Mariupol Podcasts
-
Ryssland attackerar stålverket i Mariupol med mer artilleri och fler trupper. Det tio kvadratkilometer stora verket är hamnstadens sista fäste och man tror att de kvarvarande ukrainska soldaterna kommer slåss till sista man. Ukrainarna är många färre, men enligt Försvarsmaktens expert Magnus Gimås har de just nu det strategiska överläget.
Medverkande: Magnus Gimås, major och övningsplanerare på Försvarsmaktens markstridsskola. David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot
Programledare: Olle Wiberg
Producent: Tomas Eriksson
Tekniker: Maria Stockhaus
-
Ryska styrkor genomför nu en massiv offensiv mot Donbas i östra Ukraina. Hårda strider rasar vid stålverket i Mariupol. Hör hur Donbas är en viktig del av Putins dröm om ett Storryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Donbas i östra Ukraina består av de två regionerna Donetsk och Luhansk. Våren 2014 började ryskstödda separatister ta över delar av området, därefter utbröt strider mellan styrkor med stöd från Ryssland och ukrainsk militär. Hittills har tusentals personer dödats. Nu pågår det stora slaget om Donbas där Rysslands president Vladimir Putin fokuserar på att ta kontroll över hela området.
Donbas har strategisk betydelseOm Ryssland ska kunna ta över hela området från Krimhalvön till Ukrainas östra gräns mot Ryssland så måste ryska styrkor kontrollera hela Donbas. Därför koncentreras storoffensiven just nu i östra Ukraina. Men bedömare tror att det bara är en sorts hävstång för att uppnå större mål och att Putin har ännu mer långtgående ambitioner. Donbas är känt för sin industri som kolgruvor och stålverk. Just nu rasar hårda strider vid stålverket Azovstal i staden Mariupol i Donbas. Hör om Donbas historia, bakgrunden till konflikten och varför området är så avgörande för Putin.
Medverkande: Johanna Melén och Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondenter, Niklas Bernsand, undervisar i Öst- och Centraleuropakunskap och Europastudier vid Lunds Universitet
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Tim Kellerman
-
Medan Ryssland trappar upp krigsretoriken förbereder sig ukrainarna i Mariupol att strida till sista man.
Krigskorrespondent Antti Kuronen är gäst i Nyhetspodden i dag. Han skall precis åka till östra Ukraina, där kriget började redan för åtta år sedan. Det kriget var svårt att förklara för publiken - i dag vet vi alla vad som händer.
Nyhetspodden med Jonna Nupponen.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producent: Ami Lassila.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Ronie Berggren om några av de senaste händelserna i förhållande till Rysslands invasion av Ukraina: Möjliga kemiska vapen i Mariupol; Slaktaren från Syrien ges befäl över ryska styrkorna; Hundratusentals ukrainare kan ha tvångsdeporterats till Ryssland; Biden och Trump stämplar Rysslands agerande i Ukraina som folkmord; Biter sanktionerna?; Rysk spion-chef i husarrest; Putin-kritikern Vladimir Kara-Murza fängslad; Västledare besöker Kyiv; Mer vapen till Ukraina; Sveriges regering hjälpte Putinoligarken Oleg Deripaska; Ukraina skadar ryska flaggskeppet RFS Moskva; Medvedev hotar Finland och Sverige med kärnvapenskrammel.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Liken på gatorna i ukrainska Butja, den sönderskjutna staden Mariupol och vittnesmål om våldtäkter. Radiokorrespondenterna Ryssland om krigets brutala verklighet, men hur ser det ut i den ryska propaganda-TV-apparaten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Verkligheten i Butja
Lubna El-Shanti har precis kommit tillbaka från Kiev och förstäderna Butja och Irpin. Maria Persson Löfgren berättar om Odessa där hon har varit. De berättar om folket de mött, om hur de lever, och om vad de varit med om.
Propagandan i Ryssland
I Vladimir Putins Ryssland pumpas det ut en surrealistisk version av verkligheten som helt förnekar ansvar för krigsbrott och våld mot civila på platser som Butja. Johanna Melén berättar om den märkliga uppvisningen på rymdbasen i Amur-provinsen där Putin och Belarus diktator Aleksander Lukasjenko diskuterade samarbete i rymden.
