Cleveland Podcasts
-
USA har haft 45 presidenter (man brukar tala om 46, men Grover Cleveland satt två omgångar med en annan emellan). De flesta har haft en första dam vid sin sida och många av dem har lika spännande levnadsöden som sina män presidenterna. Några av de här damerna kommer vi nu att möta med hjälp av Karin Henriksson, journalist och författare som bott i USA i många år och bevakat det politiska livet där. Hon är nu aktuell med "USA:s första damer - från Martha Washington till Jill Biden".
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Tigerdraake
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Grafik: Jonas Pike
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Organisationer som hjälper Ukraina
https://lakareutangranser.se/nyheter/oro-over-situationen-i-ukraina
Ukrainska statens egen lista (militär och civil hjälp)
https://www.defendukraine.org/donate
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vill du lyssna utan reklam och få tillgång till avsnitt en vecka tidigare? Stötta podden på Patreon!
I augusti år 2002 försvinner en ung kvinna i Cleveland. Polisen tror att hon gett sig av frivilligt och några sökinsatser är det inte tal om. Året därpå försvinner en ung tjej igen och även nästa år försvinner en ung tjej. De två senare försvinnandena får stora resurser till sökandet, men inte ett spår hittas. Det ska dröja till år 2013, alltså 11 år, innan hela världen ska få veta vad som hänt. De tre kvinnorna har hållits fastkedjade i ett skräckhus där de svultit, blivit misshandlade och våldtagna dagligen. En av kvinnorna har även fött ett barn i fångenskapen. Det här är historien om Ariel Castro, som blivit kallad ett monster, men som själv såg sig som ett offer.
Nya avsnitt varannan måndag.
Gillar du podden? Lämna gärna en recension och glöm inte att följa den!
Missa inte min andra podd, Kannibalpodden.
Kontakt: [email protected]
Källor:
https://criminalminds.fandom.com/wiki/Ariel_Castro
https://www.expressen.se/nyheter/de-overlevde-i-huset-ariel-castro-tog-sitt-liv-9/
https://www.crimemuseum.org/crime-library/kidnappings/cleveland-kidnapping/
https://www.biography.com/crime-figure/ariel-castro
https://www.mirror.co.uk/news/us-news/rapist-who-held-three-women-21205306
https://www.youtube.com/watch?v=pco06q0R5gU
Samtliga artiklar lästa 27 mars 2022.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vill du lyssna utan reklam och få tillgång till avsnitt en vecka tidigare? Stötta podden på Patreon!I augusti år 2002 försvinner en ung kvinna i Cleveland. Polisen tror att hon gett sig av frivilligt och några sökinsatser är det inte tal om. Året därpå försvinner en ung tjej igen och även nästa år försvinner en ung tjej. De två senare försvinnandena får stora resurser till sökandet, men inte ett spår hittas. Det ska dröja till år 2013, alltså 11 år, innan hela världen ska få veta vad som hänt. De tre kvinnorna har hållits fastkedjade i ett skräckhus där de svultit, blivit misshandlade och våldtagna dagligen. En av kvinnorna har även fött ett barn i fångenskapen. Det här är historien om Ariel Castro, som blivit kallad ett monster, men som själv såg sig som ett offer.Nya avsnitt varannan måndag.Gillar du podden? Lämna gärna en recension och glöm inte att följa den!Missa inte min andra podd, Kannibalpodden.Kontakt: [email protected]ällor:https://criminalminds.fandom.com/wiki/Ariel_Castrohttps://www.expressen.se/nyheter/de-overlevde-i-huset-ariel-castro-tog-sitt-liv-9/https://www.crimemuseum.org/crime-library/kidnappings/cleveland-kidnapping/https://www.biography.com/crime-figure/ariel-castrohttps://www.mirror.co.uk/news/us-news/rapist-who-held-three-women-21205306https://www.youtube.com/watch?v=pco06q0R5gU Samtliga artiklar lästa 27 mars 2022. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jane ringer in till larmcentralen. Hon viskar och säger att hon blivit kidnappad. Shawn Grate, mannen som kidnappat Jane, ligger i sängen bredvid henne. När poliserna slutligen kommer till undsättning ska det visa sig att Shawn gjort sig skyldigt till flera grova brott.
