Fredrik Löjdquist Podcasts
-
2022 har varit ett turbulent år för nästa hela planeten. Pandemi, inflation och krig. Men vilka händelser kommer att skrivas in i historieböckerna? I det här avsnittet berättar tre av UI:s mer seniora medarbetare vad de tycker är de mest signifikanta händelserna från året som gått. De ger oss också tips på vad vi ska hålla utkik efter under 2023.
Medverkande:
Elin Jakobsson, forskare på UI:s program Global politik och säkerhet.
Patrik Andersson, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina.
Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
2022 går till historien som året då kriget återvände till Europa. Hör om hur Rysslands krig mot Ukraina förändrar vår del av världen och utmanar den europeiska sammanhållningen och identiteten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter pandemin fanns förhoppningar om ett lugnare år för Europa och världen, men när Vladimir Putin inledde sitt invasionskrig mot Ukraina fann sig Europa i stället i det svåraste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Vad innebär denna nya verklighet? Med tre gäster i studion diskuteras året som har gått och hur Europa förändras av att återigen uppleva ett fullskaligt krig.
Hör historieprofessor Dick Harrison om var 2022 placerar sig i framtidens historieböcker, försvarsforskaren och Nato-experten Malena Britz om konsekvenserna för Europa när försvarsalliansen utvidgas, samt chefen för Centrum för Östeuropastudier och den tidigare diplomaten Fredrik Löjdquist om krigets konsekvenser för det europeiska projektet och vad som står på spel för Europa. Vi framåt för 2023 och diskuterar vilka beslut Europa kommer att behöva fatta och vilka förutsättningar som finns för att Putins krig ska ta slut.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge & Anna Roxvall
Tekniker: Elvira BjörnfotSamtalet är inspelat i december 2022.
-
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser till USA för att tala i den amerikanska kongressen. Det blir den första resan Zelenskyj gör utanför Ukraina sedan kriget började.
Hör Fredrik Löjdquist, chef för centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet och USA-korrespondent Roger Wilson om resans betydelse.
Programledare: Elias Wahlberg.
Sändes i P1 morgon 21 december 2022. -
När Rysslands främste oppositionspolitiker förgiftas riktas fokus plötsligt mot en forskningschef i Umeå. Det svenska labbet kan avslöja förbjudna kemiska vapen och hamnar mitt i ett ryskt maktspel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Förgiftningen av den kände oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hösten 2020 har likheter med det som händer idag i Ukraina. Det verkar handla om hämnd. Kanske kan den här berättelsen också lära oss något om hur det ryska svaret på EU:s sanktioner kommer att se ut i framtiden.
Medverkande: Åsa Scott, avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå, Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent, Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, Fredrik Löjdquist, chef för centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet (intervjun är gjord innan krigsutbrottet i februari 2022) och Rikard Norlin forskare vid Totalförsvarets forskningsinstituts labb i Umeå.
Programledare: Bo Torbjörn Ek
Programledare: Ulrika Bergqvist
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Reporter: Per Vallgårda
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Adult Swim, Sky News, Sveriges Radio, CBS, AP, AFP, BBC, Reuters.
-
För tre veckor sedan inleddes den fullskaliga invasionen av Ukraina. I det här avsnittet av Utblick Extra försöker vi reda ut vad som hänt under den här tiden inne i det alltmer slutna Ryssland och vilka mer långsiktiga händelseförlopp som kriget redan satt igång.
Medverkande:
Torbjörn Becker, chef för Stockholm Institute of Transition Economics (SITE).
Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS).
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagen då Ryssland inledde invasionen av Ukraina, den 24:e februari 2022, förändrades världen i grunden. Över en natt, som man brukar säga. Den säkerhetsordning vi haft i Europa byggde på en överenskommelse om att varje land har rätt att välja sin egen väg i utrikespolitiken och att inget annat land har rätt att med våld flytta gränser för en suverän stat. Nu har Ryssland frångått det. Hur hamnade vi här och vad ska vi göra åt det?
Om man inte talar ryska så kan man inte förstå Ryssland, åtminstone inte fullt ut. Därför är experter som behärskar språket och kulturen värda sin vikt i guld, särskilt nu. Dagens gäst är en av dem. Fredrik Löjdquist är chef över Centrum för Östeuropastudier (Stockholm Center for Eastern European Studies, SCEEUS) som är ett fristående kunskapscentrum inrättat och finansierat av regeringen. Han har en lång bakgrund som diplomat med fokus på Östeuropa, Ryssland och hybridkrigföring. Ryska lärde han sig i lumpen, ett par år innan muren föll.
