Fox News Podcasts

  • Yttrandefrihet, förtal och skadestånd: Allt du undrat kring Dominion v. Fox News.

    Alla jurister älskar condictio indebiti, dvs. reglerna om misstagsbetalningar. Tove tar upp en ny HD-dom.

  • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: New York Citys borgmästare Eric Adams konstaterar att budgetunderskott beror på de illegala immigranterna; Disney säger upp tusentals anställda; Bojkotten mot Bud Light ger stor effekt; Sverige behöver förstå Fox News; PBS lämnar Twitter; Jury beslutar fria polis som sköt svart person i Akron, Ohio; Sportjournalisten Samantha Ponder går ut i kritik mot transgenders i damidrott; Stämningar på väg mot kinesiska polisstationer i USA; Donald Trump JR på fel sida i debatten om Bud Light; Lia Thomas anser att Biden förslag om att kräva transgenders rätt i damidrott inte går tillräckligt långt; Biden vill hjälpa familjer med barn på dagis; Elon Musk förklarar att innan han tog över Twitter hade FBI etc full tillgång till Twitteranvändarnas privata meddelanden; Två av Bidens departementschefer stämda för hemlighållande av offentlig information; Storyn om Schwarzeneggers asfaltlagning - Arnold hade rätt; New York förbjuder namn associerade med indianer på sina idrottslag; Ron DeSantis dumpar Bud Light; Smash and Grab och pöbelstölder allt vanligare i Chicago.

    -------
    STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

  • Nu vet vi vad det kostar att sprida vallögner i tv: 8,1 miljarder.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Kabelkanalen Fox News har gjort upp med rösträkningsföretaget Dominion om att betala drygt 8,1 miljarder svenska kronor. På så vis erkänner Fox News att kanalen spridit lögner om presidentvalet 2020, men man slipper en utdragen rättegångsprocess med tv-stjärnor i vittnesbåset.

    Vapenlobbyns makt över Republikanerna

    Den amerikanska vapenlobbyn NRA samlades i helgen för sin stora konferens där man diskutera vapenlagstiftning och hur man som organisation ska garantera fortsatt tillgång till vapen för USA:s medborgare.

    Med ett kommande presidentval nästa år såg samtliga republikanska kandidater - tillkännagivna som sannolika – till att synas och höras på plats. Är det möjligtvis NRA som kommer att avgöra vem som blir president i USA 2024?

    Pentagonläckan som skakar USA

    Vi pratar också om den stora militärläckan som skakar Pentagon och Vita huset. En 21-årig försvarsanställd man misstänks ha läckt topphemligt material på nätet. Hur allvarlig är läckan?

    Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Alma Segeholm

  • Christopher Garplind har mycket erfarenhet av små ångestduschar och Hanna Hellquist känner sig lite otrygg. Viola Gad från P3 Nyheter Dokumentär berättar om domen i Tove-fallet. SR-korren Roger Wilson är live från USA:s västkust och pratar om vad som hänt med Fox News. Trots seriositet blir det även lek och bus med Vilgot Paulsen och frågar Hanna och Christopher om det egentligen var så mycket bättre förr?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.

  • 21-årige Jack Teixeira har spridit hemliga dokument. Det är den senaste i en rad av militära läckor. Hör om allt längre straff för att stoppa läckorna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Jack Teixeira var anställd i det amerikanska flygvapnet men riskerar nu ett långt fängelsestraff – misstänkt för att ha läckt dokument som sägs avslöja hemliga detaljer om bland annat Ukrainas militära förmåga.

    Bo Torbjörn Ek från podden Gräns berättar om historiska militära läckor i USA och hur längre straff dömts ut för att stoppa spridningen av säkerhetsklassad information. Onsdagen den 19 april väntas Jack Teixeira dyka upp i rätten igen.

    Nyhetspodden Dagens Eko ger dig en berättelse varje vardagsmorgon med programledarna Robin Olin och Lena Nordlund och med Sveriges Radios skarpaste journalister.

