Kerstin Ekman Podcasts
-
Det handlar både om gåtan Alfred Nobel, dynamitkungen som genom sitt testamente plötsligt förvandlades till mänsklighetens välgörare, och om Svenska Akademiens försök att tolka hans tankar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kulturredaktionens Mattias Berg gör en personlig resa genom Nobelhistorien och radioarkivet.
Om Alfred Nobels sensationella testamente som förvandlade Dynamitkungen till vår store välgörare.
Om förklaringen som brukar ges till hur han kunde få ihop de där ytterligheterna. Kriget och freden, massförstörelseindustrin och mänsklighetens framåtskridande.
Om Bertha von Suttner, kvinnan bakom Alfred Nobels förvandling.
Om den kvarstående dubbelheten. Namnet som än i dag är ett varumärke för både fredpris - och försvarsindustri.
Ulla Billquist sjunger "Jag bygger ett luftslott" och kanonerna mullrar vid Bofors år 1946.
Det är Ingvar Kjellson och Margaretha Byström som spelar Alfred Nobel respektive Bertha von Suttner i radioteaterföreställningen "Dynamitkungen" från 1982, varifrån även uppläsningen av hans militära patent är hämtade. Uppläsningen ur boken "Ned med vapnen" är från programmet Boktornet 1996.
Nyheten om förundersökning om mutbrott i den så kallade Boforsaffären kommer från en Eko-sändning 1987.
Om hur krig och fred fortsatte att spöka i litteraturprisets historia. Hur Hermann Hesse plötsligt prisades som den store humanisten 1946, första fredsåret, efter att under många år ha avfärdats som alltför svartsynt.
Om den bokstavliga striden kring just "Krig och fred". Brevet från ett antal svenska kulturpersonligheter direkt till Leo Tolstoj, efter att han 1901 inte fått det första priset.
Om alla andra strider kring litteraturpriset. Sartre, som lugnt tände en cigarett i väntan på ostbrickan och sade att han inte ville ha det. Harry Martinson som begick självmord efter priset. Rushdie-affären, förstås.
Och om vad spåkvinnans aria i Maskeradbalen kan ha med saken att göra.
Irene Minghini-Cattaneo sjunger Ulricas aria i en inspelning av "Maskeradbalen" från La Scala-operan i Milano 1930.
Peter Sandberg läser upp brevet från de svenska kulturpersonligheterna till Leo Tolstoj 1901. Och Magnus Faxén rapporterar från Paris om Sartres vägran att motta Nobelpriset 1964.
Karl Ragnar Gierow heter den ständige sekreterare i Akademien som tillkännager att Harry Martinson och Eyvind Johnson får Nobelpriset 1974. Tidningskrönikan om Olof Lagercrantz svar till Lars Gyllensten kommer ur Ekot 1978.
Intervjun med Kerstin Ekman kring Rushdie-affären är hämtad från Kulturnytt 1989 - och enkäten från programmet Efter tre samma år.
Om den sorgliga historien. Hur få kvinnor som fått priset. Hur många män.
Om den första kvinnliga litteraturpristagaren, Selma Lagerlöf, som talar om "dödsskuggans dal" trots att hon hyllades som få andra kvinnor i sin tid.
Om hur en ung Artur Lundkvist hånade den andra kvinnliga pristagaren, italienska Grazia Deledda.
Om att det inte blev mer än en handfull kvinnliga mottagare under Nobelprisets första 45 år. Och att det sedan blev ännu värre: bara en enda under de nästa 45.
Och om att Nobelpristagaren Sigrid Undset därför hade fel när hon talade vid Verner von Heidenstams begravning - bara några månader efter Selma Lagerlöfs död.
Vi hör Sven Jerring rapportera från Selma Lagerlöfs jordfästning 1940.
Ingemar Sjödin är uppläsare av det Artur Lundkvist skrev om Nobelpristagaren Grazia Deledda - liksom Märta Ekström och Inge Waern läser Gabriela Mistrals respektive Nelly Sachs dikter i svensk översättning.
Citatet av Pearl Buck kommer från hennes Nobelföredrag 1938. Inslaget om Nadine Gordimers litteraturpris är hämtat från Kulturnytt 1991 och telefonintervjun med Doris Lessing från Kulturradion 2007.
