Håkan Lahger Podcasts
-
Schackdrottningen om att ha schack som sin passion.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Pia Cramling har varit professionell schackspelare i 30 år. Hon är stormästare och den högst rankade kvinnliga spelaren i Sverige.
Hon började spela schack i 10-årsåldern och deltog som femtonåring i schack-OS i Argentina 1978.
Pia Cramling delar flera erfarenheter med rollfiguren Beth i tv-serien ”The Queen’s Gambit” och har på olika sätt arbetat för att uppmuntra flickor och kvinnor att tävla i schack.
I sitt Sommar berättar Pia Cramling att schack är hennes passion och hur schack blev hennes liv.
- Jag har ofta häpnat över att ett bräde med 64 svartvita rutor med märkliga figurer på blev viktigare och mer positivt än nästan något annat i mitt liv.
Om Pia Cramling:Schackspelare, 58 år.
Född i Stockholm, bosatt i Stockholm, tidigare på Solkusten i Spanien.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Håkan Lahger.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play -
Om Abba, Bob Marley och en del tunga saker som hänt i livet.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Janne Schaffer är en av Sveriges främsta gitarrister och kompositörer. Hans karriär spänner över alla musikgenrer.
Förutom 14 egna soloskivor med egen musik har han samarbetat med Ted Gärdestad, Björn J:son Lindh, Abba, Monica Törnell, Lee Hazlewood, Carla Bley och många fler.
Janne Schaffer skriver också all musik ihop med Lasse Åberg till Electric Banana Band.
I sitt Sommar passar Janne Schaffer på att reda ut en del missförstånd.
- Jag har inte spelat med Toto, däremot har killarna i Toto spelat på min platta. Bob Marley har inte bott i min källare. Men jag berättar var han bodde. Sen talar jag även om några tunga saker som hänt i mitt liv.
Om Janne Schaffer:Musiker, kompositör, 75 år.
Född och bosatt i Stockholm.
Tidigare Sommarvärd 1985.
Producent: Håkan Lahger.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play -
Ständigt aktuell konstnär och kulturpersonlighet som rör sig fritt mellan olika konstformer. Ett program där hon får umgås med dem hon inte umgås med annars.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kraftöverföringen mellan två människor- Han är den finaste människa som jag har mött. Han är snygg,han är vacker och elegant.
Det säger Marie-Louise Ekman när hon pratar om sin man Gösta och om den svåra tiden när han blev sjuk.
- Från en dag till en annan så var verkligheten overklig. Helt plötsligt så var den ena av oss sjuk. Mycket sjuk. Det som vi i början trodde var behandlingsbart kanske inte var det. Man fick helt enkelt se. Vi satt hos kirurgen på Huddinge sjukhus som allvarligt berättade att chansen för att inte överleva en operation var femtio procent.
Och om man överlevde den så var det vissa som inte överlevde första veckan kanske. Var Gösta villig att ta denna chans. Hans svar var otvivelaktigt ja.
- Viljan. Att inte visa. Sin innersta mening. Styrde allt vi gjorde.
Om Marie-Louise EkmanKonstnär, filmare, regissör, författare, 75 år. Född och bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1977, 1986, 1987, 1993, 1999 och 2008.
Konstnär och kulturpersonlighet som rör sig fritt mellan olika konstformer och ständigt aktuell. Har varit chef för Dramaten och rektor på Konsthögskolan i Stockholm.
I en retrospektiv utställning på Moderna Museet 2017 visades nära 350 verk ur hennes rika produktion av måleri, skulptur, textil och film. Året efter kom den hyllade boken Få se om hundarna är snälla ikväll med anteckningar från maken Gösta Ekmans sista sjukdomstid.
Gjorde 2019 kostym och scenografi till Carmen och Boléro i en bejublad uppsättning på Parisoperan, i regi av Mats Ek.
Orsakade lyssnarstorm med sitt Sommar 1977 som inleddes med orden ”Det här är pissråttan själv som talar” och läste högt ur hatbrev.Det här är mitt sätt att få umgås med dom människor som jag inte får umgås med annars.
Producent: Håkan Lahger
-
Kock, krögare, 42 år. Född i Solna, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kocken Björn Frantzén driver Sveriges första restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin och i Sommar i P1 berättar han om resan dit. Från misshandel i brittiska krogkök via konkurshot och nattjobb och försakat familjeliv till ren och skär matlycka.
När Björn Frantzén var 18 år gjorde ett medfött hjärtproblem att han fick lägga tankarna på en proffskarriär som fotbollsspelare på hyllan. Lite av en slump hamnade han då på Edsbacka krog i Sollentuna som elev hos stjärnkocken Christer Lingström, där märkte han att anspänningen i proffsköket liknade den inför avspark och bestämde sig för att byta sport mot mat.