    Programledare: Robin Olin

    Gäst: Bo Torbjörn Ek, programledare på Sveriges Radios podd Gräns som handlar om säkerhetspolitik och hoten mot Sverige

    Producenter: Ludvig Jansson och Katja Magnusson

    Med ljud från: CNN, Fox News, BBC, Channel 4 News, History, The Post Century Fox, ABC News, PBS News Hour, CBS News, Washington Post, AP, NY Times

    Kontakt: [email protected]

  • Dansbandstisdag är tillbaka! Linnea Wikblad sätter betyg på Sveriges sexigaste dansbandslåtar. Christopher Lehmann och Mathilda von Essen kommer förbi och pratar om P3:s nya serie "Sebastian Herlows försvinnande". David Druid och Linnea framför ett kammarspel. Sveriges nye dansbandsstjärna Luciano Axelsson berättar om hur det var att gå från okänd till SUPERKÄND - på bara typ två månader. P3 Nyheters Babs Drougge berättar om förtalsrättegången mot Fox News som drar igång idag.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: David Druid och Linnea Wikblad

  • 29-årige Tyre Nichols misshandlas till döds vid ett polisingripande i Memphis, USA. Det blir startskottet för stora protester mot polisvåld.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Dokumentären är gjord i slutet av januari 2023. Ljuden i dokumentären är hämtade från CBS News, WREG News Channel 3, Washington Post, ABC News och Fox News.

  • Att exponera den djupa statens paladiner kan vara ett riktigt skitjobb, men någon måste ju göra det...
    Adam Schiff anklagas för att ha läckt hemligstämplad information av tidigare CIA-chef
    Demokraternas representant Adam Schiff (D-CA) har anklagats för att ha läckt hemligstämplad information av den tidigare chefen för CIA.
    Tidigare utrikesminister Mike Pompeo sa att han vet att Schiff "läckte sekretessbelagd information som hade lämnats till honom."
    Pompeo sa att han blev medveten om Schiffs läckage medan han tjänstgjorde som både CIA-chef och som president Donald Trumps utrikesminister.
    Anklagelsen från Pompeo kommer efter att den republikanske talmannen Kevin McCarthy (R-CA) blockerade Schiffs utnämning att stanna kvar i parlamentets underrättelsekommitté.
    Schiff hade varit ordförande för Intel-kommittén de senaste fyra åren.
    McCarthy sa att han blockerade Schiff på grund av nationella säkerhetsproblem.
    "Under min tid som CIA-chef och utrikesminister vet jag att han läckte hemligstämplad information som hade lämnats till honom", sa Pompeo på Fox News på onsdagen.
    Pompeo erbjöd inga detaljer, men han insisterade på att problemet var tillräckligt illa för att begränsa vad han delade med kongressen.
    För att understryka vilken allvarlig anklagelse det är, pressade "Outnumbered"-medvärden Emily Compagno Pompeo på varför det inte har funnits ansvar om sådana läckor skulle vara "ett brott åtminstone, upp till förräderi."
    "Det är en komplicerad process, eller hur? Det är svårt att fastställa exakt vad som hände, sa Pompeo.
    Men jag kunde berätta att när vi gav information till honom och hans personal så hamnade det på platser där det inte borde ha varit med oroväckande regelbundenhet.
    "Vi kunde se det. Till slut bestämde jag mig för att jag höll tillbaka information från dem som ett resultat.
    Pompeo är inte den första underrättelseledaren i Trump-administrationen som anklagar Schiff för att ha läckt hemligstämplad information.

