CarlNorberg Podcasts

 • JA, Djävulen döljer sig i detaljerna.... Vad döljer sig egentligen i skuggorna i Transparency Internationals logo? Vart börjar den röda tråden på deras officiella hemsida? 180 länder, i vilket sammanhang har vi nu hört det förut? Gult och blått får väl anses vara den sista ledtråden... https://www.transparency.org/en Transparency International Sveriges nuvarande ordförande, Ulrik Åshuvud, blir organisationens första generalsekreterare. Redan den 1 mars kliver han in i den nya rollen. – Tillsammans med styrelsen och medarbetare hoppas jag kunna skapa långsiktiga förutsättningar för TI Sverige att vara en aktiv aktör i samhällsdebatten i dessa centrala frågor, säger Ulrik Åshuvud i ett pressmeddelande. TI Sverige är en oberoende ideell organisation som ingår i det globala nätverket Transparency International och arbetar med informationsverksamhet och opinionsbildning i syfte att sprida kunskap om korruptionen och de skadeverkningar som följer av denna. Mot bakgrund av att organisationens medverkan i samhällsdebatten och det breda antikorruptionsarbetet efterfrågats allt mer beslutades under förra året att man skulle utlysa en tjänst som generalsekreterare i uppgift att leda och utveckla verksamheten. Nu står det klart att organisationens nuvarande ordförande, Ulrik Åshuvud, är den som får tjänsten. ”Har nu de resurser som krävs” Enligt pressmeddelandet från TI Sverige har Åshuvud en bred bakgrund från både offentlig och privat sektor med fokus på inrikes och rättsliga frågor. – Vi är glada att Ulrik tackat ja till tjänsten som generalsekreterare – en förstärkning av TI Sverige! Vi kommer nu att ha de resurser som krävs för att få större genomslag på ännu fler områden i arbetet mot korruption. Och även för att förverkliga ambitionerna i TI Sveriges strategi till 2030, att effektivt och slagkraftigt främja transparens, integritet och ansvarsutkrävande varhelst det behövs, säger Alf Persson som nu tar över som tf ordförande i pressmeddelandet. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • "99 Luftballons" är en poplåt, skriven av Uwe Fahrenkrog-Petersen och Carlo Karges som en protestsång under det kalla krigets dagar. Den är mest känd genom insjungningen av Nena 1983.

  Bakgrund

  Låten uppstod under Kalla krigets sista fas på 1980-talet när Nato genom sitt s.k. dubbelbeslut stationerade nya atomrobotar i Västtyskland. På grund av denna upprustning ökade rädslan för ett kärnvapenkrig och därmed växte även fredsrörelsen.

  En dag i juni 1982 då Rolling Stones gav konsert i Västberlin var Carlo Karges, som spelade gitarr i Nenas band, där och tittade och såg hur en stor mängd ballonger släpptes ut. Då vinden drev ballongerna mot horisonten skiftade de färg och påminde alltmer om oidentifierade flygande föremål, och han tänkte på vad som skulle hända om de flög över till Östberlin.

  Texten beskriver en historia om hur luftballonger flyger mot horisonten och hur militären tror att det är missiler vilket leder till en militär konfrontation som slutar med ett kärnvapenkrig som ödelägger hela världen.

  Översatt text på engelska:

  You and I in a little toy shop
  Buy a bag of balloons with the money we've got
  Set them free at the break of dawn
  'Til one by one, they were gone
  Back at base, sparks in the software
  Flash the message "Something's out there"
  Floating in the summer sky
  99 red balloons go by

  99 red balloons
  Floating in the summer sky
  Panic bells, it's red alert
  There's something here from somewhere else
  The war machine springs to life
  Opens up one eager eye
  Focusing it on the sky
  The 99 red balloons go by

  99 Decision Street
  99 ministers meet
  To worry, worry, super scurry
  Call the troops out in a hurry
  This is what we've waited for
  This is it boys, this is war
  The President is on the line
  As 99 red balloons go by

  99 knights of the air
  Ride super high-tech jet fighters
  Everyone's a superhero
  Everyone's a Captain Kirk
  With orders to identify
  To clarify and classify
  Scrambling the summer sky
  99 red balloons go by

  As 99 red balloons go by
  99 dreams I have had
  In every one, a red balloon
  It's all over, and I'm standing pretty
  In this dust that was a city
  If I could find a souvenir
  Just to prove the world was here
  And here is a red balloon
  I think of you, and let it go

  Om nu ngn missat vad optiken går ut på...

