Irak Podcasts
-
När USA anklagar Irak och dess diktator Saddam Hussein för att utveckla massförstörelsevapen, får svensken Hans Blix i uppdrag att åka dit och hitta dem. Men USA verkar ha bestämt sig för att invadera.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
FN vill se bevis för att ställa upp med en internationell styrka. I USA ökar trycket på president George W Bush att gå i krig oavsett vad FN säger. Det blir en dramatisk tid med stora förändringar i Mellanöstern, som ska påverka hela världen.
Medverkande:
Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer.
Waleed Nesyif, boende i Bagdad.
Anders Ask, SR.
Cecilia Uddén, SR.
Jan Guillou, journalist, författare, debattör.
John Bolton, FN-ambassadör.
Lawrence Wilkerson, stabschef utrikesdepartementet.
Åsne Seierstad, journalist.
En dokumentär av: Simon Moser.
Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten.
Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.
År: 2023.
-
Nanasis försprång på lagkamraterna. Rydströms enda skillnad från tiden i Kalmar. Ghasems vilda veckor i Irak och urspårade Instagram. Regelverket för FörsäsongsSvenskan™ sätts - nästan. Och så lite Silly på det.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
.. .
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
تلقى الطبيب البيطري لؤي عدنان نعمه تعليمه في العراق، لكنه استكمل هذا التعليم هنا في السويد ليكون طبيباً بيطرياً مرخصاً لمزاولة المهنة في السويد. بعد سنوات من الدراسة في السويد افتتح لؤي عيادته البيطرية الخاصة وبدأ عمله مجدداً في الرعاية الصحية للحيوانات المنزلية الأليفة.
نحن استضفنا لؤي عدنان نعمة في هذه الحلقة من برنامج Arabisk talkshow وحدثنا عن اهم الأمور التي علينا القيام بها اذا بدأ كلبنا او قطتنا يتصرفان بشكل غريب بعد تعرضهم لصدمة أصوات الألعاب النارية.. كما يعطينا في هذه الحلقة نصائح حول كيفية تجهيز الكلاب والقطط بمساعدة الأدوية الطبية، لتجاوز هذه الفترة العصيبة بالنسبة لهم نتيجة أصوات وأضواء الألعاب النارية.
SVENSK TEXT
Veterinären tipsar hur du får din hund eller katt lugn under nyårsfirandet
Fyrverkerier och smällare gör att många hundar och katter har det jobbigt vid nyår. Nu tipsar veterinären Loay Adnan Neama hur du bäst tar hand om ditt djur under nyår
Loay Adnan Neama utbildades i Irak men är sedan många år också legitimerad veterinär i Sverige och driver en egen djurklinik. Han tipsar om att om din hund eller katt börjar bete sig konstigt när det blir chockade av ljudet från fyrverkerier då måste man besöka veterinär snabbt
-
En berättelse om symbolerna från Irak som låter oss tänka tankar som knappt får plats i vårt begränsade mänskliga sinne. Du vet. En sån. Och du förresten, nu när jag har dig, från och med nu blir det avsnitt en gång i månaden.
-
Varför utsattes imamen för ett mordförsök på öppen gata? Har imamens bror hyllat islamiska staten? Och är de verkligen bröder på riktigt?
Vi granskar familjen Al-Duhans stormiga liv innan de grips av Säkerhetspolisen. Var kommer de i från och vad har media lyckats avslöja om dem? Har de tagit med sig konflikter från Irak till det nya landet?
En chefredaktör hotas till livet, och en annan journalist dör.
-
Hon har gjort populära poddar för unga tjejer, skapat ”modest fashion”-utställning, arbetat som lärare och nu som byggnadsingenjör. Men hon har också försökt bli krigskorrespondent i Irak eller hotellägare i Filippinerna. Möt Aya Said som är på jakt efter nya bergstoppar i livet att bestiga.