Om hur vi alla runt omkring Akademien, det hemliga sällskapet, varje år vid den här tiden försöker att tolka tecknen.
Om hur vi nästan alltid misslyckas. Ryktet om sockervattnet var inte sant. Kanske inte ens ärtsoppan.
Om Nobelkodens dubbla kryptering.
Om hur den inte bara exkluderat kvinnorna, utan till exempel också Latinamerika i 45 år och Afrika i 86 år.
Om Nobels eget ödesdrama, Nemesis. Hans egen inre gåta.
Om vad Wole Soyinka kallade för en grym ödets ironi. Och Giuseppe Verdi för Ödets makt, eller kanske kraft.
Om själva valet. Kort sagt.
Det är Gun Arvidsson som läser citatet från Virginia Woolf i programmet "Vem är rädd om Virginia Woolf" från 1983.
Frågan till Karl Ragnar Gierow om sockervattnet och ärtsoppan. - och hans svar - kommer ur programmet "Vad gör man på Svenska Akademien?" 1967. Kjell Espmarks fundering om kvinnorna och kriterierna är hämtad från programmet Bokfönstret 2001.
Det är Ekot som rapporterar från Wole Soyinkas Nobelföreläsning 1986. Och regissören Richard Turpin intervjuas om urpremiären av Nobels eget ödesdrama "Nemesis" i Kulturnytt 2005.
Professor Arne Westgren talar om att "mänskligheten må besinna det ansvar som följer av gåvan av hans upptäckt". Detta apropå Otto Hahns Nobelpris i kemi vid Nobelhögtiden i december 1945.
Dramatiseringen av Alfred Nobels egna grubblerier är hämtad ur programmet "Förmögen, högt bildad herre…" från 1995. Producent för det var Rolf Hersson.
Ouvertyren till Giuseppe Verdis opera "Ödets makt" spelas av Wien-filharmonikerna 2013.
Slutligen hör vi ett klipp ur programmet "Bofors. Där de svenska kanonerna smidas" från 1943.
Mattias Berg
[email protected]Fotnot: Vid Nobelhögtiden i december 1945 utdelades två kemipris. Det som gick till Otto Hahn - i sin frånvaro, eftersom han och ett antal andra tyska vetenskapsmän då fortfarande internerades i brittiska Farm Hall efter krigsslutet - var 1944 års Nobelpris i efterskott. Först vid Nobelhögtiden 1946 fick Otto Hahn motta medalj och diplom.
-
Ett nytt avsnitt av Sara och Moa dricker på söndagar är ute! Vad har Kerstin Ekman, Sara Lidman och Selma Lagerlöf gemensamt? Och hur hänger den senaste säsongen av Biggest Loser ihop med den sanna historien bakom Skönheten & Odjuret? Samt går det att rädda det finaste vi har, nämligen medelklassen?
(Brasklapp: Petrus Gonsalvus föddes i Spanien men togs till det franska hovet och därmed Katarina Medici)
Le Roi est mort, vive le Roi!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ali Abbasi om hoten han fått ta emot och hur hans nya film om en seriemördare som rensar gatorna från prostituerade kvinnor berättar om korruption i Iran.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ali Abbasi slog igenom med den hyllade och prisade trollfilmen "Gräns". Nu är det premiär för hans nya film, som bygger på en verklig seriemördares framfart i Irans heligaste stad Mashhad i början av 2000-talet.
"Holy Spider liknar inte något du kan se på bio eller tv just nu", säger Kulturnytts kritiker Emma Engström i sin recension.
P1 Kulturs Lisa Bergström har intervjuat Ali Abbasi, som burit på idén till den här filmen länge.
Emma Engström diskuterar "Holy Spider" med Helena Lindblad, filmredaktör på Dagens Nyheter.
VAD ÄR DET SOM HÄNDER MED DISNEY?Disneykoncernen håller på att ta sig igenom en tung kris. Under 2022 förlorade Disneyaktien 44% av sitt värde, det sämsta året för företaget på börsen sedan 1974. Under dramatiska former fick Disneys VD Bob Chapek sparken i slutet av förra året och ersattes av sin företrädare Bob Iger. Vad är det egentligen som händer med Disney? Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson rapporterar.