  #CarlNorberg #ConnyGrewe #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • "Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring efter den senaste tidens händelser i anslutning till Sveriges Natoansökan.

  – Tvärtom behöver alla bidra till att kyla ner temperaturen, säger han efter ett möte med partiledarna.

  Ulf Kristersson säger att syftet med tisdagens möte med samtliga partiledare var att de alla – oavsett vad de tycker om ett svenskt Natomedlemskap – ska få en god förståelse för säkerhetsläget i Sverige och utomlands.

  – Vi har sett hur enstaka svenska manifestationer, helt lagliga i sig, utförda av en liten grupp eller till och med enskilda individer kan få stor konsekvens för bilden av Sverige i världen och för svenskars säkerhet utomlands, säger han på en pressträff efter mötet.

  Kristersson säger att de som utför handlingarna har blivit "nyttiga idioter" i utländska organisationers arbete med att elda på en hetsig stämning mot Sverige, enligt statsministern.

  "Få ner tonläget"

  Spänningarna mellan Sverige och Turkiet har ökat och samtalen om den svenska Natoansökan har satts på paus.

  TT: Vad gör ni för att få i gång samtalen med Turkiet?

  – Just nu är det viktigaste som vi kan göra att klargöra runt om i världen att det inte är landet Sverige som har gjort saker och ting, inte landet Sverige som avrättar dockor som ska föreställa andra länders ledare eller bränner Koranen för att kränka människor som har det som en helig skrift, säger Kristersson.

  – Det andra är att få ner tonläget och kunna komma tillbaka till ett vettigt samtalsklimat, och där uppfattar jag och tycker jag att alla politiska ledare oavsett politisk hemvist, uppfattning i Natofrågan och oavsett om man är ett regeringsparti eller inte har ett gemensamt ansvar för landets intressen, säger statsministern.

  TT: Hur lång tid kan det ta innan samtalen med Turkiet är i gång igen?
  – Jag har aldrig vågat utställa några prognoser överhuvudtaget. Just nu tar jag fasta på att Finland är väldigt tydliga med att de står fast vid att de vill göra den här resan från start till mål med Sverige.

  Aggressivt tonläge

  Tonläget mot Sverige är mer aggressivt nu än vad det varit tidigare, säger Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.

  Samma utländska aktörer som var aktiva under LVU-kampanjen och korankravallerna ligger bakom desinformationskampanjerna som pågår just nu, enligt Tofvesson. Med LVU-kampanjen avses den desinformationskampanj som inleddes 2021 och som går ut på att svensk socialtjänst skulle kidnappa barn.

  "Allvarligt läge"

  Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger om information som hon fått under mötet:

  – Det understryker att vi är i ett allvarligt läge i Sverige. Det är viktigt att alla verkligen bidrar till att sänka de upphetsade stämningar som finns just nu.

  På frågan om läget är värre än vad hon trott svarar Andersson:

  Det är allvarligt. Det handlar både om hur vår Natoansökan har utvecklats men naturligtvis också de bojkotthot och demonstrationer som vi ser. Alla är fria att demonstrera men framförallt den desinformation som sprids om Sverige är bekymmersam, säger hon.

  "Rent informationsmöte"

  Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom man inte fram till något under mötet, utan det var "ett rent informationsmöte".
  Samtidigt konstaterar han att regeringsunderlaget består – trots att Åkesson riktat hård kritik mot statsministern. Åkesson säger att han inte har fått någon kritik för det.

  – Jag tycker att man måste kunna ha en dynamik även mellan samarbetspartierna. Man måste kunna rikta kritik om man tycker att någon har gått för långt. Det är inte samma sak som att sätta käppar i hjulen för Natoprocessen, säger han.

