Joyce Carol Oates Podcasts
-
Just nu håller författarnas yttrandefrihetsorganisation PEN internationell kongress i Uppsala. Vi har träffat några av mest lysande gästerna för att höra hur de ser på hoten mot det fria ordet just nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Författaren Siri Hustvedt, som höll inledningsanförandet, och den tidigare PEN-ordföranden Jennifer Clement intervjuas på plats i Uppsala av P1 Kulturs Lisa Bergström.
DE BANNADE BÖCKERNAS MODERNA HISTORIA
Inför kongressen har svenska PEN, tillsammans med Fristad Uppsala och Dawit Isaac-biblioteket i Malmö, även tagit fram en lista över ett antal böcker som förbjudits världen över, av olika skäl. Vår reporter Nina Asarnoj tog reda på mer.
HUR INTRESSANT ELLER SPEKULATIV ÄR "BLONDE" - FILMEN?
Häromdagen hade strömningstjänsten Netflix premiär på filmatiseringen av Joyce Carol Oates omtalade och omfångsrika roman "Blonde" från år 2000. Vi talar om mycket om den redan omdiskuterade filmen och blicken och lite om boken - med filmkritikern Emma Engström från P1 Kultur och Wanda Bendjelloul, frilansande filmkritiker.
KLASSIKERN: LIGGANDE KVINNA MED BARN
Den tyska konstnären Paula Modersohn-Becker hann bryta ny mark under sitt korta liv. Aldrig hade kvinnlig nakenhet skildrats som när hon 1906 målar en naken mor som ligger bredvid sin baby. I dagens Klassiker, som sändes första gången 2015, ger Kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg sin bild av bilden.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
Joyce Carol Oates roman "Blonde" från 2000 om Marilyn Monroes liv skildrar Norma Jeans väg till storhet och undergång genom många blickar som alla vill ha något av henne. Men hur är Oates egen blick?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många år före metoo fick de slemmiga mansfingrarna i Hollywood litterär form i Joyce Carol Oates ”Blonde”. Oates putsar det glänsande kristallprismat ”Marilyn”. V ser våra egna fantasier mångfaldigas i oändlighet och avslöjas alla som fluktare när vi stirrar på Marilyn och tjuvlyssnar på hennes andlösa haranger.
Kulturjournalisten Jenny Aschenbrenner har läst om en klassisk roman. Uppläsare är Jenny Teleman och översättare Ullla Danielsson. Marilyn Monroe sjunger ”I wanna be loved by you”.
-
Torbjörn Flygt är på besök hos Lundströms Bokradio med sin tredje bok om romanfiguren Johan Kraft. En trilogi på närmare 1500 sidor, som skildrar femtio år av svensk samtid sedd genom mansögon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ja, nu är den klar - romansviten om Johan Kraft, tre romaner där bara själva skrivprocessen spänner över två decennier. Det började med "Underdog" som kom 2001 och fick Augustpriset. 2011 var det dags för del 2: "Outsider". Och nu 2022 landar "Slugger", en 584 sidor tjock tegelstensfärgad jätte till roman.
Romanfiguren Johan Kraft rör sig liksom i författarens skugga, följer honom i spåren och det är nog ingen slump att de nu är i princip jämnåriga. Torbjörn Flygt är född 1964 och hans manlige hjälte måste i den nya romanen lära sig hantera att han är 57 år gammal. Livsresan från miljonprogrammet i Malmö till villaliv i Höllviken pågår fortfarande, men det kroppsliga förfallet och ålderdomen kryper allt närmare. Hur åldras en man? Hur ser parkärlek ut efter ett par vändor otrohet? Är allt försent?
