Maria Persson-Löfgren Podcasts
-
Anna Garelova låg på BB i Mykolajiv när raketbeskjutningen av staden började. Hon flydde sen med sina tre söner, mamma och gammelfarmor till Odessa-regionen i södra delen av Ukraina.
– Klockan fyra födde jag Bogdan och vid nio på kvällen började raketbeskjutningen av sjukhuset så alla vi fick flytta ned i källaren, berättar Anna. Vi var tre som precis fött barn och fyra nyfödda bebisar, som sjuksköterskorna kunde hjälpa ned i källaren. Jag är så tacksam för deras hjälp, säger Anna.
När hennes pappa skulle hämta henne insåg de att det inte gick att återvända hem, skolorna, lekplatsen, daghemmet och Annas arbetsplats fabriken Ellika hade träffats av ryska raketer.
– Fabriker och industrier var helt förstörda inte bara Ellika, som tillverkar drycker. Brödfabrikerna slogs ut de första dagarna, berättar Anna.
Storfamiljens yngste Bogdan och äldsta gammelfarmor Halina 85 år delar nu erfarenheten av en barndom i krig. Halina minns mycket väl svälten och ockupationen under andra världskriget.
– Vi fick torkat bröd, gjort på löv och bark. Även efter kriget svalt vi. Mamma blev ensam när de tog pappa 1941, han kom inte tillbaka, jag föddes 37, min bror 31 och syster 38, berättar hon.
Här i Odessa-regionen har de känt sig säkrare, det är visserligen flyglarm då och då, men fram till de senaste dagarna lugnt, men nu börjar oron över om kriget sprids också hit, ska de behöva fly igen.
Reporter: Maria Persson-Löfgren.
Reportaget sändes 4 april i Studio Ett. -
President Putin har godkänt att tusentals frivilliga från Mellanöstern kan kriga på Rysslands sida i Ukraina. Syriska milismän hävdar att de är redo för strid. Men är det mest ett propagandaspel?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rysk TV har visat klipp med syriska stridande med kamouflagekläder och vapen. De står framför banderoller med bilder av Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad. Den ryska försvarsministern har hävdat att 16 000 volontärer från Mellanöstern redan har anmält sig. Källor P1:s Mellanösternpodd intervjuat hävdar att milismän är beredda och enligt NY Times har runt 300 syriska soldater redan anlänt till Ryssland för att få militär träning. Vissa bedömare säger att stridande också rekryteras från Mellanöstern via den ökända Wagnergruppen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anser att Ryssland hyrt ”syriska huliganer” för att delta i invasionen av Ukraina. Samtidigt finns syriska rebeller som hävdar att de vill strida på Ukrainas sida. Men uppgifterna är osäkra, det är svårt att bekräfta hur många legosoldater som verkligen rekryterats eller om det framför allt är en del av propagandakriget.
Mellanösterns länder går balansgångFlera länder försöker balansera mellan Ryssland och Ukraina. Förenade Arabemiraten tillhör de länder som lade ner sin röst när FN:s säkerhetsråd röstade för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina och flera oljerika Gulfstater har vacklat mellan stormakterna Ryssland och USA. I Egypten hyllas Putin som en stark ledare på statlig TV. I Israel finns pro-ryska grupper inom befolkningen samtidigt som många judiska flyktingar från Ukraina nu söker skydd i Israel. Dessutom har oligarker från både Ryssland och Ukraina israeliskt medborgarskap. När president Zelenskyj talade inför det israeliska parlamentet och jämförde situationen i Ukraina med Förintelsen så blev reaktionerna starka i Israel. Hör hur länder i regionen försöker manövrera mellan Ryssland och USA i Ukrainafrågan.
Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Samar Hadrous, reporter på Ekot och Maria Persson-Löfgren, Rysslandskorrespondent
Programledare: Olle Wiberg,
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Jocke Persson
-
President Putin har godkänt att tusentals frivilliga från Mellanöstern kan kriga på Rysslands sida i Ukraina. Syriska milismän hävdar att de är redo för strid. Men är det mest ett propagandaspel? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Rysk TV har visat klipp med syriska stridande med kamouflagekläder och vapen. De står framför banderoller med bilder av Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad. Den ryska försvarsministern har hävdat att 16 000 volontärer från Mellanöstern redan har anmält sig. Källor P1:s Mellanösternpodd intervjuat hävdar att milismän är beredda och enligt NY Times har runt 300 syriska soldater redan anlänt till Ryssland för att få militär träning. Vissa bedömare säger att stridande också rekryteras från Mellanöstern via den ökända Wagnergruppen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anser att Ryssland hyrt ”syriska huliganer” för att delta i invasionen av Ukraina. Samtidigt finns syriska rebeller som hävdar att de vill strida på Ukrainas sida. Men uppgifterna är osäkra, det är svårt att bekräfta hur många legosoldater som verkligen rekryterats eller om det framför allt är en del av propagandakriget.Mellanösterns länder går balansgångFlera länder försöker balansera mellan Ryssland och Ukraina. Förenade Arabemiraten tillhör de länder som lade ner sin röst när FN:s säkerhetsråd röstade för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina och flera oljerika Gulfstater har vacklat mellan stormakterna Ryssland och USA. I Egypten hyllas Putin som en stark ledare på statlig TV. I Israel finns pro-ryska grupper inom befolkningen samtidigt som många judiska flyktingar från Ukraina nu söker skydd i Israel. Dessutom har oligarker från både Ryssland och Ukraina israeliskt medborgarskap. När president Zelenskyj talade inför det israeliska parlamentet och jämförde situationen i Ukraina med Förintelsen så blev reaktionerna starka i Israel. Hör hur länder i regionen försöker manövrera mellan Ryssland och USA i Ukrainafrågan.Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Samar Hadrous, reporter på Ekot och Maria Persson-Löfgren, RysslandskorrespondentProgramledare: Olle Wiberg,Introduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Jocke Persson
-
Försök till förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland och EU trycker på för skyddade flyktvägar. Samtidigt är läget mycket svårt på flera håll i Ukraina. Hör Ekots reporter om utvecklingen.
Hör också Daniel, en av många som gripits i Moskva efter att ha protesterat mot kriget.
"De tog mig till polisstationen, frågade vad jag tycker om Ukraina och sa att jag var en förrädare", säger Daniel.
Programledare: Kajsa Boglind.Medverkande: Katja Magnusson, utrikesreporter på Ekot och Maria Persson-Löfgren, utrikeskorrespondent.
-
Omvärlden fördömer invasionen av Ukraina - men vad kan stoppa Putin?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ukrainas militär gör vad dom kan för att försvara landet men de har en svår fiende. Hur långt räcker hög moral, tillströmningen av frivilliga och vapen från väst? Johan-Mathias Sommarström på plats i Ukraina och David Carlqvist från Ekots utrikesredaktion analyserar läget.
Samtidigt försöker USA och EU pressa Ryssland ekonomiskt genom sanktioner och exportstopp. Ekots Ekonomikommentator Kristian Åström förklarar hur det här biter på Ryssland och vad det betyder för svenskar som sparat i ryska fonder.
Kina framstår i dag som Rysslands viktigaste vän. Radions Pekingkorrespondent Björn Djurberg går igenom varför Xi Jinping inte pressar Ryssland mer om Ukraina.
Den ryska befolkningen då? Moskvakorrespondent Maria Persson-Löfgren förklarar varför vi troligen inte kommer se några massdemonstrationer mot kriget och analyserar om det finns någon i kretsen närmast Putin som skulle kunna förmå honom att dra tillbaka styrkorna från Ukraina.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Jakob Gustafsson
-
Ryssland har inlett en attack mot grannlandet Ukraina. Hör om döden för den europeiska säkerhetsordningen, om Putins alltmer auktoritära styre, och vi frågar oss om detta är början på Putins fall?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Radiokorrespondenterna byter under några veckor fokus och blir Radiokorrespondenterna-Ryssland. Det här är femte avsnittet.
