Ylva Bergman Podcasts
-
Coola beats, finkade presidenter och provokativa middagar – i avsnitt 100 av Global Podd utmanar vi dina fördomar om några av världens knepigaste länder. Häng med till Libanon, Honduras och Nigeria – tre länder du trodde att du visste allt om!
Global Podd fyller 100 och vi bjuder på tre roliga och inspirerade spaningar från länder som annars bara bjuder på problem och elände. Vi analyserar den arabiska versionen av filmen Perfect Stranger som alla i Mellanöstern älskar – eller hatar – och som bryter mot de fördomar som många har om hur det är att leva i Egypten eller Libanon.
I Honduras firar människor på gatorna att rättvisa äntligen kan råda sedan USA begärt att den förre presidenten - som satt vid makten fram till den 27:e januari 2022 – utlämnas för narkotikabrott.
Och från Nigeria kommer artisterna Burna boy och WizKid – afrobeats slår stort och visar att Nigeria är långt mer än bara korruption och Boko Harams terror.
Häng med och låt dig överraskas av det som händer i tre länder med garanterat dåligt rykte!
Medverkande:
Rouba El Helou, lärare vid Notre Dame- Universitetet i Beirut. Joan Sauzo, journalist i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Mike Yangstar, DJ och klubbskapare i Stockholm.Programledare:
Ylva Bergman och David Isaksson -
– Jag ska fira de framgångar vi uppnått, men just nu känns det rent utsagt skit att vi har hamnat där vi är! Hör den avgående biståndsministern Per Olsson Fridh om hur det känns att lämna regeringen.
Efter mindre än ett år lämnar Per Olsson Fridh rollen som biståndsminister. Vilka råd har han till sin efterträdare? Hur ser han på biståndets roll i Afghanistan? Vilken roll kan biståndet spela i valrörelsen och vad innebär M-SD-KD-budgeten för Sveriges internationella engagemang inom klimatområdet?
Global Podd samtalar med Sveriges avgående biståndsminister om ett år som varit oerhört intensivt.
Dessutom: Hur kommer det sig att extremhögern golvade mitten och vänstern i det chilenska valet? Santiagobon och musikskribenten Marcus Nilsson hjälper oss att förstå hur vänstervåg och proteströrelse förbyttes till en fråga om lag och ordning.
Bienvenidos a Global Podd 92!
Du hör:
Per Olsson Fridh, avgående biståndsminister Marcus Nilsson, bloggare och lärare i Chiles huvudstad Santiago.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
Det globala klimatmötet COP 26 pågår för fullt. Men kommer mötet att leda till något? Kommer världens ledare att avsätta pengar för att stödja de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna? Och varför pratar vi så lite om Himalayas glaciärer och vad som händer när de smälter?
Avsnitt 88 av Global Podd handlar om det stora klimatmötet som just nu äger rum i Glasgow.
Du hör:
Louise Hermann, klimatrådgivare på Sida och hon har precis anlänt till Glasgow. Lobsang Yangtso, forskare från Tibet som lever i exil och som vill att fler ska uppmärksamma konsekvenserna av Kinas exploatering av Himalayas resurser.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
På Twitter kallar sig själv för El Dictador mas cool del mundo mundial – världens coolaste diktator. I den coola diktatorns El Salvador kan du ta ut Bitcoin ur bankomater, samtidigt som oberoende journalister utsätts för hatkampanjer och våldtagna tioåringar riskerar att dö, eftersom abort är totalförbjudet.
Vad är det som driver Nayib Bukele? Hur kommer det sig att han helt kunde krossa landets politiska system, och varför är någon som vill framstå som så trendig och modern motståndare till alla former av abort, också när mammans liv riskeras?
El Salvadors president Nayib Bukele kom till makten genom fria val 2019. Sedan dess har hans parti fått egen majoritet i parlamentet och nu arbetar han för att – precis som i Ungern och Polen – systematiskt montera ned demokratin, pressfriheten och de mänskliga rättigheterna. Samtidigt har han infört Bitcoin som officiell valuta och gett alla medborgare en digital plånbok med bitcoin för motsvarande 30 dollar.
Men allt går inte den coola diktatorns väg i landet El Salvador. Till det Bukele hatar mest av allt hör oberoende medier – och orädda kvinnoaktivister som kämpar mot en världens hårdaste abortlagar. I Avsnitt 86 av Global Podd möter du två av dem: abortaktivisten Sara Garcia Gross och den grävande journalisten Nelson Garuda.
Dessutom: domaren i Libanon som utmanar makten och varför är det (nästan) bara vita kvinnor som jobbar på Sida?