Denna vecka handlar det också om en alldeles ny dokumentärfilm om författaren Joyce Carol Oates, hon som skrev en av sina allra mest älskade och omdiskuterade romaner vi 62 års ålder, den om Marilyn Monroe: "Blonde". Filmen heter "Joyce Carol Oates: A Body In the Service of Mind" och är gjord av Stig Björkman. Den har biopremiär fredagen den 16:e september och kommer också att visas i SVT vid årsskiftet.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby, Nina Asarnoj och Daniel Sjölin -
"Jag har två söner, två döttrar. Hur kommer deras liv formas av förväntningar, bilder och kanske falska bilder av vad lycka är" berättar Liberalernas partiledare Johan Pehrson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I programpunkten Verket som värker får lyssnarna berätta om ett konstnärligt verk som betytt mycket för dem rent personligt.
Inför valet har vi vänt oss till partiledarna: Vilket verk betyder något alldeles särskilt för dig? I
Liberalernas partiledare Johan Pehrson har valt romanen "Blonde" - om Marilyn Monroe - av författaren Joyce Carol Oates.
Reporter: Tove Lindell.
-
Varje gång vi kommer ihåg en händelse förändras minnet en smula. Vad får det för konsekvenser när självbiografier ska skrivas. Ja, vad vet vi egentligen om våra egna liv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 17:e november 1995 föll stora mängder snö över Västsverige. Jag har livliga minnen av att befinna mig på Göteborgs centralstation utan att komma hem den kvällen, och av att dagen efter se människor åka längdskidor vid Götaplatsen. Det är bara det att jag inte alls befann mig Göteborg dessa dagar, utan hemma i Ljungskile. Jag tror mig veta att mina falska minnen kommer dels av en väns berätta om sin snöoväderskväll på centralstationen, och dels från en bild i Göteborgs-Posten av skidåkare i centrala stan. På samma sätt har en annan vän berättat att hon tagit över ett av mina minnen. Vi växte upp i samma område av likadana hus. När jag berättade att ett av mina första minnen var av hur stor jag kände mig när jag kunde se en tofs av mitt eget hår i spegeln över den låga badrumsbänken, sa hon att hon hade trott att detta var hennes minne ända tills hon nu hörde mig berätta det igen och insåg att hon bara lånat det.
För några år sedan pratades det mycket om falska minnen kopplat till människor som genom terapi letts att minnas övergrepp som aldrig ägt rum. Minnesforskaren Elisabeth Loftus har liknat minnet vid en wikipediaartikel som vem som helst kan gå in och ändra i. På samma sätt skapar och omformar vi alldeles på egen hand hela tiden våra vanliga minnen. Varje gång vi tänker på något vi varit med om förändras det litegrann. Det vetenskapliga ordet för det är rekonsolidisering. Det är en process som kan upprepas många gånger. Detaljer faller bort och tillkommer, ordningsföljder ändras, personer byts ut eller läggs till, olika tillfällen läggs ihop till ett enda.
Vittnespsykologin har också visat att vi har svårt att komma ihåg ens grundläggande skeenden i händelseförlopp vi bevittnat. Delvis beror det på att vi redan när det händer feltolkar eller missar viktig information, men studier visar att vi under de veckor som följer även förändrar våra minnen utifrån vad som tycks oss mest logiskt, eller vad våra fördomar och förväntningar säger oss borde ha hänt. Men också känslor kopplade till minnet förändras över tid. Det gamla minnet formas om av det liv vi lever nu, vilken stämning vi är i när vi plockar fram det, hur relationer till de inblandade förändrats, vad som hänt oss i livet sedan det skedde och hur andra återgivit samma händelser för oss. Ett glatt minne kan bli mörkare om vi mår dåligt när vi plockar fram det, eller om relationen till någon inblandad försämrats, och tvärtom.
