Konsthögskolan Podcasts
-
Naila Saleem, Sveriges Radios Sydasienkorrespondent, har flera gånger rest i och rapporterat från konflikternas Afghanistan. Nu har hon läst en annan resenär i området, den norska författaren Åsne Seierstad, och hennes sätt att skildra människor där inifrån.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
INTERVJU MED SIGRID SANDSTRÖM OM LANDSKAP, YTOR OCH DJUPKonstnären Sigrid Sandström ställer ut väldiga abstrakta målningar - ett slags kapslar som, likt naturen, lagrar olika tidsplan. Vi besöker utställningen "Under Tiden" på konsthallen Vandalorum i Värnamo - och samtalar med konstnären om hur hon arbetar och varför.
Sigrid Sandström är idag professor i måleri på Bildkonstakademien i Helsingfors. Hon har hela sitt yrkesverksamma liv växlat mellan att undervisa och arbeta i sin egen ateljé. I runt tjugo år bodde hon i USA: Först som elev på amerikanska konstskolor, Cooper Union i New York och prestigefyllda Yale. Sedan blev hon kvar. Hon återvände till Sverige 2010 som professor på Konsthögskolan i Stockholm.
- Om jag inte blivit konstnär, hade jag velat bli geolog eller glaciolog, säger hon i inslaget.
EN TEATERFÖRESTÄLLNING SOM VARKEN SKÅDESPELARE ELLER PUBLIK VET ETT DYFT OMRiksteatern ger just nu en pjäs som bygger på ett hemligt manus. En skådespelare, olika för varje gång på mängder av större och mindre orter över hela landet, öppnar en kartong och börjar sedan spela det i stunden.
ESSÄ: OM TONÅRINGEN SOM DJURART
Vår reporter Maria Askefjord Sundeby har sett pjäsen som hon inte får berätta om. Och träffat den iranske manusförfattaren Nassim Soleimanpour - liksom Eva Röse, skådespelaren som ställdes inför den här utmaningen på pressvisningen. Och som inte heller kan säga något om vad hon ska spela, eller har spelat.Att bli vuxen är inte lätt. Det handlar i de flesta fall om att testa gränser, att pendla mellan ansvar och frihet och utforska världen i grupp. Något som de flesta människor går igenom helt enkelt. Men inte bara människor. För det verkar vara ett beteende som finns överallt i djurriket, menar kulturjournalisten Malin Krutmeijer i denna essä som sändes första gången 2020.
KRÖNIKA: OM DEN VISUELLA KRAFTEN I PROTESTERNA MOT ERDOGANS TURKIETAvslutningsvis funderar Cecilia Blomberg, konstkritiker på Sveriges Radio i snart 30 år, över genomslaget för den hängande dockan och andra kontroversiella manifestationer genom åren.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Mattias Berg -
Konstnären Björn Lövins sätt att skapa fiktiva verkligheter har fascinerat Klas Östergren ända sedan första gången han såg "In memoriam" 1973: "Jag har insett, att det är så har jag skrivit många av mina böcker!"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
BJÖRN LÖVIN – PIONJÄR INOM INSTALLATIONSKONSTEN I SVERIGEBjörn Lövin (1937-2009) föddes i Falun och som ung var han intresserad av både psykologi och konst. Lövins första separatutställning på Moderna Museet 1971 hette "Konsument i oändligheten och Herr P:s penningar". Tio år senare ställde han, som den första svenska konstnären någonsin, ut på Centre Pompidou i Paris. Han skapade stora rumsinstallationer, men ägnade sig också åt måleri, skulptur, text och video, som ofta handlade om hur människor påverkas av samhällsförändringar, livsomständigheter och tidsandan. Han ifrågasatte även själva konstnärsrollen och signerade därför sällan sina verk, utan lät avsändaren vara påhittade museer, företag eller personer och kallade föremålen arkeologiska fynd. Björn Lövin avled 2009, men flera av hans installationer har rekonstruerats på senare år, bland annat på Moderna Museet 2022.
