Guldbaggegalan Podcasts
-
Måndagsavstämning med Alexander Axén om tränarnas roll och ansvar både i Sverige och Europa. Granit Rushiti om rollen som Zlatan och festen efter Guldbaggegalan. Samt en lektion i vad som får sägas under sportsändningar av språkvetaren Linnea Bäckström.
-
Petrina konstaterar att det blir enkelt för den muslimska världen att bojkotta Sverige, och Jofi tycker att platserna där det skjuts i Stockholm låter så sagolika att det är dumt att inte nyttja det för att uppfostra kidsen. Och så snackar vi lite om hemligstämplat elstöd och Guldbaggegalan och annat trams.
Stötta podden på patreon.com/mandag och köp biljetter och spana in svinball ståupp på underjord.nu!
-
TV TV TV!
Vi pratar om
Nyheter: Snack om Guldbaggegalan och Oscarsnomineringarna.
Film: The Fallout, Black Adam
Serier: That 90’s Show, LOL: Skrattar bäst som skrattar sist, Abbott Elementary, When They See Us, Kindred, The Last of Us, The Blacklist, One Tree Hill, Fboy Island, Good Luck Guys, Sveriges mästerkock, Vem bor här?
Kommande: Svenska nyheter, Narvik, Lockwood & Co, Shrinking, Alla mot alla, Clarksons Farm säsong 2
Om du gillar podden får du jättegärna betygsätta oss i din poddapp! Tack för att du lyssnar! Vill du höra våra andra poddar så spana in vårt länkträd!
Kontakt: [email protected]
Instagram: vadatabla
-
Lek- och busonsdag? Lek- och kåtonsdag? Vad var ursäkten? Vad än nu det heter, så kommer skådisen och lekledaren Vilgot Paulsen och ställer Hanna och Christopher mot väggen. Ni lyssnare skickar in stories på när ni var vittnen till något dråpligt. P3 Nyheters Matilda Rånge och Vanja Hagberg snackar Einár-rättegången och historisk AI-chatt. Och Margret Atladottir sammanfattar Paris Fashion Week, Kylie Jenners lejonhuvud och vi får en rapport från rad 2 på Guldbaggegalan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Christopher Garplind blev utslängd från ett hak igår och därför söker han sympati från er lyssnare om era utslängda-stories. Hanna Hellquist har en slapp magmun som vanligt. Matilda Rånge från P3 Nyheter ger en fördjupning om Nato-käbbel och det farliga fikat. P3:s techreporter Effie Karabuda snackar hjärnchip som kan ersätta anti-depp i pillerform och Linus Fremin summerar Guldbaggegalan och Oscarsnomineringarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Författaren John Ajvide Lindqvist blev ofantligt förtjust när han för första gången läste pjäsen "I väntan på Godot" av Samuel Beckett en entusiasm som består: "Han ekar genom en hel del som jag skrivit."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SAMUEL BECKETT SKREV "I VÄNTAN PÅ GODOT" – EN AV VÄRLDSDRAMATIKENS MEST SPELADE PJÄSERSamuel Beckett (1906-1989) föddes i Dublin, Irland. Han växte upp i välbeställd familj, studerade bland annat franska och bosatte sig så småningom i Paris där han blev vän med James Joyce och andra inom det modernistiska avantgardet. Beckett skrev först kritik, essäer och noveller. 1938 romandebuterade han med "Murphy" efter att ha refuserats 42 gånger. Under kriget gick Beckett med i den franska motståndsrörelsen. Därefter skrev han raskt flera verk, både romaner och dramatik, och tog platsen som en av tidens mest originella författare. Han struntade i sådant som handling och platser, istället skrev han långa inre monologer om människans ensamhet och tillkortakommanden, ofta absurt och tragikomiskt. Han fick Nobelpriset 1969, men skydde all offentlighet och priset hämtades av hans förläggare.