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Kamala Harris felciterar den amerikanska frihetsdeklarationen; Media får svårt att hantera mordåtal mot svarta poliser i Memphis; Donald Trump får komma tillbaka till Facebook om han vill; Trump vill förbjuda kinesiska investeringar i jordbruksmark i USA; Demokraten Adam Schiff ämnar utmana Diane Feinstein om hennes plats i Senaten; Mike Pompeo stöder Kevin McCarthys avstängning av Adam Schiff från kommittéer; Arizonas utbildningsminister stänger av Woke-talare; USA dödar ISIS-operatörer i Somalia; Professor i Tennesse som vill hävda att matematik är rasistiskt missar asiaternas kunskaper; San Diego ämnar införa vägtull för att begränsa bilkörning; Josh Hawley introducerar The Pelosi Act om förbud om politiska aktieköp; Polsk professor i Alabama kritisk till woke-kulturen; Stacey Abrams rådgivare hävdar att vandalism inte bör tolkas som våld; Rättsväsendet hinner ikapp de som hotade pro-life-centers; Karine Jean-Pierre skyller ökade bensinpriser på republikanerna; Fler masskjutningar i USA; Illegal invandrare från El Salvador från MS13-gäng skjuter ihjäl autistisk kvinna; Hundratusen väljare i Arizona valde att inte rösta på Kari Lake; Väderman från Fox News påhoppad i New Yorks tunnelbana; Skoldistrikt i Kalifornien anser att vita människor inte ska få påverka läroplaner; Svart Fox-reporter utslängd för att han hade ”fel värderingar”.

    -------
    STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

  • Att exponera den djupa statens paladiner kan vara ett riktigt skitjobb, men någon måste ju göra det... Adam Schiff anklagas för att ha läckt hemligstämplad information av tidigare CIA-chef Demokraternas representant Adam Schiff (D-CA) har anklagats för att ha läckt hemligstämplad information av den tidigare chefen för CIA. Tidigare utrikesminister Mike Pompeo sa att han vet att Schiff "läckte sekretessbelagd information som hade lämnats till honom." Pompeo sa att han blev medveten om Schiffs läckage medan han tjänstgjorde som både CIA-chef och som president Donald Trumps utrikesminister. Anklagelsen från Pompeo kommer efter att den republikanske talmannen Kevin McCarthy (R-CA) blockerade Schiffs utnämning att stanna kvar i parlamentets underrättelsekommitté. Schiff hade varit ordförande för Intel-kommittén de senaste fyra åren. McCarthy sa att han blockerade Schiff på grund av nationella säkerhetsproblem. "Under min tid som CIA-chef och utrikesminister vet jag att han läckte hemligstämplad information som hade lämnats till honom", sa Pompeo på Fox News på onsdagen. Pompeo erbjöd inga detaljer, men han insisterade på att problemet var tillräckligt illa för att begränsa vad han delade med kongressen. För att understryka vilken allvarlig anklagelse det är, pressade "Outnumbered"-medvärden Emily Compagno Pompeo på varför det inte har funnits ansvar om sådana läckor skulle vara "ett brott åtminstone, upp till förräderi." "Det är en komplicerad process, eller hur? Det är svårt att fastställa exakt vad som hände, sa Pompeo. Men jag kunde berätta att när vi gav information till honom och hans personal så hamnade det på platser där det inte borde ha varit med oroväckande regelbundenhet. "Vi kunde se det. Till slut bestämde jag mig för att jag höll tillbaka information från dem som ett resultat. Pompeo är inte den första underrättelseledaren i Trump-administrationen som anklagar Schiff för att ha läckt hemligstämplad information. De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • Hello Interactors,

    I stumbled across a book that picks ten influential economists and teases out elements from each that contribute to ideas circling the circular economy. It turns out bits and pieces of what many consider a ‘new’ idea have existed among notable economists, left and right, for centuries.

    The first is a name known to most worldwide, even if they only get their history from Fox News. But had a gun been aimed more accurately, his name nor his global influence would have been a part of history at all.

    As interactors, you’re special individuals self-selected to be a part of an evolutionary journey. You’re also members of an attentive community so I welcome your participation.

    Please leave your comments below or email me directly.

    Now let’s go…

    THE DUEL AT SCHOOL

    Class boundaries come into focus in college towns as diverse clusters of first-year students descend, mingle, and sort. Such was the case for one young man in Germany. It’s not that he was poor, but to the über he was. Having been born to Jewish parents, he was used to being bullied. Though he thought violence was an absurd remedy for injustice – after all, he went to college to study philosophy and belonged to a poetry club – but he also believed that sometimes one must stand their ground by whatever means.

