Moskva Podcasts


 • Brittney Griner är en av basketvärldens största stjärnor. Med sina 206 centimeter har hon blivit en av USA:s främsta spelare. Men nu kan hennes karriär vara över. I februari i år greps Brittney Griner på en flygplats i Moskva. I bagaget hade hon e-cigaretter som innehöll cannabisolja, något som är olagligt i Ryssland. Hon har dömts till nio års fängelse. Straffet avtjänas i en straffkoloni utanför Moskva.
  Engagemanget för att få Griner fri är och har varit stort i USA. Många menar att hon gripits på felaktiga grunder och att hon är en bricka i spelet mellan länderna till följd av kriget i Ukraina.
  Hur hamnade Brittney Griner i en rysk straffkoloni? Är hon en bricka i spelet mellan Ryssland och USA? Om hon blir fri - hur ser framtiden ut?
  Gäst: Malin Wahlberg, reporter på Sportbladet.
  Programledare: Jenny Ågren.
  Kontakt: [email protected]

 • Reuters: Yuan har blivit den nya dollarn för ryssar
  Yuanen har successivt fått en plats i Ryssland under många år, men under de senaste nio månaderna har dess framfart accelererat dramatiskt. Den kinesiska valutan bröt in på ryska marknader och handelsflöden.

  Detta underlättades av västerländska sanktioner. Ryssland har blivit det fjärde största handelscentrumet för yuan. Deras andel av valutamarknaden steg från 1% till 45%.

  Ryssland och Kina kringgår SWIFT – vice premiärminister.
  Handelspartnerna har ökat transaktioner i nationella valutor, säger Aleksandr Novak.

  Moskva och Peking utvecklar ett system med bosättningar som kan tillåta gränsöverskridande transaktioner utan att använda det västerländska finansiella meddelandesystemet, avslöjade SWIFT, vice premiärminister Aleksandr Novak på tisdagen.

  De två länderna har enligt uppgift påskyndat ansträngningarna att gå bort från den amerikanska dollarn och euron, mot uppgörelser med inhemska valutor.

  "I gaskontrakt övergår vi redan till avräkningar i nationella valutor – i rubel och i yuan – på paritetsbasis. Leveranser av olja och oljeprodukter, såväl som kol, ändras också till betalning i nationella valutor” , förklarade han.

  Enligt Novak kan detta bidra till att undvika finansiella risker och underlätta omvandlingen av rubeln och yuanen till världsreservvalutor. "I detta avseende arbetar Central Bank of Russia och People's Bank of China på möjligheten att öppna konton för ryska företag i Kina och vice versa, skapa ett avvecklingssystem utan att använda SWIFT," sa Novak.

  Rysslands president Vladimir Putin hade tidigare efterlyst nya oberoende finansiella plattformar för internationella uppgörelser, och betonat att den globala ekonomin borde vara mer öppen och opartisk.

  Moskva har marknadsfört sitt eget inhemska betalningssystem som ett pålitligt alternativ till SWIFT sedan många av landets banker kopplades bort från det västerländska finansiella nätverket tidigare i år.

  Rysslands SPFS interbankmeddelandesystem skapades 2014 och har liknande funktionalitet som SWIFT. Det säkerställer säker överföring av finansiella meddelanden mellan banker både inom och utanför landet.

  I april sa ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina att de flesta ryska långivare och 52 utländska organisationer från 12 länder hade fått tillgång till SPFS. Tillsynsmyndigheten tillade att det skulle hålla identiteten på betalningssystemets medlemmar hemlig för att skydda dem från att eventuellt falla under sekundära sanktioner från USA och dess västerländska allierade.