BJÖRN LÖVIN ÄR EN VIKTIG INSPIRATIONSKÄLLA FÖR KLAS ÖSTERGRENKlas Östergren debuterade med romanen "Attila" 1975 och hör till de främsta i den svenska författarkåren. Han har skrivit ett 20-tal romaner, genombrottet kom 1980 med "Gentlemen" – där bröderna Morgan och en stor lägenhet på Hornsgatan i Stockholm är i centrum – en roman som blivit en modern klassiker. 2005 kom uppföljaren "Gangsters" och 2020 avslutades trilogin med "Renegater". Klas Östergren har hyllats av kritiker och nått en stor läsekrets med bland annat romaner som "Fantomerna", "Stora svenskar och fattiga riddare", "Plåster" "Twist" och "Två pistoler". 2022 ger han ut "Större trygghet aldrig fanns" som spinner vidare på konstnären Björn Lövins konstverk "ILAC". Klas Östergren har dessutom skrivit film- och tv-manus och arbetat som översättare, bland annat av Henrik Ibsens dramatik. 2014 valdes han in i Svenska akademien, men begärde utträde 2018.
I avsnittet medverkar också konstnären Måns Wrange, som också varit professor på Konstfack och tidigare rektor på Konsthögskolan i Stockholm och på Kunsthøgskolen i Oslo.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Få svenska konstnärer har haft en sådan raketstart på karriären som Juan-Pedro Fabra Guemberena hade i början av 2000-talet. Hans examensprojekt från konsthögskolan, fotoserien True Colors, hamnade i Venedigbiennalen och bilderna har blivit närmast ikoniska. Men efter ett par explosiva år följde två decennier i ett tystare och lugnare tempo. I Konstnärskapet berättar Juan-Pedro om hur kvinnofällan också kan gälla män som vill vara med sina barn, om vilka Ikea-kartonger som blir finast konstverk och om processen att bli abstrakt målare mitt i livet.
Avsnittet är producerat av Sofia Curman tillsammans med Tomas Rajnai och Jens Nielsen.
-
I det här avsnittet intervjuar jag konstnären Ulrika Berge som just nu ställer ut med utställningen "Förundran – iakttagelser av världen" på Jönköpings Länsmuseum där hon blandar skulptur och ljud. Med stark inspiration av naturen och att vara människa har hon format utställningen som bland annat innehåller en självspelande gong.
Förutom att berätta om hur man skapar en gong som spelar själv tar Ulrika med oss på sin egen ljudresa, hon berättar hur fascinationen för ljud växte fram under en resa i Kina 2006 där hon under ett tempelbesök mediterade vid en stor klocka. Ulrika berättar också hur det kom sig att hon under ett annat besök i Kina fick en stark ingivelse att ta sig mot en vibrerande ljud som hördes över hela berget där hon befann sig och hur hon därför började springa mot ljudet.
Ulrika beskriver sig själv som uppfinnare, upplevare och mottagre, hon har studerat vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan i Bergen. Hon är utbildad soundhealer på Harmonic Sound i Spanien och hon har skrivit boken Kamelen - en utvecklingsroman som handlar om att leva i nuet. Hennes utställning i Jönköping går att se fram till och med den 26/9.
Mer information om Urika hittar du på www.ulrikaberge.se eller www.klangresa.se
Mer information om våra Gongbad hittar du på www.gongbadonline.se -
Kelvin Sommer, konstnären, som bjuder oss på många härliga skratt och berättelser i avsnittet. Kelvin läser gärna och mycket, han kommer in på författare som Henry Miller, Ivar Lo-Johansson, Selma Lagerlöf, Torbjörn Säfve, Karen Blixen, Carl-Johan Vallgren och många fler. Kelvin har många strängar på sin lyra inom konstområdet. Kanske har du mött Kelvin som konstföreläsare eller som konstpedagog som han varit på ett flertal skolor, såsom Eskilstuna folkhögskola, Örebro konstskola, Gerlesborgsskolan i Bohuslän och på Konsthögskolan i Umeå.
Under hela intervjun hade vi tålmodigt sällskap av bästa hunden Mingus (Charlie Mingus).
Musik: Quantum Jazz med låten All About The Sun ur albumet End of Line
-
Ständigt aktuell konstnär och kulturpersonlighet som rör sig fritt mellan olika konstformer. Ett program där hon får umgås med dem hon inte umgås med annars.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kraftöverföringen mellan två människor- Han är den finaste människa som jag har mött. Han är snygg,han är vacker och elegant.
Det säger Marie-Louise Ekman när hon pratar om sin man Gösta och om den svåra tiden när han blev sjuk.
