Fredrik Eriksson Podcasts
-
Fredrik Eriksson blickar ut över Göta Älvs mynning och berättar om kustartilleriets utveckling på västkusten. Piotr Wawrzeniuk låter sig förtrollas medan blandad fartygsflora glider förbi.
-
Glimrande hovliv, smarriga kolbullar, kloka korpar och fjälliga sjömänniskor samsas i Vetenskapsradion Historias julklappsboktips! Och så testar vi brädspelet i Jane Austens herrgårds-England!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Missa inte Vetenskapsradion Historias julklappstips där Kristina Ekero Eriksson, Urban Björstadius och Tobias Svanelid tipsar om böcker om glimrande hovliv och kungligheter, om kolning, saffran, korpar och mycket, mycket annat. Och så testar Spelpanelen att navigera i Englands Downton Abbey-miljö i spelet Obsession och att överleva Första världskriget i The Grizzled.
Böckerna och spelen som nämnts i programmet:
Sagan om Saffran av Gunnel Carlsson
Karl XV av Thorsten Sandberg
Från Savolaxbrigden till Särskilda skyddsgruppen av Fredrik Eriksson, Lars Ericson Wolke och Gunnar Åselius
Anfallskrigens argument av Ove Bring
Till eftervärlden av Marianne Molander Beyer
Dödens idéhistoria av Karin Dirke, Andreas Hellerstedt och Martin Wiklund (red)
Mumier av Sofia Häggman
De utomordentliga av Maja Bondestam
Hovet av Björn Asker
Kolning av Gunnar Nygren
Korpen av Bengt-Erik Engholm och Lina Blixt
Europas mödrar av Karin Bojs
Järnålderns symboler och dolda budskap av Kent Andersson
Obsession av Dan Hallagen
The Grizzled av Fabien Riffaud och Juan Rodriguez
-
I denna podcast besöker vi Fredrik Eriksson som benar ut begreppen specialoperation och specialförband och tecknar den svenska specialförbandshistorien fram till 1995. Fredrik är medförfattare till boken "Från Savolaxbrigaden till Särskilda skyddsgruppen. Svenska specialoperationer och specialförband från medeltid till 1995", där även Lars Ericson Wolke och Gunnar Åselius bidragit. Boken har precis givits ut av Nordic Academic Press.
-
I denna fjärde del av vår serie om kustartilleriet vadar Fredrik Eriksson ut i vattnet vid Årsta havsbad för att berätta om varför, när och hur Havsbandslinjen uppfördes. Han vänder oförtröttligt på varje sten, och tar upp politiska och militärtekniska processer, liksom beredskapstidens utmaningar. Slutligen tipsar redaktörerna om lämpliga sommaraktiviteter.
-
Finns det en gräns för den svenska informella stilen? Det undrar vi eftersom Daniel reagerat över en tågkonduktör som hälsade på tåget med orden "halloj tåget!". Dessutom pratar vi såklart om den ryska Segerdagen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag firar Ryssland Segerdagen, till minne av andra världskrigets slut. Eller som det kallas i Ryssland, det stora fosterländska kriget. Vilket budskap ville Putin förmedla i sitt tal i förmiddags? Vi frågar Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén.
Och så undrar vi hur historiska stridssegrar använts i propagandasyfte i olika tider? Med oss finns Fredrik Eriksson, militärhistoriker vid Försvarshögskolan.
Statens fastighetsverk är fattiga och behöver cash. En idé som de har är att börja sälja merch. Men vilka prylar vill man egentligen ha från våra historiska byggnader, monument och kungagravar. Ales stenar-keps? Vi frågar Noah Bramme från reklambyrån Åkestam Holst som jobbat med just merch i sina kampanjer.Och så undrar vi hur man blir en bra talare egentligen? Talarcoachen Anders Mildner tycker att det finns en god talare inom oss alla och berättar vad som skiljer en dödstråkig föreläsning mot en uppslukande och fantastisk.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme ett
Hemska bilder i Kiewförorten Bucha. Hur används civila i krig. Samtal med Rysslandskorrespondent Maria Persson Lövgren och militärhistorikern Fredrik Eriksson.
De ukrainska flyktingarna vill hem så fort som möjligt - hur går det ihop med integration?
Darja i Sibirien har kritiserad kriget - riskerar att stängas av från universitetet
Åland - ett lätt byte?
Ulrika Knutson om krig och pacifism.
Panelen: Anna Dahlberg, Expressen, Jonna Sima, Aftonbladet, Olov Abrahamsson, NSD
Timme två
Valdag i Ungern, vår utsända är på plats.
