kristen Podcasts
-
Veckans döingar, Michelle Hallström om vad Sophie Richies bröllop säger om hur vi ser på pengar, kristen musik, och Nanna försöker köpa väska: del 41502.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nanna Olasdotter Hallberg och Kristofer Andersson får hjälp av Michelle Hallström med att reda ut kulturveckan som gått.
-
Hur mycket kristdemokrati finns det kvar hos KD? En ideologi med avstamp i kristen människosyn och etik och rötter i katolsk filosofi och svensk frikyrkorörelse.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Europa har kristdemokratin under lång tid haft stort politisk inflytande medan den i Sverige är relativt ung och har varit en politisk kraft i marginalen. Viktiga beståndsdelar i kristdemokratin är människans okränkbara värde, betoningen av de små gemenskaperna där familjen är central, solidaritet och förvaltartanken.
Den svenska kristdemokratins idagIdag slits de svenska kristdemokraterna mellan sitt frikyrkoarv och en högersväng. Kristdemokraterna sitter för tredje gången med i regeringen, men mycket av det kristna har tonats ned, abortmotståndet tvättats bort och flyktingpolitiken har hårdnat. Hur har partiet förändrats genom åren? Och hur går kristdemokrati ihop med borgerlighetens andra ismer: liberalism och konservatism?
Medverkande: Svante Nordin, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, Douglas Brommesson, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet och Elisabeth Sandlund, kolumnist och fd ledarskrivent på den kristna tidningen Dagen.Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Marie Liljedahl -
Martin och Mikael påbörjar en ny säsong med fokus på lärjungaskap. När Jesus talar om lärjungaskap ser vi att det inte är något extra tillval till livet som kristen, utan vad livet med honom egentligen handlar om. Jesus bjuder in oss på en livslång vandring tillsammans med honom. Att leva mission och att göra lärjungar bygger på att vi själva är lärjungar.
-
Kan vi producera tillräckligt med el för att klara en storskalig produktion av fossilfritt stål? Vilken klimatpåverkan kan produktionen få? Och är efterfrågan stor nog på marknaden? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om energipolitik, naturgas och ”halleluja-scenarier”.
Gäster i programmet är Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, och Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och senior forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN).
Hotspot är ett samtalsprogram om kristen tro, kultur och samhälle. Programledare är Marco Strömberg. Programmet produceras av TV Vision Sverige och Världen idag.
Vill du hjälpa oss att göra fler program? Stöd gärna vårt arbete genom att swisha en gåva till: 123 396 94 17
Prova Världen idag en månad gratis: https://prova.varldenidag.se
-
I det här avsnittet pratar Lovisa och Robert med Anders Camenius (ordförande i EKHO Göteborg) under ledning av Evelin Nyberg.
Vill du veta mer om ämnet?
”En enda kropp – vägar till en HBTQ-inkluderande församling” av Lina Mattebo (red.) (Argument).
”Kristen & homosexuell – så funkar det!” av Johanna Wikberg (Riksförbundet EKHO)
”HBTQ, Bibeln och Människan” ett podd-föredrag av Robert Eriksson (Betlehemskyrkans podcast).”Låt oss prata” är en poddserie i tre delar av Lovisa Almén och Robert Eriksson som är pastorer i Betlehemskyrkan Göteborg. Här tar de tag i frågor som de brottas med och som de möter många frågor och funderingar kring som de vill att kyrkan ska prata mer om.
Avsnittet spelades in 18 januari 2023.
Medverkande: Lovisa Almén, Robert Eriksson, Anders Camenius och Evelin Nyberg
Producent: Evelin NybergAnsvarig utgivare: Robert Eriksson
-
Hur blev Sverige världens mest sekulära och individualistiska land? För att ta reda på det har Claphaminstitutets Per Ewert ägnat en hel doktorsavhandling där han djupdykt i bl.a. flera politiska dokument som format Sverige. Nyligen publicerades populärversionen av avhandlingen, Landet som glömde Gud (Artos & Norma) och i SEA:s podd berättar Per mer om hur Sverige förändrades i sekulär riktning under stora delar av 1900-talet. Avsnittet inleds dock med att Olof och Jacob samtalar om filosofen Torbjörn Tännsjös DN-artikel om hur kristen tro egentligen är en konspirationsteori.
Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).