JOHN AJVIDE LINDQVIST ÄR DEN SVENSKA SKRÄCKLITTERATURENS MÄSTARE
Samuel Beckett dog 1989, 83 år gammal.Författaren John Ajvide Lindqvist skriver romaner, noveller och manus för både TV och film – ofta med skräcktema – och han debuterade 2004 med vampyrromanen "Låt den rätte komma in". Den blev en formidabel succé som såldes till 30 länder. 2008 hade filmen, i regi av Tomas Alfredson, premiär och den blev hyllad av kritiker och publik. Den fick flera priser och belönades med bland annat fem Guldbaggar, där John Ajvide Lindqvist tog hem priset för Bästa manus. "Hanteringen av odöda", "Himmelstrand", "X: den sista platsen" och "Vänligheten" är några av alla framgångsrika romaner han skrivit, novellen "Gräns" filmades av Ali Abbasi 2018 och vann pris för bästa film på Guldbaggegalan 2019. Johan Ajvide Lindqvist har också skrivit dramatik och fick fina recensioner för bland annat "De obehöriga" på Stockholms stadsteater Kulturhuset 2019. I romanen 2022 gavs romanen "Verkligheten" ut, där han ger sig på influerarkulturen och gör skräck av realityserier på tv.
I avsnittet medverkar också Anneli Dufva, dramaturg på Dramaten och mångårig medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Hon gick från färdtjänst till galaglitter. Petra Mede har sörjt en förlorad identitet, men vunnit en friare livshållning. Vill hon ha allt ljus på sig? Och vad har en lycklig barndom med det att göra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Om Petra MedeHon är uppvuxen i Göteborg tillsammans med föräldrar och en äldre syster. Som tonåring siktar hon mot en karriär som dansare, men när hon är i 20-årsåldern sätter en skada stopp för planerna och i stället blir hon långtidssjukskriven i över ett decennium. Vinsten i en ståupp-tävling blir biljetten in till humorbranschen och hon anlitas både på scener och i TV-produktioner. Sedan dess har hon blivit en av våra mest folkkära programledare och har bland annat lett Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Hon har även skrivit böcker om sin uppväxt, pratat i Sommar och Vinter i P1, varit julvärd i SVT och medverkat som skådespelare både i film- och teatersammanhang.
Senare i höst är hon aktuell med en egen humorföreställning om livet efter femtio.
-
Historien om hur en skidkille från Göteborgs skärgård tog hem ett av filmvärldens mest prestigefyllda pris två gånger.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Ruben Östlund växer upp med sin mamma och katten Bilbo på Styrsö. Kärleken till skidåkning och kameran tar honom så småningom hela vägen till filmregiutbildningen i Göteborg. Tillsammans med sin nyfunna vän och medarbetare Erik Hemmendorff bestämmer sig Ruben för att de ska göra film helt efter egen devis. De är fast beslutna om att visa hur folk är i verkligheten, och att revoltera mot (hatfenomenen) mysig biostämning och stora känslor. Publiken och kritikerna visar sig till en början vara svåra att charma men snart är Erik och Ruben på väg till Cannes.
Under åren som följer står deras filmer i centrum för debatter om bland annat rasism, klass, den moderna mansrollen, människor i grupp – och plågsamt stel stämning.
I maj 2022 blir Ruben Östlund en av bara nio regissörer i världen som kan titulera sig som tvåfaldig Guldpalmen-vinnare. Samtidigt brottas han med nidbilden av det manliga skapargeniet.
Det här är en dokumentär om regissören som vill göra sextio omtagningar innan han blir nöjd. Den producerades våren 2022.