    And so there he stood, 18 years old, with his back to his adversary, about to engage in a duel. As he breathed in, I imagine he could feel the cold pull from the barrel of the pistol pointed to the sky inches from his chin. With each step his pulse must have quickened. He must have felt the gun handle twist in his sweaty palms as he gingerly rested his tremoring finger on the trigger. He knew at any second, he must turn quickly. He must not flinch. And he must not die.

    In his final steps I imagine his world must have slowed down. And then, in a blur, he whirled around and fired at his challenger. The blast must have lit his face, punctuated by the sound of a whirring bullet. He felt the skin just above his eyebrow burn. I can see him lifting his shaking hand to his forehead expecting blood. But it was just an abrasion. The bullet had grazed his skull. That bullet was millimeters from ending Marxism before it even started. Had it landed, Karl Marx would have been dead at 18.

    My sense is that when most people read the word Marxism, they think Communism. He’s best known for two massive publications, The Communist Manifesto, and Das Kapital – or often simplified and anglified to just Capital. But he eventually distanced himself from the direction Communism and even Marxism had taken. As we shall see, he was a professional journalist for most of his adult life and thus a staunch free press and free speech advocate – two freedoms communist authoritarianism eradicated.

    The word, ‘Marxism’, today is often used by some to discredit progressive pro-social political and economic ideas given its connotations to communism. A holdover from American Cold War McCarthyism. It turns the disparaging came long before the 1940s and 50s. It was used the same way in France and other parts of Europe in the late 1800s. So much so that Marx’s collaborator on The Communist Manifesto, Fredrich Engels, once wrote,

    “What is called ‘Marxism’ in France is certainly a very special article, to the point that Marx once said to Lafargue [Marx’s son-in-law]: "What is certain is that I am not a Marxist."

    Marx’s economic work is less well-known and Das Kapital remains the most accurate and lucid critique of the negative effects of capitalism. Marx was first and foremost a philosopher and his arguments take aim at the moral and ethical implications of capitalistic systems. Which is why circular economic advocates often turn to Marx for their own philosophical underpinnings.

    Coincidently, the man credited with capitalism, and whom Marx often took aim, Adam Smith, was also a philosopher. In fact, he mostly wrote about liberal philosophy and relatively little about economics. I wonder if today these two philosophers, who many see representing the left and the right of political economics, would be unsuspecting allies or dueling advisories?

    Karl Marx’s first year at university in Bonn, Germany was like many freshmen. He partied a lot. But Bonn was also home to radical politics at the time. Students were heavily surveilled by the police due to semi-organized radical attempts by student organizations to overthrow the local government. It turns out the poetry club he had joined was not about poetry, it was a front for a resurgent radical political movement. Though, having already spent a night in jail for drunken disorderly behavior, Marx may have mostly been interested in the social side of the club.

    Paralleling political turmoil was class conflict between the so-called ‘true Prussians and aristocrats’ and ‘plebeians’ like Marx. The near fatal event came about when an aristocrat challenged Marx to a duel. Marx indeed thought dueling was absurd, but evidently, he, like many men in those days, thought it a worthy way to ‘man up’. His dad certainly didn’t think so and accelerated the plan to transfer his son to the University of Berlin to study law.

    HEGELIAN REBELLION

    While in Berlin, Marx also continued to study philosophy and wrote both fiction and nonfiction on the side. One of his most influential professors was Eduard Gans. Gans had been brought to the university by none other than the influential German philosopher, Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Hegel had died just four years before Marx arrived in Berlin, and Marx, like many, was fascinated by his work.

    After Hegel’s death, Hegelians (as his disciples were called) became divided between Right Hegelians and Left Hegelians. The right interpreted Christian elements in his philosophy seeking to associate his ideas and popularity with the Christian-led Prussian political establishment. The left embraced aspects of reason and freedom of thought they believed Christianity and the Prussian government limited. Gans’ lectures tended more toward the left and so did Marx who joined a radical group of Young Hegelians seeking revolution.