Länkar som nämns i avsnittet:
- Ivar Arpis podd Rak höger med Per Ewert, "Kristendomen tvingades bort av Socialdemokraterna", https://ivararpi.substack.com/p/kristendomen-tvingades-bort-av-socialdemokratern#details
- DN Debatt. Torbjörn Tännsjö: ”Religion är den djärvaste konspirationsteorin av alla”, https://www.dn.se/debatt/religion-ar-den-djarvaste-konspirationsteorin-av-alla/
- DN Debatt Repliker. Jacob Rudenstrand: ”Förmätet att kräva att övertygelser man ogillar ska begränsas”, https://www.dn.se/debatt/formatet-att-krava-att-overtygelser-man-ogillar-ska-begransas/
- Landet som glömde Gud: https://artos.se/bok/landet-som-glomde-gud/ -
Bra samtal om Petrus väg till Jesus och varför han är en bibel-nörd
-
Tänk att vi snart börjar närma oss ett helt sprillans nytt år. Ett nytt kapitel i din bok ska skrivas och så här i slutet på 2022, känns det alldeles spännande och härligt med en nystart, eller hur? Oavsett om du känner så eller inte. Så har jag den finaste gåvan jag kan ge dig just i den här tiden. Det är för tredje året i rad håller vi en digital 3 dagars konferens där du får allt du behöver för att Blomstra i ditt liv och uppdrag för 2023 och framåt. Du är bjuden!
Så i det här avsnittet delar jag vad jag önskar och har för dig under eventet den 13-15 januari. Vilka delar och varför de är viktiga för att vi ska Blomstra. Jag är först med att avslöja teman som talarna kommer att samtala om och allt det fantastiska vi kommer att göra under eventet. Så vill du förbereda dig, lyssna på det här avsnittet, tagga med oss, dela vidare detta avsnitt och möjligheten för andra att också haka på eventet. Jag lovar att dina människor kommer att tacka dig för din omtanke och generositet genom att du gör det!
När du lyssnat så kila in och anmäl dig till eventet 13-15 januari 2023, blocka din kalender och förbered dina nära och kära att den här helgen vill du få ut så mycket du bara kan. 💖
Anmäl dig till BLOMSTRA 2023: https://www.tidattblomstra.se/blomstra2023
Vill du hjälpa oss att sprida eventet till fler? Här finns material att göra det på:
>> Ladda ner material för marknadsföring digitalt och lokalt
Och vill du införskaffa dig en kristen kalender inför 2023 - då finns den här.
https://ea-design.se/butik/kalender2023/Ta del av reflekterande och coachande frågor och fördjupning genom vårt Peppbrev som släpps i samband med poddavsnittet.
Anmäl dig till Peppbrevet på www.tidattblomstra.se
Det är Tid att Blomstra på Din Gudagivna väg! 🌸💃🏼
-
"En del tror på tomten och andra tror på Gud", sade en lärare när hon skulle förklara Joel Halldorfs kristna tro för klasskamraterna på 1980-talet. Länge var kristen tro något som krockade med det moderna projektet och som sågs med skepsis. Men håller detta på att ändras? På DN:s kultursida vittnar sekulära skribenter om att de bär kors eller längtar efter en tro. Samtidigt rensar svenska skolor ut Luciafirandets kristna inslag, och vid avslutningar debatteras om det är rätt att vara i kyrkan. Vad innebär att vi har en stor grupp muslimer i Sverige i dag - kommer kanske skiljelinjen i framtiden att gå mellan sekulära och religiösa snarare än mellan olika trossamfund och religioner? Gäster: Joel Halldorf, krönikör i Fokus och professor i kyrkohistoria, Annika Borg, kyrkoherde i Värmland och Johan Sundeen, idéhistoriker och katolik som skrivit boken "68-kyrkan", om marxismens marsch genom ett kristet ledarskikt. Programledare: Nina Solomin.
-
Idag pratar vi med Kristna studentrörelsen i Sverige. Vilka är de? Och hur är det att vara ung, student och kristen idag i Sverige?
Klippning: Tobias Jonson
-
Under det senaste halvåret har det diskuterats hur kristendomen blivit alltmer synlig på kultursidorna. Nyligen skrev DN:s Kristina Lindquist och Björn Wiman om sin relation till kristen tro. Enligt Lindquist upplevde hon den under sin uppväxt som "totalitär, rent själsligt", medan den för Wiman är meningsfull. Fast när det kommer till dess sanningsanspråk är det en "banaliserande bild av religionens roll i människors liv", enligt honom. Olof och Jacob diskuterar dessa texter i ljuset av julens budskap om Jesu ankomst och Guds människoblivande.
Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).