Kocken, matnörden och stjärnkrögaren Björn Frantzén är idag 42 år och berättar i sitt Sommarprogram om hur han som ung kille fuskade sig in i den internationella stjärnköksvärlden i London. Där fick han utstå brutala förolämpningar och sparkar under arbetsförhållanden som inte liknade något annat. Frantzén pratar om skillnaderna mellan svenska och internationella arbetssätt, om sin väg mot att förstå att han ville - och att han kunde - skapa maträtter som lät tala om sig. Han berättar om sin fru Sara och hur hon höll honom under armarna i de värsta stunderna, då när han arbetade i stort sett dygnet runt för att lära sig så mycket han bara kunde.
Tillsammans med sin kollega Daniel Lindeberg öppnade han krogen Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm – den blev snabbt superhajpad och fick på kort tid två stjärnor av Guide Michelin. Men efter ett tag började det knaka i fogarna. Björn Frantzén berättar om hur de två kollegorna efter många turer genomgår en smärtsam skilsmässa, en händelse som fortfarande plågar honom.
I sommarprogrammet berättar han också om när han inser att han är på väg att göra samma misstag som många fäder gjort genom historien; genom att lägga all kraft och energi på arbetet får familjen betala priset. Och han sätter ord på sin längtan efter att både lyckas med sitt nya krogkoncept och att få familjelivet att gå ihop.
Mer om Björn FrantzénDriver Sveriges första restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden, Frantzén. Den har också utsetts till en av världens bästa av The World´s 50 Best Restaurants och fått utmärkelsen Årets Restaurang.
Driver även vinbar, cocktailbar, gastropub och flera andra restauranger, varav två finns i Hongkong.
Startade restaurang Frantzén/Lindeberg tillsammans med en kollega. Kampen för en tredje Michelinstjärna ledde till att kompanjonerna gick skilda vägar vilket skildras i dokumentärfilmen Hunger.
Gett ut flera böcker om mat.
Producent: Håkan Lahger
-
KOMPISITÖR, DIRIGENT, MUSIKER, 70 år. Född i Stockholm, bosatt i Stockholm och i Spanien. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Anders Berglund började ta pianolektioner som sexåring. Han har försörjt sig på musiken i 50 år som musiker, arrangör, kompositör och dirigent. I sitt Sommar berättar han om allt fantastiskt som han har fått uppleva - i, på och med musiken!
Anders Berglund har hunnit med mycket under sin musikaliska karriär. Han var med de första åren av Så ska det låta, startade konserter på Berwaldhallen där man blandade popartister med symfoniorkestern som lockade en ny publik. Han spelade med i bandet som kompade Björn Skifs när låten ”Hooked on a feeling” kom upp på första-platsen på den amerikanska Billboardlistan. De fick åka till USA och jobba med skivbolag där.
Anders medverkade i inte mindre än 16 svenska melodifestivaler och 13 internationella schlagerfinaler under totalt 21 år. Han värnar om den levande musiken och säger ”jag ska inte vara sur gubbe och säga att det var bättre förr och att orkestern ska komma tillbaka, däremot tycker jag att SVT borde ta större ansvar för den levande musiken rätt allmänt”.
Han har ägnat mycket av sitt yrkesliv åt film, musikaler och teatermusik.
Anders Berglund har jobbat med musiker och artister, inte bara i Sverige, utan i väldigt många andra länder. ”Det man slås av är man har väldigt mycket gemensamt, man kan oavsett språk kommunicera med varandra, samma sorts humor, människor med en humanistisk och medmänsklig livssyn.”
Om Anders BerglundVälkänd musikprofil som varit kapellmästare för 16 svenska Melodifestivaler och 13 internationella finaler. Har medverkat i en mängd tv-program, krogshower, skivproduktioner och samarbetat med ett stort antal av våra mest kända artister och musiker. Har haft otaliga dirigentuppdrag med Sveriges ledande orkestrar och skrivit och arrangerat musiken till flera filmer, musikaler och teaterproduktioner.
En av lagledarna i SVT:s Så ska det låta i 103 program. Spelade i gruppen Blue Swede som låg etta på USA-listan med Hooked on a feeling med Björn Skifs på 70-talet.
Började spela piano vid sex års ålder och sjöng i Stockholms Gosskör. Började turnera som 11-åring och turnerar fortfarande.