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Reuters: Yuan har blivit den nya dollarn för ryssar Yuanen har successivt fått en plats i Ryssland under många år, men under de senaste nio månaderna har dess framfart accelererat dramatiskt. Den kinesiska valutan bröt in på ryska marknader och handelsflöden. Detta underlättades av västerländska sanktioner. Ryssland har blivit det fjärde största handelscentrumet för yuan. Deras andel av valutamarknaden steg från 1% till 45%. Ryssland och Kina kringgår SWIFT – vice premiärminister. Handelspartnerna har ökat transaktioner i nationella valutor, säger Aleksandr Novak. Moskva och Peking utvecklar ett system med bosättningar som kan tillåta gränsöverskridande transaktioner utan att använda det västerländska finansiella meddelandesystemet, avslöjade SWIFT, vice premiärminister Aleksandr Novak på tisdagen. De två länderna har enligt uppgift påskyndat ansträngningarna att gå bort från den amerikanska dollarn och euron, mot uppgörelser med inhemska valutor. "I gaskontrakt övergår vi redan till avräkningar i nationella valutor – i rubel och i yuan – på paritetsbasis. Leveranser av olja och oljeprodukter, såväl som kol, ändras också till betalning i nationella valutor” , förklarade han. Enligt Novak kan detta bidra till att undvika finansiella risker och underlätta omvandlingen av rubeln och yuanen till världsreservvalutor. "I detta avseende arbetar Central Bank of Russia och People's Bank of China på möjligheten att öppna konton för ryska företag i Kina och vice versa, skapa ett avvecklingssystem utan att använda SWIFT," sa Novak. Rysslands president Vladimir Putin hade tidigare efterlyst nya oberoende finansiella plattformar för internationella uppgörelser, och betonat att den globala ekonomin borde vara mer öppen och opartisk. Moskva har marknadsfört sitt eget inhemska betalningssystem som ett pålitligt alternativ till SWIFT sedan många av landets banker kopplades bort från det västerländska finansiella nätverket tidigare i år. Rysslands SPFS interbankmeddelandesystem skapades 2014 och har liknande funktionalitet som SWIFT. Det säkerställer säker överföring av finansiella meddelanden mellan banker både inom och utanför landet. I april sa ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina att de flesta ryska långivare och 52 utländska organisationer från 12 länder hade fått tillgång till SPFS. Tillsynsmyndigheten tillade att det skulle hålla identiteten på betalningssystemets medlemmar hemlig för att skydda dem från att eventuellt falla under sekundära sanktioner från USA och dess västerländska allierade. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Bonuspodd. Följ med på en historisk exposé över Sveriges politiska relation till den ryska björnen. Historiepoddens Robin Olovsson är vår guide.

  Rysslands anfallskrig mot Ukraina har raserat västs relation till Moskva totalt. I Sveriges fall har det lett till att den gamla säkerhetspolitiska linjen övergivits och ansökan om medlemskap i Nato lämnats in.Förändringarna gjorde redaktionen nyfiken på hur Sveriges relation till Ryssland sett ut genom historien. När togs den första kontakten? När var relationen som sämst?DPS gästas av poddaren Robin OlovssonTill vår hjälp har vi Robin Olovsson från hyllade Historiepodden. Han ger oss en lektion i de svensk-ryska relationerna som startade redan på 1400-talet.Medverkande: Robin Olovsson från Historiepodden samt Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.Programledare: Parisa HöglundProducent: Viktor MattssonTekniker: Hanna Melander

 • Jacob Walter var en vanlig tysk menig soldat i Napoleons väldiga armé som invaderade Ryssland 1812. Det som gjorde honom ovanlig var att han skrev en dagbok om en av militärhistoriens största katastrofer.


  Napoleons fälttåg i Ryssland 1812 tillhör den militära historiens mest dramatiska händelser. I slutet av juni 1812 korsade en väldig armé omfattande mer 450 000 man – till och med över 600 000 om man räknar alla reserver – den ryska gränsen vid floden Njemen och rördes sig mot Moskva.


  Den ryska huvudstaden intogs i september efter ett antal brutala strider där slaget vid Borodino den 7 september var det i särklass blodigaste. Trots att Moskva var i franska händer kunde Napoleon inte tvinga Ryssland och Alexander till en fred på sina villkor.


  I oktober inleddes reträtten tillbaka. Efter övergången av floden Beresina i slutet av november bröts armén slutligen samman. Endast mellan 20 000 och 30 000 återkom av den väldiga armén. Resten dog eller tillfångatogs. Det hela var en katastrof.


  I den nymixade reprisen av avsnitt 26 av Militärhistoriepodden följer Martin Hårdstedt och Peter Bennesved en av deltagarna i fälttåget: den menige tyske soldaten Jacob Walter. Med utgångspunkt i hans bevarade dagbok rör sig samtalet kring det katastrofala fälttåget ur den enskilde soldatens perspektiv. Hur tedde sig umbärandena för den enskilde krigsdeltagaren? Varför utvecklades fälttåget till en katastrof? Vilken betydelse hade vintern egentligen?


