ter sig sedd genom Luxemburgs lins. Poddavsnittet slutar med att lyssnarna bjuds in under Rosas stjärnbeströdda kappa, för att där finna tröst och stöd i sin politiska kamp.
Antikapitalistisk podd om kroppen, språket, kulturen och politiken. Vi experimenterar, observerar och pratar. Görs av föreningen Krakel i Malmö. Läs mer om oss på www.krakelkrakel.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"En investering i rymden är i grund och botten en investering i den väsentliga delen av vår ekonomi, av vårt samhälle och av vårt liv på jorden. Det är verkligen så viktigt."
Vi besöker satellitpionjären, serieentreprenören och investeraren Candace Johnson, skaparen av världens största satellitsystem, SES Global. Hon ger oss sin syn på rymden idag, berättar om hur hon gjorde Luxemburg till en rymdnation att räkna med och hur hon kom att bli kallad Europas farligaste kvinna. Vi träffar också Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet och programledare för Sparpodden och pratar om rymdinvesteringar i Sverige.Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Hej! Det är mycket som händer nu. Putins krig i Ukraina har fått stora konsekvenser för världen, inklusive för Sverige. För första gången på över 200 år är Sverige på väg att bryta sin militära alliansfrihet för att gå med i NATO. Jag har därför gjort ett avsnitt om detta.
Jag skrev först en artikel, och den kan du läsa om du blir patron! När jag pratar så läser jag inte exakt som det står i artikeln. Jag pratar mer fritt för att det ska bli naturlig talad svenska. Det är lättare att förstå och även viktigare att lära sig :)
Det här avsnittet kommer jag också att ladda upp på YouTube i videoformat!
--------------------
Om du vill stödja podden och få transkript till alla avsnitt kan du bli patron - det kostar bara 5€ per månad! Gå in på min hemsida www.swedishlinguist.com och klicka på länken till min Patreon-sida!
På min hemsida kan du också hitta information om kursen Strong Swedish! Kursen för dig som vill nå en avancerad nivå i svenska.
Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish Linguist
--------------------
If you want to support the podcast and get transcripts to all episodes, you can become a patron - it's only 5€ per month! Go to my website www.swedishlinguist.com and click the link to my Patreon page!
On my website you can also find information about the course Strong Swedish! The course for you who want to reach an advanced level in Swedish.
Instagram: swedish.linguistYouTube: Swedish Linguist
-------------------
Ett smakprov (sample) av artikeln:
(Tänk på att jag inte läser exakt efter vad jag har skrivit i artikeln)
Det här avsnittet handlar om NATO och att Sverige är på väg att bryta 200 (två hundra) år av neutralitet, och bli medlem i en militär allians.
Jag vill först bara säga att jag absolut inte är någon expert på området, utan jag är bara en vanlig person som försöker följa utvecklingen och informera mig så gott jag kan.
Så först och främst, vad är NATO?
Namnet NATO står för North Atlantic Treaty Organization. Det är en militär försvarsallians. Det betyder att alla länder som är medlemmar i NATO ska försvara varandra militärt. Alltså, om ett land i NATO blir angripet ska de andra länderna i NATO komma och försvara det landet.
NATO bildades år 1949 (nitton-hundra-fyrtio-nio) i början av kalla kriget. Det var ett svar på Sovjetunionen och deras aggressiva politik i östra Europa. USA ville att länderna i Väst skulle kunna försvara sig om Sovjetunionen anföll något av dem.
Länderna som har varit med i NATO från början är: USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island.
...för att läsa hela artikeln tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!
-
Försvarsalliansen Nato överlevde tyskarnas demokratisering, Sovjetunionens fall och president Donald Trumps öppna förakt genom att anpassa sig. Enda gången artikel fem utnyttjas, om att hjälpa en angripen medlem, var efter den 11 september 2001 när européerna symboliskt skickade övervakningsplan till USA.