Producent: Håkan Lahger
-
REGISSÖR. Mitt program kommer att handla om "Rutan" en symbolladdad plats som skall påminna oss om vår roll som ansvarstagande medmänniskor. När programmet sänds finns det redan tre "rutor" i världen. En i Värnamo, en i Grimstad, Norge och en i Vestfossen, Norge. Kanske kommer jag också berätta lite om hur "Rutan" blev långfilmen "The Square" och hur det känns att vinna Guldpalmen i Cannes.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
När Ruben Östlund bevittnar ett bankrån slår tanken honom: Han känner inte igen verkligheten så som den beskrivits i fiktionen. Det han bevittnade en dag i Stockholm inspirerade honom till filmen Händelse vid Bank. Ett klipp från den filminspelningen spreds och fick i sin tur ett mediebolag att lägga ut det som sant.
Ruben Östlund är framgångsrik regissör och professor i film vid Akademi Valand i sitt sommarprogram resonerar han kring hur film påverkar vår verklighet och våra förväntningar på varandra. Kan film förändra världen? Det får vi inte svar på. Men Ruben Östlund rör sig mellan det verklighet och fiktion och berättar om hur de båda färgat varandra.
Och så får vi såklart höra hur det kändes att i år vinna guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes.
Om Ruben ÖstlundPrisad och hyllad regissör som i maj i år tilldelades den prestigefyllda Guldpalmen för filmen The Square på filmfestivalen i Cannes. Bedrev studier, och är nu adjungerad professor, vid Akademi Valand Film.
Långfilmsdebuterade med kritikerhyllade Gitarrmongot. Har fått flera Guldbaggar för filmerna Play och Turist. Den sist nämnda satte rekord när den belönades med sex Guldbaggar 2015, bland annat för bästa regi, bästa film och bästa manus.
Började sin karriär genom att göra skidfilmer i Alperna.
Producent: Håkan Lahger
-
BISKOP, KARDINAL. Han levde ett klosterliv i fattigdom, lydnad och kyskhet under 27 år och beskriver det som en glädje utan like att få vara fria för Gud och inte vara bunden av något jordiskt.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Biskopen talar om celibatet som den största gåva man kan ge Gud. Och om de katolska präster som förgripit sig på oskyldiga barn: ’Prästen gör sig inte bara skyldig till ett fasanfullt brott mot ett oskyldigt barn utan hädar också den Gud, som velat födas till världen som ett försvarslöst litet barn’.
Kardinal Arborelius säger att det är avgörande för världens framtid att hitta en djupare dialog och bättre samförstånd mellan de två största världsreligionerna, kristendom och islam. Fördrivningen av kristna från Mellanöstern innebär att Sverige har blivit en tillflyktsort för många av dessa och som biskop är det en av hans viktigaste uppgifter att hjälpa katolikerna att växa in i katolska kyrkan i Sverige.
Om Anders ArboreliusSveriges förste kardinal som formellt utsågs den 28 juni i Peterskyrkan i Rom. Biskop i Stockholms katolska stift. Växte upp i Lund med sin mor som var bibliotekarie. Konverterade till katolicismen i tjugoårsåldern vid S:ta Elisabeths kapell i Malmö. Är den första katolska biskopen i Sverige med svenskt ursprung sedan den lutherska reformationen på 1500-talet.
Kunde inte närvara vid presskonferensen då han var i Rom och lämnade över en ikon till påven.
Producent: Håkan Lahger
-
SÅNGERSKA, LÅTSKRIVARE. Jag vet att jag inte är ensam. Jag är inte den enda som försöker bedöva hjärtesorg med kemikalier, som älskar att fly från verkligheten, som gillar sex, som jagar rus, som aldrig känner sig tillräcklig, som gått igenom depressioner, som sårat någon eller som är ansvarslös ibland. Och jag har valt att vara ärlig när jag ska prata om det här. Jag skäms inte.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Ätstörningar, röstskada och kemikalier som bedövar ett krossat hjärta. Artisten Tove Lo berättar öppenhjärtigt om den tonårstid som ledde henne fram till artistkarriären.
Hon är en av Sveriges största artister som just nu är på en stor världsturné med Coldplay och i sitt Sommarprogram berättar hon om hur hon blev den hon är. Snart 30 år gammal minns hon sin tonårsvärld och de ögonblick i karriären som format henne. En stark drivkraft har varit att skydda rösten. Rädslan att skada stämbanden var en stor del i att hon blev frisk från den ätstörning som hon led av som tonåring.
Om Tove "Tove Lo" NilssonSlog igenom stort med låten Habits (Stay High) som tillsammans med remixen har spelats ungefär 500 miljoner gånger på Spotify. Aktuell med albumet Lady Wood och turné i sommar som förband till Coldplay i Europa, USA och Kanada.
Skrivit låtar till många andra artister och till filmerna Hunger Games och Fifty Shades of Grey.
Blev Årets nykomling på P3 Guldgalan 2014 och Årets artist på Grammisgalan 2015 där Habits även blev Årets låt. Sjöng på Billboardgalan förra året.
Producent: Håkan Lahger