    After graduating, Marx left for Cologne, Germany in 1842 to become a journalist for the Rhineland News. He expanded on Hegel’s ideas around the role of government in providing social benefits for all and not just the privileged class. He openly criticized right leaning European governments and his radical socialist views garnered the attention of government sensors. Marx said,

    “Our newspaper has to be presented to the police to be sniffed at, and if the police nose smells anything un-Christian or un-Prussian, the newspaper is not allowed to appear."

    He also became interested in political economics and became frustrated with other Young Hegelians who continued to focus the movement on religion.

    His critical writing eventually got him kicked out of Germany, so he fled to Paris. There too his writing got him in trouble. The Prussian King warned the French interior minister of Marx’s intentions and was expelled from France. On to Belgium he went where he, again, was kicked out. Marx eventually took exile in London in 1850 where he familiarized himself with the writing of Europe’s leading economists, including Britain’s most famous, Adam Smith.

    His research passion project brought in no money. Risking extreme poverty for him and his family, he took a job as European correspondent writing for the New-York Daily Tribune in 1850. After ten years, he quit when the paper refused to publicly denounce slavery at the start of the civil war. During that decade, he continued to research in the reading room of the British Museum amassing 800 pages of notes which became the source material for his first successful 1859 book, A Contribution to the Critique of Political Economy. At the time, he was also witnessing firsthand the deplorable conditions London factory laborers endured at the dawn of the industrial age and the destruction of nature with it.

    Marx’s primary critique was summed up in a single German word: Produktionsweise which can be translated as "the distinctive way of producing" or what is commonly called the capitalist mode of production. Marx believed the system of capitalism distinctly exists for the production and accumulation of private capital through private wealth, hinging on two mutual dependent components:

    * Wealth accumulation by private parties to build or buy capital, like land, buildings, natural resources, or machines, to produce and sell goods and services

    * A wealth asymmetry between those who accumulate the wealth and capital (employers) and the those needed to produce the good or service (laborers) in a way that yields the profits needed to accumulate the wealth (i.e. cheap or free labor)

    Capital accumulation existed in markets long before Karl Marx and Adam Smith, but the accumulation was limited, including by nature. For example, let’s say I start a garden next year growing zucchini. Zucchini grown in the Northwest United States can become overwhelmingly productive. I would likely yield more zucchini than my family could consume. I could decide to exchange the remaining zucchini for money at a local farmer’s market. In economic terms, I grew a commodity (C) and would be exchanging them for money (M) thereby turning C into M.

    Let’s imagine while at the market I am drawn to another commodity that I’m not willing to make myself, honey. I can now use my money (M) to buy a commodity (C1) grown by someone else. The beekeeper could easily take the money I gave them (M1) and exchange it for a good they’re unwilling to grow or make themselves (C2). This chain of exchange could continue throughout the entire market.

    This linear exchange of money through markets was common leading up to the industrial age. Money was the value exchanged but the generation of money only happened at the rate of natural production or extraction of natural commodities or by industrious human hands. Wealth accumulation could indeed occur by saving it or exchanging it for something that may rise in value faster than, say, zucchini, like property or gold.

    THOSE DUTCH DO MUCH

    With the dawn of the industrial age, Marx observed capitalists showed up to the market with large sums of accumulated wealth at the outset. Wealth often came through inheritance, but also rent of property (sometimes stolen, as occurred during colonization) or profits from an existing or past enterprise. This money (M) is then used to invest in the means necessary to produce, or trade, a good or service (C). The capitalist themselves need not want or need their good or service, they may not be interested in it at all. Their primary concern, according to Marx, is to covert their initial investment (M) into more money (M+) through profit made on the sale of the good. They then take their accumulated money (M+) and use it to invest in the production of, or trade with, another good or service (C+).

    Due to the efficiencies gained through the advent, invention, and innovation of energy and machines the rate of production greatly increased in the industrial age. And with it profits. This inspired entrepreneurs to take risks into new ventures thereby diversifying the market while creating additional engines of wealth and capital accumulation. Herein lies the Marxist claim on the primary motivation of capitalism – turn capital into more capital through one or many forms of profiteering.

