Myanmar Podcasts
-
Utrikeskrönikan 3 februari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Peking, fredag.
Att jobba som journalist i Kina innebär att du blir övervakad.
Det har varit tydligt under mina år som korrespondent här och det är något jag brukar räkna med när jag är ute på fältet.
Men häromveckan nådde det hela en ny nivå när min mobil ringde efter att jag klivit på ett flygplan i Peking, men ännu inte lyft från flygplatsen.
Det var den lokala polisen i staden dit jag skulle, som undrade vad jag skulle göra där.
Jag har flera gånger varit med om att det man får anta är civilklädda poliser eller tjänstemän från lokala myndigheter följer efter mig på plats eller väntar på mig vid ankomsten, men det här var första gången de tog kontakt redan innan avfärd.
Ett nytt grepp måhända, men det som följde när jag väl landade var väl ungefär det förväntade.
Det vill säga en välkomstkommitté som jag såg viska i örat på en uniformerad polis i ankomsthallen.
Gissa vem som blev stoppad för en passkontroll.
Jag har behövt hantera olika typer av överrockar under åren i Kina.
Vissa nöjer sig med att iaktta på avstånd, andra går nära inpå och filmar och tar foton.
Ibland är de tysta och vägrar ta kontakt, medan andra går att prata med.
Som den här gången, när resan gick till Ruili i sydvästra Kina.
En av mina följeslagare var dag två uppenbarligen lite less och efter att par timmar nära gränsen mot Myanmar frågade han lite uppgivet när jag tänkte mig åka tillbaka till hotellet.
Kanske var han hungrig, för en stund senare blev jag bjuden på mat av ett gäng uniformerade poliser som verkligen insisterade på att det lunchdags nu.
Ofta är det bättre i storstäderna, där det tycks lättare att flyga under radarn.
Men även i Peking har jag bokstavligen talat stött på patrull.
När jag innan jul försökte intervjua chaufförer som köade till ett krematorium till exempel, avbröts jag snabbt av en civilklädd kvinna som undrade vad jag gjorde där.
Enträget fortsatte hon ifrågasätta mig och gjorde en stor sak av att ringa polisen, samtidigt som hon följde mig runt på området.
När den uniformerade polisen till slut dök upp, passade jag på att själv beklaga mig över den här kvinnan som vägrade lämna mig i fred.
"Jasså hon, hon är också polis", sade polismannen, varpå kvinnan snabbt försvann iväg.
Just sådana här händelser är på sitt sätt lite komiska.
Men det finns såklart ett allvar här. Övervakningen försvårar arbetet och omöjliggör ibland intervjuer. Röster som kunde ha hörts, förblir tysta.
Och tyvärr tror jag det i slutändan drabbar omvärldens förståelse av Kina.
Och de som styr i det här landet är inte dummare än att de förstår det.
Det sorgliga är att det trots det inte verkar göras något för att förbättra situationen.
Tvärtom upplever jag att övervakningen ökat.
Kanske är det det vi måste förstå.
Björn Djurberg, Peking
[email protected] -
Dessutom om Sloveniens Public Service-bolag som först nedmonterades för att nu återuppbyggas, Myanmar fördöms för första gången av FN, Sorin Masifi om sin hyllade diktsamling , Juldagen är årets bästa dag, krönikör författaren Lisa Alexandrova Zorina och kåsör Emil Jensen
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Första timmen:
Julafton i Cherson hårda attacker mot en marknad i staden
Ukrainska flyktingar i Sverige har sämre villkor än i våra grannländer
Juldagen är den skönaste dagen på året
Politiska löften kan straffa sig
Krönika av Lisa Alexandrova Zorina
Panelen
Andra timmen:
Ensamstående mamma, från utsatt till självvalt
Satir med Utkantssverige
FN markerar för första gången mot militärjuntan i Myanmar
I Slovenien försöker man återuppbygga landets sargade Public Service-bolag
Sorin Masifi om sin hyllade diktsamling
Kåsör Emil Jensen
-
P4 Göteborg publicerade nyhetsinslag som gav sken av att Börje Salming fick aktiv dödshjälp. Två tidningar i sårigt bråk på minimal mediemarknad i Mariefred. Och så om Bonnier News fullständiga klädhaveri när medarbetarna skulle få en värmande gåva i det fria ordets namn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När programmet sändes i Sveriges Radio P1 fick Per Maritz fel namn. Poddfilen är uppdaterad. Vi ber om ursäkt för det här.