KLASSIKERN: KERSTIN EKMANS ROMAN HÄNDELSER VID VATTEN"Händelser vid vatten" visas just nu som dramaserie på SVT. Vi återvänder till romanen som när den kom ut 1993 blev rikligt prisbelönad. Det stod ändå inte klart då, att Kerstin Ekman skrivit något banbrytande. P1 Kulturs Mia Gerdin utnämner "Händelser vid vatten" till en föregångare i genren Norrländsk noir.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
När Kerstin Ekman kom ut med "Händelser vid vatten" 1993 blev hon hyllad och prisad, men kanske inte tillräckligt uppmärksammad som den banbrytande genreförnyare hon faktiskt var.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En mordhistoria som påverkar tre olika människors liv och som ju längre tiden går kommer att få sina liv sammanflätade. I sin mäktiga och sammansatta roman låter Kerstin Ekman sitt sinne för intriger gå hand i hand med sin stora människokännedom och djupa samklang med glesbygdens natur, djur och boningar.
Det väglösa landet bland fjällen sjuder av ljud och dofter, och det vibrerar av en dov spänning. Vem är inkräktare, vem hör hemma och vem har rätt att avgöra vilket?
En Klassiker av Mia Gerdin från 2019
-
I månadens avsnitt får vi fortsatt förstärkning från Mattias!
(05:45) I avsnittet pratar vi om böckerna: Profeten och idioten av Jonas Jonasson, Tills alla dör av Diamant Salihu, Den som vet av John Willander Lambrell, Provokatörerna av Filip Yifter Svensson, Depphjärnan: varför mår vi så dåligt när vi har det så bra av Anders Hansen, Löpa Varg av Kerstin Ekman, Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika av Andreas Cervenka, The Bladed Faith av David Dalglish
(1:22:15) I boktokigas bokklubb så avhandlar vi slutligen The Bear and the Nightingale av Kathrine Arden. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook! Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!
Till nästa månads avsnitt kommer vi läsa Morgon i Jenin av Susan Abulhawa.
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads
-
I månadens något försenade avsnitt så har vi läst massor med roliga böcker!
(04:55) I avsnittet pratar vi om böckerna: Bögen är lös av Edvin Törnblom, Löpa Varg av Kerstin Ekman, A Good Girl's Guide to Murder av Holly Jackson, Sea of Tranquility av Emily St. John Mandel, The Day of the Triffids av John Wyndham
(1:02:18) I boktokigas bokklubb så avhandlar vi slutligen Jade City av Fonda Lee. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook! Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!
Till nästa månads avsnitt kommer vi läsa Paradiset av Abdulrazak Gurnah
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads
-
Mordets praktik av Kerstin Ekman (utkom 2009) i möte med klassikern Doktor Glas av Hjalmar Söderberg från 1905. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson diskuterar likheter och olikheter mellan böckernas båda doktorer.
-
Jesper Larsson får Sveriges Radios romanpris 2022! Efter idogt nagelfarande föll lyssnarjuryn för hans roman "Den dagen den sorgen", om en far som alltmer hjälplöst försöker närma sig sin dotter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckans Lundströms Bokradio gästas vi av årets vinnare av Sveriges Radios romanpris. Det blir blommor, diplom, och en extra lång fanfar! Tillsammans med Marie Lundström svarar han på de frågor som lyssnarjuryn skickat med: Är något i boken självupplevt? Vad fick du drivkraften ifrån? Kommer Melissa tillbaka?
Själv hade Jesper Larsson föreställt sig att hans bok skulle gå ganska obemärkt förbi. Att bara bli nominerad tillsammans med Pooneh Rohi, Kerstin Ekman och Klas Östergren var en stor sak.