Källor:
WJW Fox 8 Cleveland
Cleveland News
News.com.au
The Supreme Court of Ohio
NBC News
Cold Blooded Charmer: Serial Killer Shawn Grate
Kontakt:
Instagram: https://www.instagram.com/sagaspringcorn/?hl=sv
Mejl: [email protected] -
Hur vet vi när en upplevelse är "äkta"? Författaren Italo Calvino (19231985) sökte Amerika men fann det inte i USA. Torbjörn Elensky följer Calvino i spåren i denna essä.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den amerikanska litteraturkritikern Marjorie Perloff föddes som Gabriele Mintz i Österrike 1931. När hon bara var sju år gammal, 1938, lyckades hennes judiska familj fly undan nazisterna och tog sig till USA. I sina memoarer, The Vienna Paradox, beskriver hon alldeles i början hur ett kaffeehaus, en restaurang i klassiskt wiensk stil, som skapats i New York, med alla de typiska möblerna i böjträ, små marmorbord och leende kypare i vita förkläden känns mera autentiskt än det gör att besöka ett samtida kafé i Wien. Det handlar naturligtvis om flera saker, inte minst hur ens förväntningar uppfylls: medan kyparna i Wien, enligt henne, är rätt otrevliga är de amerikanska låtsaswienarna idel leenden. Och både schnitzeln och bakelserna smakar bättre i New York än i Wien, enligt henne. Nostalgi, som även den som flytt från ett land, kan känna inför barndomens miljöer, är en lurig känsla. Den har inte nödvändigtvis med någon riktig minnesbild att göra.
Mina tankar går till Perloffs iakttagelser när jag läser Italo Calvinos reseskildring från USA: Un ottimista in America (en optimist i Amerika). Mellan november 1959 och maj 1960 reste den mycket europeiske författaren och tidigare kommunisten från New York till Los Angeles, via Chicago, Cleveland, Detroit, New Orleans och många andra små och stora städer. Resan bekostades av ett stipendium från Ford foundation. Hans plan var att skriva en bok om sin resa, som en sorts Gullivers resor, men dokumentär. Men när han väl hade färdigställt sitt manus och valt titeln, i mars 1961, bestämde han sig för att han inte ville ge ut den. Som litterärt verk ansåg han den för tunn, och som reportage inte tillräckligt originell. Jag själv hade, utifrån hans brev, uppfattat det som att han förstört manuset – men för några år sedan gavs boken ut, med lite drygt 50 års fördröjning.
Det är inte sällan intressant att läsa gamla reseskildringar. Är de tillräckligt bra eller originella kan deras litterära värde göra att de lever vidare som klassiker. Men även om de är lite sämre kan de fungera som fascinerande tidsbilder. Calvinos USA-bok är läsvärd för att den är ännu en pusselbit i ett stort författarskap, men lika mycket som tidsbild, inte av USA i sig, men av den europeiske intellektuelles möte med detta stora land, vars livsstil, musik, mode redan hade börjat påverka livet i Europa på allvar.
När Calvino reser till USA är det som att han söker upp samtidens, modernitetens och framtidens urbild. Och hans skildring av mötet med landet, som legat så länge liksom i en tidkapsel, innehåller många välbekanta iakttagelser av fenomen som idag är normala även här: den stora mängden trafik, kvinnor som lever för sig själva, det för en italienare chockerande i att folk sitter ensamma och äter – och naturligtvis förekomsten av restauranger med mat från hela världen.
Han återkommer gång på gång till hur tråkigt livet i USA tycks honom.
Redan på första raden i sin bok ångrar han att han tog ett kryssningsfartyg över Atlanten, och inte ett flyg. Hans möte med USA blir på något sätt mindre autentiskt. Eller åtminstone inte i fas med vad han förväntat sig. Istället för de snabba beslutens finansliv eller storpolitikens svindlande värld möter han USA via uttråkade pensionärer från Mellanvästern som spelar bingo för att få tiden att gå under överresan. Samtidigt är det något i den där första upplevelsen som biter sig fast, och han återkommer gång på gång till hur tråkigt livet i USA tycks honom.
Folk har inte verkliga intressen, det förs inte seriösa diskussioner, och dess avantgarde i form av beatniks är bara en falsk upprorsrörelse, av folk som när det kniper kan gå hem till pappa och få lite mer pengar. Calvino själv hade i sin spädaste ungdom varit partisan och slagits mot fascisterna med vapen i hand, under andra världskrigets sista år. Att vara på houseparty med beatniks, för vilka den intellektuella höjdpunkten var knark och ett bongotrumsolo, var för honom helt meningslöst.