- Från en dag till en annan så var verkligheten overklig. Helt plötsligt så var den ena av oss sjuk. Mycket sjuk. Det som vi i början trodde var behandlingsbart kanske inte var det. Man fick helt enkelt se. Vi satt hos kirurgen på Huddinge sjukhus som allvarligt berättade att chansen för att inte överleva en operation var femtio procent.
Och om man överlevde den så var det vissa som inte överlevde första veckan kanske. Var Gösta villig att ta denna chans. Hans svar var otvivelaktigt ja.
- Viljan. Att inte visa. Sin innersta mening. Styrde allt vi gjorde.
Om Marie-Louise EkmanKonstnär, filmare, regissör, författare, 75 år. Född och bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1977, 1986, 1987, 1993, 1999 och 2008.
Konstnär och kulturpersonlighet som rör sig fritt mellan olika konstformer och ständigt aktuell. Har varit chef för Dramaten och rektor på Konsthögskolan i Stockholm.
I en retrospektiv utställning på Moderna Museet 2017 visades nära 350 verk ur hennes rika produktion av måleri, skulptur, textil och film. Året efter kom den hyllade boken Få se om hundarna är snälla ikväll med anteckningar från maken Gösta Ekmans sista sjukdomstid.
Gjorde 2019 kostym och scenografi till Carmen och Boléro i en bejublad uppsättning på Parisoperan, i regi av Mats Ek.
Orsakade lyssnarstorm med sitt Sommar 1977 som inleddes med orden ”Det här är pissråttan själv som talar” och läste högt ur hatbrev.Det här är mitt sätt att få umgås med dom människor som jag inte får umgås med annars.
Producent: Håkan Lahger
-
Historien om flyktingpojken Gzim har gått rakt in i hjärtat hos de som mött honom i konstnären Knutte Westers verk. Det har blivit en dokumentärfilm och flera utställningar om Gzims väg genom livet.
Knutte Wester är konstnären som alltid står på de svagas sida. I ögonhöjd med dem han skildrar ger han liv och känslor åt de svåra frågor och känslor som kantar flyktingars liv. Just Gzim som kom till Sverige från Kosovo fick en alldeles särskild plats i Knutte Westers arbete. De möttes på en flyktingförläggning i Boliden i Västerbotten, blev vänner och sen har deras kontakt resulterat i flera utställningar, men även en uppmärksammad dokumentärfilm. Knutte Wester arbetar framför allt med skulptur, film och teckning och hans verk ger som sagt röst åt människor som sällan hörs i samhällsdebatten. För att komma dem nära flyttar han gärna sin ateljé till dem han vill skildra. Kerstin Berggren har träffat Knutte Wester regelbundet sedan han gick ut Konsthögskolan i Umeå för drygt tolv år sedan och i dagens Kulturreportage får lyssnarna följa med på en resa mellan ateljéer, flyktingbarn och filmpremiärer.Ett program av Kerstin Berggren. -
Det svåra hundrasextioandra avsnittet med konstnären/artisten AK von Malmborg. Vi pratade om husgudar, att finansiera sin musik med performance konstverk, döden, konsthögskolan, covern med Olle Ljungström, att planka sig in på tredje raden på operan, mamman, människovärde, musiken, att ha kunnat tala med hästar, det adliga ”von”:et och givetvis en hel del om att ha ett otroligt rytmiskt skratt.Avsnittet presenteras av Bosch Hushåll.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson.Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!) Musik: AK von Malmborg - Telefon till Himlen och AK von Malmborg & Olle Ljungström - Mer än så.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
BAKGRUND: Isol föddes 1972 som Marisenta Misol i Buenos Aires och inledde sin konstnärliga utbildning på Escuela Nacional de Belles Artes, ”Rogelio Yrurtia”, för att bli bildlärare. Därefter studerade hon ett par år på Konsthögskolan i Buenos Aires. Hon har vid det här laget gjort ett 20-tal bilderböcker varav ett fåtal hittills är översatta till svenska.
AKTUELL MED: Gästar årets Bok och biblioteksmässa i Göteborg. Mottagare av Astrid Lindgren memorial award 2013. Ny bok på gång om att komma till världen.
I PROGRAMMET: Varför går alla i Buenos Aires till psykoanalytikern? Vad händer om man inte har tv hemma som barn? Varför ska man inte förklara bilder? Varför är det bättre att inte besvara frågor?