Ju äldre våra minnen blivit desto mer ökar möjligheten att vi hunnit omforma dem, kanske i flera omgångar. Därför är risken stor att den pensionär som skildrar sin barndom misslyckas med att göra det på ett sätt som överensstämmer med hur den upplevdes medan den faktiskt pågick. Vi förskönar och förvränger, förstorar upp våra egna positiva drag och insatser, förminskar och rationaliserar det dåliga vi gjort - och förstärker på så vis vår självkänsla och känslan av trygghet och konsistens. "Troligtvis", skriver hjärnforskaren Pontus Wasling i sin bok Minnet fram och tillbaka, "är hela syftet med vårt dåliga minne att vara självförhärligande.” Vi anpassar helt enkelt våra hågkomster efter våra nuvarande behov och det är viktigare att ett minne är oss till lags än att det är korrekt.
Så hur mycket kan vi egentligen lita på en självbiografisk bok?
Det funderar Joyce Carol Oates över i boken Det förlorade landskapet. Den innehåller ett antal självbiografiska berättelser från barndomen upp till vuxen ålder. Både ton och teman känns igen från Oates romaner. Här finns starkt dramatiska händelser, som en ungdomväns självmord, mordet på en äldre släkting och incest och våld i en grannfamilj. Joyce Carol Oates skriver att en författares verk är en kodifierad återgivning av författarens liv. Och allteftersom åren går glömmer man det privata livet, sånär som på konturerna av det. Bara då och då kommer man ihåg nyckeln till koden. Med andra ord: när de egna minnena blir till arbetsmaterial bleknar och förvanskas de. Minnen och fantasi flyter samman.
Oates erkänner också medvetna förvanskningar för att skydda sig själv eller dem hon skriver om. Flera personer kan också ha slagits ihop till en enda, eller personlighetsdrag lagts till för att skärpa storyn. Hon förklarar att hon väljer essensen av sitt liv, och förbättrar den. Så jobbar vi alla hela tiden men oftast utan att vara medvetna om det. Vi skapar mening och konsekvens där ingen mening eller konsekvens finns. Vi ägnar oss åt det som på marknadsföringslingo kallas storytelling.
Vår vänstra hjärnhalva jobbar hela tiden med att ge logiska förklaringar, fylla i luckor, se samband och mönster. Där spinns röda trådar av liv som de flesta av oss levt på måfå, och vi bygger en sammanhängande berättelse som kan visa oss själva och andra vilka vi är. Utan en sådan riskerar vi att framstå som konstiga. Det normala är att presentera sitt liv som en begriplig historia.
Kulturen vi lever i erbjuder mönster eller scheman för hur vi skapar våra livsberättelser. När jag läste journalisten Martin Caparròs reportagebok Hunger slogs jag av hur många av dessa jordens fattigaste och mest utsatta människor han intervjuade som beskrev sina liv som resultatet av guds vilja. I västvärlden skulle den som lade fram sin livshistoria så med stor sannolikhet betraktas som ganska udda. Här är vi i första hand agenter i våra liv – ensamma befälhavare på våra skepp. ”Jag gjorde som alla andra utan att tänka på det”, eller ”jag gjorde som jag blev tillsagd” är inget vi hör andra berätta särskilt ofta, trots att det troligen är sant för merparten av våra erfarenheter.
Jag hörde en gång en författare som ondgjorde sig över att när hon skrev en roman så trodde alla att den var självbiografisk men när hon skrev självbiografiskt så misstrodde alla sanningshalten. Det kan säkert upplevas som tröttsamt och paradoxalt, men likafullt är det högst relevant att ifrågasätta den som påstår sig återge exakta sanningar om sitt liv. Som Joyce Carol Oates skriver: "Egentligen har vi inte tillgång till de personer vi en gång var. Våra minnen är uppdiktade, även om de är välmenta.” Slut citat.
I fallet med snöstormen vet jag att jag "minns" fel. Vad gäller långt många fler minnen är jag osäker. Trots att mina barn inte är så gamla har jag redan svårt att minnas vem av dem som sa och gjorde vad när de var små. Vad gäller de allra flesta av mina minnen tillåter jag mig att vara säker på att minnas rätt. I alla fall ända tills de stöts mot någon annans minnen av samma sak och de visar sig skilja sig åt.