  Efter tisdagens möte har även Ulf Kristersson talat med FN:s generalsekreterare António Guterres om att hjälpa till att lugna ner situationen.

  Med tanke på António Guterres extremt breda kontaktnät i världen, och goda namn, så sade jag att ju fler som kan bidra till att lugna ner tonläget mellan Sverige och andra länder, så ligger det ett stort värde för svensk del."

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • " Pier Antonio Panzeri – hjärnan bakom de misstänkta mutuppläggen – har erkänt allt. Det räckte nämligen att polisen antydde att Panzeris dotter skulle skickas till Belgien och åtalas för att han skulle börja tala. Nu sjunger han som en kanariefågel.

  Panzeri har gått med på att samarbeta med de belgiska åklagarna mot ett mildare straff, och berätta hur de ekonomiska arrangemangen ska ha sett ut med Qatar och Marocko – och kanske fler länder. Han ska också avslöja namnen på alla personer som ingått i hans nätverk, eller tagit emot pengar.

  Han har redan slängt Marc Tarabella till vargarna. Totalt ska den belgiska politikern ha fått uppemot 140 000 euro för att tala väl om Qatar.

  – Jag brukade överlämna pengarna till Tarabella på olika ställen. Pengarna låg i en papperspåse. Han fick omkring 20 000 euro varje gång, sade den misstänkte i ett polisförhör.

  Panzeri antydde också att om han var hjärnan bakom mutskandalen så var han inte den enda, och att fler huvuden kan rulla innan han sjungit klart."

  Ser lovande ut för CIA/EU-projektet...

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • " Pier Antonio Panzeri – hjärnan bakom de misstänkta mutuppläggen – har erkänt allt. Det räckte nämligen att polisen antydde att Panzeris dotter skulle skickas till Belgien och åtalas för att han skulle börja tala. Nu sjunger han som en kanariefågel. Panzeri har gått med på att samarbeta med de belgiska åklagarna mot ett mildare straff, och berätta hur de ekonomiska arrangemangen ska ha sett ut med Qatar och Marocko – och kanske fler länder. Han ska också avslöja namnen på alla personer som ingått i hans nätverk, eller tagit emot pengar. Han har redan slängt Marc Tarabella till vargarna. Totalt ska den belgiska politikern ha fått uppemot 140 000 euro för att tala väl om Qatar. – Jag brukade överlämna pengarna till Tarabella på olika ställen. Pengarna låg i en papperspåse. Han fick omkring 20 000 euro varje gång, sade den misstänkte i ett polisförhör. Panzeri antydde också att om han var hjärnan bakom mutskandalen så var han inte den enda, och att fler huvuden kan rulla innan han sjungit klart." Ser lovande ut för CIA/EU-projektet... #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Ja även detta opinionsbildningspris sjunger ju på sista vers... Donald Trump: "Du måste förstå, David - och jag förklarar detta för henne också, jag förklarar för vem som helst, jag var under belägring av den falska Rysslands-, Rysslands-, Rysslandsutredningen och Mueller-bluffen och alla dessa saker. Jag var under belägring och jag måste slå tillbaka. Så vissa människor skulle säga, wow, varför bråkar han alltid? Jo, du måste kämpa annars skulle du göra det – jag sparkade Comey, jag blev av med McCabe och alla dessa människor som var så hemska att jag menar bara hemskt för vårt land och många av dem och många andra, och slog Deep State. Jag kämpar mot Deep State och vinner. Du kan inte bara vara en riktig, jag tycker att jag är en väldigt trevlig person men om vi ska vinna måste vi vara tuffa och vi måste slå tillbaka. Och återigen var jag under belägring och jag förklarade att för folk så fort jag förklarade det så håller de alltid med. Och illegal belägring. Det kom precis ut i Twitter-filer att situationen i Ryssland var en total bluff. Vi visste det ändå, men det var en total bluff och nu erkänner de det alla och de borde ärligt talat ge tillbaka sina Pulitzer Awards. De fick Pulitzer-priset för att rapportera om Ryssland och rapporteringen var exakt de falska nyhetsmedierna och Washington Post och New York Times och rapporteringen om Ryssland var faktiskt helt fel. Det var precis tvärtom. Och de borde lämna tillbaka dem och vi är faktiskt i en rättstvist med Pulitzer Foundation om det eftersom vi tycker att det är löjligt att de ger Pulitzerpriset till människor, de har fel, och nu är det allt de har fel. Så låt oss se vad som händer. För att de tappade mycket trovärdighet, Pulitzer. Så det är, jag menar, i grund och botten måste du slå tillbaka och när du slår tillbaka, vill jag slåss för att vinna, jag vill vinna för landet, jag vill vinna för folket och jag kunde se att Kellyanne sa att han var t väldigt trevligt men jag vill inte vara snäll. Det här är människor som är ligister. De är väldigt sjuka och väldigt dåliga människor och om jag slår tillbaka så låter du inte så trevlig som du borde men vi vinner alla tillsammans. Make America Great Again" - Pulitzerpriset är den mest prestigefyllda nationella utmärkelsen i USA för prestationer inom tryckt journalistik, onlinejournalistik, litteratur, dramatik och musikalisk komposition. Det instiftades 1917 till minne av journalisten och tidningsmannen Joseph Pulitzer, som hade gjort sig förmögen som tidningsutgivare. Priset administreras av Columbia University. Priset delas ut årligen i 21 olika kategorier, bland andra undersökande journalistik, kritik, historia och fotografi. 101 Nobelpristagare har varit knutna till universitetet som studenter, lärare eller personal. Columbia är en av de fjorton grundmedlemmarna i Association of American Universities och var den första skolan i USA att bevilja titeln M.D. (Med. dr). Noterbara alumner och tidigare studenter vid universitetet och vid dess föregångare, King's College, inkluderar fem amerikanska grundlagsfäder, nio domare i USA:s högsta domstol, 20 nu levande miljardärer, 28 Oscarsvinnare och 29 statschefer, däribland tre amerikanska presidenter - Franklin Delano Roosevelt, Theodore Roosevelt, Barack Obama. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • När successionsordningen kommer på temat medialt, samtidigt som SVT lanserar en dokumentär som heter ”Sveriges sista kungar” och det framkommer mer öppet att Victoria , gift med Gustav V - höll sig med älskare.