-
Vi möter Max. Han flydde från kriget i Irak och kom till Sverige 2013. Sedan dess har han ansökt om uppehållstillstånd flera gånger. Nu har han ett tillfälligt uppehållstillstånd som snart går ut. Vad ska hända sedan? Psykologen Shervin Shahnavaz berättar om skillnaden mellan hjälpsam och ohjälpsam oro. Och om att kunna skapa mening i livet även i svåra och påfrestande situationer.
-
En legosoldat eller legoknekt är en soldat som deltar i krig i främmande land mot betalning.
Enligt Genèvekonventionernas tilläggsprotokoll I är en legosoldat en person som
* är speciellt värvad för att delta i väpnad konflikt
som faktiskt deltar direkt i strid
* som motiveras att delta i strid väsentligen för egen vinning
har blivit lovad betydligt högre ersättning än den som lovas eller betalas till krigsmän av motsvarande grad
* inte är medborgare i någon av de stridande staterna eller bosatt i territorium kontrollerat av dessa
*inte är medlem av de stridande parternas väpnade styrkor och
* inte har blivit sänd av tredje land på officiellt uppdrag som medlem av dess väpnade styrkor.
Definitionen syftar till att utesluta bland andra främlingslegionärer, frivilligsoldater och Gurkhasoldater.
Enligt Genèvekonventionerna har en stridande person som tillfångatagits rätt till en krigsfånges rättsliga skydd tills denne kan ställas inför en kompetent tribunal. Om tribunalen bevisar att personen är en legosoldat förlorar denne krigsfångeskyddet, men inte andra rättsliga skydd, som skyddet från tortyr och godtycklig avrättning.
Legosoldater har haft en betydande roll i många krig, bland annat trettioåriga kriget på 1600-talet, och krigen under renässansens Italien. Niccolò Machiavelli rekommenderade att man inte bör ha legosoldater i sitt skydd, därför att de brukar vara odisciplinerade, oorganiserade, fega och förrädiska, egenskaper som han bevittnade när han var Florens överbefälhavare 1503–1506.
Definitionen av legosoldater har under 2000-talet blivit mer oklar. Bland annat är det svårt att avgöra huruvida civil bevakningspersonal vid militärföretag räknas som legosoldater. Sådan personal från bland annat Academi (tidigare Blackwater) har arbetat under ockupationen av Irak.
Bland kända legosoldater kan nämnas Jackie Arklöv som var legosoldat för Kroatien i Bosnien och Hercegovina. Han dömdes senare för krigsförbrytelser som var begångna under den tiden.
Denna verksamhet är nu slut!
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
En legosoldat eller legoknekt är en soldat som deltar i krig i främmande land mot betalning. Enligt Genèvekonventionernas tilläggsprotokoll I är en legosoldat en person som * är speciellt värvad för att delta i väpnad konflikt som faktiskt deltar direkt i strid * som motiveras att delta i strid väsentligen för egen vinning har blivit lovad betydligt högre ersättning än den som lovas eller betalas till krigsmän av motsvarande grad * inte är medborgare i någon av de stridande staterna eller bosatt i territorium kontrollerat av dessa *inte är medlem av de stridande parternas väpnade styrkor och * inte har blivit sänd av tredje land på officiellt uppdrag som medlem av dess väpnade styrkor. Definitionen syftar till att utesluta bland andra främlingslegionärer, frivilligsoldater och Gurkhasoldater. Enligt Genèvekonventionerna har en stridande person som tillfångatagits rätt till en krigsfånges rättsliga skydd tills denne kan ställas inför en kompetent