Inom hans eget skrå, och bland säkerhetspolitiska experter, var det många som såg vad som höll på att hända med Ryssland. Men västvärlden i stort reagerade inte i tid, enligt honom.
– Det fanns en fördröjning i det västerländska i västs förståelse av vad som höll på att ske, och man hade kanske lite svårt att ta till sig alla signaler och dra slutsatsen av dem, men åtminstone efter den ryska aggressionen mot Ukraina 2014 blev det uppenbart. Men kanske trodde man att det skulle stanna där på något sätt. Att man hade ett jämlikt läge som förvisso var olyckligt och besvärligt, men som ändå kunde hanteras på något sätt. Och det vi har sett byggas upp under de senaste året är det ju att Ryssland absolut inte är nöjt med status quo, utan man vill flytta fram positionerna.
– Det är viktigt att komma ihåg att det här inte bara handlar om Ukraina, utan det handlar om om vår säkerhet, om allas säkerhet. Både på europeisk nivå och på den globala nivån.
Kan man säga, som exempelvis John Mearsheimer, att det är USA, Nato och EU som provocerat Ryssland till detta? Han menar att man i stället borde ha gjort Ukraina och Georgien till buffertstater mellan stormakterna.
– Det bygger på en massa felaktiga antaganden, skulle jag hävda. För det första strider det mot idén att alla stater är lika suveräna. Denna tanke innebär att man skulle till mäta vissa stater mer inflytande, att ett stort land som Ryssland skulle ha veto över ett annat lands utrikes- och säkerhetspolitik, men kanske också i inrikespolitiken.
– Då är man ute på ett väldigt farligt sluttande plan. Om du börjar göra avkall på de här principerna, var kommer det sluta någonstans? Vilka länder ska utgöra den här bufferten? Om vi i Sverige eller Finland inte kan lita på att principen om territoriell integritet eller suveränitet gäller för ett land som Ukraina? Hur ska vi då veta att det gäller för våra egna länder?
– Det här bygger på en underliggande kålsuparteori, nämligen att Ryssland har sin inflytandesfär och USA och Nato har sin. Men så är det inte. Vad det handlar om är inte att USA eller Nato har en egen sfär. Nato är en demokratisk sammanslutning av länder där länderna frivilligt och självmant har gått med. Det gäller även EU. Det är inte så att det sker på något diktat uppifrån, till skillnad från när Putin vill kunna bestämma andra länders politik från Moskva.
(Ovanstående är bara ett kort utdrag från samtalet.)
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
* Länk till Fredrik Löjdquists senaste memo om Ukrainakriget: här
* Intervju med John Mearsheimer: här
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
I det här avsnittet av Utblick Extra pratar vi med forskare och analytiker på UI om läget i Ukraina och försöker vi ge några perspektiv som kanske inte får så stor plats i annan rapportering.
Medverkande:
Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier, ger ett vidare perspektiv
Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid UI, om repritionen i Ryssland och om Putin
Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum, om Kinas ovilja att fördöma Rysslands invasion
Andreas Umland, analytiker Centrum för Östeuropastudier, om diskussionen i Tyskland om vad som hänt i Ukraina och kärnkraftverk i krigszonen.
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, om Putins ställning, tidigare analyser och om vad vi kan förvänta oss de kommande dygnen.