-
Sedan militärkuppen 2021 har våldet i Myanmar bara fortsatt. Juntan har dödat och fängslat 1000-tals personer. De drar sig inte heller för att använda militära medel mot sin egen befolkning. Men trots våldet har juntan inte lyckats trycka ner motståndet från de som slåss för ett fritt och inkluderande Myanmar. Så hur ska oppositionen kunna ta tillbaka makten från juntan? Och vad har egentligen hänt under senaste året av våld, repression och frihetskamp?
Medverkande:
Kristina Simion, forskare vid Utrikespolitiska Institutets Asienprogram.
Tomas Cole, forskare vid institutionen för socialantropologi vid Stockholms universitet.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Magnus Alselind anar likheter mellan “The white lotus” och polisskandalen. Karin Olsson retar sig på SVT:s mediestrategi efter “fittgate” och skvallrar om Bonnier News kläder från Myanmar.
-
Över 100 miljarder klädesplagg tillverkas i världen varje år. Under flera år har vi sett hur modeindustrin bara växer och växer. Begreppet fast fashion verkar också vara här för att stanna.
I Bangladesh, landet som ligger mellan Indien och Myanmar, finns mängder av fabriker som tillverkar kläder åt klädjättarna. Svenska H&M är en av landets största kunder. I Bangladesh är det förbjudet att förstöra vattnet. Det finns lagar och regler för klädfabrikerna, att de som färgar och tvättar kläderna måste använda sig av reningsverk. Trots det så fortsätter föroreningarna.
Aftonbladets team åkte ner till Bangladesh för att granska H&M:s klädtillverkning. De såg vatten som förklarats som biologiskt döda efter alla föroreningar.
Hur har det blivit så här med klädfabrikerna? Vilket ansvar har H&M och andra klädjättar för miljön?
Gäst: Staffan Lindberg, reporter Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
God granne eller nykolonial utsugare? Via investeringar, infrastrukturbyggen och handel skaffar sig Kina ett enormt inflytande i Sydostasien. Hör om Kinas maktambition i regionen och oron den väcker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Genom Laos rullar kinesiska snabbtåg på kinesisk räls. Utropen som hörs ombord är på kinesiska. Frågan om i vilken utsträckning det går att få del av Kinas marknad och utveckling utan att hamna i ett riskabelt beroende har blivit brännande i Europa. Men länderna i Sydostasien har levt med dilemmat i tusentals år. Hör om hur Kina, under Xi Jinpings tid vid makten, ökat sitt inflytande i regionen. I Laos och Myanmar är den kinesiska närvaron ytterst påtaglig, med utvinning av naturresurser som ett synligt exempel. Medan länder som Vietnam, Filippinerna och Thailand håller emot mer. Samtidigt är den kinesiska turismen en extremt viktig inkomstkälla.
Nu möts ledarna på toppmöte i KambodjaJust nu håller samarbetsorganisationen Asean toppmöte i Phnom Penh. Mötet blir på många sätt en scen för maktspelet och konkurrensen i Sydostasien. EU, Japan och USA är också stora handelspartners och för flera av de sydostasiatiska länderna är det en svår balansgång att hantera de olika relationerna samtidigt.
Medverkande: Peder Gustafsson, Asienkorrespondent. Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Joachim Persson -
Veckans avsnitt
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med rättsdatabaserna kan vi hålla koll på våra grannar, vänner, chefer och anställda. Är de tidigare straffade, har de haft problem med försäkringskassan eller varit tvångsintagna? Sådan information kan vi hitta, bara några knapptryck bort. För journalisterna har databaserna varit användbara verktyg i arbetet, men en ny tolkning av lagen kan sätta stopp för det.
