Nico Podcasts
-
Vi avslutar Stilåret med att dyka ner i vårt stora arkiv för att åter träffa några av alla de personer som vi intervjuat under året som gått.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I programmet träffar vi Eurodiscostjärnan Pandora, eller Anneli Magnusson som hon heter. Hon var en av Sveriges absolut största artister under 90-talet. 1993 släppte hon monsterhiten Trust Me och blev känd över hela världen, något hon aldrig hade kunnat föreställa sig. Vi pratar också med fotografen Ewa Rudling som lärde känna artisten Nico i Paris i början av 1970-talet och tog flera kända bilder av henne. Vi tar också en närmare till på kung Charles krona från 1969, då han kröntes till prins av Wales. Den var något utöver det vanliga. Och så pratar vi med Georg Ragnar Levi som har samlat på pärlblommor i över trettio år. Det är blommor tillverkade av små, glimrande glaspärlor som träs på tunn metalltråd och vars färgprakt och variationsrikedom kan vara anslående.
Gott nytt år önskar Stilredaktionen!
-
Dagens avsnitt är ett samtal med Nicholas Falk Reilly (i podden säger jag Nico) som jag sprang på under ett företagsevent i Malmö. Nico har en sjukt cool resa bakom sig och en ännu coolare framför sig!
Nico är ett stort fan av krypto och NFT som han personligen började investera i tidigt. Utöver det jobbar han på att släppa sin egna serietidning Atomic Heroes som kommer involvera NFTs som samlarobjekt. Ett spännande avsnitt där vi spekulerar om framtiden för krypto och NFTs.
Jag vill vara jättetydlig med att det är just spekulation! Det här är way off vad jag brukar prata om. Jag försöker inte promota att investera i området i nuläget utan utforskar endast det. -
Nico berättar om en bisarr bevakare, men i och med att han är ensam gäst så bjuder vi in Mattias som berättar om livet som TV-snickare.
Merch-shop:
https://bit.ly/3hMLwVS
Mustaschkampen:
https://www.beijerbygg.se/privat/mustaschkampen
-
Martin, Linnea, Tobbe och Nico i Pisskränkt släntrade in i kattens studio för att snacka om hur de drog igång, medlemsbytet, Tjänstevapen, Heavy Makeup, Förstörd, Smog, mamma och mormors feedback och förlossningsvården. Vidare till 1610, Rasmus, Johan, Adrestia, Homer, Eddie Meduza, D-takt, Skitsystem, Martyrdöd, black metal, råpunk, Moderat Likvidation, flytta skelett, Sluta Ljug och hatet mot centerpartister.
-
Hon trollband med sin säregna röst, mörka musik, sitt utseende och sin stil, men artisten och modellen Nico hatade mode och att vara vacker och blond. Hon ville skapa sin egen musik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Christa Päffgen (1938-1988), som hon egentligen hette, var en egensinnig musiker och låtskrivare som började som modell och skådespelare. När Nico på 1960-talet syntes i Andy Warhols filmer och sjöng med bandet The Velvet Underground tyckte många att hon var det vackraste de någonsin hade sett med sitt långa blonda hår med lugg, höga kindben och cremevita, skräddade kostymer. ”Om det finns en skönhet så universell att den är obestridlig, så ägde Nico den”, sa en person om henne.
Själv hade Nico ett ganska kluvet förhållande till sitt utseende, som kunde vara både en välsignelse och en förbannelse. Att hon blev en 1960-talets stora stilikoner kan tyckas ironiskt eftersom hon, enligt John Cale från Velvet Underground, ”hatade mode och hatade tanken på att vara blond och vacker. Ytligheten i det hela var något hon störde sig på. Nico ville göra något större, sin egen musik.”
Och egen musik skulle Nico komma att göra – musik som inte lät som något annat. När hon släppte sin skiva The Marble Index 1968 beskrevs den som ett hål man faller ner i. Den var mörk och dyster och full av underliga, spöklika ljud som slingrade sig kring Nicos sorgsna orgeltoner, poetiska texter och mässande stämma. Många fler album i samma anda skulle det bli.
I veckans program träffar vi fotografen Ewa Rudling som lärde känna Nico i Paris i början av 1970-talet och tog flera kända bilder av henne. Vi tittar också närmare på tramporgeln – instrumentet som Nico valde som sitt när hon började komponera sin egen musik. Den gav hennes låtar en alldeles speciell stämning. Vad är det som är så lockande med tramporgeln? Det pratar vi om med musikern Hampus Norén.
Vi träffar också musikern och vokalisten Belinda Kordic (STABB, Killing Mood, Crippled Black Phoenix). Hon har, precis som Nico, en sångröst som sticker ut. Och så pratar vi med Eva Bergström från punkbandet Mögel. 1982 spelade de förband åt Nico – ett kort möte som skulle göra starkt intryck.
