Sveriges regering Podcasts
-
I den personliga berättelsen Korsvägar beskriver Ardalan Shekarabi sin väg från Iran till livet i Sverige. Han berättar om barndomens vardag i den iranska diktaturen och människors kamp för demokrati och frihet. Om familjens flykt till det nya hemlandet och tiden som gömd i väntan på det beslut som låter dem stanna. Om det politiska engagemang som tagit honom till posten som minister i Sveriges regering. Men det handlar också om de punkter längs vägen som kunde gjort att resan – och livet – tagit helt andra vägar. Det är en bok om identitet och om att hitta sig själv i ett nytt land.
Korsvägar är skriven i samarbete med Jesper Bengtsson, journalist och författare, förlagschef på Atlas och chefredaktör för Dagens Arena. Ardalan Shekarabi, född 1978, är utbildad jurist och har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 2013. Han var Sveriges socialförsäkringsminister 2019-2022.
Samtalet spelades in på ABF-huset i Malmö, 11 januari 2023.
I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi fick den stora äran att samtala med Carl-Oskar Bohlin som är Minister för Civilt Försvar i Sveriges regering. I detta avsnitt avhandlar vi individens ansvar i det mycket viktiga arbetet att stärka rikets totala försvarsförmåga, varför det är bra att vara en vardagsprepper och vad varje svensk medborgare bör klara av i händelse av en kris.
Vi är oerhört tacksamma för att få samtala med ministern, vars roll inte funnits specifikt uttalad sedan andra världskrigets slut, där Tage Erlander var den sista att inneha denna viktiga post.
Carl-Oskar har ju lovat att återkomma på sikt och om du har frågor, idéer eller tankar till ett kommande avsnitt med honom, är du välkommen att skriva frågor till [email protected] som vanligt!
-
Två personer dör efter att en robot slår ner i Polen. Sociala medier ryker av spekulationer och oro. Nu riktas alla ögon mot Nato och Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under hela kriget har Ryssland använt sig av robotattacker för att anfalla ukrainska städer. Men den här gången träffar en robot inte i Ukraina utan slår ner vid en bondgård i grannlandet Polen.
Flera nyhetsflashar lyser upp telefoner världen över under tisdagskvällen. Många funderar över hur ett Natoland som Polen kan ha attackerats.
Sveriges miljardstöd till UkrainaSamtidigt som Polen höjer sin militära beredskap tillbakavisar Ryssland alla anklagelser. Mitt i allt kallar dessutom Sveriges regering till pressträff. Ulf Kristersson berättar man ska lämna över försvarsmateriel för tre miljarder kronor till Ukraina.
Hör luftvärnsexperten och överstelöjtnanten Michael Reberg om dagen som fick världen att hålla andan. Och om beskedet från Nato som satte spekulationerna på paus.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.
Producent: Karin Hållsten
Ljud från: Sveriges Radio
-
Före detta åklagaren Paulina Brandberg (L) om hur gymnasiepraktiken ändrade hennes liv, rättspatos och obetalt arbete i hemmet. Dessutom: Putins presenter till Berlusconi och prisad public service i Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Paulina Brandberg är ny på jobbet som minister i Sveriges regering, men tar sig ändå tid att gästa Nordegren & Epstein. Hon har arbetat som åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, och anser att beviskraven vid svåra brott är orimligt höga. En av hennes hjärtefrågor är att förbättra situationen för brottsoffer. Hur ska det gå till? Och hur ska hon använda sina erfarenheter från åklagaryrket som jämställdhetsminister? Det hon själv spontant nämner är våld i nära relationer.
- Brottsbekämpningen är en del, och den har jag jobbat mycket med, men vi måste ha ett helhetsperspektiv på det här. Det som jag verkligen nu vill satsa på, det är allting runtomkring. Varje år så är det 15, 16 kvinnor som mördas, och det kanske är kvinnor som inte vågar lämna de här relationerna, säger Paulina Brandberg.
Ukrainas public service har fått pris - men hur mår den? Vad hände när kriget bröt ut? Vem ska man lita på i ett väldigt ungt medielandskap? Sveriges Radios före detta korrespondent Fredrik Wadström berättar.
Vi ska också uppmärksamma Vladimir Putins födelsedagspresent till Silvio Berlusconi - en väldig massa vodka - och vad han fick tillbaka.