Medverkande:
Sara Garcia Gross, feministisk aktivist i El Salvador. Nelson Garuda, reporter på den digitala tidningen El Faro.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
9 av 10 chefer inom biståndet är alltjämt vita och trots att organisationerna pratar om hur viktigt det är med mångfald så händer det väldigt lite. Vad beror det på? Vi diskuterar (bristen på) mångfald och vad organisationerna kan göra redan idag med forskarna Maria Eriksson Baaz och Tobias Hübinette.
Global Bar Magazines granskning visar att fortfarande så är 90-95 procent av alla i biståndsorganisationernas styrelser och ledningsgrupper vita. Varför händer det så lite, trots alla handlingsplaner och utbildningar – och varför är frågan så känslig? Vad kan organisationerna göra – konkret – och de verkligen vill åstadkomma en verklig förändring?
I Avsnitt 84 av Global Podd diskuterar vi bristen på mångfald i de svenska biståndsorganisationerna mot bakgrund av årets granskning.
Medverkande:
Maria Eriksson Baaz, professor i statskunskap vid Uppsala universitet som tidigare skrivit mycket i frågan. Tobias Hübinette, en av Sveriges mest profilerade forskare när det gäller frågor om ras och mångfald.Programledare: David Isaksson och Ylva Bergman
-
Vad som kallas en en grön våg drar in över Latinamerika och i Mexiko jublar kvinnor över att abort inte längre kommer att betraktas som ett brott, efter ett beslut från högsta domstolen. I Västafrika har ytterligare en militärkupp genomförts, denna gång i Guinea-Conakry. Vi undrar: Sker militärens maktövertagande med Frankrikes goda minne?
I Mexiko har högsta domstolen beslutat att abort inte längre är ett brott. Beslutet är kulmen på en lång kamp som kvinnor fört i hela Latinamerika och och nu jublar många i Mexiko. Det började i Argentina med Det började i Argentina med en ny lag som gjorde abort laglig och nu sveper det som kallas marea verde – den gröna vågen – över Latinamerika.
I Västafrika har en ny militärkupp precis ägt rum. Den här gången sker den i Guinea-Conakry, ett land okänt för de flesta svenskar. Men varför sker det så många kupper i just Västafrika och vilken roll spelar Frankrike? Är det bara en slump att den senaste kuppgeneralen har en bakgrund i Främlingslegionen?
Dessutom: Myanmar, Tunisien, Nicaragua och Afghanistan.
Du hör:
Rebeca Moreno, katolik och kvinnorättsaktivist från Mexiko. Sten Hagberg, Professor i kulturantropologi och föreståndare Forum för Afrikastudier, Uppsala universitet.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
Varför bryr vi oss så lite om klimatet? Hur ska världen kunna äta sig mätt på ett hållbart sätt? Lyssna på Anders Wijkman, Henrik Brandão Jönsson och Daniel Lindvall i ett samtal som spelades in under Global Bar Talks.
Klimatkrisen är här, men några dagar efter varje ny larmrapport är allt som förr igen och vi återgår till våra vanliga liv.
I september genomförs FN:s Food System Summit. Kritiken är hård från bondeorganisationer runt om i världen som menar att FN går storföretagens ärenden. Samtidigt hotas miljoner människor av svält som en konsekvens av klimatförändringarna – en svält som världens miljardärer enkelt skulle kunna avhjälpa med bara en bråkdel av sina förmögenheter.
Hur gör vi för att åstadkomma långsiktiga förändringar? Eller är det ens meningsfullt att försöka om allt ändå är kört på längre sikt? Den 28/8 diskuterade vi mat och klimat under Global Bar Talks. Här kan du höra samtalet igen.
Medverkande:
Anders Wijkman, författare och debattör. Daniel Lindvall, författare till boken ”Upphettning, demokrati i klimatkrisens tid”. Henrik Brandao Jönsson, DN:s korrespondent i Latinamerika som bland annat rapporterat mycket om Amazonas.Programledare: Ylva Bergman.
Hur ska världen äta sig mätt på ett hållbart sätt?
-
Hur är det att som kvinna sitta gömd undan talibanerna och inte veta vad som ska hända härnäst? Vi pratar med en kvinnlig aktivist som gömmer sig i Kabul. Dessutom Kinas växande inflytande över Afghanistan och varför misslyckades biståndet med att utveckla landet?
Blev biståndet bara ett bihang till det militära äventyret, ett sätt att rättfärdiga USA:s invasion? Och varför kunde inte ens de som jobbar nära marken se vad som skulle hända den dag den amerikanska militären drog sig tillbaka. Svenska medier frågor oavbrutet om de militära tolkarna, men bryr sig någon om de kvinnliga aktivister som är minst lika utsatta. Är de inte lika mycket värda?