Under hela sin resa försöker han få grepp om det verkliga, det autentiska USA. Men när han tycker sig se det lockar det honom inte särskilt mycket. Och han konstaterar förvånad att det första intrycket faktiskt är att USA inte är amerikaniserat. Vi är mera amerikaniserade än de, menar han. Vi har fler flipperspel, mer reklam, och dricker mer Coca Cola än vad de gör. Men han älskar Manhattan, som är den del av landet han bekantar sig med först. Där finns en puls och en öppenhet som tilltalar honom. Men han konstaterar snabbt att det nog inte egentligen är USA han befinner sig i där, utan något annat, eget.
När han försöker närma sig landet genom att få gå på date med en genuin amerikansk kvinna på Manhattan visar hon sig undantagslöst vara ryska, polska, eller något annat, vad som helst utom vad han själv tänker sig som amerikanskt. Visst, han är inte dum, och han ironiserar samtidigt över sina egna förväntningar.
Han frågar sig om han gör fel som under sin vistelse bor i Greenwich village. De flesta han ser på gatorna är ättlingar till italienare som anlände i början av seklet. Men de kan i allmänhet inte italienska längre, och om de gör det är det ofta någon dialekt. Deras familjer lämnade landet innan det konsoliderats som nationalstat, de är mera sicilianare, napoletanare, som fört med sig kulturen från de borbonska Syditalien men skulle vara främmande i det samtida Italien.
Men det finns också senare invandrade, som bär med sig kunskapen om det moderna Italien. Inte sällan stöter han på dem på vad han kallar espresso-places, små kaffebarer i italiensk stil, som sedan några år blivit högsta mode. Han berättar att det är väldigt svårt för honom att få hans amerikanska vänner att förstå att dessa lokaler mest inger honom obehag. Försöken att skapa en ”italiensk atmosfär” med lite halvdunkel, marmorbord, byster av romerska kejsare och någon högtalare ur vilken operaarior strömmar på svag volym inger honom snarare främlingskap, kanske till och med ett lätt obehag, än någon nostalgi.
De som jobbar på de här barerna är ofta unga italienare, födda och uppvuxna i Italien. Calvino frågar sig hur de står ut. Han tänker att det inte kan finnas något svårare än att ställa om och förtränga det verkliga Italien som de känner till, för att bidra till att skapa denna konstgjorda italienska atmosfär, som inget har att göra med deras gamla hemland.
När jag själv för några år sedan var i New Yorks Little Italy ville jag göra mig till och säga något på italienska till en kypare. Han förklarade för mig att han kom från Albanien och inte pratade italienska. Men han spelade rollen till fulländning.
Det mest fascinerande som hänt sedan Calvino besökte USA är nog emellertid att det numera även i Italien finns ställen som är ”italienska” på det där tillrättalagt kitschiga sättet som ska motsvara turisters förväntningar. Och vem vet, kanske någon av de här unga männen som utvandrade från Italien på 1950-talet skulle ha samma känsla inför en modern restaurang i det gamla hemlandet som Marjorie Perloff inför kaféerna i Wien: imitationen i New York känns mera äkta, för den motsvarar de egna förväntningarna.
Torbjörn Elensky
-
Ronie Berggren om det senaste i USA: Trump stämmer tech-jättarna; Twitter censurerar Kina-kritiker; Joe Biden börjar sin Build Back Better-turné; Biden diskuterar cyberhoten; Haitis president Jovenel Moïse mördad; USAs största lärar-fack stöder Critical Race Theory; John Kerry utan ansiktsmask; Man från Cleveland åtalas för dödshot mot Nancy Pelosi.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Biden hade lovat, men nu dröjer beskedet om vem som blir hans vicepresidentkandidat ytterligare en vecka. USApodden har listan på förhandsfavoriter och vågar sig på en spådom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan president Donald Trump bli en ny Grover Cleveland? Hör poddens egen Anders Ask berätta.
Dessutom i veckans avsnitt – Sveriges Radios nya Washingtonkorrespondent Cecilia Khavar gör nypremiär i USApodden.
Medverkande: Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.