  Den franska armén – La Grande Armée – bestod bara till hälften av franska soldater. Resten kom från andra delar av det franska imperiet utanför det egentliga Frankrikes gränser. Med i fälttåget fanns polacker, tyskar, österrikare holländare, italienare och så vidare. Jacob Walter kom från det tyska kungariket Würtemberg vars armé tämligen ovilligt deltog i fälttåget mot Ryssland.


  Jacob var veteran från tidigare fälttåg i den tyska armén som slogs mot Napoleon 1806-07 och även 1809. Efter 1812 fick han avsked på grund av sina skador som en följd av umbärandena i Ryssland. Men han var en av de mycket få som levande återvände hem. Jacob kom att skriva ner sina upplevelser i en dagbok som via utvandrande efterkommande hamnade i USA. Historikerna kan genom hans realistiska och i alla högsta grad trovärdiga berättelse få en inblick i detta världsdrama som är långt ifrån strategierna och de höga officerarnas staber. Lidandet i krig får ett ansikte.


  Om du vill lära dig mer om Napoleonkrigen, fälttåget 1812 och Jacob Walter kan du läsa hans dagbok som finns utgiven på svenska Jakob Walter Fotsoldat i Napoleons armé. Dominic Lieven har skrivit en fantastisk bok på engelska Russia against Napoleon. The battle för Europé 1807 to 1814 som rekommenderas för hard core-läsaren. En skönlitterär skildring är naturligtvis Leo Tolstoj Krig och Fred. En sammanfattning av hela Napoleonkrigen hittar du i Martin Hårdstedts Omvälvningarnas tid som innehåller ett par kapitel om ryska fälttåget.


  Bild: Korsandet av floden Berezina den 17 november 1812 av Peter Hess, målad 1844.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Kritiken mot Putin tilltar ju fler ryssar som återvänder i kistor från Ukraina. Hör hur krigströttheten breder ut sig i Ryssland.

  Rysslands invasionskrig mot Ukraina har kommit allt närmare det ryska folket. Efter att Vladimir Putin beordrade en större mobilisering så har fler män kallats in för att strida i Ukraina och antalet döda ryska soldater stiger. Hör om tröttheten och det minskade stödet för kriget som nu hörs i Ryssland. Samtidigt riskerar de som kritiserar kriget öppet att tystas eller fängslas.Hundratals män flyr från RysslandMängder med män har nu lämnat landet efter Putins beslut att fler behövs vid fronten. Till grannlandet Kazakstan har tiotusentals män tagit sig för att undkomma mobiliseringen. Hör hur deras flykt påverkar relationen till grannlandet och varför de har lämnat Ryssland."Putin är den enda som inte tröttnat"I Ukraina har president Volodymyr Zelenskyj nyligen sagt i en intervju med tv-kanalen CNN att den enda som inte verkar ha tröttnat på kriget är Rysslands president Vladimir Putin. Enligt Zelenskyj försöker Ryssland nöta ut Ukraina så att landet ska bli redo att förhandla. Men Zelenskyj säger att i det här läget är förhandlingar inte möjligt, hans krav är att Rysslands stoppar kriget och lämnar ukrainskt territorium. Hör hur nära tålamodet är att brista i det ryska samhället och vad det kan få för konsekvenser för krigets utgång.Medverkande: Maria Persson Löfgren, korrespondent som nyligen kommit från Moskva, Johanna Melén på plats i Kazakstan och Anna Pavlenko rysk översättareProgramledare: Fredrik WadströmProducent: Katja MagnussonTekniker: Jari Hänninen

 • De kränkta firar nu sin seger: Chinateatern byter ut sin logotyp. Men vi talar också om stulna kinesiska barn, och vad Ulf Kristersson har för skuld i det hela. Dessutom tittar vi på hur Moskva och Washington plötsligt kan samarbeta när det gäller skapande av det totalitära storebrorssamhället, och hur Töreboda kommun slösar med skattepengar och varför.

  Inlägget L.I.P. Chinateateln dök först upp på Radio Svegot.

 • De kränkta firar nu sin seger: Chinateatern byter ut sin logotyp. Men vi talar också om stulna kinesiska barn, och vad Ulf Kristersson har för skuld i det hela. Dessutom tittar vi på hur Moskva och Washington plötsligt kan samarbeta när det gäller skapande av det totalitära storebrorssamhället, och hur Töreboda kommun slösar med skattepengar och varför.