  Den svenska drottningen var olycklig i sitt äktenskap – och fann kärleken hos sin älskare i Italien.

  Det var i decennier en offentlig hemlighet att Victoria, maka till kung Gustaf V, var otrogen och tillbringade mesta tiden med sin läkare Axel Munthe.
  Redan tidigt misstänkte kungen att hon också hade en affär med hans adjutant, heter det i den nya SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar”.
  – Hon kunde tillbringa månader i Tyskland och Italien där hon kände att hon kunde vara mera sig själv, säger prinsessan Christina i dokumentären.

  Vad händer då med successionsordningen och legitimiteten för statschefen?

  Ja, tänk om tomten är far till alla barnen.

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Genom att Demokraterna och den djupa staten så desperat ville få ta del av Donald Trumps deklarationer. Inte bara från honom själv, utan från alla familjemedlemmar, alla företag och fonder för minst 6 år tillbaka i tiden, drogs allt till Högsta domstolen, där de gav Demokraterna rätt att få ta del av allt.

  När ingenting av felaktigheter fanns att finna, har man nu gått ut via media och visar allmänheten alla deklarationer Donald Trump redovisat.

  I och med detta finns där nu ett prejudikat, och nu får Republikanerna rätt att begära in deklarationer från alla inom demokratiska partiet, alla inom den djupa staten, ja i princip alla som kan vara av intresse att granska.

  Dessutom kan de visa allmänheten all korruption som förekommit, med anledning av de enorma summor man kommer att finna i de olika fonder, stiftelser och bolag, som aldrig har lämnat in någon deklaration.
  Trump har redan varnat alla korrupta politiker om vilka fruktansvärda konsekvenser detta kommer medföra.