Programledare: Jesper Lindau
Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent
Lubna El-Shanti, Ekots utsända till Ukraina
Johanna Melén, Rysslandskorrespondent
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Jakob Gustavsson
-
När ska Mariupol falla? Det har varit en återkommande fråga i rapporteringen från Ukraina den senaste tiden. Om Mariupols en gång så blomstrande kulturliv har vi hört mindre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan krigsutbrottet i östra Ukraina 2014 har stora resurser satsats på att förvandla den lite sömniga sovjetiska hamnstaden Mariupol till en modern kulturmetropol i Donbass.
Nu verkar alla satsningarna vara slagna i spillror.
En av de som arbetat aktivt med att utveckla stadens kulturliv är Diana Berg. När P1 Kultur får tag på henne är hon på väg tillbaka till Ukraina efter en begravning i Vilnius.
Reporter: Fredrik Wadström
Producent: Mårten Arndtzén -
Mihail Pasychny är kirurgen som under tre veckor slitit för att rädda liv i den belägrade hamnstaden Mariupol i östra Ukraina. Under några dagar har han pustat ut i Stockholm hos sin son. Nu vänder han tillbaka till Ukraina för att fortsätta rädda liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det belägrade Mariupol är den stad som drabbats hårdast av det pågående kriget i Ukraina och beskrivs som ett helvete på jorden för de människor som blivit kvar där.
Svåra val i kriget i Mariupol
Kirurgen Mihail Pasychny berättar i Vetenskapsradion Hälsa om svåra val när alla inte går att rädda, om skräcken när granaterna regnar in, och om de ryska soldaterna som kommer in till sjukhuset.
Johan von Schreeb i Ukraina
Professorn i global katastrofmedicin, Johan vin Schreeb vid Karolinska institutets centrum för hälsokriser, är nu på plast i Lviv i Ukraina och jobbar för Världshälsoorganisationen, WHO. Hans uppgift är att samordna kirurgiska insatser. Han berättar också om hur ”vanliga” sjukdomar skördar många offer när människor inte törs söka vård och sjukhusen helt upptas av krigets skadade.Åsa Molde, krigskirurg som jobbat för Röda Korset, berättar om de bortglömda konflikterna.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Björn Gunér
[email protected] -
45 evakueringsbussar är på väg till Mariupol efter att ett eldupphör har upprättats. Tidigare försök har misslyckats på grund av rysk beskjutning, berättar Ekots korrespondent Johanna Melén.
Det var i går kväll som det ryska försvarsdepartementet gick ut med att man skulle ha ett tillfälligt eld upphör i Mariupol från klockan 10 idag.
– Vi får se hur det går, men från den ukrainska sidan är man skeptiskt till allt som sägs från rysk sida, säger Johanna Melén, det kan vara så att man vill få ut civilbefolkningen för att ta över staden.
Programledare: Emil Östman.
Medverkande: Johanna Melén, Rysslandskorrespondent.
Avsnittet sändes 31 mars 2022. -
Från den hårt ansatta och belägrade staden Mariupol i östra Ukraina kommer rapporter om att människor svälter ihjäl. Nu försöker stadens ledning få till en evakuering av de 160 000 civila som är kvar i staden. Hör rådgivaren till Mariupols borgmästare, Petro Andriushchenko.
I Mariupol pågår strider mellan ryska och ukrainska styrkor. Av de 160 000 civila vågar många inte längre lämna källare och skyddsrum. Borgmästarens rådgivare Petro Andriushchenko som säger att det saknas el, vatten och mat och det finns barn som befinner sig i skyddsrum utan sina föräldrar.
Reporter: Felicia Hassan, Studio Ett
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Susanna Hållbus
-
Ryska trupper verkar nu vara på väg att få övertaget i striderna om den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol. Staden har ju hela tiden försvarats väldigt ihärdigt av ukrainska trupper, men de är nu omringade, förefaller det, säger Sten Sjöström, Sveriges Radios tidigare Rysslandskorrespondent.
EU och USA har upprättat ett nytt avtal om gas. Men mängden kommer ännu inte upp i den Europa köper från Ryssland. “Det finns ingen snabb lösning för att minska beroendet av den ryska gasen”, säger analytikern Elin Akinci.
Uppgifter: 300 döda i Mariupols teaterEnigt ukrainska myndigheter dog 300 personer när teatern i Mariupol bombades. “Stämmer uppgifterna är det utan tvekan det enskilt största illdådet under det här kriget”, säger Sten Sjöström, Ekots tidigare Rysslandskorrespondent.