"Det kändes litet som om Färöarna hade kvalificerat sig till slutspelet i fotbolls-VM och hamnat i samma grupp som Tyskland och Brasilien, så jag hade nog inte så stort hopp om att det skulle gå hela vägen", säger Jesper Larsson i Lundströms Bokradio.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin (producent)
-
Spänningen stiger, vid den här allra sista mötet med lyssnajuryn slipas argumenten och det är nu dags att lägga sin röst i Virginia Woolfs stråhatt och utse en vinnare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För 29:e året i rad ska en lyssnarjury resonera sig fram till vilken svenskspråkig roman från förra året som ska få Sveriges Radios Romanpris 2022. Vi lämnar makten till lyssnarna!
Fyra bokcirklar i Skåne och Blekinge har läst de fyra nominerade romanerna och skickat varsin representant till juryn.
I den här allra sista diskussionen röstar lyssnarjuryn om vem som ska vinna Romanpriset.
Vinnaren av Sveriges Radios Romanpris tillkännages i Lundströms Bokradio, lördagen den 9:e april 2022 kl 08.05 i P1. Du kan lyssna både i radions P1 och digitalt på sajten eller i appen SR Play.
Det här är lyssnarjurynParisa Hartman Mokarami
Ulrica Skagert
Mats Lieberg
Agnes Hellqvist
Årets nominerade romaner"Löpa varg" av Kerstin Ekman
"Hölje" av Pooneh Rohi
"Två pistoler" av Klas Östergren
"Den dagen den sorgen" av Jesper Larsson
-
Det är dags att utse vinnaren av Sveriges Radios Romanpris och det är en lyssnarjury som bestämmer. Hör juryn diskutera den nominerade romanen Löpa varg av Kerstin Ekman.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Löpa varg” handlar om 70-åriga, pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig som tillbringat sitt liv med bössan i hand, som får en omvälvande upplevelse när han möter en varg.
Det är en roman om minnen, åldrande och kanske också om ånger. Men det är också en relationsroman, där Ulf och hans hustru Ingas förhållande har en central roll.
Lyssnarjuryn imponeras av Kerstin Ekmans förmåga att med små medel, och ett tillsynes enkelt språk, berätta om allt från mänsklighetens stora frågor till vardagens detaljer med samma skärpa.
Men juryn tycker också att Ulf bitvis är en väl grinig gubbe – och har svårt för den styvnackade, manliga gemenskapen.
Vinnaren av Sveriges Radios Romanpris 2022 tillkännages lördagen 9 april.
Det här är lyssnarjurynParisa Hartman Mokarami
Ulrica Skagert
Mats Lieberg
Agnes Hellqvist
Löpa varg av Kerstin EkmanUlf Norrstig är pensionerad jägmästare och lever sedan närmare femtio år tillsammans med svenskläraren Inga i ett litet samhälle intill skogen i Hälsingland.
Ulfs 70-årsfirande närmar sig och han blickar tillbaka på sitt liv. Han tänker på djuren han skjutit och skadat, på skogen som han skött på det sätt som arbetsgivaren har önskat. Hela livet har han uppträtt korrekt och hållit sig till reglerna. Nu rannsakar han sig själv och sina minnen.
En tidig morgon får han syn på vargspår i snön. Han sätter sig att vänta på sin utkiksplats, en begagnad grönmålad husvagn, parkerad intill myren. Efter en stund visar sig vargen. Mötet med det vilda djuret förändrar hans blick på sig själv och det liv han har levt.
Årets nominerade romanerLöpa varg av Kerstin Ekman
Hölje av Pooneh Rohi
Två pistoler av Klas Östergren
Den dagen den sorgen av Jesper Larsson
-
Ewa och Ofelia blickar tillbaka till läsåret 2021 och samtalar också om vikten av läsdagböcker och fantastiska läsupplevelser och vad en läser sen.