I avsnittet medverkar:
Ruben Östlund
Erik Hemmendorff, manusförfattare och producent
Andreas Franck, ljudtekniker
Fanni Metelius, skådespelare, manusförfattare och regissör
Emma Engström, producent och reporter på Sveriges Radios kulturredaktion
Julian Hase, skapare av Youtube-serien RubyAvsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från Film Stockholm, Sveriges Radio, Ruben Östlunds filmer (Plattform produktion), Debatt och Guldbaggegalan i SVT, Los Angeles Times, Youtube-konton Screenslam och Ruby
-
Ella Lemhagen är manusförfattare och filmregissör. Hon långfilmsdebuterade 1996 med Drömprinsen-filmen om EM. Hennes stora genombrott som regissör kom 1999 med filmen Tsatsiki, morsan och polisen som även gav henne en Guldbagge i kategorin bästa regi.
Ella Lemhagen har skrivit och regisserat en mängd filmer och serier t ex filmerna Patrik 1,5, Kronjuvelerna och TV-serien Järnvägshotellet. Vid Guldbaggegalan 2013 tilldelades hon Gullspiran för sina insatser inom svensk barn- och ungdomsfilm.
Podcasten Under körsbärsträdet
Avsnittet gjordes av Frippe Nilsson & Annika Jegbert.
Inspelat den 14 maj 2022 i Stockholm.
www.poddsamtal.seHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är det med stor sorg skådespelaren Eva Röse tvingats konstatera att vi inte pratar lika mycket om hummus längre? Har hon proaktivt mejlat Guldbaggegalan och bifogat den egna pressbild hon vill ska användas i ”in memoriam”-kollaget? Och refererar hon mer ofta än inte till manliga ryggar som ”klösbrädor”?
-
Peter Englund växer upp i Gävle och märker ganska tidigt att att gillar kläder och design. Han flyttar till Stockholm på vinst och förlust, arbetar som receptionist parallellt med att bygga upp sin verksamhet som designer och stylist. Nu har han ett kontor på 200 m2 på Drottninggatan i Stockholm och designar Pernilla Wahlgrens hybris-turné, melodifestivalens artister, guldbaggegalan och mycket mycket mer. Vem är mannen bakom alla dessa kläder? Vilka är Diamond Dogz? Och varför har han svårt att förstå att man gillar honom som han är? Detta och mycket mer kommer här, men först - lite gaysnack!
-
Peter Englund växer upp i Gävle och märker ganska tidigt att att gillar kläder och design. Han flyttar till Stockholm på vinst och förlust, arbetar som receptionist parallellt med att bygga upp sin verksamhet som designer och stylist. Nu har han ett kontor på 200 m2 på Drottninggatan i Stockholm och designar Pernilla Wahlgrens hybris-turné, melodifestivalens artister, guldbaggegalan och mycket mycket mer. Vem är mannen bakom alla dessa kläder? Vilka är Diamond Dogz? Och varför har han svårt att förstå att man gillar honom som han är? Detta och mycket mer kommer här, men först - lite gaysnack!
-
Alla verkar jubla över att mångfaldskraven lyfts från Svenska Filminstitutet. Äntligen är konsten fri igen! Men vem minns Guldbaggegalan för tio år sedan? Och vem såg årets upplaga? Joan Didion var inte den enda tongivande skribenten som dog i december förra året. Även bell hooks lämnade efter sig ett textarv som med fördel kan appliceras på allt från modern feminism till barnuppfostran. Bland mycket annat.
-
Juniornyheterna går på Guldbaggegalan med åländske skådespelaren Erik Enge.
-
Kristofer har fått barn och tjejpodden har tema mödraskap. Moa funderar på relationen mellan vuxna söner och deras mödrar, medan Nanna levererar en uppsats om modersskildringar i nordisk litteratur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På temat delar Nanna och Moa med sig av erfarenheter, och föreslår att det inte är dags att normalisera att få sammanbrott framför sina barn eller att ge dem chips istället för mat.
De diskuterar också modedesignern Thierry Muglers bortgång, sätter tänderna i den så kallade köttbergsdebatten, och funderar på pinsamma tystnader på Guldbaggegalan,
- Mehr anzeigen