tribunal. Om tribunalen bevisar att personen är en legosoldat förlorar denne krigsfångeskyddet, men inte andra rättsliga skydd, som skyddet från tortyr och godtycklig avrättning. Legosoldater har haft en betydande roll i många krig, bland annat trettioåriga kriget på 1600-talet, och krigen under renässansens Italien. Niccolò Machiavelli rekommenderade att man inte bör ha legosoldater i sitt skydd, därför att de brukar vara odisciplinerade, oorganiserade, fega och förrädiska, egenskaper som han bevittnade när han var Florens överbefälhavare 1503–1506. Definitionen av legosoldater har under 2000-talet blivit mer oklar. Bland annat är det svårt att avgöra huruvida civil bevakningspersonal vid militärföretag räknas som legosoldater. Sådan personal från bland annat Academi (tidigare Blackwater) har arbetat under ockupationen av Irak. Bland kända legosoldater kan nämnas Jackie Arklöv som var legosoldat för Kroatien i Bosnien och Hercegovina. Han dömdes senare för krigsförbrytelser som var begångna under den tiden. Denna verksamhet är nu slut! #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Året går mot sitt slut, och de allt mörkare dagarna präglas av rapporter om fortsatt väpnat våld och konflikt, förtryck och nya folkrättsvidriga militärangrepp. Rysslands krig i Ukraina fortsätter orsaka oerhört mänskligt lidande och förstörelse. Världen över kränks de mänskliga rättigheterna, inte minst i Iran där folkets protester fortsätter mötas med brutalt våld och där dödstalen stiger. Och när turkiska bomber faller över Syrien och Irak, samtidigt som den svenska vapenexporten fortsätter, står den svenska regeringen tyst. Det kan kännas dystert och tungt i dessa tider av midvintermörker, bitande kyla och växande militarism. När detta avsnitt spelas in, 29 november, angriper vi därför ödesfrågan: hur får vi slut på krigen?
Avsnittet gästas av Isak Svensson, professor i freds- och konfliktvetenskap vid Uppsala universitet, som hjälper oss reda ut vilka mekanismer och metoder som finns inom fredlig konflikthantering. Vi diskuterar funktionen av internationell rätt, konfliktförebyggande arbete och ickevåldsuppror. Utöver det får du också tips på årets bästa och fredligaste julklapp!
Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, och Kerstin Bergeå, Svenska Freds ordförande. Med i programmet är även Karin Hansson, fredscoach och praktikant. Hur tänker de kring konflikthantering och varför det är viktigt att prata om hur vi kan lösa konflikter utan våld? Finns det exempel på lyckade fredspocesser eller krig som aldrig bröt ut? Är krig oundvikligt eller är freden möjlig? Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin. Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
تلقى ناريمان حسن عدة قرارات من دائرة الهجرة تقضي بترحيله من السويد، وقام بالاستئناف مرة تلو المرة لأن إجباره على العودة إلى العراق يعني موته الحتمي بحسب قوله، لأنه لن يستطيع الحصول هناك على الرعاية الصحية التي يحتاجها للبقاء على قيد الحياة.
ناريمان يتلقى
يخضع ناريمان حالياً لغسيل الكلى كل يوم، لكن الأمر لا يقتصر على ذلك حيث انه يعاني من آلام شديدة، ولا يستطيع تناول العديد من أنواع الطعام، ولا حتى شراب الماء، لأن الكلى لا تقوم بعملها.
إن نقص الأعضاء والإطار التنظيمي الطبي في السويد يعني أن أولئك الذين ليس لديهم تصريح إقامة دائمة لا يمكنهم الحصول على تبرع بالأعضاء في السويد. لكن الأشخاص الذين لديهم تصريح إقامة محدد المدة في السويد، يمكنهم إجراء عملية زرع كلية إذا كان لذلك مبرراً طبياً.