Böcker som tas upp i avsnittet är:
En katts resedagbok av Hiro Arikawa
Medan världen ser på av Anna Larsson
Frågar åt en vän av Sara Molin
Så länge hjärtat kan slå av Birgitta Gunnarson
Familjen Morelli av Per Schlingmann och Karl Ljung
Gustave Eiffel och kärleken av Nicolas d'Estienne d'Orves
Midnattsbiblioteket av Matt Haig
Den sista migrationen av Charlotte McConaghy
Livets tunna väggar av Nina Burton
Klara och solen av Kazuo Ishiguro
Bird Cottage av Eva Meijer
Ärlighetsprojektet av Clare Pooley
Pojken. mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy
Amerikansk jord av Jeanine Cummins
Jag skriver över ditt ansikte av Anna-Karin Palm
Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki
Modersmjölken av Nora Ikstena
Löpa varg av Kerstin Ekman
Konsten att leva som en katt av Stéphane Garnier
Den hemliga historien av Donna Tartt
En brud för dagen av Jenny Jacobsson
Bobs lilla bok om livet av James Bowen
Low Key av Melody Farshin
Om alla katter i världen försvann av Genki Kawamura
Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos
och lite annat smått och gott...
-
Kerstin Ekman kom i höstas ut med en berättelse om skogen, djuren och ett gammalt äktenskap i "Löpa varg". Huvudpersonen heter Ulf och han och hustrun Inga bor i en by i Hälsingland. Ulf är skogsägare och jaktledare med kärlkramp, utmanad av mer oerfarna jägare. Och en dag ensam i husvagnen uppe på skiftet ser Ulf en varg. Men han säger inget till sin fru när han kommer hem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kerstin Ekman debuterade 1959 med deckarromanen 30 meter mord. Genom åren har hon skrivit ett trettiotal böcker. "Löpa varg" är en berättelse som Kerstin Ekman haft i kroppen sen 2008. Det är hennes första roman på tio år.
Kerstin Ekman vill skildra människans dilemma med hur vi ska förhålla oss till naturenBoken handlar om den pensionerade jägmästaren Ulf och hans möte med en varg - ett möte som förändrar honom i grunden och allt måste omprövas. Utom äktenskapet med Inga. Kerstin Ekman: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har, hur vi ska förhålla oss till det naturligt växande och naturligt levande."
Marie Lundström intervjuar Kerstin Ekman på Ingarö, Värmdö, utanför Stockholm. Där bor hon med sin man Börje sedan några år tillbaka. Programmet sändes första gången i september 2021.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Inspelningstekniker: Andreas Aldervi
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
-
Kan man läsa för mycket? Ofelia och Ewa samtalar om att bli helt uppslukad av sin läsning. Kan det verkligen vara bra?
Böcker som tas upp i avsnittet är:
Löpa varg av Kerstin Ekman
Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker
Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi
Flätan av Laetitia Colombani
Italienska nätter av Katherine Webb
Den tyska flickan av Armando Lucas Correa
Medan världen ser på av Anna Larsson
Dödsklippan i Sharm el-Sheikh av Anna-Maria Ekblad
Stolthet och fördom av Jane Austen
Som en öppen bok av Sara Molin
Ingen människa en ö av Louise Boije af Gennäs
Janne min vän av Peter Pohl
Ta ingen skit, Ann-Britt av Christina Larsson
Doktor Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson
Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde
En engelsk roman av Niina Mero
-
Det är lynnig vårvinter i Kiruna när vi återser åklagare Rebecka Martinsson. Fädernas missgärningar är den avslutande delen som författaren Åsa Larsson själv behövde leva sig till, berättar hon i veckans avsnitt. Dessutom pratar vi om boxning, hundar och fler tips på romaner som skildrar norra Sverige. Programledare Lisa Tallroth.
Böcker som nämns i avsnittet:
Fädernas missgärningar av Åsa Larsson
Offer åt Molok av Åsa Larsson
Solstorm av Åsa Larsson
Löpa varg av Kerstin Ekman
Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Stöld av Ann-Helén Laestadius
Armasjärvi av Thomas Engström & Margit Richert -
Novellerna i Sara Stridsberg nya bok Hunter i Huskvarna följer ett spår. Men vilket? Vi pratar om den drömska klarheten, de icke avgörande ögonblicken och om det går att vara intresserad av döden. Och så ännu fler boktips! Programledare Lisa Tallroth.
Böcker i avsnittet:
Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg
Kärlekens antarktis av Sara Stridsberg
Dykungens dotter av Birgitta Trotzig
Den svarta månens år av Ellen Mattsson
Löpa varg av Kerstin Ekman
Hyllningar av Pär Wästberg
Op. 101 av Horace Engdahl - Mehr anzeigen