Andreas Johansson Heinö Podcasts
-
»Otrygga jobb«, säger vänstern. »Ovärdiga jobb«, svarar den konservativa högern.
Gigekonomin väcker starka känslor. Trots kritiken växer sektorn. Har vi skäl att oroa oss? Eller är gigjobbens framväxt tvärtom en naturlig och eftersträvansvärd utveckling av arbetsmarknaden? Och hur kan i så fall politiken utformas för att värna gigjobbarna och till fullo utnyttja den nya teknikens potential?
Veckans podd är ett samtal om gigekonomins framtid med Andreas Bergh och Joakim Wernberg från ett boksamtal i Göteborg den 28e februari. Tillsammans har skrivit Till gigekonomins försvar där de bemöter de vanligaste argumenten mot gigjobben. Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö, förläggare på Timbro förlag.
-
Centerpartiet har valt Muharrem Demirok till ny partiledare. Ett oväntat val, säger vissa. Hur svårt blir det att mäta sig med Annie Lööf? Vad säger detta om var Centerpartiet befinner sig ideologiskt? Och vad blir Lööfs eftermäle nu när hon lämnar?
Veckans avsnitt handlar om Centerpartiet och deras ideologiska resa bakåt i tiden - och framöver.
Medverkar gör Amanda Broberg, Andreas Johansson Heinö och Caspian Rehbinder.
-
Veckans fråga kommer från lyssnaren Mats: Vad är historiken och definitionen av begreppet "populism"? Och är verkligen SD mer populistiska än andra riksdagspartier? Maggie Strömberg, Henrik Torehammar och Torbjörn Nilsson har svaren. Både Per Wirténs bok "Populisterna" och statsvetaren Andreas Johansson Heinö nämns.
-
Det har gått två år sen Kapitolium stormades. Allt färre människor lever i fullvärdiga demokratier. Och i den svenska debatten låter det ofta om det största hotet heter Sverigedemokraterna. Men är de största demokrati hoten verkligen högernationalister? Vad är det att “bli som Polen och Ungern”? Och hur mår egentligen partierna? Årets första avsnitt av Ideologipodden handlar det om all politisk främsta förutsättning: demokrati. Och om vi borde vara oroliga för dess framtid. Medverkar gör Andreas Johansson Heinö och Amanda Broberg.
-
2022 var året det blev krig i Europa, socialdemokratin svängde om Nato, kärnkraft och elpriser var på allas läppar och året högern vann valet. Trion från vår valspecial i form av Andreas Johansson Heinö, Caspian Rehbinder och Amanda Broberg summerar året som kom och gick - det bästa, det sämsta och det som chockade oss.
-
En ekonomisk kris står för tröskeln och i svensk politik finns återigen ett höger- och vänsterblock. På den politiska dagordningen har mångkultur och religion har bytts ut mot elbrist och bensinpriser. Betyder detta att kulturkriget är över?I veckans avsnitt pratar vi om kulturkrigets påstådda slut. Det handlar om 2010-talets woke-era och hur wokekulturen letat sig in i näringslivet, om märkesåren 1968 och 1989, kärnkraften som det nya kulturkriget och om frågor som rör identitet, kultur och tillhörighet någonsin får en politisk lösning. Medverkar gör Andreas Johansson Heinö och Amanda Broberg.
-
Meritokrati nämns återkommande som någon eftersträvansvärt. Vi gick från en aristokratisk och ojämlik samhällsordning, till en där meriter och ansträngning började löna sig. Men är det så enkelt? I veckans avsnitt pratar vi om meritokrati - och kritiken mot den. Lever vi fortfarande i en aristokrati? Får dagens ordning bara våra eliter att känna att de förtjänat sina platser ännu mer? Och varför verkar antagningen till Ivy Leugue-universiteten bygga på annat än rena meriter?Det handlar om Adrian Wooldridges senaste bok Meritokrati: Idén som förändrade världen, varför begreppet myntades i samband med en dystopi från femtiotalet, om det verkligen är nödvändigt med eliter och om meritokrati är synonymt som social rörlighet.Gästerna är järngänget från valspecialen, Caspian Rehbinder och Andreas Johansson Heinö. Programledare är Amanda Broberg. #ideologipodden #timbro #timbroforlag
-
Individens frihets i centrum och en marknad som skapar välstånd och mångfald. Eller en rå värld där avregleringar och privatiseringar skapar orättvisor och ökade klyftor. Idag går vi mot stängda gränser och hårdare tag från staten. Är det nyliberalismens logiska fortsättning eller en motreaktion mot en marknadsorienterad ideologi?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nyliberalismens ideologiska födelse brukar tillskrivas Mont Pelerin-sällskapet som bildades i en alpby i Schweiz 1947 med Friedrich Hayek i spetsen. I en tid där socialistiska och kommunistiska strömningar växte sig allt starkare ville sällskapet forma ett intellektuellt försvar för den liberala marknadsekonomin i rädsla för ett allt för starkt folkstyre.