  Så fort Republikanerna tar kontrollen över Kongressen, kan jakten på allas deklarationer påbörjas.

  Kommer vi kunna se all korruption, alla brott som skapat dessa förmögenheter?

  Absolut.

  Alla och var och en av de korrupta, de kriminella, de brottsliga individer som genom sina positioner bedrivit enorma brottssyndikat, kommer att hudflängas inför allmänheten!

  2023 blir året allt kommer upp till ytan!

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Det kanske inte var en så bra idé för Den Djupa Staten att ha använt Twitter som sin One-Stop-Messaging-And-Narrative-Control Shop för:

  1. Covid-ursprung, vacciner och propaganda för tidig behandling

  2. Valkontroll & störningar

  3. Undertryckande av verkliga skandaler om sina vänner medan

  4. Hypa upp falska skandaler riktade mot sina politiska fiender

  ... för nu när de tappat kontrollen över gjallarhornet kommer skeletten fram ur garderoben, och miljoner fler kommer vakna.

  The GreatAwakening

  #CarlNorberg

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Det kanske inte var en så bra idé för Den Djupa Staten att ha använt Twitter som sin One-Stop-Messaging-And-Narrative-Control Shop för: 1. Covid-ursprung, vacciner och propaganda för tidig behandling 2. Valkontroll & störningar 3. Undertryckande av verkliga skandaler om sina vänner medan 4. Hypa upp falska skandaler riktade mot sina politiska fiender ... för nu när de tappat kontrollen över gjallarhornet kommer skeletten fram ur garderoben, och miljoner fler kommer vakna. The GreatAwakening #CarlNorberg De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • När hela världen görs uppmärksamma på att Sverige hade världens första centralbank på Nobelfesten...

  Ingvaros flög för nära solen och fick motorstopp kort sagt!

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • När hela världen görs uppmärksamma på att Sverige hade världens första centralbank på Nobelfesten... Ingvaros flög för nära solen och fick motorstopp kort sagt! #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • En legosoldat eller legoknekt är en soldat som deltar i krig i främmande land mot betalning.

  Enligt Genèvekonventionernas tilläggsprotokoll I är en legosoldat en person som

  * är speciellt värvad för att delta i väpnad konflikt
  som faktiskt deltar direkt i strid
  * som motiveras att delta i strid väsentligen för egen vinning
  har blivit lovad betydligt högre ersättning än den som lovas eller betalas till krigsmän av motsvarande grad
  * inte är medborgare i någon av de stridande staterna eller bosatt i territorium kontrollerat av dessa
  *inte är medlem av de stridande parternas väpnade styrkor och
  * inte har blivit sänd av tredje land på officiellt uppdrag som medlem av dess väpnade styrkor.

  Definitionen syftar till att utesluta bland andra främlingslegionärer, frivilligsoldater och Gurkhasoldater.

  Enligt Genèvekonventionerna har en stridande person som tillfångatagits rätt till en krigsfånges rättsliga skydd tills denne kan ställas inför en kompetent tribunal. Om tribunalen bevisar att personen är en legosoldat förlorar denne krigsfångeskyddet, men inte andra rättsliga skydd, som skyddet från tortyr och godtycklig avrättning.

  Legosoldater har haft en betydande roll i många krig, bland annat trettioåriga kriget på 1600-talet, och krigen under renässansens Italien. Niccolò Machiavelli rekommenderade att man inte bör ha legosoldater i sitt skydd, därför att de brukar vara odisciplinerade, oorganiserade, fega och förrädiska, egenskaper som han bevittnade när han var Florens överbefälhavare 1503–1506.

  Definitionen av legosoldater har under 2000-talet blivit mer oklar. Bland annat är det svårt att avgöra huruvida civil bevakningspersonal vid militärföretag räknas som legosoldater. Sådan personal från bland annat Academi (tidigare Blackwater) har arbetat under ockupationen av Irak.

  Bland kända legosoldater kan nämnas Jackie Arklöv som var legosoldat för Kroatien i Bosnien och Hercegovina. Han dömdes senare för krigsförbrytelser som var begångna under den tiden.