    Again, this concept predates Marx or Smith. In the 1600s the Dutch created a market expressly for the exchange of money for a piece, (also known as a stock or share) in a company. It was another way to accumulate wealth for the purpose of building capital. The first to utilize this market in 1602 was the Dutch India Company leading Marx to comment, “Holland was the head capitalistic nation of the seventeenth century.”

    Marx predicted the eventual outcome of unbridled wealth accumulation would be monopolistic behavior. Those who accumulate wealth also generate the power to buy out competitors leading to not only consolidation of wealth, but power. And not just economic power, political power too. We all know too well how wealth and power can sway election results and lobbying strength.

    Those sucked into capitalism need not necessarily be greedy. It’s the nature of the pursuit of business in a capitalist system to compete on price. This was particularly apparent in what Marx observed. One way capitalists lowered the price of a good was to flood the market with it. The only way to do that is to increase production. But to earn necessary profits to accumulate necessary capital on a lower priced good meant lowering the amount of money spent on capital (i.e. real estate, raw goods, or machines) and/or labor (i.e. employee wages). This led to increasing wealth disparities and further strengthened the asymmetry Marx claimed was necessary in the capitalist mode of production. It’s not necessary to be greedy to win, but you can’t win without competing on price. And too often it’s the workers who pay the price. This was Marx’s biggest beef with capitalism.

    Wealth disparities are now the greatest in history and the number of natural resources needed to create low-cost goods in the competitive global race to bottom barrel prices are nearing earthly limits. Meanwhile, as more people are pulled out of poverty and urban areas grow exponentially, more natural resources are demanded. Including for the necessary energy to make, move, and manage the mess we consumers create. We seem compelled to continually capitulate to creeping capitalism.

    It leads many to wonder, do we need capitalism? Marx concludes in Das Kapital that capitalism cannot exist forever within earth’s natural resource limitations. But he may be surprised to find that it has lasted as long as it has. To reject capitalism, or assume, as Marx did, that capitalism is a natural evolution on a path toward some form of communal economically balanced society, does not necessitate rejecting markets. Nor does it necessarily imply going ‘back’ to pre-capitalist times, like 16th century Holland.

    But it doesn’t mean we shouldn’t look to the Dutch. They may be onto something yet again. A Dutch company called Bundles has partnered with the German appliance manufacturer Miele to create an in-home laundry service. Instead of, or in addition to, Miele racing to making more and more washing machines, selling to more and more people, at lower and lower prices, they lease the washer and dryer to Bundles who then installs and maintains the appliances in homes for a monthly fee. The consumer pays for a quality machine serviced by a reputable agent, Bundles and Miele get to split the revenue, and Miele is incented to make high quality and long-lasting appliances to earn higher profits. They’ve since expanded this idea to coffee and espresso machines. It’s an attempt at a more circular economy by reducing consumption, energy, and resource extraction, all while utilizing existing markets in a form of capitalism. It’s a start.

    But perhaps not enough of a change for Marx. Or maybe so. In 1872, eleven years before his death and twenty-two years before Miele was founded, he gave a speech in Amsterdam. He acknowledged, “there are countries -- such as America, England, and if I were more familiar with your institutions, I would perhaps also add Holland -- where the workers can attain their goal by peaceful means.” As in his youth, it appears he found violence to be an unworthy course of action for injustice. But also consistent with that eventful day in Bonn, 1836, as he was challenged to a duel, he also has his limits. His speech continued, “This being the case, we must also recognize the fact that in most countries on the Continent the lever of our revolution must be force; it is force to which we must some day appeal in order to erect the rule of labor.”

    REFERENCES:

    Karl Marx: Man and Fighter (RLE Marxism). Boris Nicolaievsky, Otto Maenchen-Helfen. 2015. Published originally in 1936.

    Alternative Ideas from 10 (Almost) Forgotten Economists. Irene van Staveren. 2021.

    Letter to E. Bernstein. Friedrich Engels. 1882. [“Ce qu’il y a de certain, c’est que moi je ne suis pas marxist” (Friedrich Engels, “Lettre à E. Bernstein,” 2 novembre 1882. MIA: F. Engels - Letter to E. Bernstein (marxists.org).]

    La Liberte speech. Karl Marx. The International Working Men's Association.1872.