Vem bryr sig? Ny serie om de bortglömda valfrågorna: långtidsarbetslösheten
Public Service om mutor och dans
Snart val i Frankrike
Kulturpanelen om bilden av kriget
Kåseri av Helena von Zweigbergk
Programledare: Jesper Lindau
Producenter: Luise Steinberger och Ellinor Eriksson
Tekniker: Matilda Eriksson -
Fredrik Eriksson från Linköping är den före detta elithockeyspelaren som vid 38 års ålder sadlade om till elitlöpare. På meritlistan finns bland annat en topp 10-placering på SM i maraton och seger i Ultravasan 45. Det här blev ett väldigt inspirerande samtal om att få ihop livspusslet som heltidsarbetande ensamstående pappa med elitsatsningen på löpning. Hur gör han för att få till sina pass? Hur motiverar han sig att ge sig ut på långpass en supertidig, regnig morgon? Hur grejar han den viktiga återhämtningen? Vilka anpassningar har 44-åringen gjort för att fortsätta att utvecklas trots stigande ålder? Vilka tips har han att ge till motionärer som vill lyckas på längre distanser som maraton och ultra? Otroligt inspirerande för alla löpare oavsett nivå. Tack för att du lyssnar!
Följ Maratonpodden i sociala medier:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpodden
Facebook: https://www.facebook.com/maratonpodden
Följ Petra:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpetra
Facebook: https://www.facebook.com/petra.manstrom
Vill du lyssna reklamfritt? Då är du välkommen till Spring med Petra & CO+. Det kostar 23 kronor i månaden plus moms (29 SEK ink moms) och du kan självklart avsluta din prenumeration när du vill. Läs mer här: https://plus.acast.com/s/maratonpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fredrik Eriksson och Piotr Wawrzeniuk gör en dagsutflykt till Mörkö och Södertörn. I denna del av podcastserien om kustbefästningarnas och kustartilleriets historia berättar den höglärde Eriksson om hur försvaret av inloppet till Södertälje organiserades över tid.
-
Fredrik Eriksson lämnar ingen möda ospard när han tar Piotr Wawrzeniuk på en långpromenad vid Oxdjupet och Kodjupet vid Stockholms inlopp. Fredrik berättar hur geopolitiska och teknologiska förändringar påverkat planeringen av, och uppförandet av, en mängd vackra fortifikationsobjekt, liksom hur taktik anpassades. Podcasten är den första i en serie där kustartilleriets historia skildras, och där de bägge höglärda uppmanar allmänheten att iaktta en aktivare livsstil. Njut av en lärorik och kalorifattig podcast från militärhistoria på Försvarshögskolan!
-
Reine och Robert lastar timmer i skogen när brinnande träd faller över vägen. Reine blir omringad av lågorna och Robert försvinner i eldinfernot. Det här blir Sveriges största skogsbrand i modern tid.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Under den så kallade svarta måndagen femdubblas brandens storlek. Runt den nedbrända skogen är det mer än 6 mil i omkrets. Över tusen personer evakueras från sina hem, flera byggnader försvinner i lågorna och skog för flera hundra miljoner brinner upp.
– Jag skrek och vrålade att jag sitter fast och det här går inte bra. Det här är slut, säger Reine Ullén.
På SOS Alarm tar Lisa Bäckström emot Reines samtal.
– Jag hör direkt att det är fruktansvärt och katastrof, alltså jag har ändå jobbat i 28 år och hört många skrik och många vädjan men det här det går ju in i ryggmärgen, säger Lisa Bäckström.
Det tar över en vecka innan branden är under kontroll.
Under tiden väntar Stefan Svensson på besked kring vad som hänt med hans bror, den 30-årige lastbilsföraren Robert Svensson, som försvunnit i elden.
Många undrar hur branden kunde uppstå och varför den blev så stor. Ett åtal väcks mot två bolag; ett större skogsbolag och underentreprenören Magnus Blom. Det visar sig att hans markberedare startat branden.
För P3 Dokumentär ger Magnus Blom för första gången sin bild av vad det var som hände.
Medverkande:
Reine Ullén, skogarbetare som blev fast i branden.
Kamilla Ullén, fru till Reine Ullén som blev fast i branden.
Stefan Svensson, bror till Robert Svensson.
Björn Svensson, brandman.
Fredrik Eriksson, brandingenjör.
Tommy Tuike, brandman.
Kenneth Risberg, boende som tvingades fly branden.
Anja Landgré, boende som tvingades fly branden.
Magnus Blom, ägare till markberedaren som ska ha startade branden.
Lars-Göran Uddholm, räddningsledare.
Gunnar Svendsen, räddningsledare.
Lisa Bäckström, operatör på SOS Alarm.
Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Christer Sammens, åklagare.
Jenny Axén, hydrolog SMHI.
En dokumentär av: Sofia Sidén och Julius Bengtsson.
Producent: Rosa Fernandez.
Publicerad: 2021.
-
Fredrik Eriksson berättar om sammanblandningen av populära och militära föreställningar om ett stormaktskrig hos det kollektiva Väst och i Sverige under en tid när kalla kriget blev betydligt kallare i början av 1980-talet, och framtidsutsikterna tycktes bara bli blekare och blekare.
-
Vi besöker våran lokala rockbar Backstage i Trollhättan. Där snackar vi med Fredrik som är ägaren. Vi pratar musik(såklart) och 2 festivaler som äger rum nu i augusti. Affischerna lägger vi ut på våran facebooksidan.
-
Fredrik Eriksson berättar om hur den politiska och militära dimensionen användes av Sverige för att skapa tröskeleffekt under kritiska krigsår. I fokus är åren 1940-1942, när hotbilden var som mest akut.