  Teckna stödprenumeration: https://www.svegot.se/support
  Ge en gåva: https://www.svegot.se/donera

  Dagens Svegot är ett pratprogram om politik, kultur och samhälle som sänds direkt varje vardag 10:00. För den som vill lyssna på alla programmen i efterhand krävs en stödprenumeration, och programmen går bland annat att nå på https://www.svegot.se/kategori/podcast/dagens-svegot/

 • Efter att två personer dödats av en luftvärnsrobot i Nato-landet Polen håller världen andan. Hör hur nära vi är ett storkrig på europeisk mark.

  Två personer är döda efter att en luftvärnsrobot landat i en polsk by nära ukrainska gränsen i tisdags. Det är första gången som kriget spiller över in i ett Nato-land. G20-ländernas toppmöte i Bali förvandlades till ett krismöte och såväl Nato som FN:s säkerhetsråd höll extrainsatta möten om läget. Polen höjer krigsberedskapen och Litauen kräver utökat luftförsvar längs med Natos östra gräns. Är Putins invasion av Ukraina på väg att utvecklas till ett regionalt krig?Avgörande vem som avfyrade robotenRyssland pekades initialt ut som det land som skjutit roboten, men USA:s president Joe Biden var snabb att slå fast att det var osannolikt att roboten avfyrats från ryskt territorium. Också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade under en presskonferens att det mesta tyder på att roboten avfyrats av Ukraina för att avvärja en rysk attack. Hör vilken betydelse det har vem som avfyrade roboten, för omvärldens reaktion, och vad som krävs för att aktivera Nato-artiklarna fyra och fem.Dålig stämning i Rysslands egen säkerhetsorganisationI det militära försvarssamarbetet CSTO, där en rad länder som tidigare var en del av Sovjetunionen ingår, är oviljan också stor att dras in i Putins krig. Trots att Ryssland dominerar organisationen, tassar länder som annars brukar agera i Rysslands intresse, nu på tå.Radiokorrespondenterna Ryssland handlar om de ökade spänningarna till följd av Putins krig i Ukraina och hur stor risken är att omvärlden dras in i konflikten också militärt.Medverkande: Maria Persson Löfgren, Ekots korrespondent som just kommit hem från Moskva, Johanna Melén på plats i Kazakstan och Gudrun Persson, forskningsledare på FOI.Programledare: Fredrik WadströmProducent: Anna RoxvallTekniker: Hanna Melander

 • I Godmorgon världen dessutom krönika av Ulrika Knutson och kåseri av Helena von Zweigbergk, satir med Public Service och Panelen.

  Cherson är befriatMänniskor dansade på gatan och den ukrainska flaggan vajar i Cherson. Ryska armén har dragit sig tillbaka över floden Dnipro, under kaotiska former har det rapporterats. I Ryssland är stämningen deppig och människor är rädda. Samtal med korrespondent Maria Persson Löfgren som precis varit i Moskva och TV4s korrespondent Jona Källgren, som befinner sig på plats i Cherson, om vad denna befrielse betyder för den vidare utvecklingen.Spioner mitt ibland ossTvå bröder har åtalats för grovt spioneri. Under mer än tio år har den ena av de jobbat på olika svenska myndigheter, däribland Säpo. Det kan vara en av Sveriges största spionskandaler som är på väg att rullas upp. Hur vanligt är det med spioneri av dessa mått? Samtal med Michael Jonsson, forskningsledare på FOI, som har europeisk institutionell spioneri som specialitet.Alexandria på väg att gå underKlimattoppmötet COP 27 pågår i egyptiska Sharm el Sheik. Den egyptiska kuststaden Alexandria är ett prominent exempel för hur klimatförändringarna kan drabba en modern storstad. Vi hör också Ekot klimatreporter Annika Digréus på plats i Egypten.Timme 1:Cherson befriatDet moderna beredskapslagretSpioner, spionerSången som samlar protesterna i IranKrönika av Ulrika KnutsonPanelen med Helle Klein, Susanna Popova och Patrik KronqvistTimme 2:Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg om konsekvenserna av mellanårsvaletKultur som glädjespridare i BaltimoreSatir med Public ServiceEkots klimatreporter Annika Digréus om vad som händer på COP 27 till veckanAlexandria går underSven-Bertil Taubes sista projektKåseri av Helena von Zweigbergk Producent: Luise Steinberger, Nina Benner och Katarina von ArndtProgramledare: Katarina von ArndtTekniker: Joakim Persson

 • För första gången sedan i maj är Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren tillbaka i Moskva. Hör henne om stämningen i den ryska huvudstaden, åtta månader in i Putins anfallskrig.

