Mats Jonsson Podcasts
-
Rysslands president Vladimir Putin menar att vi lever i en historisk tid där världspolitikens spelplan håller på att ritas om. Till Rysslands fördel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så talar allt fler världsledare om en ny världsordning: USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.
Men skillnaden i vilken typ av värld de vill se är stor. Putin drömmer om det som kallas en multipolär världsordning, där stormakter kan styra över sina intressesfärer.
– Vad vi ser här är ju att det finns ju tydliga maktanspråk bakom hos de personer som framför idéer om en multipolär värld, säger Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet och expert på Ryssland.
En sådan värld skulle kunna innebära att mindre länder, som Sverige, får mindre att säga till om – både politiskt och militärt.
– Vi är en småstat och vi är beroende av att länder och stormakter respekterar den internationella rättsordningen för att hela vår säkerhet baseras ju på det, säger Martin Kragh.
Ryssland skapar nya kontakterRysslands anseende har rasat i väst, EU och USA har utfärdat sanktioner, och allt detta gör så att landet försöker skaffa nya partners i andra delar av världen.
Rysslands och Kinas relation är viktig, men båda länderna riktar också sina blickar mot Afrika.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har besökt afrikanska länder flera gånger för att stärka banden till kontinenten.
– Bland annat så handlar det om att visa för både den ryska befolkningen, och resten av världen, att man inte är isolerad som väst försöker påstå, säger Anna Ida Rock, forskare och projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Medverkande:
Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.
Katarina Engberg, senior rådgivare, Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS).
Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator.
Anna Ida Rock, forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Reporter: Jimmy Halvarsson
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, The Telegraph, Forbes, TV4 Nyheterna, Voice Of America
-
Insatsen i Mali beskrivs som en av de farligaste i modern tid. Nu åker soldaterna hem - och Sverige stänger dörren till insatsförsvaret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under flera år var en av försvarets viktigaste uppgifter att skydda Sverige i utlandet, och skaffa allierade i samma veva.
Det var en av poängerna med insatsen i Afghanistan och nu senast i Mali i Västafrika. Där har Sverige deltagit både i FN:s styrka Minusma och i den mer offensiva, fransk-ledda insatsen Task Force Takuba, som bekämpat terrorister i Sahel-regionen.
Ungefär 4 000 svenska soldater har funnits på plats genom åren och även om just de har klarat sig, så har många andra dött i strid.
Slut på strid i Saharas sandDen här vintern packar Sverige ihop insatsen i Mali och det blir samtidigt slutet på en era. Världen förändras snabbt och fokus flyttas från insatsförsvar till försvar på svensk mark.
Mali är ett tydligt exempel där Sverige deltagit i flera internationella samarbeten, bland annat för att visa att vi ställer upp, men också för att få inflytande och skaffa militära bundsförvanter.
– Tittar vi på det säkerhetspolitiskt skulle jag säga att Mali varit väldigt lyckat, säger Lars Wikman, forskare och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.
Men ser man till situationen i Mali, där en militärjunta har makten och situationen snarare har förvärrats, är frågan mer komplex menar Lars Wikman.
– Det är ju väldigt stora målsättningar. Och de lyckades man inte uppfylla, säger han.
Medverkande:
Dennis Löfvenborg, stabschef på K3, som arbetat i Mali under två perioder.
Lars Wikman, forskare och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.
Elin Hellquist, senior analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.
Producent: Karin Hållsten.
Tekniker: Mats Jonsson.
Ljud från Sveriges Radio och Youtube.
-
Nu pågår ett teknikrace som kan vända upp och ner på allt. Flera stater försöker bygga en ny typ av superdator som kan förändra världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår vardag och rikets säkerhet är beroende av digitala nycklar som skyddar våra hemligheter. Men utvecklingen av kvantdatorer hotar den säkerheten.
Kapplöpningen mot nästa typ av superdatorerJust nu pågår två parallella race:
Det ena handlar om att bli först med den nya tekniken och att samla på sig hemligheter utan att någon annan upptäcker det. Det är spionernas dröm.
Det andra handlar om att bygga nya skydd – sådana som håller också när kvantstormen kommer.
Kina verkar just nu ha fördel i kapplöpningen där den starkaste motståndaren är USA. Och i Sverige pågår förberedelserna för det som i kryptologernas värld har fått namnet "Q-day".
Medverkande:
Ola Billger, kommunikationschef på Försvarets Radioanstalt, FRA.
Pia Gruvö, kryptostrateg på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.
Johan Håstad, professor i matematik vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.
