Hans Wallmark Podcasts
-
Elpriserna slår i taket och fingerpekandet är i full gång.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rysslands krig i Ukraina i kombination med vinterns första köldknäpp leder till rekordpriser på el i Sverige. DPS tar tempen på den politiska energidebatten och reder ut vem som bär skulden för din elräkning.
Ny försvarsberedning i skuggan av NatoI veckan blev det klart att regeringen tillsätter en ny försvarsberedning som ska ledas av Hans Wallmark (M).
Vår försvarskunniga kompis Mats Eriksson förklarar vad Nato-ansökan innebär för gruppens arbete och vad som gick snett när förra försvarsberedningen sprack - eller gjorde den det?
Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot samt Mats Eriksson, försvarspolitisk reporter på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joar Jonsson
-
Höjd beredskap möter Hans Wallmark (M), ny ordförande i Försvarsberedningen.
Av och med Patrik Oksanen, Amanda Wollstad, Johan Wiktorin och Anders Lindberg
-
Höjd Beredskap träffar Hans Wallmark (M) ordförande i EU-nämnden och Natodelegationen
Av och med Amanda Wollstad och Anders Lindberg
-
I går, söndag den 15 maj 2022, kom så det socialdemokratiska ja-beslutet till Nato. Vad innebär det, hur ser tidslinjen nu ut och vilken roll ska Sverige ha i Nato? Om detta och annat diskuterar Hans Wallmark, Pål Jonson och Jessika Roswall.
-
Den säkerhetspolitiska analys som ska ligga till grund för Sveriges Nato-beslut, presenterades på fredagen. Hör hela presskonferensen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sex av åtta riksdagspartier står bakom rapportens innehåll. Vänsterpartiet och Miljöpartiet står inte bakom analysen som helhet.
– Samtliga partier är överens om att Rysslands invasion i Ukraina är den mest omfattande sedan andra världskriget och agerandet utgör ett flagrant brott mot folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen. Vi konstaterar att Rysslandskrisen är strukturell, systematisk och långvarig. Det är den analysen som är helt grundläggande för resten av rapporten, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att rapporten inte redovisar något förslag om hur Sverige ska göra med en Natoansökan. Han säger sedan vad konsekvenserna av en eventuell svensk Natoansökan kan bli.
– Om Sverige väljer att ansöka om ett Natomedlemskap finns risk för ryska aggressioner. Det är av vikt att Sverige på olika sätt får säkerhetsförsäkringar från ett antal allierade under transitionsperioden, säger Peter Hultqvist.
– Vid ett eventuellt Nato-medlemskap skulle det nordiska försvarssamarbete kunna fördjupas inom Nato, även det nordisk-baltiska samarbetet skulle kunna fördjupas, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Moderaternas representant Hans Wallmark betonar vikten av artikel fem i Nato-fördraget och solidaritet i Europa som argument för att Sverige bör gå med i Nato.
– Det är det kollektiva försvaret, en för alla alla för en, den gemensamma försvarsplaneringen. För det andra att hela Norden kommer att ha gemensam försvarsplanering med våra närmaste och viktigaste länder, vi stärker den nordiska och baltiska gemenskapen. Och för det tredje, solidaritet med Europa, vi bygger säkerhet med Europa och Nordamerika, säger Hans Wallmark (M).
– Sverigedemokraterna står bakom allt väsentligt i rapporten, även om vi haft synpunkter på vissa formuleringar. Vi menar att Sverige borde ha ökat vår försvarsförmåga mer och tidigare. Totalförsvarsförmågan har nedmonterats men förhoppningsvis ser vi med den här analysen en tydlig vändpunkt som är långsiktig och inte tillfällig, säger Aron Emilsson (SD).
På pressträffen deltog utrikesminister Ann Linde (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S), Kenneth G Forslund (S), Hans Wallmark (M), Pål Jonsson (M), Aron Emilsson (SD), Kerstin Lundgren (C), Håkan Svenneling (V), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), och Maria Ferm (MP).
-
”Fönstret av osäkerhet som vi just nu befinner oss i är den absolut farligaste tiden. Den måste kortas så mycket det bara går”. Så beskriver Hans Wallmark, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Moderaterna den säkerhetspolitiska situation Sverige befinner sig i just nu. Hans lösning är så snabbt Nato-medlemskap som möjligt. I veckans Samhällsvetarpodden pratar vi också om hur alliansfriheten har förändrats i Sverige över tid och hur vi kan skapa en säkerhetspolitisk väg framåt som är så säker som möjligt och demokratiskt legitim.
-
Den 24 februari 2022 kommer för alltid etsa sig in i minnet på samma sätt som den 9 april 1940 gjorde för en tidigare generation. Putins brutala anfallskrig mot ett demokratiskt och fredligt grannland har sänt chockvågor genom hela världen. Hasse Strandberg samtalar med Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för moderaterna, om Putins och Rysslands invasion av Ukraina. Hur oroliga skall vi som svenska medborgare vara? NATO medlemskap? Cyberattacker och sanktioner mot Ryssland. Frågorna är många och Hans Wallmark besvarar dem som veckans Lördagsgäst i Retro FM.
-
Den 30 november 1939 anföll Sovjetunionen Finland. Den 9 april 1940 överföll Nazityskland Danmark och Norge. Drygt 80 år senare upplever vi nu en motsvarighet när Ryssland går till oprovocerad väpnad attack mot Ukraina, en demokratisk nation i vårt närområde. Den 24 februari 2022 blev en skammens dag. Det säger Hans Wallmark, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott och Moderaternas utrikespolitiska talesman. Varningarna har varit många och kommit under flera månaders tid. USA har frikostigt delat sitt underrättelsematerial och berättat om ett angrepp i vardande, medan EU:s inställning alltför länge har präglats av fromma förhoppningar. Nu krävs snabbt agerande och inventeringar: av alla sätt på vilka EU och Sverige kan hjälpa, inklusive med defensiva vapen, och av vad Sverige på kort och lång sikt kan göra för att stärka vår beredskap. Hans Wallmark samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
-
Legosoldater från den ökända ryska Wagnergruppen har anlänt till Mali, där svenska soldater finns på plats sedan många år. Hur ska Sverige agera nu? Stanna eller lämna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Anders Löfberg, chef Specialförbanden, Yvan Guichaoua, Sahelexpert, Etienne Du Peyroux, general i Barkhanestyrkan, Fabrice och Francois, soldater i Barkhanestyrkan, boende i Timbuktu och Bamako, Jelena Aparac, FN-rapportör om legosoldater, Ruslan Leviev, från det ryska grävnätverket Conflict Intelligence Team, Irina Filatova, professor vid Higher School of Economics i Moskva, Hans Wallmark (M), Aron Emilsson (SD), Kerstin Lundgren (C), Joar Forsell (L) mfl
Programledare: Robin Olin
[email protected]Producent: Anja Sahlberg
[email protected]Reportrar: Maria Georgieva, Manon Laplace, Carol Valade, Mats Eriksson
Tekniker: Lisa Abrahamsson -
Höjd beredskap diskuterar utvecklingen i Belarus och Ryssland med Hans Wallmark (m) och Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes internationella centrum.
Av och med Amanda Wollstad, Johan Wiktorin och Anders Lindberg