Nyliberalismen i SverigeNyliberalismens tankegods tog sig in i politiken och den offentliga förvaltningen från 1980-talet och framåt. Privatisering av välfärden och utförsäljning av statliga företag var ett svar på tankar om att den offentliga sektorn hade blivit för stor och att statens inflytande behövdes minskas. Istället var det ord som valfrihet och konkurrens som fick allt större genomslag. Det som fanns kvar inom den offentliga sektorn skulle styras enligt marknadens principer. Var finns kvar av den nyliberala eran och var hittar vi nyliberalismen i svensk politik idag?
Medverkande: Jenny Andersson, professor i idéhistoria, Erik Angner, professor i praktisk filosofi, Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Marie Liljedahl -
Vad händer när konservativa partier anammar högerradikala idéer? Den österrikiska statsvetaren Natascha Strobl som skrivit boken Radikaliserad konservatism gästar podden tillsammans med författaren och Timbromedarbetaren Andreas Johansson Heinö. Vi reder ut vart den svenska valrörelsen är på väg, om Moderaterna och Kristdemokraterna blivit radikaliserade och om demokratin och pressfriheten hotas av Sverigedemokratiskt inflytande.
-
Om kristdemokratisk ideologi och om Ebba Busch som kulturkrigare och provokatör.
Sverker Sörlin har bjudit in två tunga statsvetare, Marie Demker och Andreas Johansson Heinö, för att söka den europeiska kristdemokratins historiska rötter, men också för att förstå vad som ligger bakom partiledarens allt mer extrema utspel. I veckans avsnitt dissekeras Ebba Busch-metoden. Lär dig känna igen de tre stegen: fräcka apan, oskyldiga rådjuret, rasande lejonet.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
-
Kriget rasar i Ukraina och en miljon människor är på flykt. Vad vill Sverigedemokraterna att Sverige ska göra? Och hur ser partiet på ett svenskt Natomedlemskap?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SD om svenskt medlemskap i NatoSverigedemokraterna har redan tidigare varit för en så kallad Natooption, dvs att den svenska regeringen ska uttala att Sverige kan gå med i Nato om vi själva vill, men hela tiden hållit fast vid sitt principiella motstånd mot att gå med i försvarsalliansen. Men Rysslands invasion av Ukraina gör att partiet nu är berett att ompröva den ståndpunkten, säger Aron Emilsson.
I dag tycker alla de fyra borgerliga partierna att Sverige ska gå med i Nato. Om Sverigedemokraterna ansluter sig till den ståndpunkten skulle det innebära att det finns en majoritet i riksdagen för ett svenskt medlemskap.
Gäst: Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson, Sverigedemokraterna
Kommentar: Andreas Johansson Heinö, Timbro
Programledare: Pontus Matsson
Producent: Irma Norrman -
Andreas Johansson Heinö är doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro. Hans bok Anteckningar från Kulturkriget handlar om en kamp om hur liberala värden kan förenas med nationella. Religionen, existentiella frågor och invandring möblerar om det politiska landskapet.
-
Sverige står inför en ordentlig energikris och konflikten mellan stad och landsbygd samt politiker och "vanligt folk" blir allt tydligare. Dessutom försöker Andreas Johansson Heinö bemöta nationalister genom att ändra betydelsen av ordet nation, och vi plockar ned hans pekoral i Dagens Nyheter i småbitar.
Bli stödprenumerant och få tillgång till bonuspoddarna https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/dagens-svegot--4339034/support. -
Sverige står inför en ordentlig energikris och konflikten mellan stad och landsbygd samt politiker och "vanligt folk" blir allt tydligare. Dessutom försöker Andreas Johansson Heinö bemöta nationalister genom att ändra betydelsen av ordet nation, och vi plockar ned hans pekoral i Dagens Nyheter i småbitar.Bli stödprenumerant och få tillgång till bonuspoddarna https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/
-
På ena sidan är det pridetåg och på andra sidan är det flaggviftande Sverigedemokrater. Andreas Johansson Heinö frågar sig i boken ”Anteckningar från kulturkriget” - vad gör jag här?
Adam Cwejman och Björn Werner om vad liberaler egentligen ska göra när vänstern och högern slår på stora trumman.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mehr anzeigen