Molière Podcasts
-
I flera årtionden pågick processen att fasa ut det gamla tvåkammarsystemet ur Sveriges riksdag. Men är dagens system mer demokratiskt än det gamla?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mår demokratin på enkammarriksdagens födelsedag?Idag är det enkammarriksdagens födelsedag, och Josefin Hägglund, doktorand i historia vid Södertörns högskola gästar oss. Hon har varit med och skrivit boken Tvåkammarriksdagen 1867-1970: 100 år av politik – 50 år av glömska, och hon berättar varför kunskap om tvåkammarriksdagen kan ge perspektiv på vår moderna demokrati.
Och nu på lördag är det 400 år sedan den store dramatikern Molière döptes, vilket brukar räknas som hans födelsedag. Firandet pågår för fullt i Frankrike, och det teatersällskap som han grundade på 1600-talet har kvar fåtöljen han satt i när han spelade Argan i Den inbillade sjuke. Fåtöljen hålls närapå helig, eftersom Molière kollapsade i den stolen och därpå dog. Vi frågar oss vilken betydelse en sådan här dyrkan av historiska föremål kan ha för inlevelsen när man spelar pjäsen Den inbillade sjuke.
Ett annat jubileum firar Danmarks drottning Margrethe II, som har varit statschef över Danmark, Färöarna och Grönland i 50 år i år. I samband med firandet får vanliga danska medborgare ställa personliga frågor till henne i en tevesänd intervju. Kan det vara något för vår egen kung när han firar sitt femtioårsjubileum på tronen nästa år?
För första gången har ett grishjärta framgångsrikt transplanterats till en människa. Är det rätt eller fel att föda upp grisar för att de ska ge organ till människor? Och kommer grisens status höjas, när man vet att de är så lika oss människor att vi kan byta hjärtan med varann?
Under sommarens OS i Tokyo fick en händelse under tävlingarna i modern femkamp stor uppmärksamhet - hästen Sam Boy vägrade hoppa, och ryttarinnan piskade den förgäves för att få den över hindret. Debatten efteråt fick påföljden att hästhoppning plockades bort ur tävlingsprogrammet för modern femkamp. Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, berättar om varför hästhoppningen utgår, och vilken roll sporten spelar i modern femkamp. Och Bengt Jönsson, ordförande i Modern femkamp-förbundet, ger sin syn på hur cykling skulle passa som ersättning.
Men hur gick det för Sam Boy? Louise vet.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Daniel Alling
Producent: Jennie Sjöström -
En komedi i fem akter baserad på legenden om Don Juan Tenorio. Don Juan förför, gifter sig med och överger sedan Dona Elvira. Hon kasseras som ännu en romantisk erövring. Det kan aldrig sluta väl...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Don Juan-motivet är av spanskt ursprung och temat tillhörde de ambulerande komediantsällskapens favorit på repertoaren i såväl Spanien som i Italien och Frankrike.
Molières version på temat hade premiär på Palais Royal i Paris, februari 1665. Och Molière gestaltade det på sitt eget vis. Pjäsen var en svidande kritik av samtidens hyckleri och dessutom skriven på ’prosa’ – något, för tiden, högst uppseendeväckande för att inte säga opassande. Molière själv spelade rollen som Sganarelle.
När stycket återupptogs efter Molières död hade man, för säkerhets skull, skrivit om stycket och det framfördes på vers.
Don Juan av MolièreÖversättning: Tor Hedberg
I rollerna: Don Juan Tenorio – Ulf Palme, Sganarelle – Gunnar Björnstrand, Dona Elvira – Anna Lindahl, Guzman – Nils Hultgren, Don Carlos – Carl-Henrik Fant, Don Alonso – Lars Ekborg, Don Luis – Holger Löwenadler, Charlotte – Yvonne Lombard, Pierrot – Jarl Kulle, Tiggaren – Olle Hilding, Kommendörens staty – Hugo Björne, Dimanche – Gunnar Wingård
Bearbetning och regi: Olof Molander
Från 1952
-
Då godsägare Arnolphe första gången såg Agnès som liten flicka blev han så förtjust, att han satte henne i kloster för sina egna syften. Nu ska det väl äntligen vara dags för själva giftermålet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Agnès är förstås inte intresserad av gamle Arnolphe, hon har bara ögon för den unge Horace. Men Arnolphe är en kärlekstörstande och manisk äldre man som ju sedan länge utsett den unga Agnès till sin hustru.
Äktenskapsskolan (L'école de fêmmes) har också titulerats Qwinno-skolan, Den enfaldiga Agnès eller Hustruskolan. Första gången den spelades på svenska var 1738 på Bollhuset.
Äktenskapsskolan av MolièreÖversättning: Tor Hedberg
I rollerna: Arnolphe, en rik godsägare från landsorten – Sture Lagerwall, Chrysalde, Arnolphes gode vän och förtrogne – Frank Sundström, Den unga Agnès, Arnolphes blivande brud – Yvonne Lombard, Den unge Horace – Lars Ekborg, Horaces far Oronte – Björn Berglund, Enrique, som kommer från Amerika – Börje Mellvig, Alain och Georgette; i tjänst hos Arnolphe – Björn Gustafson och Inga Gill.
Regi: Alf Sjöberg
Från 1956
-
Skådespelare, komiker, programledare, 49 år. Född och bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2009, 2018 och Vintervärd 2013.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Petra Mede återupplever två äventyrliga somrar från hennes tonårstid. En i Europa och en i USA.