    This is a public episode. If you would like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit interplace.io
  • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: New York City, senaste exemplet på misslyckade liberala städer; Biden förvirrad i FN; Sunny Hostin från ABC anser att latinamerikaner som röstar på Republikanerna inte vet sitt eget bästa; Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy ger partiets framtidsvision inför mellanårsvalet; Våldtäktsman i New York City sätts inte i häkte och attackerar fler personer; Politiskt mord i North Dakota; Anne Linde säger att världen är oroade över Sverigedemokraterna; SD-EU-parlamentarikern Charlie Weimers på Fox News om svenska valresultatet; CNN ställer in intervju med Irans president; Rashida Talib kräver att USA:s banker ska vägra ge lån till dem som använder fossila bränslen; Biden svag i synen på gränspolitik och media förstår inte vilket ansvar en regering främst har; Ron DeSantis bussar immigranter till Joe Bidens sommarstuga; Man svingar yxa på McDonalds i New York City; Federal domstol beslutar att sociala medier inte får censurera grupper som de vill; Los Angeles demokratiska borgmästarkandidat Karen Bass känner sig otrygg efter att ha blivit utsatt för brott; Inga på Martha's Vineyard vill prata om invandringen; The Atlantic ifrågasätter könssegregerad idrott; Twilio kör woke-policy.

    -------
    STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

  • Berättelsen om hur de hemlighetsfulla grundarna av ett smärtstillande läkemedel blir miljardärer och generösa filantroper för att sedan beskrivas som medskyldiga till en epidemi.

    Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

    De tre bröderna Sackler växer upp under 30-talet i ett New York präglat av den stora depressionen. Det är kärva tider, men de unga männen är ambitiösa och utbildar sig till läkare. I synnerhet en av dem, storebrodern Arthur, är också mycket intresserad av ett annat ämne: reklam.

    Att förena medicin med marknadsföring på Arthurs vis ska visa sig vara en närmast revolutionerande idé, där en av nycklarna är att bredda marknaden. Delar av familjen Sackler, och deras läkemedelsbolag Purdue, ska snart tjäna stora pengar på sin uppfinningsrikedom – både vad gäller nya läkemedel och säljtrick. Med åren blir de kända för att donera enorma summor till elituniversitet och muséer världen över.

    Drygt 25 år efter lanseringen av det smärtstillande läkemedlet OxyContin menar många att Purdue banade väg för den så kallade opioidkrisen i USA, som lett till hundratusentals människors död.

    Hur gick det till?

    I avsnittet medverkar författaren och The Guardian-reportern Chris McGreal, författaren och frilansjournalisten Jonas Cullberg samt Sveriges Radios hälsokorrespondent Sara Heyman.

    Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
    Programledare: Vendela Lundberg
    Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
    Ljudmix: Moa Hamner

    Klippen är hämtade från CBS, "Mad men", Fox News, C-Span, PBS, Pro Publica

    Böckerna "Empire of Pain" av Patrick Radden Keefe, "Pain Killer" av Barry Meier och "En amerikansk epidemi" av Jonas Cullberg var till stor hjälp under researcharbetet.

  • Varje gång du scrollar igenom flödet finns risken att du luras av en påverkansoperation med syfte att försvaga Sverige.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Påverkanskampanjer, deep fake och desinformation

    Hur känner man igen en påverkansoperation, vem ligger bakom och hur går det till när du blir en bricka i spelet? Erik Blix tar reda på hur det går till när främmande makt lurar oss att dela påhittade historier som ska förstöra Sverige. Medverkar gör Brit Stakson, mediestrateg och Ola Svenonius, forskare på FOI.

    Beredskap med P4 Extras Erik Blix

    Beredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.

    Tipsa oss gärna
    Har du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected]

    Ljud i avsnittet: Sveriges Radio, Aftonbladet, SVT, Fox News, CNN, HBO, Youtube,

    OBS: I avsnittet används Swedengate som ett exempel på en möjlig påverkanskampanj. Myndigheten för psykologiskt försvar har nu slagit fast att så inte var fallet.