Kampen om det dyrbara medieutrymmet blir allt hårdare när valet närmar sig. Inom opinionsbildandet har tankesmedjorna spelat en viktig roll genom åren, som en länk mellan partier, lobbyister och näringsliv. De som kanske varit skickligast på att navigera i uppmärksamhetsdjungeln är den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, finansierad av stiftelsen Fritt näringsliv. Under sommaren har Timbro lyckats få in fyra skribenter på de Bonnierägda rikstidningarna. Vi har pratat med Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på DN, om hur man håller smedjans tankegods från tidningens riktning.
Så har vi träffat Expressens Magda Gad som har rapporterat från några av världens dödligaste konflikter de senaste åren. Hon har varit i Kongo, Myanmar och Afghanistan och menar att vi behöver bli bättre på att ta in vad som händer runt om i världen, men känner samtidigt frustration över att krigets verklighet är svår att förmedla.
-
För första gången sen krigets början får barnen i den ukrainska huvudstaden återvända till klassrummen. Hör också om skolstart i Filippinerna, Kina, Norge och USA.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu i veckan välkomnas Kievs skolbarn tillbaka till sina klassrum. Vår korrespondent Lubna El-Shanti berättar om oro och förväntan, och om hur ukrainska barn leker för att bearbeta det de varit med om under kriget.
Ett annat land där skolorna nu har startat för första gången på länge är Filippinerna. Där har barnen haft hemundervisning sen pandemins början för över två år sen. Vår Asienkorresponden Peder Gustafsson berättar och ger också en bild från skolstarten i Myanmar och Thailand.
I Kina innebär hela skoltiden en enorm press på barn och föräldrar. Vår Kinakommentator Hanna Sahlberg som själv haft barn i kinesisk skola berättar om skolstartsförberedelser och kinesisk föräldrars stress och förväntningar och om hur staten nu försöker minska pressen.
I Norge blev det en snopen skolstart för tusentals barn eftersom lärarförbundet tagit ut hundratals lärare i strejk. Anledningen är krav på högre lön. Norgekorrespondent Carina Holmberg ger oss en rapport.
Ett land där skolan hamnat i den politiska hetluften är USA. Inför höstens mellanårsval slåss republikaner och demokrater om skolan ska undervisa om bland annat amerikansk historia och om sex och samlevnad. Washingtonkorrespondent Cecilia Khavar berättar om kulturkriget kring skolan och bjuder också på en bild av hur det är att skola in ett barn amerikansk skola för första gången.
Programledare: Kajsa Boglind
Tekniker: Stina Fagerberg
-
Handgranaten briserade i hans hand. I OmVärlden Podd avsnitt 144 berättar Moa Kärnstrand om sitt reportage om motståndsrörelsen i Myanmar.
-
Vem styr över Jamaica? Vad innebär rastafarikulturen? Varför säger vissa Myanmar och andra Burma? Och varför har just det landet en motorväg på 20 filer? Säsongspremiären är äntligen här! Dags att snacka länder, hörrni!
Medverkande: David “Dawwa” Persson och Stefan “Brutti” Holmberg.
Musik av: Kristoffer “Folle” Folin - purpleskullmusic.com
Joina oss på Patreon å skänk en slant för att ta del av de obundna avsnitten av Pubbonanza. Släpps en söndag i månaden: patreon.com/nagotkajko
Vid feedback och frågor, maila oss gärna på [email protected] - eller DM:a oss på @nagotkajko på Instagram.
Tack för att du lyssnar! -
Medlemmar av folkgruppen rohingya har stämt Facebook för att plattformen ska ha varit medansvarigt till folkmordet i Myanmar. Nu rullar processen igång i amerikansk domstol. Fallet handlar om mer än det som skett i Myanmar, säger författaren Mattias Beijmo i OmVärlden podd. Medverkar gör även Kristina Jelmin från Svenska burmakommittén.