Och så har lyssnarna haft åsikter om vem som är den mest anlitade svenska filmskådespelerskan genom tiderna. Diskussionen hettar till. Vem gjorde egentligen flest filmer? Julia Caesar eller Hjördis Petterson?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Världshistoriens största barnförflyttning ägde rum i Sverige. När Sovjetunionen anföll Finland 1939 bad Finland Sverige om hjälp. Sverige ville inte gå in militärt men vi gav ekonomisk hjälp, krigsmateriel och ville ta hand om de finska barnen. Finlands regering var tveksam till att skicka barnen. Svenskarna stod på sig och mellan 1939-1942 skeppades 80 000 barn till Sverige. Sveriges regering under Per Albin Hansson lovade att de finska barnen skulle skickas tillbaka till Finland efter kriget men 25% av barnen blev kvar i Sverige.Gäst: Anna Takanen, f.d. teaterchef, skådespelare och dotter till ett finskt krigsbarnSkådespelare: Sanna-Mari Patjas, Risto Pakarinen, Ia Langhammer, Johan Paulsen, Ivan Mathias Peterson, Finska förskolan Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Ronie Berggren om några av de senaste händelserna i förhållande till Rysslands invasion av Ukraina: Möjliga kemiska vapen i Mariupol; Slaktaren från Syrien ges befäl över ryska styrkorna; Hundratusentals ukrainare kan ha tvångsdeporterats till Ryssland; Biden och Trump stämplar Rysslands agerande i Ukraina som folkmord; Biter sanktionerna?; Rysk spion-chef i husarrest; Putin-kritikern Vladimir Kara-Murza fängslad; Västledare besöker Kyiv; Mer vapen till Ukraina; Sveriges regering hjälpte Putinoligarken Oleg Deripaska; Ukraina skadar ryska flaggskeppet RFS Moskva; Medvedev hotar Finland och Sverige med kärnvapenskrammel.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Sveriges regering vill visserligen utreda den svenska narkotikapolitiken - men man vill också redan innan utredningen startar bestämma vad den skall komma fram till. Björn Johnson är professor i socialt arbete vid Malmö Universitet och minst sagt kritisk till detta.
Vi pratar också om vad som orsakar beroende, hur framtiden ser ut och mycket mer.
foto: Håkan Röjder
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur beroende är Europa av den ryska gasen och oljan? Och vad skulle hända om EU införde sanktioner på energiområdet? Programledare: Daniel Alling. Bisittare: Louise Epstein.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur beroende är Europa av den ryska gasen och oljan?EU har fattat beslut om flera sanktioner mot Ryssland, EU:s utrikesministrar har förbjudit rysk lufttrafik inom EU, Europeiska radio- och TV-unionen tillåter inte att Ryssland deltar i årets Eurovision Song Contest och Sveriges regering uppmuntrar till bojkott av idrottsligt utbyte med Ryssland.
Många kännbara och symboliska beslut tas och gester görs – men ingen rör den ryska gasen och oljan. Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, förklarar varför Europa duckar i energifrågan.
Valla rätt i VasaloppstiderIgår på söndagen 6:e mars gick Vasaloppet 2022 av stapeln – och det kunde knappast sett bättre ut från tv-soffan. Gott om snö, skinande sol och fullt av glada skidåkare som deltog i Sveriges nationalsports kungakrona.
Hur glad en skidåkare är brukar handla om hur skidorna är vallade, och numera är flourvalla förbjudet på grund av farliga kemikalier. Men använder Vasaloppsåkare det ändå? Mattias Svahn, vallaexpert, reder ut vad flourvalla är och vad man kan använda istället.
Har Putin missbedömt den ukrainska stridsmoralen?De flesta bedömare verkar överens om att den är mycket högre än förväntat. Men hur avgörande är stridsmoralen för ett land som anfaller eller blir anfallet? Och hur byggs den upp? Peter Haldén, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, går på djupet i moralfrågan.
Dessutom reder vi ut varför signalen Viktigt meddelande kallas för Hesa Fredrik, och så vill Daniel påminna oss om att njuta av den helt vanliga dagen.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman
Researcher: Jennie Sjöström
-
Putin går in i Ukraina och vi analyserar V75 känns lite konstigt men cirkusen fortsätter trotsallt. Refugee Welcome men tydligt inte enligt Sveriges regering. Axevalla långt upplopp men missa inte bajsmannen eller när Krukan nästan lurande mannen från Miami på 300,000kr
-
Putin går in i Ukraina och vi analyserar V75 känns lite konstigt men cirkusen fortsätter trotsallt. Refugee Welcome men tydligt inte enligt Sveriges regering. Axevalla långt upplopp men missa inte bajsmannen eller när Krukan nästan lurande mannen från Miami på 300,000kr
-
Hur kan ett inkluderande ledarskap och ett aktivt mångfaldsarbete leda till bättre affärer och nöjdare medarbetare? Det tar vi reda på i veckans avsnitt av Företagarpodden.
Günther får besök i studion av entreprenören Sofia Falk har hjälpt över hundra globala företag och organisationer att öka sin konkurrenskraft via mångfald och inkludering. Hon har varit rådgivare åt FN, OECD och Sveriges regering. I den nya boken Mångfaldsparadoxen som släpps 9 april summerar Sofia sina erfarenheter. Målet är att skapa bättre affärer, smartare produkter och tjänster samt nöjdare medarbetare.
På vilket sätt behöver svenska företag omvärdera sin syn på talang och kompetens? Det och mycket mer diskuterar vi i avsnittet.
Vi presenterar även Företagarpoddens färska jingel som är inspirerad av en klassisk tv-serie. Kan ni höra vilken?