Kristina Sandklef, oberoende Kina-analytiker med bakgrund inom Försvarsmakten.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.
Producent: Karin Hållsten.
Tekniker: Mats Jonsson.
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, YouTube, Folk och Försvar, International Institute for Strategic Studies
-
Mycket är fortfarande hemligt, men Gräns har hittat flera nya uppgifter som framkommer nu när åtalet lämnats in.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åtalet mot "spionbröderna" Peyman och Payam Kia är här. Gräns reder ut vad vi nu vet och vad det kan innebära.
Det här ser ut att kunna bli ett av de största spionfallen i Sverige någonsin enligt Tony Ingesson, spionforskare vid Lunds universitet.
Åtalet: Han var Rysslands mullvad i svensk underrättelsetjänstDen äldre brodern Peyman Kia, åtalas för att ha hjälpt den ryska militära underrättelsetjänsten GRU att samla information från hans svenska arbetsgivare. Peyman Kia har arbetat på Säpo, och enligt DN även på den hemliga, offensiva spionenheten hos Försvarsmakten: Kontoret för särskild inhämtning, KSI. Den yngre brodern, Payam Kia, misstänks för att i första hand ha hjälpt sin storebror att hålla kontakten med GRU och hantera 380 000 kronor samt guld.
TIPS: Hör även vårt tidigare avsnitt om fallet.
Medverkande:
Tony Ingesson, statsvetare och forskar i underrättelseanalys på Lunds universitet.
Micael Bydén, överbefälhavare, Försvarsmakten
Intervjuade av Ekot:
Nina Odermalm Schei, kommunikationschef, säkerhetspolisen
Mats Ljungqvist, åklagare riksenheten för säkerhetsmål
Programledare: Bo Torbjörn Ek
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Sveriges Radio
-
Ryssland kallar nu in hundratusentals reservister. Det gör att kriget i Ukraina går in i ett än allvarligare läge. Och det får konsekvenser för Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag meddelade president Vladimir Putin det många varit rädda för: Ryssland mobiliserar. Han målar tydligt upp Nato och väst som det stora hotet.
Beslutet kommer efter att en rad motgångar trängt in Ryssland i ett hörn, och nu ökar insatserna för alla.
Medverkande:
Ilmari Käihkö, krigsvetare vid Försvarshögskolan
Carolina Vendil Pallin, Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
-
I detta avsnitt pratar vi med Djurgårdens säkerhetschef, Mats Jonsson, på plats i Dublin inför lagets match mot Shamrock Rovers. Vi diskuterar våldsamheterna efter derbyt mellan AIK och Hammarby. När ska det sluta vara roligt att slåss? Dessutom recenserar vi senaste Figo-dokumentären och hyllar Marcelos kärleksmöte med sina nya grekiska fans i Olympiakos. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Terrorhotet i Sverige är förhöjt, och Säpo varnar för ensamagerande gärningsmän. Allt yngre personer hetsas till attacker online.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett misstänkt terrormord i Almedalen, attacker mot flera skolor och terrordådet på Drottninggatan.
Hotet inifrån har enligt svensk säkerhetstjänst bestått av så kallade ensamagerande de senaste åren. Alltså personer som radikaliserats och som utför dåd på egen hand.
Samtidigt ska Sveriges försvar växa med många nya värnpliktiga, och Försvarsmakten försöker stoppa extremister från att komma in och få militär utbildning.
Medverkande: Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säkerhetspolisen, Hans Brun, terrorforskare, Åsa Erlandsson, författare och reporter på DN, Jan Kinnander, chef för säkerhetskontoret på Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Programledare: Bo Torbjörn Ek
Programledare: Ulrika Bergqvist
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Tekniker: Mats Jonsson
-
I det här avsnittet pratar Johan och Magnus om MsKingBean89s "All the Young Dudes". 500 000 ord Harry Potter-fanfiction som handlar om Remus Lupins, James Potters, Sirius Blacks och Peter Pettigrews äventyr som studenter på 70-talets Hogwarts.
OBS: Gå med i LÄS HÅRTs nya coola chatt på Signal och berätta vad du tycker om Harry Potter.
Annat som nämnsJonas Larsson Olander ”Tre saker familjer fruktar”, Peter Danielsson ”The year under the machine”, Shiv Ramdas ”Batha, P.I.”, Lightspeed Magazine, Naomi Novik ”Black powder war” + ”His majesty’s dragon” + ”Throne of Jade”, Ezekiel Boone ”Skitter”, Marvel, Harold Schechter & Eric Powell ”Did You Hear What Eddie Gein Done?”, Mats Jonsson, Liv Strömquist, Brian Keene, Jim Ross, ”Harry Potter”, JK Rowling, Taylor Swift, Star Wars, ”V”, Sherlock Holmes, Cthulhu, Jon Bon Jovi, Richie Sambora, X-Men, Wolverine, nyhetsbrevet Garbage Day, Doctor Who, James Bond, Gundam.
