P1 Dokumentär

P1 Dokumentär

Sweden

Lyssna igen, eller för första gången, till dokumentärer från tre decennier som kan ge perspektiv på dagens debatter och företeelser. Nya och äldre, korta och långa, lättsamma och djuplodande och med enorm variation i tilltal och ämnen.

Episodes

Jag älskar dig, så dom hatar mig PODD  

Hanin och Sara råkade bli kära i fel killar. Familj, släkt och vänner är kritiska och försöker tvinga dem att göra slut. Kan kärleken segra över hedersnormerna?

Scener ur ett annat äktenskap: Inese och Per Morberg  

De tog inget bröllopsfoto och hon tappade vigselringen samma kväll de gifte sig. Men äktenskapet har hållit i över trettio år.

Den gladaste jag känner flyttar hemifrån  

För 22 år sen gjorde Malin Bring ett program om sin son Pelle, som föddes med för liten hjärna. Idag är sonen vuxen, redo att flytta hemifrån. Hur blev livet för Pelle och för hans föräldrar?

Den gladaste jag känner  

När det efterlängtade barnet föds med en allvarlig utvecklingsstörning reagerar föräldrarna mycket olika. Mamman gråter och ältar, pappan försöker vara optimistisk och handlingskraftig. Från 1995.

Bubbelplastmannen  

- När jag behövde skumgummi till ett flygande tefat slaktade jag min soffa. 59-årige Tomas drömmer om att kunna leva på sin scenkonst. Men Arbetsförmedlingen tycker att han borde ha ett riktigt jobb.

Pionjärdykarna i Nordsjön  

Djuphavsdykning är ett livsfarligt jobb men på 70-talet kunde man dyka på Nordsjön med bara ett sportdykarcertifikat. Dykarna dog som flugor. Säkerheten var inte viktigast. Det var oljan. Från 2011.

Familjen som delades på mitten  

När jag var nio skilde sig mina föräldrar och familjen delades på mitten. Mina två äldre syskon växte upp med pappa. Jag och min lillasyster fick bo hos mamma. Vi barn fick helt olika liv. Från 2016.

Surrogatmamman i Tbilisi  

Mikael och Emelie landar i Tbilisi för att hämta sin son. Surrogatmamman Nino har just fött honom med kejsarsnitt. Men varför valde hon att hyra ut sin livmoder?

Hon lämnade inte så mycket spår efter sig  

De flesta familjer har sina hemligheter. Det man inte pratar högt om, utan sopar under mattan, det man skäms över att man överhuvudtaget skäms över. Från 2012.

Mando Diao - förälskelsen och skilsmässan  

Historien om ett av Sveriges mest framgångsrika band. Om kärlek och svek. Om vänskap, konstnärliga ambitioner och om problemen som uppstår när dessa två ska kombineras.

Beslutet – om vägen till barn på egen hand  

”Är du säker?" frågar barnmorskan, minuterna innan allt ska ske. "Nej", svarar jag, "är någon som sitter på den här platsen, säker?” Från 2016.

Hillsong – megakyrkan och succépastorn  

Pastor Andreas Nielsen går från konkurs till en ny kyrka med tusentals besökare. Kyrkan, som heter Hillsong, sprider sig nu i Sverige och drar in miljonbelopp. Vad är hemligheten bakom succén?

Förintelsen I Familjen  

Josef längtar efter bättre kontakt med sin bror, Daniel. Det har alltid funnits tystnader i familjen - om vad som hände med släkten, och om mammans tid i lägren. Nu rinner tiden ut för att hinna prata med varandra. Av Peter Normark från 2016.

Jag lämnade bort min dotter  

Gilma glömmer aldrig dagen då hon såg sin bebis försvinna iväg i korridoren på socialkontoret i Colombia. Hon var sexton år. Skulle hon någonsin se sin dotter igen?

Langaren och kampen om barnen  

Peter och Hanna har missbrukat och langat amfetamin i tjugo år när deras barn hittar sin mamma blodig på köksgolvet. Där och då börjar kampen för ett annat liv. Från 2016.

Jag lämnade bort min dotter  

Gilma glömmer aldrig dagen då hon såg sin bebis försvinna iväg i korridoren på socialkontoret i Colombia. Hon var sexton år. Skulle hon någonsin se sin dotter igen? Av Cecilia Mora.

Del 2/2. Kampen om exilorkestern  

Den syriska exilorkester, vars medlemmar är utspridda över hela Europa, har rönt stor uppmärksamhet. Men visionen störs av en konflikt om ledarskapet.

Vilmer utan diagnos av Anna Berg  

När Anna får sitt andra barn sätter oron in direkt. Vilmer är stel i kroppen och tungan sticker ofta ut. Det ska dröja månader innan läkarna börjar fundera på Vilmers mysterium. Från 2016.

Del 1/2. Kampen om exilorkestern  

I Syrien har kulturlivet blivit helt utarmat. Men ändå finns det fortfarande hopp. Syriska musiker strömmar samman i Bremen för att grunda en orkester. Men det blir många hinder på vägen.

KGB-agenten och oljesmugglingen  

Tidigare KGB-agenten Andrei Molchan tar fram en mapp papper ur sin ryggsäck. Han säger att han är ett lik i det ögonblick han visar dokumenten. Ändå väljer han att göra det.

0:00/0:00
Video player is in betaClose