Medverkande: Elin Akinci, energianalytiker på ELS Analysis, Andreas Liljeheden, korrespondent i Bryssel och Sten Sjöström, tidigare Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio.
Programledare: Ola Janåker Dunkers
Producent: Peter Bjurbo
Tekniker: Fabian Begnert
-
En absolut mardröm, ett levande helvete. Så beskriver Human Rights Watch läget i den ukrainska staden Mariupol.
Ryska styrkor går hårt åt den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol i södra Ukraina. Det humanitära läget beskrivs som katastrofalt för de civila som inte kunnat ta sig därifrån.
– Det har under en längre tid varit svårt att få kontakt med Mariupol. Telefonledningar och internet ligger nere, säger Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.
Teatern i Mariupol hade skrivit “barn” på markenEnligt uppgift hade över tusen personer gömt sig inne i Mariupols teater när den besköts av rysk eld och totalförstördes. På satellitbilder kan man se ordet deti, barn, skrivet på marken, synligt även från luften.
Reportrar Johanna Melén och Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondenter. Susanna Hållbus, Trygve Ulriksen Skogseth och Samar Hadrous.
Ljud från P1-morgon, Reuters och AFP.
Programledare: Marcus Nilsson
Reporter: Marina Nilsson Malmström
Producent: Julia Juhlin Karlsson och Dennis Jörnmark
-
100 000 civila kan fortfarande vara fast i hamnstaden Mariupol enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lyckades 7000 personer lämna staden under tisdagen. Hör det senaste om kriget i Ukraina.
Programledare: Karin Isaksson
Producent: Katarina Höj
Ljudet sändes första gången i Lunchekot 23 mars klockan 12:30.
-
De intensiva striderna i ukrainska hamnstaden Mariupol fortsätter. Förödelsen i staden jämförs nu med Stalingrad, Aleppo och Groznyj.
I kriget i Ukraina pågår intensiva strider i hamnstaden Mariopol. Staden har varit belägrad av ryska styrkor sen kriget inleddes.
I huvudstaden Kiev bombades ett köpcentrum under natten till måndag och minst åtta civila dödades. Borgmästaren Vitalij Klytjko har utlyst utegångsförbud igen, det gäller från måndag kväll till onsdag morgon.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Pontus Mattsson, reporter på plats i Norge, Samuel Larsson, Danmarkskorrespondent, Caroline Salzinger, Berlinkorrespondent och Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent.
Programledare: Marianne Hasslow
Producent: Helena Sjöholm
Tekniker: Maria Stillberg
Sändes i Lunchekot i P1 klockan 12:30 måndagen 21 mars.
-
Ronie Berggren och Pelle Zackrisson om det senaste i krigets Ukraina: Bombningen av teatern i Mariupol; Drönare över Nato-territorium; Boris Johnsons Putin-kritiska tal; Biden till Europa för Nato-möte; Putins storslagna tal 18 mars; USAs försvarsminister Lloyd Austin i Europa: Bulgarien och Slovakien; Ryssland skjuter två kryssningsrobotar mot Lviv; USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield varnar ryska massförstörelsevapen; Biden talar med Xi Jinping; Moderaterna vill gå med i Nato snarast möjligt; Skyddsrummen i Sverige; Lena Wilderäng ifrågasätts på Sveriges Radio för att ha benämnt Putin som galen diktator.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Växtforskaren Olesya Bezsmertna hör explosioner från hemmet i Kiev. Andriy Novikov är i Lviv och försöker rädda samlingarna på Naturhistoriska museet. Men hur har det gått för kollegan Oleh Prylutskyi som flydde Charkiv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom om Ukrainakrigets fortsatta globala verkningar: Ryssland står för en stor del av världsmarknaden när det gäller kritiska metaller som vanadin och skandium. Och i Ukraina finns hälften av världens produktion av neon, bland annat en stor anläggning i Mariupol. Neonlasrar behövs för framställning av mikrochip. Det kan ställa till stora problem när lagret tar slut, kanske redan i april.
I podden hörs: Camilla Widebeck, Sara Sällström och Lena Nordlund från Vetenskapsredaktionen, SR. Ulrika Björkstén, SR:s Vetenskapskommentator.
Producent
Peter Normark
[email protected] - Vis mere