Sedan Ryssland började samla trupp längs med Ukrainas gränser har projektet handlat om att med militär makt sätta press på NATO, USA och EU. Vladimir Putin verkar nu sikta på att ta hela Ukraina militärt. Vi samtalar om det då innebär döden för den så kallade europeiska säkerhetsordningen?
Putins andra frontDet finns många grenar på det putinska trädet. Inne i Ryssland har systemet kring Putin under en längre tid slagit till allt hårdare mot alla former av opposition, mot det civila samhället som vill beskriva utveckla Ryssland på ett sätt som avviker från Vladimir Putins. Vi diskuterar om attacken mot Ukraina är en annan del av samma auktoritära system.
Ekonomiskt kaosDen ryska attacken mot Ukraina får snabbt ekonomiska effekter. Både från de ukrainska städerna Mariupol och Charkiv kommer röster om att det är köer till bankomater och i mataffärer. Vladimir Putins framtid är också kopplat till om han kan leverera en bra vardag till de ryska medborgarna, annars kan förändringar komma fort.
Medverkande: Johann Melén, Rysslandskorrespondent, Maria Persson-Löfgren, Rysslandskorrespondent, Gudrun Persson. FOI Totalförsvarets Forskningsinstitut och Torbjörn Becker, SITE, Stockholm Institute of Transition Economics.
Programledare: Jesper Lindau
[email protected]Avsnittet spelades in på torsdagsförmiddagen den 24 februari.
-
Vad är det för sorts personer som får världens främsta pris?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom: Vad har vi vanliga människor för nytta av den forskning som prisas, och vem är han egentligen - den fram till nyligen okände författaren Abdulrazak Gurnah som fick årets Nobelpris i litteratur?
Medverkande: Richard Myrenberg, Afrikakorrespondent, Ulrika Björkstén, Vetenskapskommentator, Lena Nordlund, reporter på Vetenskapsradion, Maria Persson-Löfgren, Rysslandskorrespondent, Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent.
Programledare: Kajsa Boglind
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1
* Bygget av ett nytt Afghanistan. Samtal med Terese Cristiansson och Jesper Huor.
* Afghanernas kamp i Istanbul. Utrikesreportage av Johan-Mathias Sommarström.
* Skjutningarnas konsekvenser. Inrikesreportage av Lisen Elowson Tosting.
* Enorm uppståndelse – men hur låter egentligen rösterna? Kulturinslag av Lena Bejerot.
* Forskning på engelska ett problem för svensk demokrati. Krönika av Ulrika Knutson.* Paneldebatt med Anna Dahlberg (Expressen), Tove Lifvendahl (SvD) och Anders Lindberg (Aftonbladet).
Timme 2
* 20 år sedan World Trade Center-attackerna. Utrikesreportage av Roger Wilson.
* Satir med Utkantssverige.
* Norge på väg mot maktskifte? Samtal med Carina Holmberg, SR:s Norgekorrespondent.
* Skattesänkarpartiet? Inrikesreportage av Jesper Lindau.
* Tålig druva skapar förutsättningar för svenskt vin. Reportage av Anna Pandolfi.
* Ukrainska bönder missnöjda trots rekordskörd. Utrikesreportage av Maria Persson-Löfgren
* Vad ska jag döpa katten till? Kåseri av Pamela Jaskoviak.
Programledare: Katarina von Arndt
Producent: Mark Malmström Fast
Tekniker: Johanna Carell
-
Den här sommaren har det varit mycket snack om extremväder. Men vad betyder det egentligen och är det alltid dåligt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi får rapporter om översvämningarna i Kina och Tyskland och om extremvärme i Afrika och Sibirien. Och så får vi veta hur väder faktiskt gång på gång har förändrat historien.
Medverkande: Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent, Maria Persson-Löfgren, Rysslandskorrespondent, Caroline Salzinger, Tysklandskorrespondent, Björn Djurberg, Kinakorrespondent och Cecilia Düringer programledare för Historiska Väder i P1.
Programledare: Kajsa Boglind