Med grundandet av försvarsalliansen NATO, eller Atlantpakten, den 4 april 1949 stod det klart att USA lämnat sin isolationistiska hållning som präglat supermakten sedan grundandet. Ambitionerna med Nato var att ”keep the Russians out, the Germans down and the Americans in”. Men under sina 73 år har alliansen genomgått flera viktiga förändringar.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och Non-resident Senior Fellow vid Atlantic Council i Washington D.C. Hon har skrivit boken NATO – Historien om en försvarsallians i förändring som i dagarna släppts i en ny uppdaterad upplag.
Redan i slutfasen av andra världskriget var det tydligt att världen var på väg mot en ny världsordning där de forna allierade Västmakterna och Sovjetunionen skulle hamna på var sin sida i det som blev Kalla kriget.
USA tog en ledande roll för den fria världen efter andra världskriget. Marshall-hjälpen skulle få det av krig förödda Europa på fötter igen och försvarsalliansen Nato skulle stå för säkerheten. Medlemmarna har förbundet sig att försvara varandra om något medlemsland blir angripna.
De första medlemmarna i Nato var USA och Kanada från Nordamerika och Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island från Europa. Alla demokratier utom Portugal under diktatorn Salazar.
Från Sovjetunionen kom svaret 1955 då Warszawapakten bildades med medlemmarna Sovjetunionen: Tjeckoslovakien, Östtyskland, Polen, Ungern, Bulgarien och Rumänien.
Européerna var rädda att Koreakriget 1950-53 skulle innebära att USA vände sig bort från Europa mot Asien. Men Washington upplevde att det kommunistiska hotet fanns överallt. Därför kom USA att storsatsa på Nato. Kort efter utbrottet av Koreakriget godkände kongressen ett paket på 4 miljarder dollar avsett att stärka försvaret av Västeuropa.
Alliansen utvidgades 1952 med Grekland och Turkiet. 1955 anslöt sig Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland) och 1982 Spanien. Frankrike, som ville föra en mer självständig utrikes- och försvarspolitik, lämnade 1966 den del av samarbetet som rör samordning och samträning av militära styrkor, men ingår fortfarande i den kollektiva försvarspakten.
Nato kom också att ifrågasätta när Storbritannien och Frankrike kom att intervenera i Egypten under Suezkrisen 1956 utan att ha konsulterat med USA ställdes sig Washington på Sovjetunionens sida och frontade sina nära engelska och franska allierade.
Den ryska aggressionen i Ukraina våren 2014 ledde till ännu ett nytt skede i Nato:s historia. Med det nygamla hotet från Ryssland återvände organisationen till den europeiska scenen, med Östersjön som strategiskt centrum.
Lyssna också på Able Archer – när världen var minuter från kärnvapen-utplåning.
Bild: Nato-poster från 1960. Wikipedia.
Musik: Cinematic Dramatic Adventure Hollywood Orchestra Strings March Trailer av MEDIA MUSIC GROUP, Storyblock Audio.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt pratar vi med Anna Wallerman Ghavanini, docent i EU-rätt vid Göteborgs universitet. Temat är EU-processrätt och förhandsavgöranden. När en nationell domstol ställer en fråga till EU-domstolen uppstår frågan om hur fri EU-domstolen får vara med att tolka eller omformulera frågan. Fria omformuleringar kan få signifikanta effekter för både EU-rätt och svensk rätt. Med detta i åtanke kanske man frågar sig själv; hur ofta sker sådana omformuleringar i praktiken? Utgör de helt enkelt den juridiska vardagen för domarna i Luxemburg? Är sådana omformuleringar demokratiskt problematiska och hur påverkar de arbetet för nationella domstolar över hela Europa? Alla dessa frågor och fler kommer bli besvarade i dagens avsnitt av Juridisk Publikations podcast!
