SCA Podcasts
-
Veckans snackisar i skogen är Slaget om skogen i SVT och Skogsstyrelsens rapport "SKA22". Vi pratar om att Dagens skogsbruk inte är Dagens skogsbruk. Dessutom en genomgång av kvartalrapporterna från skogsbolagen och att Holmen och SCA planerar ett gemensamt sågverk.
-
Naturen har en enorm potential att minska riskerna med klimatförändringen, säger FN:s klimatpanel. När arter flyr norrut och nya arter flyttar in söderifrån för att undgå värmen behövs anpassningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ekologen Kristoffer Hylander menar att en klimatanpassning av skogsnaturen kan göra skillnaden mellan ett torrt, blekt, tyst och artfattigt landskap och något som visserligen är annorlunda från de skogar vi plockar blåbär och jagar älg i idag, men som ändå är fullt av liv.
Genom att reparera skadade ekosystem och naturskydda upp till femtio procent av jordens boplatser för djur och växter, kan naturens förmåga att absorbera och lagra koldioxid stärkas och bana väg för ett hållbart kretslopp. Men finansiellt och politiskt stöd är helt avgörande, står det i IPCC-rapporten.
I programmet hörs: Kristoffer Hylander, ekolog vid Stockholms universitet, Ola Kårén, skogsskötselchef SCA.
Programledare
Sara Sällström
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Över hälften av jägarna vill att älgstammen ska öka. Men skogsbolaget SCA är av annan åsikt. Så länge betesskadorna är stora måste älgstammen minska, menar SCA.
Sveriges lantbruksuniversitet har gjort en undersökning bland jägare och markägare. Och den visar att det är stor skillnad vad gäller attityderna till älgstammens storlek. Över hälften av jägarna vill nu ha en större älgstam. Bland skogsägare och lantbrukare däremot var det mer än hälften som tyckte att stammen nu är lagom.
Skogsbolaget SCA menar att älgstammen måste fortsätta minska. Åtminstone i vissa delar av landet.
– Älgskador är fortfarande ett jätteproblem i skogsbruket och vi behöver anpassa älgstammen efter betesbehov, säger Björn Lyngfelt som är kommunikationschef på SCA.
”Kapitalismens väsen är att förvandla naturen till varor och varor till kapital. Den levande gröna jorden förvandlas till döda guldtackor, med lyxartiklar för de få och giftiga slagghögar för de många. Den glittrande herrgården har utsikt över en stor mängd kåkstäder, där en desperat, demoraliserad mänsklighet kontrolleras med droger, tv och väpnad makt.” /Michael Parenti
#CarlNorberg #DeFria #RealNews
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Över hälften av jägarna vill att älgstammen ska öka. Men skogsbolaget SCA är av annan åsikt. Så länge betesskadorna är stora måste älgstammen minska, menar SCA. Sveriges lantbruksuniversitet har gjort en undersökning bland jägare och markägare. Och den visar att det är stor skillnad vad gäller attityderna till älgstammens storlek. Över hälften av jägarna vill nu ha en större älgstam. Bland skogsägare och lantbrukare däremot var det mer än hälften som tyckte att stammen nu är lagom. Skogsbolaget SCA menar att älgstammen måste fortsätta minska. Åtminstone i vissa delar av landet. – Älgskador är fortfarande ett jätteproblem i skogsbruket och vi behöver anpassa älgstammen efter betesbehov, säger Björn Lyngfelt som är kommunikationschef på SCA. ”Kapitalismens väsen är att förvandla naturen till varor och varor till kapital. Den levande gröna jorden förvandlas till döda guldtackor, med lyxartiklar för de få och giftiga slagghögar för de många. Den glittrande herrgården har utsikt över en stor mängd kåkstäder, där en desperat, demoraliserad mänsklighet kontrolleras med droger, tv och väpnad makt.” /Michael Parenti #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se