Länkar som nämns i avsnittet:
- DN: Kristina Lindquist: Jag sörjer att jag förlorat min kristna tro, https://www.dn.se/kultur/kristina-lindquist-jag-sorjer-att-jag-forlorat-min-kristna-tro/
- DN: Björn Wiman: Till Gud kan du inte lämna någon feedback, https://www.dn.se/kultur/bjorn-wiman-till-gud-kan-du-inte-lamna-nagon-feedback/
- Kvartal: Mediernas julmyter om Jesus, https://kvartal.se/artiklar/mediernas-julmyter-om-jesus/ -
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Kritiken växer mot fångväxlingen av Brittney Griner; Bari Weiss med ny Twitter file; Skolan döpt efter Ben Carson byter namn; Home Schooling fungerar bra i USA; Domare kräver att Columbus-staty i Philadelphia avtäcks; Morden ökar i Burlington, Vermont efter radikal politik; Bidens transgender-ämbetsperson Sam Brintons får sparken efter stölder; Person bakom anti-vit-policy i skolstyrelse sparkad; Tidigare Navy Seal kritisk till transgender-industrin; Kvinnlig fotbollsspelare får fortsätta stämning efter att ha vägrat knäböja; Anti-kristen aktivist sparkad; Biden besöker Arizona, vägrar besöka gränsen; Kyrsten Sinema lämnar Demokraterna pg a gränsfrågan; Pete Buttigieg gnäller på flygtrafik men flyger ofta privat; Alltfler poliser i New York City söker jobb i Connecticut; Ron DeSantis leder stort över Donald Trump; Kristen grupp förvägras äta middag i Virginia; Babylon Bee skämtar om Brittney Griner.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Oavsett om du ser dig själv som ledare, har det som titel eller inte så är du det fakto en ledare. Ledare för ditt liv och ledare för de som väljer att lyssna på och bli influerade av dig. Som troende är vi både lärjunge och ledare, med ett förvaltarskap av det vi fått i vår hand.
Så utifrån den vetskapen att leda våra liv och göra de val vi står inför för att fullt ut må vårt bästa, och påverka människor och världen till det bästa genom det vi har. Det här är något fantastiskt och en möjlighet till att känna ansvar och ett gemensamt ägandeskap för de sammanhang vi rör oss i. Att oavsett om det finns andra ledare i ditt sammanhang, eller du är ledare av ett sammanhang. Så har alla förmågan att bidra till att göra en gemenskap mer levande och blomstrande och även tvärtom. Utifrån hur vi väljer att vara, leva, leda, prata och göra.
Det och mycket mer pratar jag om i detta avsnitt, och vill du jobba vidare med detta, då föreslår jag att du hakar på, på kvällens workshop som handlar just om detta och hur du kan praktisera det i din vardag. Måndag 12/12 kl 19-20.30
>> Du kan anmäla dig till kvällens workshop härhttps://www.tidattblomstra.se/live-webinar/uppdrag/register
Det är Tid att Blomstra på Din Gudagivna väg! 🌸💃🏼
> Anmäl dig till BLOMSTRA 2023: https://www.tidattblomstra.se/blomstra2023
Och vill du införskaffa dig en kristen kalender inför 2023 - då finns den här.
https://ea-design.se/butik/kalender2023/Ta del av reflekterande och coachande frågor och fördjupning genom vårt Peppbrev som släpps i samband med poddavsnittet.
Anmäl dig till Peppbrevet på www.tidattblomstra.se
-
En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 7
*Jag läser Bibeln. Jaha. Och? Vad gör du av det sen då? Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist, tror mer på handling än på ord.
*Släkt med Maria i rakt nedstigande led? Född i staden med världens äldsta kloster? Kysst stenarna på Jesu verkliga grav? Thella undrar varför så många tycker det är viktigt att försöka bevisa en relation med Bibelns historiska personer och skeenden.
*What Would Jesus Do? Nuri Kino ser Jesus som en dåtidens biståndsarbetare, och en förebild.
*Från Södertälje till Vita Huset - om när USA:s president Barack Obama lovade att hjälpa Mellanösterns förföljda folkgrupper undan IS terror.
*Hagar, Ismael och en säck med vatten - att vara på flykt med sitt barn. Lollo fortsätter intressera sig för Abrahams familj och fastnar för berättelsen om tjänsteflickan Hagar och sonen Ismael som fördrivs ut i öknen. Nuri minns mödrar och barn han mötte vid gränsen mellan Ukraina och Polen.
*Bara prästerna fick läsa. Hur formas man av att inte få lära sig läsa, eller gå i skola på sitt modersmål. Och hur är det att vara kristen men inte få läsa Bibeln? Nuri Kino om hur Bibelns berättelser förmedlades i hans familj.
Bibelstycken: Matteus 25:35, 1 Mosebok 16:1, 1 Mosebok 16:7, 1 Mosebok 21:8
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Medverkande i avsnittet:
Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i EqumeniakyrkanProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Brady Juvier - Mostra di più