Nu gör en ny stormakt entré på den afghanska scenen. Kina knyter allt närmare band till talibanerna. Vad är syftet? Kan Kina lyckas där USA, Sovjet och dessförinnan innan Storbritannien misslyckats?
Dessutom: Hör mer om Global Bar Talks som äger rum 25-28:e augusti mitt i Stockholm.
Medverkande:
En kvinnlig aktivist gömd i Kabul som av säkerhetsskäl måste vara anonym. Jojje Olsson, journalist och Kina-expert.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
One year has passed since the biggest non-nuclear explosion in the world exploded in Beirut. Still, no one has been held accountable. Victims are demanding justice. The reconstruction of the city has mainly been rebuild by private initiatives.
Global Podd is back in Beirut. The restaurant Mayrig was 300 meters from the explosion and severely hit with injured staff. Soon after the explosion, they decided to, dispite their own suffering, distribute thousands of meals to those in need. Remy, their communication manager tells us what happened.
The explosion took place at 18.07 and that is also the name given to Beirut 607.com that has documented all the people who have died and suffered from the explosion. With beautiful photos and storys in a book and on a website.
Ahmad Mroueh is behind this initiative. He describes that people of many nations died, but that there are still deaths that are not accounted for.
In the podcast, the sectarian system is discussed, run by a political corrupt elite of former warlords. As well as the systematic corruption among the government.
Daraj is an independent media that has investigated the governor for the central bank who is now under investigation for alleged embezzlement and money laundering worth hundreds of millions in Switzerland and France.
Alia Ibrahim also speaks of the international investigation that Daraj has been involved in of the Israeli spyware Pegasus that has suppressed freedom of expression and spied on journalists and human rights activists in the region.
Participants:
Ramy Nehme, communication officer restaurant Mayrig, Beirut Ahmad Mroueh, founder of the socio-economic justice initiative: MAAN and Beirut607.com Alia Ibrahim, Co-founder and CEO of independent media Daraj.com Hosted by: Ylva Bergman, co-host of Global Podd. -
Regionalisering, hårdare konkurrens och ökad protektionism – men också ett starkare fokus på hållbarhet. Är det så världen kommer att se ut efter pandemin? Och vad händer med jobben?
I Global Podd 75 spanar vi mot framtiden tillsammmans med Lena Sellgren på Business Sweden och Aleksandar Zuza på IF Metall.
Många spådde att pandemin skulle leda till ett totalt kaos i världsekonomin, men så tycks inte ha skett. Även om pandemin lett till ökad fattigdom i många delar av världen så har återhämtningen gått snabbare än vad många förväntat sig. Och för svensk industri går det fantastiskt bra – inte minst tack vare den fortsatta digitaliseringen och satsningar på ny, miljövänlig teknik. Samtidigt ökar klyftorna också i skatteparadiset Sverige. Det var länge sedan som det lönade sig att arbeta.
Den globala trenden mot ökad regionalisering fortsätter och mycket talar för att protektionismen kommer att växa sig än starkare de närmaste åren i takt med att konflikten mellan USA och Kina växer.
Vad innebär den ökade polariseringen för världsekonomin? Vilken roll spelar EU? Vem får behålla arbetet – och var finns de framtida jobben?
Medverkande:
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Aleksandar Zuza, utredare på IF Metall.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
Det är sommar och miljoner människor runt om i Europa beger sig mot hav och stränder för att bada, fiska och sola. Men hur står det egentligen till med våra älskade hav? Vi pratar med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Utfiskning, värmeböljor, föroreningar – hur står det till med världens hav? Vågar man bada i Östersjön? Finns det någon fisk kvar i i Medelhavet? Häften av allt luft vi producerar kommer från havet som står för en större del av syreproduktionen än världens regnskogar. Trots detta är kunskapen liten om hur komplext det marina ekosystemet faktiskt är och de risker som finns när allt fler så kallade invasiva arter etablerar sig i våra nordiska vatten.
I Global Podd 73 – inspelat vid Medelhavet och Östersjön – gör vi en djupdykning i världshaven tillsammans med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
Gaza- kriget är över – i alla fall för den här gången – och återigen har Palestina hamnat i skymundan. Vad kommer att hända nu? Varför är förtroendet för den palestinska myndigheten i botten och kan relationen mellan Biden och den nya israeliska regeringen leda till förbättringar? För två månader sedan diskuterade vi återuppbyggnaden efter kriget i Gaza. Nu är det dags för en uppföljning.
Medverkande:
Anna Vidén, forskare, tidigare verksam vid University of Pensylvania och idag knuten till Utrikespolitiska institutet. Anna Sundström, Generalsekreterare för Palmecentret. Johan Schaar, tidigare biståndschef vid det svenska generalkonsulatet i Jerusalem och idag verksam vid Sipri.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.