SVENSK TEXT
Njursjuke Nariman får ingen ny njure
I åtta år har Nariman Hassan gått på dialys varannan dag. Han behöver en ny njure. Hans möjligheter att få en ny njure är små när han saknar ett permanent uppehållstillstånd
Nariman Hassan har fått flera utvisningsbeslut men överklagat dem. Om han tvingas tillbaka till Irak räknar han med att dö. Där saknas den vård han behöver för att överleva
Idag får Nariman dialys varannan dag. Ändå har han svårt att både äta och dricka eftersom njurarna inte fungerar så de kan rensa
Det är brist på organ och ett medicinskt regelverk i Sverige som gör att den som saknar permanent uppehållstillstånd inte kan får en organdonation i Sverige. Men personer med tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige kan får en njurtransplantation om det är medicinskt befogat
-
Turkiets president Erdoan hotar återigen med att invadera norra Syrien. Hör varför Erdoan ser kurdiska grupper där som ett terrorhot.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 13 november detonerade en bomb på Istanbuls största gågata Istiklal och flera människor dödades. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan lägger skulden på den kurdiska YPG-milisen som han anser är en gren av terrorstämplade gerillan PKK. Men de kurdiska grupperna förnekar all inblandning. Efter dådet har Turkiet börjat bomba mål i både Syrien och Irak och Erdoğan har hotat med att inom kort inleda en ny markoffensiv i norra Syrien. Turkiska gränsstäder har träffats av artilleribeskjutning från den syriska sidan.
Turkiets tidigare intåg i SyrienFlera gånger tidigare har turkiska trupper tillsammans med syriska rebellgrupper angripit kurdkontrollerade områden i Syrien. År 2019 gick turkiska styrkor in i Syrien efter att USA:s dåvarande president Donald Trump sagt att amerikanska styrkor skulle lämna området. Offensiven fördömdes av en rad internationella aktörer. Efter förhandlingar med både USA och Ryssland blev resultatet att Turkiet tog över områden som tidigare var under kurdisk kontroll.
Historien om hur IS drevs ut ur KobaneKobane har pekats ut som ett tänkbart mål för en kommande turkisk invasion. De kurdiska miliser som nu beskrivs som terrorister av Turkiet var helt centrala i striderna mot IS i Kobane 2014. Det var också första gången som USA och den internationella koalitionen mot IS började flygbomba terrorgruppens positioner i Syrien Idag håller det kurddominerade självstyret tusentals fängslade IS-terrorister och deras familjer i fängelser och läger. När Erdoğan nu återigen hotar med en invasion så säger de kurdiska styrkorna att de måste pausa sina strider mot IS.
Stormaktsspelet i SyrienNorra Syrien är en plats där både amerikanska, ryska, turkiska och syriska väpnade styrkor finns på plats. Erdoğan kan därför inte gå in med trupper i norra Syrien utan någon sorts förhandlingar med framför allt Ryssland. Eftersom Turkiet har försvarsalliansen Natos näst största armé så är spelet i norra Syrien mycket känsligt också för Nato och USA.
Hör varför Erdoğan ser de kurdiska grupperna i Syrien som ett konstant terrorhot och hur han försöker slå ut dem.