  Ryssland uppger sig vara på väg att dra sig tillbaka från den ockuperade och annekterade staden Cherson i östra Ukraina.Även om ryssar inte pratar öppet om sin inställning till kriget, viskas det om frustration över de många rekryter som kommer hem i kistor.Hör vår korrespondent på plats i den ryska huvudstaden Moskva, för första gången sedan i maj, Maria Persson Löfgren.

 • Nessun Dorma är en aria från slutakten av Giacomo Puccinis opera Turandot och en av de mest kända tenorariorna i all opera.

  Nessun Dorma betyder "Ingen ska sova".
  Med optik som kan väcka även de döda så kan man kallt konstatera att ingen lär få en blund den kommande tiden.

  FN:s säkerhetsråd med 15 länder röstade på onsdagen ner ett förslag från Ryssland om att skapa en kommission för att undersöka Moskvas påståenden om ett gemensamt amerikanskt-ukrainskt "militärt biologiskt" program. Ryssland har sedan mars framfört anklagelser om att program i Ukraina som sponsras av det amerikanska försvarsdepartementet bryter mot konventionen om biologiska vapen, en internationell lag som reglerar vapenförsedda gifter.

  "Men så skulle dom aldrig göra".
  Välkommen till verkligheten.

  Idag är det fredagsmys!

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Nessun Dorma är en aria från slutakten av Giacomo Puccinis opera Turandot och en av de mest kända tenorariorna i all opera. Nessun Dorma betyder "Ingen ska sova". Med optik som kan väcka även de döda så kan man kallt konstatera att ingen lär få en blund den kommande tiden. FN:s säkerhetsråd med 15 länder röstade på onsdagen ner ett förslag från Ryssland om att skapa en kommission för att undersöka Moskvas påståenden om ett gemensamt amerikanskt-ukrainskt "militärt biologiskt" program. Ryssland har sedan mars framfört anklagelser om att program i Ukraina som sponsras av det amerikanska försvarsdepartementet bryter mot konventionen om biologiska vapen, en internationell lag som reglerar vapenförsedda gifter. "Men så skulle dom aldrig göra". Välkommen till verkligheten. Idag är det fredagsmys! De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Under en radar där hoppet stod till att spår av demokrati snart skulle börja skönjas har 50 år av affärer med diktaturer gött upp välstånd på båda sidor av ekonomiska utbyten mellan väst och öst.
  Hoppet - som allt oftare numer kallas naivt - rör inte bara sådant som svenska vapenaffärer med totalitära regimer i Mellanöstern, utan är något högerns antiglobalistiska cyniker länge lyft fram som den främsta orsaken att bromsa utbytet med den icke-demokratiska världen.

  Det senaste året har dessa globalismens belackare fått vatten på sin kvarn. Rysslands överfall av Ukraina cementerade Europas största land, som skänkt bort geopolitiskt inflytande över Europas viktigaste ekonomiska nav, i skamvrån. Trots löften om bot och bättring har utvecklingen sedan dess ändå varit inkonsekvent, med uppmärksammade affärer där kritisk infrastruktur säljs ut till bolag ägda av totalitära regimer.

  Det är dags att tala om Tyskland - en i grunden urstark ekonomi som dock under 2000-talet ttyckts stå på fel fot i varenda geopolitisk fråga. Efter den så kallade omsvängningen som gjordes i februari visavi Moskvas utpressning genom energimarknaden har nämligen relationen till ett annat auktoritärt land i öst hamnat i EU:s och Berlins brännpunkt.

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och IG:s marknadsanalytiker Martin Nilsson och Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Jag vill leva så heter det hjälpprojekt som Ukraina upprättat för de ryska soldater som vill överlämna sig som krigsfångar i Ukraina. Hör reportage av Ukrainakorrespondenten Lubna El-Shanti.