Reporter: Ola Westerberg
Reporter och redaktör: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Säkerhetsläget i Europa är mycket allvarligt, och detta avsnitt av Sieps podcast tar åter upp frågan. Den här gången tillsammans med Fredrik Löjdquist som fördjupar de långsiktiga aspekterna av det som nu sker.Reaktionerna från EU och omvärlden lät inte vänta på sig när Ryssland erkände utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk. Ändå kvarstår de ryska antagonistiska målsättningarna, förklarar Fredrik Löjdquist, föreståndare för Centrum för östeuropeiska studier och gäst i detta avsnitt av Sieps Podcast. Han menar att Rysslands strategiska målsättningar är tydliga: att ta politisk kontroll över sina grannländer, att komma bort från en säkerhetsordning som grundar sig på respekt för demokrati och mänskliga rättigheter samt att förändra den militära maktbalansen i Europa.Angreppet på Ukraina är ett angrepp på EU och den europeiska idén, menar Löjdquist. Detta borde mana EU och västvärlden att sätta sig vid ritbordet i fråga om både rysslandspolitiken och strategin för de länder i öst som har associeringsavtal med EU. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow. De rundar av avsnittet med ett samtal om den enighet som EU tenderar att uppvisa under trycket från yttre hot.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad händer i Ryssland och Kina, ekonomiskt och säkerhetspolitiskt? Hur resonerar de båda länderna kring stormaktpolitiken och hur vill de vill få inflytande i världen. Och hur påverkar det oss i Sverige? Hör Fredrik Löjdquist, chef för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet och Johan Englund, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) om det här. Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Stora ryska truppstyrkor har dragits samman vid Ukrainas gräns. Om syftet är en storskalig invasion, kommer denna att äga rum nu under mitten eller slutet av februari. Det säger Fredrik Löjdquist, som har lång erfarenhet som svensk diplomat, bl a som ambassadör vid Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa 2012-2017 och Sveriges första ambassadör för hybridhot 2018-2021, och är chef för det nyinrättade Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Hoten mot Ukraina samspelar med de offensiva krav som Ryssland nyligen riktat mot USA och Nato – och EU inklusive Sverige – och som syftar till att främja Rysslands långsiktiga mål: säkra regimens fortsatta existens, få bort frågorna om demokrati och mänskliga rättigheter från dagordningen och avskaffa den säkerhetspolitiska självständigheten för Rysslands grannländer. Vladimir Putin presenterade sina ambitioner redan vid säkerhetskonferensen i München 2007, men hur uppmärksamt lyssnade Väst? Fredrik Löjdquist samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
-
Vilka händelser från runt om i världen kommer vi egentligen att minnas från 2021 och hur kommer det att påverka året som precis har börjat? I det här avsnittet av Utblick får ni höra vad tre av UI:s mest meriterade forskare tror om den saken.
Medverkande:
Rouzbeh Parsi, chef på Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid UI.
Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier.
Gunilla Reischl, chef på UI:s program för Global politik och säkerhet.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ryssland vill återgå till 1800-talets säkerhetspolitik i Europa, där den starkes rätt råder.
Vi möter Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier på UI om den ryska uppladdningen mot Ukraina.
Av och med Patrik Oksanen, Johan Wiktorin, Amanda Wollstad och Anders Lindberg
-
I avsnitt 29 pratar vi om motståndarbeskrivningar i allmänhet och av Ryssland i synnerhet. Gästerna i avsnittet är försteforskaren Pär Gustafsson från FOI och Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet. De berättar bland annat om hur det går till att tänka på framtiden på ett systematiskt sätt, vad kullkastare egentligen är och vilka två processer som pågår parallellt i Ryssland.
-
Vad skulle det betyda för ostronsugna svenskar och skulle det vara ett sätt att stoppa stillhavsostronets spridning på västkusten? Och hur kan Biden och Putin kan påverka sin dåliga relation?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Borde ostron ingå i den svenska allemansrätten?I Sverige är det tillåtet att plocka musslor, men inte ostron som uppfattats så dyrbara och sällsynta att de inte kan ingå i allemansrätten. Men på senare år har stillahavsostronet etablerat sig i Sverige och nu finns det förslag om att ändra i fiskelagen så att stillahavsostronet blir tillåtet att plocka för ostronsugna. Vad betyder det för den svenska gastronomin? Louise och Thomas pratade med marinbiologen Åsa Strand, Lars Tysklind, liberalerna, i miljövårdsberedningen och skaldjurskocken Daniel Frick.
Hur kan Biden och Putin kan påverka sin dåliga relation?Idag möts presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin i Genève. Relationen mellan länderna är riktigt dålig och det är få som tror att toppmötet kommer att leda till något konkret. Hur kan en dålig relation mellan två stater förbättras? Hur mycket kan Biden och Putin påverka genom sitt sätt att uppträda under mötet? Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet redde ut.
Smakprov på EM-låtarThomas har varit skeptisk till den svenska EM-låten "Flaggan i topp". Louise bjöd på smakprov från Europa. Thomas sågade Portugals och Danmarks låtar, men hyllade Frankrikes moderna rap.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Maria Bertell