Medverkande: Johan Mathias Sommarström, korrespondent i Turkiet, Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent och Katja Magnusson, tidigare korrespondent i Turkiet
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Maria Stillberg
-
Turkiets president Erdoan hotar återigen med att invadera norra Syrien. Hör varför Erdoan ser kurdiska grupper där som ett terrorhot. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den 13 november detonerade en bomb på Istanbuls största gågata Istiklal och flera människor dödades. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan lägger skulden på den kurdiska YPG-milisen som han anser är en gren av terrorstämplade gerillan PKK. Men de kurdiska grupperna förnekar all inblandning. Efter dådet har Turkiet börjat bomba mål i både Syrien och Irak och Erdoğan har hotat med att inom kort inleda en ny markoffensiv i norra Syrien. Turkiska gränsstäder har träffats av artilleribeskjutning från den syriska sidan.Turkiets tidigare intåg i SyrienFlera gånger tidigare har turkiska trupper tillsammans med syriska rebellgrupper angripit kurdkontrollerade områden i Syrien. År 2019 gick turkiska styrkor in i Syrien efter att USA:s dåvarande president Donald Trump sagt att amerikanska styrkor skulle lämna området. Offensiven fördömdes av en rad internationella aktörer. Efter förhandlingar med både USA och Ryssland blev resultatet att Turkiet tog över områden som tidigare var under kurdisk kontroll.Historien om hur IS drevs ut ur KobaneKobane har pekats ut som ett tänkbart mål för en kommande turkisk invasion. De kurdiska miliser som nu beskrivs som terrorister av Turkiet var helt centrala i striderna mot IS i Kobane 2014. Det var också första gången som USA och den internationella koalitionen mot IS började flygbomba terrorgruppens positioner i Syrien Idag håller det kurddominerade självstyret tusentals fängslade IS-terrorister och deras familjer i fängelser och läger. När Erdoğan nu återigen hotar med en invasion så säger de kurdiska styrkorna att de måste pausa sina strider mot IS.Stormaktsspelet i SyrienNorra Syrien är en plats där både amerikanska, ryska, turkiska och syriska väpnade styrkor finns på plats. Erdoğan kan därför inte gå in med trupper i norra Syrien utan någon sorts förhandlingar med framför allt Ryssland. Eftersom Turkiet har försvarsalliansen Natos näst största armé så är spelet i norra Syrien mycket känsligt också för Nato och USA.Hör varför Erdoğan ser de kurdiska grupperna i Syrien som ett konstant terrorhot och hur han försöker slå ut dem.Medverkande: Johan Mathias Sommarström, korrespondent i Turkiet, Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent och Katja Magnusson, tidigare korrespondent i TurkietProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Maria Stillberg
-
Nordöstra Syrien och norra Irak har flyganfallits av Turkiet. Tiotals civila ska ha dött och enligt Turkiet själva har runt femhundra kurdiska mål träffats. Även området kring det omtalade al-Hol lägret, där flera personer med kopplingar till IS befinner sig, har attackerats och flera lyfter nu en oro för att kampen mot IS äventyras i och med det turkiska anfallen. Turkiet motiverar det hela genom att beskriva det som en vedergällning efter terrordådet i Istanbul i november i år, där Turkiet pekar ut kurdiska PKK och syrisk-kurdiska PYD som ansvariga. Men de nekar. Vad vet vi om vilka som låg bakom terrordådet I Istanbul? Vad vet vi om de turkiska flyganfallen? Nästa år är det val i Turkiet där Erdogan hoppas på seger, har det en påverkan på den här situationen? På vilket sätt är Ryssland och USA inblandade i det hela?
Gäst: Aras Lindh programsamordnare och analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Från Robinson till elitbasket, till byråvärlden i USA - till VD och hur vi kan stödja de modiga och starka kvinnorna i Iran!
Nina Amjadi är en kreativ och visionär ledare med fler ledarskapsroller i ryggen. Hon är idag VD på den prisbelönta design- och kommunikationsbyrån Familjen.
Nina föddes i Iran under 80-talet samtidigt som kriget bröt ut mellan Iran och Irak. Som treåring flydde Nina tillsammans med sin familj med hoppet och tanken om något bättre. En flykt mot Sverige Nina berättar om som “en på-minuten-plan” som hade kunnat kosta dem livet. Hon berättar om kraften som kommer från hennes mammas mod, vilket idag tycks mer relevant än någonsin att vara tacksam över i och med den nuvarande situationen i Iran. En frihetskamp Nina vill vara med och driva. Hon har sedan ung ålder vetat att ledarskapsrollen är den hon ska ta. Att leda kreativt, ta med hela sig själv i sitt ledarskap och att våga vara sårbar ser Nina som viktiga nycklar. Att glädje, passion och glöd faktiskt uppstår när kreatörer får vara just kreatörer. “Well-being fuels creativity”.
Tack för att du lyssnar och följer Karriärpodden och Women for Leaders
Programledare: Eva Ekedahl, Kontakt [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Vis mere