Eva-Lotta Hultén, frilansjournalist
-
The Noble Art of Self Defence har sporten kallats, men i verkligheten är det en kampsport där det ofta handlar om att gå till attack. Möt kulturskribenten Åsa Sandell, som har en bakgrund som proffsboxare. Med sin unika inblick i sportens värld berättar hon om historierna, känslorna och varför folk går upp i ringen gång efter gång.
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Gustav Wulff
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden presenteras i samarbete med Acast
Böcker om boxning
Norman Mailer: The Fight, 1975
Joyce Carol Oates: On Boxing (Om boxning), 1988
Torbjörn Säfve: En gentleman äntrar ringen : tio berättelser om boxning, 2019
Åsa Sandell, Själ & Hjärta, 2020
Filmer om boxning
Rocky, regi John G. Avildsen, 1976 (med manus och medverkan av Sylvester Stallone)
Raging Bull, regi Martin Scorsese, 1980 (med Robert de Niro)
When We Where Kings, regi Leon Gast, 1996 (om The Rumble in the Jungle)
Milton Dollar Baby, regi Clint Eastwood, 2004 (med Eastwood och Hillary Swank)
Cinderella Man, regi Ron Howard, 2005 (med Russel Crowe)
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
FILMREGISSÖR, FÖRFATTARE, KRITIKER. Stig Björkmans Sommarprat är en kärleksförklaring till film och filmskapande. Han berättar om sin första förälskelse på biograf Royal som ledde till en livslång kärlek till den vita duken och allt arbete bakom den. Men också om den verkliga kärleken till livskamraten Sun Axelsson.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
En lördagskväll i april 1949 går en då 10 år gammal Stig Björkman på kvällsbio för första gången. Hans mamma och pappa har förbeställt biljetter till Fest ombord med Jane Powell. ”Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag blev förälskad i Jane! Men vad mera var – jag blev totalt förälskad i filmen – i film!” Hans Sommarprat är sedan en ljuv kärleksförklaring till film och filmskapande.
Han tar oss med på möten – både på vita duken men också i verkligheten: En vegetarisk kruskalunch med stumfilmens absoluta stjärna Gloria Swanson, en wienerschnitzel tillredd av Arnold Schwarzeneggers mamma hemma i hans radhus i Santa Monica och en konjak med Orson Welles i en bar i Paris en sen kväll.
Om Stig BjörkmanPrisbelönt tungviktare i filmbranschen. Har skrivit intervjuböcker med giganter som Ingmar Bergman, Woody Allen, Lars von Trier och Joyce Carol Oates. Blev tillfrågad av Isabella Rossellini om att göra dokumentären om hennes mamma Ingrid Bergman. Filmen Jag är Ingrid visades på filmfestivaler runt om i världen.
Debuterade med Jag älskar, du älskar 1968. Har gjort flera kort- och långfilmer. Var redaktör för filmtidskriften Chaplin mellan 1964 –1972.
Talar engelska, tyska, franska, italienska och danska flytande.
Producent: Ludvig Josephson
-
Biblioteket 20100503 om Joseph Brodsky och Marilyn Monroe. Bengt Jangfeldt intervjuas av Maarja Talgre om sin bok Språket är Gud.Anteckningar om Joseph Brodsky. Diktuppläsningar av Joseph Brodsky och Björn Granath. Bokcirkeln om Joyce Carol Oates Blonde har sin fjärde träff. Jan Guillou, Åsa Linderborg, Carin Mannheimer och Marie Lundström, cirkelledare.