-
Det händer att länder och städer byter namn och vissa namnändringar är mer kontroversiella än andra. Språket guidar dig genom Mumbai, Beijing, Belarus, Eswatini och Nordmakedonien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorVem bestämmer vad ett land ska heta?
Vad finns det för officiella regler kring länders namn?
Hur gick det till när Sveriges Radio och andra medier slutade använda Vitryssland för att istället säga Belarus?
Varför kan länder eller städers namnbyten väcka känslor?
Hur kommer det sig att Peking nu kallas Beijing?
Varför heter staden Bombay också Mumbai?
Hur har Calcutta blivit Kolkata?
Hur gick det till när landet Burma bytte namn till Myanmar?
Språkvetare Susanna Karlsson, docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Gäst Lena Olausson, språkvårdare på Sveriges Radio, Sveriges Television och UR. Programledare Emmy Rasper.
-
Stormen Malik drog in över Sverige. 50 år sedan Bloody Sunday i Derry/Londonderry i Nordirland. Osäkert val i Portugal. Och skådespelaren, författaren och tårtmakaren Johan Ehn är dagens gäst!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Magdalena Graaf visar upp sitt hem i nya teveserien "Här bor jag" - hur är det, undrar jag
Vår asienkorrespondent har besökt gränsen mot Myanmar där flyende burmeser skjuts till döds när de försöker ta sig över gränsfloden till Thailand
Och så är det dags att räkna fåglar! Bättre en fink i trägår'n än tio mesar i skogen!
Ansvarig utgivare Sabina Schatzl
-
Helena Thorfinn är en författare som tidigare arbetat för Sida, Unicef, Rädda Barnen och som journalist bland annat på SvD, TV4 och SVT. Nu har hon nyligen flyttat hem igen till Lund efter flera stationeringar utomlands i bl.a. Bangladesh, Myanmar och Washington D.C, USA.
Helenas tre böcker, som utspelar sig i de länder hon bott i Asien är mycket populära och “Innan floden tar oss”, som utspelar sig i Bangladesh har sålts i över 180 000 exemplar och är översatt till flera språk.
Hennes senaste bok, “I munkens skugga” utspelar sig i Myanmar, f.d. Burma under den korta period då det gåtfulla landet öppnade upp för omvärlden. Numer leds landet av en brutal militärjunta.
Vi samtalar om livet som utlandssvensk med familj, arbete med biståndsfrågor, författarskapet med också om utmaningarna med att flytta hem till Sverige.
Helena är engagerad i samhällsfrågor och vi samtalar om utvecklingen i Myanmar som hon sett med egna ögon och speciellt om Facebooks roll och påverkan på landets utveckling. Och hur ser hon på Sverige nu efter många år i annorlunda samhällen? Vad behöver man egentligen för att ha ett bra liv? Och vad skriver hon på nu?
Helena är också en uppskattad mentor i SWEAs intressegrupp “SWEA Skriver” där hon lett flera skrivarkurser.
SWEA Skriver: https://skriver.swea.org/
SWEA Skriver på Facebook: https://www.facebook.com/groups/swea.skriver
Hemsida (kommer snart): www.helenathorfinn.com/
Följ Helena i sociala medier:
Facebook
https://www.facebook.com/Helena-Thorfinn-Writer-1432351706837709
Instagram: https://www.instagram.com/helena_thorfinn/
MeSheWe, Helenas organisation för att hjälpa flickor med utbildning i kreativa ämnen i utvecklingsländer: https://meshewe.org/
Helenas böcker hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/sok?q=helena%20thorfinn
Bookbeat: https://www.bookbeat.se/sok/forfattare/Helena%20Thorfinn
Storytel: https://www.storytel.com/se/sv/sok-Helena+thorfinn
Amazon: https://www.amazon.com/Books-Helena-Thorfinn/s?rh=n%3A283155%2Cp_27%3AHelena+Thorfinn
SWEAs webbinarier med Helena
Innan floden tar oss (11 maj 2020)Kreativt skrivande (14 maj 2020) - Mehr anzeigen