  Denna verksamhet är nu slut!

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • En legosoldat eller legoknekt är en soldat som deltar i krig i främmande land mot betalning. Enligt Genèvekonventionernas tilläggsprotokoll I är en legosoldat en person som * är speciellt värvad för att delta i väpnad konflikt som faktiskt deltar direkt i strid * som motiveras att delta i strid väsentligen för egen vinning har blivit lovad betydligt högre ersättning än den som lovas eller betalas till krigsmän av motsvarande grad * inte är medborgare i någon av de stridande staterna eller bosatt i territorium kontrollerat av dessa *inte är medlem av de stridande parternas väpnade styrkor och * inte har blivit sänd av tredje land på officiellt uppdrag som medlem av dess väpnade styrkor. Definitionen syftar till att utesluta bland andra främlingslegionärer, frivilligsoldater och Gurkhasoldater. Enligt Genèvekonventionerna har en stridande person som tillfångatagits rätt till en krigsfånges rättsliga skydd tills denne kan ställas inför en kompetent tribunal. Om tribunalen bevisar att personen är en legosoldat förlorar denne krigsfångeskyddet, men inte andra rättsliga skydd, som skyddet från tortyr och godtycklig avrättning. Legosoldater har haft en betydande roll i många krig, bland annat trettioåriga kriget på 1600-talet, och krigen under renässansens Italien. Niccolò Machiavelli rekommenderade att man inte bör ha legosoldater i sitt skydd, därför att de brukar vara odisciplinerade, oorganiserade, fega och förrädiska, egenskaper som han bevittnade när han var Florens överbefälhavare 1503–1506. Definitionen av legosoldater har under 2000-talet blivit mer oklar. Bland annat är det svårt att avgöra huruvida civil bevakningspersonal vid militärföretag räknas som legosoldater. Sådan personal från bland annat Academi (tidigare Blackwater) har arbetat under ockupationen av Irak. Bland kända legosoldater kan nämnas Jackie Arklöv som var legosoldat för Kroatien i Bosnien och Hercegovina. Han dömdes senare för krigsförbrytelser som var begångna under den tiden. Denna verksamhet är nu slut! #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Mare Nostrum - Vårt Hav

  Etableringen av ett dominium maris baltici - ("Östersjöherravälde") var ett av de främsta politiska målen för de danska och svenska kungadömena under senmedeltiden och tidigmoderna epoker. Under hela Nordkrigen spelade de danska och svenska flottorna dock en sekundär roll, eftersom dominiet bestriddes genom kontroll av viktiga kuster genom landkrigföring.

  Termen, som vanligtvis används i historieskrivning, myntades troligen 1563 av kungen av Polen, Sigismund II Augustus, med hänvisning till de hegemoniala ambitionerna hos hans motståndare i det livländska kriget. Den första skriftliga referensen härrör från det holländsk-svenska fördraget av 5 (O.S.) / 15 (N.S.) april 1614, som slöts i Haag.

  Följdriktigt:

  Svenska försvaret bör leda Natos insatser i Östersjön. Det säger ÖB Micael Bydén i Ekots lördagsintervju när han utvecklar vilken roll Sverige bör ha i Nato.

  – Vi kan Östersjön. Vi kan Östersjön på ytan, vi kan Östersjön under ytan. Vi kan också luftrummet över Östersjön. Det här är ett område där vi skulle kunna visa handlingskraft och luta oss fram i ett tidigt skede och ta det ansvaret som en fullvärdig medlem, säger Micael Bydén till radion.
  ÖB säger också att Norden ska ses som ett sammanhängande försvarsområde och att samarbetet ska öka. Han tycker dock att alla länder i Norden ska ha egna kompletta försvar.

  – Vi kommer att hitta synergieffekter där vi delar ansvaret på ett annat sätt. Men att vi skulle avsäga oss en hel försvarsgren eller stridskraft, det ser jag som uteslutet i det här läget. Här måste vi bygga vårt eget för att säkerställa att vi kan ta den första smällen själva, säger Micael Bydén.

  Det började som en skakning på nedre däck...

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se