Nobelpristagaren Joseph Brodsky älskade att arbeta i Sverige, var bosatt i New York, men skrev sina dikter på ryska. Språket blev hans hemland och poesin hans liv. Bengt Jangfeldts nya bok om Joseph Brodsky, Språket är Gud, ger oss nycklarna till de strängt formaterade dikterna och den motsägelsefulle författaren. Maarja Talgre har träffat Bengt Jangfeldt.Och vid Bokcirkelns fjärde träff fortsätter Jan Guillou, Carin Mannheimer och Åsa Linderborg att energiskt vända ut och in på både Marilyn Monroe och Joyce Carol Oates roman Blonde. Cirkelledare är Marie Lundström. -
Biblioteket Crowther och Bokcirkeln del 3 (Blonde) 2010-04-26 Om några veckor kommer hon till Sverige årets Alma-pristagare Kitty Crowther. Författaren och illustratören som inte drar sig för att göra bilderböcker om ensamhet, kärlek och död. Louise Epstein åkte hem till henne i byn Blanmont några mil söder om Bryssel för att prata om jättar, ensamhet och behovet av att växla mellan det skrämmande till det behagliga. Kan tre personer vara lika förälskade i varandra som två? Bokcirkeln reder ut saken när Jan Guillou, Carin Mannheimer och Åsa Linderborg träffas för tredje gången och diskuterar Joyce Carol Oates roman Blonde. Cirkelledare är Marie Lundström.
Om några veckor kommer hon till Sverige årets Alma-pristagare Kitty Crowther. Författaren och illustratören som inte drar sig för att göra bilderböcker om ensamhet, kärlek och död. Louise Epstein åkte hem till henne i byn Blanmont några mil söder om Bryssel för att prata om jättar, ensamhet och behovet av att växla mellan det skrämmande och det behagliga.Kan tre personer vara lika förälskade i varandra som två? Bokcirkeln reder ut saken när Jan Guillou, Carin Mannheimer och Åsa Linderborg träffas för tredje gången och diskuterar Joyce Carol Oates roman Blonde. Cirkelledare är Marie Lundström.Programledare: Louise Epstein -
Bara berg , hav och grästuvor. Och en och annan ordknapp fiskare. Så ser det ut i Jón Kalman Stefánssons romanvärld.
Han har kallats Islands svar på Göran Tunström, och förenar ett magiskt berättande med ett poetiskt spårk, kryddat med stillsam humor. Med Sommarljus, och sen kommer natten fick han en hängiven publik. I den nya romanen, Himmel och helvete, flyttar han handlingen hundra år tillbaks i tiden till det karga västlandet.Ulla Strängberg vandrade med Stefánsson i ett landskap mellan hav och berg. För, som Stefánsson skriver; "det finns ju inget att se på Island, annat än bergen, forsarna, tuvorna och så detta ljus som kan genomströmma dig och förvandla dig till diktare."I Bokcirkeln bänkar sig Jan Guillou, Åsa Linderborg, Carin Mannheimer och Marie Lundström med Joyce Carol Oates roman Blonde. Hur är bokens sexskildringar? Till andra träffen förlorar både Marilyn Monroe och Bokcirkeln oskulden. -
Biblioteket Donna Leon och Bokcirkeln del 1 2010-04-12. Deckarförfattaren Donna Leon intervjuas i Venedig av Tomas Tengby. Bokcirkeln med Åsa Linderborg, Jan Guillou, Karin Mannheimer och Marie Lundström diskuterar Blonde av Joyce Carol Oates.
Äntligen drar vi igång vårens omgång av Bokcirkeln! Tre läsande författare ska diskutera Joyce Carol Oates roman "Blonde". Och trion som ger sig i kast med de 862 pocketsidorna om Marilyn Monroes liv är inga mindre än Åsa Linderborg, Jan Guillou och Carin Mannheimer. Häng med från start när vi sänder den första träffen av fem! Cirkelledare är som vanligt Marie Lundström.Dessutom blir det en lång intervju med en av världens mest framgångsrika deckarförfattare. Tomas Tengby har varit i Venedig och träffat Donna Leon.Programledare Anna Tullberg.