-
Joakim Alvetoft hade sin tennisfostran i Norrköping Tennisklubb. När han så småningom började jobba som tränare ledde det till åtta år inom Estess Tennis Academy med bas i Luxemburg. I Sverige valde han sedan att starta en egen verksamhet, Edge Tennis Academy, i tätt samarbete med Saltsjö-Duvnäs TK. I det här avsnittet pratar vi bland annat om:
- fördelar med att driva en privatiserad verksamhet kontra att jobba helt i klubb
- varför han startade eget från början
- känslan av att stå lite utanför övriga tennis-Sverige i och med att verksamheten är privat
- vikten av att sätta krav på spelarna och att jobba med grit
- samarbetet mellan Edge Tennis Academy och Saltsjö-Duvnäs TK
Kontaktuppgift för Joakim Alvetoft: [email protected]
www.linuspabaslinjen.com -
Häcken, gulsvarta laget från Hisingen i Göteborg. Häcken är en klubb som många har en åsikt om. Antingen handlar det om publiksnitten eller om hur man många gånger lyckats fälla krokben på sig själva när de ädlaste medaljerna har börjat närma sig.
Detta pratar vi såklart om i veckans avsnitt där vi också pratar om minibuss till Luxemburg, 68 allsvenska bortamatcher i rad, Gothia cup och dåliga styrelsebeslut från en lokalrival.
Pareon.com/aktafanspodcast
Aktafanspodcast Twitter/Instagram
Outro: Andra Generationen - Vi älskar BK Häcken
-
Namn: Martin N Brocki
Ålder: 50 år
Moderklubb i Sverige: Skipås TK, började spela vid 7 års ålder
Arbetsroll idag: Efter att ha spelat collegetennis i USA har tränarkarriären via Söndrums TK, Varbergs TK, Luxemburg och Nordstrands TK i Oslo tagit honom tillbaka till USA och arbete på bla Saviano Tennis Academy. Idag coachar Martin privat på Club Mira Lago i Parkland, Florida
Besök www.linuspabaslinjen.com för fler reportage och intervjuer med spelare och tränare!
Partners: www.houseofbontin.se , www.euroelite.info , www.advertisingproducts.se , www.tennisfashion.se -
Jakten på rymdens skatter sker både här på jorden och på asteroider.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi börjar i skogarna norr om Pajala - här samlas varje år meteoritjägare från hela världen för att leta delar av den järnmeteorit som kraschade här för 100 - 800 000 år sedan. Dan Johansson och Andreas Forsberg är ute och söker Muonionalustameteoriterna.
Clas Hättestrand, professor i naturgeografi på Stockholms universitet, berättar mer om vad det var som hände här i norra Sverige och vad som hittats.När vi vänder blicken ut i rymden är det asteroider som står i fokus för just nu pågår projekt med syfte att bryta och leta mineraler och att få tillgång till vatten på plats på asteroider.
Mikael Granvik, biträdande professor Luleå Tekniska Universitet, beskriver framtidens asteroidbrytning som är mycket krävande och som kräver kosmisk ingenjörskonst.
Luxemburg satsar på rymdresursforskning och chef för The Luxembourg institute of science and techonology är svensken Thomas Kallstenius - han beskriver hur framtiden ser ut för rymdens skatter.Sändes i FM 11 november 2021.
Ett program av Bo Torbjörn Ek och Joseph Knevel.
Kontakta redaktionen på [email protected] -
Arkitekten om språk, minnen och varför arkitektur är viktigt för alla.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Rahel Belatchew menar att arkitektur utgör fonden för människors liv och att arkitektur och stadsutveckling kan möta en förändrad livsstil.
Hon verkade som arkitekt i Paris, Luxemburg och Tokyo innan hon grundade sitt arkitektkontor i Stockholm.
Exempel på projekt är Nackas kommande landmärke Discus och Florahuset i Midsommarkransen.
Rahel Belatchew har utsetts till Årets arkitekt och arkitektkontoret har fått flera internationella utmärkelser.
Rahel Belatchews Sommarprogram handlar om språk, arkitektur och minnen.
- Varför språk, arkitektur och minnen hänger ihop och varför arkitektur är en angelägenhet för alla.
Om Rahel Belatchew:Arkitekt, entreprenör, 52 år.
Född i Addis Abeba, uppväxt i Addis Abeba, Moskva och Uppsala, bosatt i Stockholm.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Per Berg.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play - Daha fazla göster