Om Petra Mede
Det börjar i Bergen i Edward Griegs hem där hon går och funderar på hur hon har mage att tänka på sitt eget eftermäle just där:
– Men så konstigt är det inte. Det mest essentiella kommer Grieg och jag att ha gemensamt: Det att vi en gång funnits.
Vi följer med till Nice sommaren 1988. Där introduceras hon för USA:s två coolaste backpackers som inte bara är studenter, utan enligt egen utsago även filosofer och musiker, och den köttsliga kärleken får ett oväntat grepp om henne.
– Det blir en sommar av passion som är så stark att den kanske räcker för ett helt liv. Där finns alla ingredienser av heta känslor, dramatik. Svek och lögn.
Och så var det resan till New York och äppelfarmen i Connecticut:
– Jag ringer inte hem till mamma och pappa en enda gång.Sveriges mesta galaprogramledare sänder direkt på nyårsafton. Har lett Eurovision Song Contest, Melodifestivalen flera gånger och Guldbaggegalan sex gånger.
Aktuell under hösten som programledare för Helt sjukt i TV4 och i en av huvudrollerna i Molières Den inbillade sjuke som turnerat efter succén på Maximteatern i Stockholm. Programledde tidigare i år Stjärnornas stjärna i TV4. Medverkat i åtskilliga tv-program som Bonusfamiljen och Parlamentet. Deltagit i På spåret och varit julvärd i SVT.
Utbildad dansare men skadade ryggen och var sjukskriven i flera år. Vann en amatörtävling för ståuppkomiker 2005 och karriären tog fart. Har utsetts till Årets kvinnliga komiker.
Har en kandidatexamen i franska.
– Jag ska prata om 19-åriga filosofer och religiösa äppelfarmare. Om Grieg och Greg. Och om den där hisnande känslan som man kan få av att leva.
Producent: Samuel Åhman
-
Kritcirkeln är tillbaka! Vi blickar tillbaka på scenkonståret 2017, då trenden med teaterbearbetningar av böcker var stabil, och så pratar vi om årets första premiärer, som båda råkar bli på Dramaten: Häxorna och Tartuffe. Och så ser vi Eirik Stubos Oidipus/Antigone, när vi ändå är på Dramaten.
Med Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg
Kreddlista på sånt vi pratar om i avsnittet:
Houellebecq! Institutet, Siriusteatern och Teaterhögskolan i Helsingfors, på STOFF-festivalen http://institutet.eu/productions/houellebecq/
Främlingsleguanen av Martina Montelius på Teater Brunnsgatan fyra
Hamlet av Jens Ohlin och Hannes Meidal Teater Galeasen
Häxorna av Roald Dahl, manus David Wood, regi Alexander Mørk-Eidem,, Dramaten
Swede Hollow av Ola Larsmo, regi Alexander Mørk-Eidem, Dramaten
Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström på Kulturhuset Stadsteatern och Vattnäs konsertlada
Half life av Sharon Eyal och De l’origine av Olivier Dubois, Kungliga Baletten
Max+ : Untitled Black av Sharon Eyal/Gai Behar och Max av Ohad Naharin, Göteborgsoperans danskompani
NINA - Materialize Sacrifice av Jo Kamamori, Noism1 (Japan) på City Contemporary Dance Festival, Hongkong
Cullbergbalettens 50-årsjubileum på Dansens hus, Eurydike är död av Birgit Cullberg
Mental states of Sweden in Dance av Mattias Andersson och Cullbergbaletten
Nicht Schlafen av Alain Platel, Les Ballets C de la B på Dansens Hus
Dancing on the front porch of heaven - Odes to love and loss av Ulysses Dove med Stockholm 59 North på Orionteatern
The Wonderful and the Ordinary av Gunilla Heilborn, I samarbete med Theater Im Bahnhof, på Dansens hus
Orionteatern: Arise Amazons av Karin Victorin och Rebecka Tiger, Hålet av Mattias Fransson, Automata av Erik Holmström/Malmö Dockteater
Dracula av Victoria Borisova-Ollas på Kungliga Operan och SVT Play
Tartuffe av Molière, regi Staffan Valdemar Holm, Dramaten
Elektra av Richard Strauss med libretto av Hugo von Hofmannsthal efter Sofokles, regi Staffan Valdemar Holm, Kungliga Operan
Oidipus/Antigone av Sofokles i regi av Eirik Stubø på Dramaten
Gunilla Brodrejs lista på "10 sceniska grepp som teatrarna måste sluta med 2018", Expressen Kultur 17 januari: https://www.expressen.se/kultur/10-sceniska-grepp-teatrarna-maste-sluta-med-2018/ -
Vad är en klassiker? Hur gör man en Shakespearepjäs rättvisa på scen? Och varför har "teatralisk" blivit ett sådant skällsord i dagens teater? Veckans avsnitt grottar ner sig i den mest klassiska teaterhistorien, från de gamla grekerna över Shakespeare, Moliére till mer moderna klassiker.
Gäst i studion är Stina Ekblad, skådespelare med fyrtio års erfarenhet från de största scenerna. Hon har också varit professor i scenisk gestaltning vid Teaterhögskolan, där hon bland annat undervisat i klassikertolkning. I avsnittet ger hon sin syn på klassikern, både i teaterhistorien och på dagens scener. Och så visar hon hur man levererar en perfekt alexandrin.
Scenpodden leds av Rebecca Forsberg, regissör och konstnärlig ledare för RATS Teater, tillsammans med Karin Helander, teaterprofessor vid Stockholms universitet och teaterkritiker i Svenska Dagbladet. Podden produceras för RATS Teater och Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Producent: Magnus Bremmer. Inspelningstekniker: Henrik Nordgren.