  I dagarna meddelade Ryssland att man slutfört den mobilisering av 300 000 ryska reservister som inleddes i september. En mobilisering som har stött på motstånd i Ryssland, en del av de inkallade har vägrat komma eller flytt landet.I Ukraina har det nyligen upprättats en telefonlinje för ryska soldater och inkallade som inte vill strida.Sveriges Radios korrespondent Lubna El-Shanti träffade en av de ukrainska samtalsoperatörerna Ksenja och även fått ta del av ett samtal, som Ksenja säger kommit in till telefonlinjen. Vi har ännu inte blivit mobiliserade men vi sitter här och väntar, allt tyder på att det kommer att hända väldigt snart Och jag vill därför få alla detaljer, när, var och hur jag ska ringa och vilka uppgifter behöver ni av mig? Ett av de samtal som Ksenja säger kommit in till telefonlinjen, från ryska reservsoldater och officerare som inte vill skickas till fronten. Mannens röst är förvrängd för att han inte ska kunna identifieras. Just det här är ett medvetet, målinriktat samtal från en militär som vet exakt vad han gör. Några av dem undersöker möjligheten att slippa och ringer därför till oss, berättar hon. Tonen i det inspelade samtalet som Sveriges Radio får ta del av är formellt. Ksenja ställer inga personliga eller detaljerade frågor, uppmanar bara mannen på andra sidan att läsa informationen i deras telegramkanal och sedan fylla i ett formulär. Nej, jag frågar inte hur han mår eller hur han känner. Jag bryr mig inte. Men det finns fall som är av mer känslig karaktär, några som gråter, vill hem eller åtminstone bort från fronten, berättar hon. Ksenja heter egentligen något annat men av säkerhets skäl uppger vi inte hennes riktiga namn. Hon svarar på samtal för det ukrainska statliga projektet Hotjy Zhjyt Jag vill leva, som riktar sig till ryssar och deras familjer. Ett projekt som startades i mitten av september, bara ett par dagar innan Rysslands president Vladimir Putin utlyste den så kallade delvisa mobiliseringen, 300 000 reservsoldater och officerare skulle tvångsinkallas för tjänstgöring för att sen skickas till kriget i Ukraina. I början marknadsfördes projektet på olika sätt, sms skickades till ryska soldaters telefoner i Ukraina. Och Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har vid olika tillfällen riktat sig till ryska styrkor i sina uttalanden. Det är bättre att överlämna sig som fånge i Ukraina än att dödas av våra vapen, sa han på ryska i ett uttalande, kort efter mobiliseringsbeskedet i Moskva i slutet av september. Men nu behövs ingen marknadsföring, de flesta som behöver känner nog till oss, menar Ksenja. På sin kanal i kommunikationsappen Telegram uppmanar projektet Jag vill leva ryska män att höra av sig.De lovar att krigsfångar behandlas värdigt i linje med Genevekonventionen. Och att alla fångar registreras som tillfångatagna i strid. I Ryssland är straffbart att frivilligt lägga ner sina vapen och bli krigsfånge. Vi får samtal från släktingar, fruar, barn, de som ännu inte fått någon inkallelseorder, de som redan är mobiliserade och de som strider vid fronten. Vi får också samtal från ukrainare i ockuperade områden som riskerar att bli tvångsinkallade i Ryssland. Under den första månaden kom det in över 3000 samtal, säger en av talespersonerna för projektet. I rysk statskontrollerad media påstår man att det inte är sant, att ryska soldater inte alls är benägna att ge upp, och att de samtal och videoklipp som offentliggjorts i Ukraina av ryska soldater som frivilligt vill lämna striderna är fejkade. Ett tecken på att vårt projekt ändå fungerar är att ryssarna hela tiden försöker blocka vår sajt men hittills har de inte lyckats, säger Ksenja.Vilka råd ger ni de som ringer? Det beror på. Om de har kallats in så uppmuntrar vi dem att hitta vägar att dra sig ur, muta tjänstemän, skylla på religion, fly utomlands, vad som helst. Men svårare är det för de som redan är vid fronten. Då försöker vi förklara att det inte finns något trollspö som enkelt kommer att rädda dem ur den här situationen. Att de måste börja med att lämna uppgifter som sen kontrolleras och om det finns möjlighet kan de få överlämna sig som krigsfångar någonstans vid frontlinjen. Det är ingen enkel process. Frontlinjen är mer än 1000 kilometer lång och de ryska soldaterna måste invänta rätt tidpunkt för att överlämningen ska ske säkert. Hur många det rör sig om är hemligt men Ksenja och andra talespersoner på projektet återkommer ofta till att allt fler hör av sig, något som Sveriges Radio inte kan bekräfta. Vad är det första de säger när de ringer? Hjälp mig, hjälp.Lubna El-Shanti, Kiev [email protected]