Veckans programledare är Erik Sjölin.
-
Filip och Nico från GBG Punkpöbel besökte kattens studio i detta extrainsatta avsnitt för att prata om pöbeln i allmänhet och punkfestivalen Fragile Mountain i synnerhet. Det snackades om Fraggelberget, nytt punkställe i GBG, 80 band på tre dagar, planeringen, ekonomin, allt praktiskt, punkens betydelse, roadtrips till punkfestivaler i sommar, Vädermotet, Tureto Sindromas, Lowest Creature och Crusial Featuers.
-
Nicos säregna sätt att sjunga och göra musik, fångade Nina Persson tidigt i hennes egen karriär med bandet The Cardigans: "Hennes otroligt annorlunda, enkla sångstil inspirerade i sin extrema minimalism".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SÅNGERSKAN NICO GICK SIN EGEN VÄGNico (1938-1988) föddes i Köln i Tyskland. Christa Päffgen, som hon egentligen hette, var en egensinnig musiker och låtskrivare som började som modell och skådespelare. I mitten av 60-talet påbörjade hon en karriär som sångerska och medverkade på Velvet Undergrounds debutalbum. Men Nico ville vara sin egen och gav ut sin första soloskiva "Chelsea Girl" 1967 – rätt så lättsam vispop, skriven av andra. Redan på nästa album "The Marble Index" komponerade Nico allt själv, sjöng och spelade på tramporgel i arrangemang av John Cale. Hon var drogberoende i många år och avled efter en cykelolycka på Ibiza 1988.
NINA PERSSON KÄNNER IGEN SIG I NICONina Persson är musiker, låtskrivare och skådespelerska. Hon är känd som sångerska i The Cardigans som blev världsberömda med hits som "Lovefool", "Erase and rewind" och "My favourite game". Hon har också arbetat med A Camp - som först var ett soloprojekt – tillsammans med Niclas Frisk och Nathan Larson, 2014 gav hon ut soloalbumet "Animal heart", 2015 barnskivan "What If...," som belönades med en Grammis för "Årets barnskiva". 2021 gjorde hon singeln "One mile from heaven" tillsammans med Julia Logan. I New York medverkade Nina Persson i The Citizen´s band, som verkade för medborgarengagemang och startade sedan 2018 ett liknande projekt - Medborgarbandet - i Malmö tillsammans med Gudrun Hauksdottir.
I avsnittet medverkar också musikjournalisten Andres Lokko.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Dekadensen förknippas oftast med det förra sekelskiftet. Salome dansar i slöjor med Johannes döparens avhuggna huvud på ett fat, klena estetmän med kvinnoskräck och syfilis, Medusahuvuden, anfrätt adel och en skrämd borgarklass.
Dekadensen var en reaktion mot industrialismen och den frambrytande moderniteten och man hyllade det artificiella.Nu pågår utställningen Dekadens på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Utgångspunkten där är William Hogarths svit Rucklarens Väg. Cecilia Blomberg och Katarina Wikars frågar konstprofessorn Gertrud Sandqvist var dekadensen står att finna idag. Har den tappat i status? Räcker det med att röka inomhus eller måste det till utsvävningar likt Berlusconis?Musik och texter: Om kvinnans uttryck av Baudelaire, I´ve written a letter to daddy med Bette Davis, Kadavret och Berusa er av Charles Baudelaire, La Decadanse av Serge Gainsbourg och Jane Birkin, Ett öppet ord av Ola Hansson, ur Venus i Päls av Leopold von Sacher-Masoch, Femme fatale med Nico och Velvet Underground, Venus in furs med Velvet Underground, Put the blame on mame med Rita Hayworth, Each man kills the thing he loves med Ingrid Caven, ur Plattform av Michel Houllebecq.Dekadent läsning: Bertha Funcke av Stella Kleve, Venus i päls av Leopold von Sacher-Masoch, Det ondas blommor av Charles Baudelaire, Sensitiva amorosa av Ola Hansson, Mot strömmen av J K Huysmans, Huset Hilton av Jerry Oppenheimer, Sixty selected drawings av Aubrey Beardsley.Dekadent alfabet: Anna Anka, Berlusconi, Casino, Dandyism, Esseintes, Förbrännande sinnlighet, Gainsbourg, Hyperesteticism, Iskyla, Jeunesse dorée, Könsäckel, Letargi, Melankoli, Nico, Opium, Paris Hilton, Q, Rökning, Syfilis, Tristessa, Unkenhet, Venus Im Pelz, Wanda, X, Y, Z, Ångest, Äckelältande, Övervikt.