Programledare: Stephanie Zakrisson
Producent: Susanna Hållbus
Tekniker: Jacob Gustavsson
USApodden
[email protected] -
Jesper Karlsson och Nicklas Hoverbrandt sammanfattar trade deadlinen och diskuterar hur Cleveland tänkte när de bytte till sig Andre Drummond, om Houston verkligen kan klara sig utan en traditionell center, hur mycket Marcus Morris hjälper Clippers, om Andrew Wiggins passar in bättre med Warriors än vad D’Angelo Russell gjorde, hur mycket Andre Iguodala har någonting kvar i tanken, vem som är Bojan Bogdanovic och vem som är Bogdan Bogdanovic och mycket mer.
-
Jesper Karlsson och Nicklas Hoverbrandt diskuterar de första två dagarna av All-Starhelgen, Kawhi Leonards mystiska skada, årets Hall of Fame-kandidater, hur bra Cleveland är med de nya spelarna, om Donovan Mitchell är Rookie of the Year, vilka som kommer att gå till slutspel, vilka av dagens spelare som kommer att komma med i Hall of Fame och rankar alla startande centrar.
-
Jesper Karlsson och Nicklas Hoverbrandt gör en spontanpodd som spelas in under den sista halvtimmen innan trade deadlinen, främst på grund av Clevelands utrensning av laget och försöker ordna upp var alla spelare hamnar och analyserar trejdsen som skett. De diskuterar bland annat om Cleveland är bättre eller sämre efter alla trejds, om Isaiah Thomas kommer vara kvar i Lakers, Dwayne Wades återkomst till Miami, hur Utahs trejd påverkar Jerebko, Lakers planer i sommar, Markelle Fultz, mindre trejds och mycket mer.
-
Jesper Karlsson och Nicklas Hoverbrandt diskuterar Blake Griffin till Detroit Pistons, vad det är som händer i Cleveland, om Lebron kommer att lämna i sommar, massa trejderykten om bland annat var DeAndre Jordan kommer att hamna, om Cleveland kommer att trejda Brooklyn-picket, om Tyreke Evans kommer att gå till Boston, Avery Bradley, Lou Williams, Portland, Rodney Hood, Derrick Favors, Marcus Smart, Kemba Walker och mycket mer.
-
Jesper Karlsson och Nicklas Hoverbrandt bryter ner traden som skickade Isaiah Thomas till Cleveland och Kyrie Irving till Boston och sedan draftar de varsitt lag och ser om de kan slå dagens Golden State Warriors.
De går bland annat in på vilket lag som vann den här traden, är Celtics bättre eller sämre med Kyrie Irving, hur Irving passar in i Boston, var det här traden som Ainge väntade på, hur bra kan Brooklyn-picket bli, om Cavs fick den traden de ville ha, kommer Lebron fortfarande att lämna nästa sommar, kommer Thomas att stanna i Cavs efter säsongen och vad händer med Kevin Love.
Reglerna för draften är enkla, varsitt lag, fem startspelare och fem bänkspelare från vilket lag som helst förutom Golden State Warriors. Sedan är den stora frågan, skulle något av lagen kunna slå dem? -
Jesper Karlsson och Nicklas Hoverbrandt diskuterar Warriors titel, Kevin Durant som Finals MVP, Cavaliers framtid, om Warriors är en dynasti, vad det här gör för Lebrons legacy, om vi kommer att få se fler superlag, om Cleveland kunde ha gjort något annorlunda, Paul George till Cleveland, om det är bra för NBA att Warriors är så överlägsna, om Warriors kommer att besöka Trump och hur tjurig Russell Westbrook är just nu.
-
Jesper Karlsson och Nicklas Hoverbrandt diskuterar bland annat hur Cleveland försvarar DeMar DeRozan, vad som är fel på LaMarcus Aldridge, Markieff Morris skada, varför Wizards inte kan utnyttja Isaiah Thomas försvarsspel, Lebron James, Utahs uteliv, vilken påverkan Gobert måste ha, varför Houston är en dålig matchup för San Antonio och spelbolag som ringer och tjatar att man ska sätta in pengar.
-
Det är äntligen dags för slutspel! Jesper Karlsson och Nicklas Hoverbrandt diskuterar, analyserar och svarar på brinnande frågor inför de åtta slutspelsserierna. De diskuterar bland annat om Chicago kan stoppa Isaiah Thomas, om Cleveland har en på-knapp, om någon annan en Giannis kan kliva fram för Milwaukee, om Atlanta kan scora tillräckligt, om Portland har någon chans överhuvudtaget, vem i Memphis som ska vakta Kawhi Leonard, Harden vs Westbrook och om vi kan få se 2015 års Blake Griffin.
- Mehr anzeigen