I nästa LÄS HÅRT...... läser vi om när James Bond mötte Doctor Who! Gazing Abyss "The Doctor and the Saboteur" beskrivs med orden My own take on how the "James Bond is a Timelord" theory could work.
-
Hemliga operationer, gråzoner och dold påverkan. En rysk toppgeneral har målats ut som hjärnan bakom Rysslands moderna krigföring. Vem är han och vad är strategin i Europas säkerhetskris?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den svenska regeringen flaggar för cyberattacker mot finansväsendet, och kallar bland andra riksbankschefen till möte.
Säkerhetsexperten Katarina Engberg bedömer att bakgrunden är de omfattande sanktioner som ska sättas in mot Ryssland, om de väpnade styrkorna attackerar Ukraina.
– Det kan ju då hända att man från rysk sida vidtar motåtgärder av olika slag också mot det västliga finanssystemet. Och då finns ju cyberattacker som en del i ett sådant scenario, säger hon.
HybridkrigföringCyberattacker är en av metoderna i gråzonsområdet, eller den hybrida krigföringens konst. Här har den ryske toppgeneralen Valerij Gerasimov fått ge namn åt strategin bakom rysk, modern krigföring.
– Det där är ju en föreställning som är ganska brett utspridd. Att Gerasimov kommer in och revolutionerar hela den ryska militära tänkandet. I synnerhet med fokus på det vi kallade hybridkrigföring, säger Oscar Jonsson, forskare på Försvarshögskolan.
Men är bilden sann? Och vad innebär den så kallade Gerasimovdoktrinen?
Gräns går på djupet med tänkandet bakom den pågående konflikten mellan Ryssland, USA och EU.Medverkande: Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, Katarina Engberg, oberoende konsult och senior rådgivare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan, Charlotte Wagnsson, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, reporter
Per Vallgårda, researcher
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
Tekniker: Mats Jonsson
-
Extra långt och oerhört kvalificerat avsnitt. Agnes, Amandus, Alve talar litteratur i Sveriges enda litteraturpodcast. Om ärkemedelklass, Lilla Augustpriset-tagare, utvandrare, hembygd, inland, ambitionssjuka, gentrifiering, adaption. Mats Jonsson, Elin Willows och Vilhelm Moberg står på tapeten.
-
Sverige har länge varit ett militärt alliansfritt land. Samtidigt samövar försvaret med Nato. Sveriges geografiska läge gör landet strategiskt viktigt. Men vart ringer överbefälhavaren om det smäller?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svensk trupp förstärker på Gotland mitt i den säkerhetspolitiska krisen i Europa. Det är en markering om att Sverige är berett att skydda sitt eget territorium. Men det är tydligt att vi inte förväntar oss att göra det helt på egen hand åtminstone inte under någon längre tid.
– Nu har vi valt en linje där vi gärna ser att vi gör det tillsammans med andra, säger Jan Törnqvist, tidigare insatschef i Försvarsmakten.
Tabubelagd kontaktI dag har Sverige ett omfattande försvarssamarbete med andra länder. Vi samövar med Nato och andra och våra förmågor har anpassats så att de effektivt kan delta i gemensamma insatser.
Det finns de som hävdar att Sverige står så nära Nato det går utan att vara uttalad medlem i försvarsalliansen.
– I praktiken är vi en del av väst och har ju varit det under hela det kalla kriget. Mycket av det som då skedde dolt sker idag helt öppet, säger Mikael Holmström, författare och journalist.
Landet mitt emellanSamtidigt lever bilden av Sverige som ett land som inte ska provocera kvar i många svenskars medvetande.
– Det finns ju en väldigt stark föreställning kring neutralitetsbegreppet. Att Sveriges neutralitet har hållit oss utanför krig, säger Eva Hagström Frisell, forskningsledare på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI.
Medverkande: Mikael Holmström, författare och journalist, idag på Dagens Nyheter, Eva Hagström Frisell, forskningsledare på Försvarets Forskningsinstitut, FOI, Jan Törnqvist, tidigare insatschef för Försvaret.
Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, reporter
Per Vallgårda, researcher
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
Tekniker: Mats Jonsson
-
Ryssland ställer ultimatum om framtiden för Europa. Efter tre toppmöten väntas nu ett svar som kan avgöra säkerhetsläget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I början på januari 2022 hålls tre intensiva toppmöten för att undvika upptrappning i den redan spända säkerhetssituation som bottnar i Ukraina - men som nu handlar om Europa.
– Det här handlar framför allt från den ryska sidan om att komma överens med USA, säger Gudrun Persson på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Mötena sker under intensiva dagar: USA och Ryssland, Nato och Ryssland och sist ett möte i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.
Det är en ödesvecka för Europa - men vad gav de här mötena egentligen? Avspänning– eller upprustning?
Militär förstärkning på GotlandI anslutning till den här krisen gör Sveriges försvarsmakt en beredskapsanpassning - och plötsligt patrullerar soldater Visby hamn.
Nästa steg i den pågående krisen kommer nu. Denna vecka har Ryssland krävt att få skriftliga svar på sina krav om stopp för nya Nato-medlemmar och tillbakadragande av trupper och vapensystem.
– Vi får se om det kommer några skriftliga svar. Och om Ryssland nöjer sig med det. Vilket jag ärligt talat har svårt att se, säger Gudrun Persson.
Ljud är hämtat från: Sveriges Radio, SVT, Deutsche Welle, NATO.
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
Tekniker: Mats Jonsson
-
Ett israeliskt spionprogram som utvecklats för att stoppa terrorism och kriminalitet ertappas med att istället användas mot människorättsaktivister, journalister och världspolitiker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sommaren 2021 uppmärksammas spionprogrammet Pegasus med att ha avlyssnat människorättsaktivister, journalister och världspolitiker.
Tiotusentals personer misstänks enligt Amnesty vara intressanta för programmet som kallats det mest avancerade avlyssningsverktyget någonsin.
Pegasus har utvecklats av israeliska NSO Group, ett företag med rötter i den israeliska underrättelsetjänsten.
Spionprogrammet Pegasus– Det är klart att det här är ett problem, säger Anders Edholm som är överste på Försvarsmaktens avdelning som ansvarar för cyberförsvar.
Enligt Anders Edholm kan Pegasus utgöra ett hot, även om det ännu inte identifierats några kopplingar till avlyssnade svenska medborgare.
– Det finns väldigt många som är intresserade av att övervaka journalister, oliktänkande, den allmänna befolkningen. Det här är en marknad och det är därför den här typen av programvaror finns och den kommer att fortsätta finnas, säger Anders Edholm.
Ljud i avsnittet är från: Sveriges Radio, France 24, ABC, CBS 60 Minutes.
Bo Torbjörn Ek, programledare
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Alexander Gagliano, reporter
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
Tekniker: Mats Jonsson
-
Serietecknaren berättar i Människor och tro om arbetet med att gräva fram sitt gömda samiska arv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I årets två första program blickar vi tillbaka på avgörande händelser på religionens och politikens områden under det gångna året. Del 1 av 2.
Innehåll:
FÖRSONINGSPROCESSEN MELLAN SVENSKA KYRKAN OCH SAMERNA.
Intervjuer med Erik-Oscar Oscarsson, pensionerad kyrkoherde och kyrko- och sametingspolitiker och Mats Jonsson, författare och serietecknare. Intervjuer: Lollo Collmar. Sändes första gången 2 december 2021.ORTODOXA KRISTNA OM INBÖRDESKRIGET I ETIOPIEN.
Reportage från Sankt Ignatios Tewahedo-seminarium i Södertälje. Medverkande: Fader Afewerki Tessfa, Fader Haileyesus Alebachew, präster och seminarieledare, samt studenter vid seminariet. Intervjuer: Thella Johnson. Sändes första gången 20 maj 2021.MUSIKENS FRAMTID I TALIBANERNAS AFGHANISTAN.
Intervju med John Bailey, musiker och musikantropolog. Intervjuare: Åsa Furuhagen. Sändes första gången 28 augusti 2021.Programledare: Thella Johnson
Producent: Anders Diamant
-
Hundra miljarder kronor står på spel när Sveriges viktigaste försvarspartner ska köpa nya stridsflygplan. Det säkerhetspolitiska spelet står i fokus och valet kan få följder för Jas-planets framtid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen lämnar i december 2021 ett besked som Sverige väntat på i fem år. Det blir inte vad man hoppats på.
– Finlands regering har beslutat att anskaffa 64 Lockheed Martin F35-plan, säger han.Som ett av få länder tillverkar Sverige egna stridsflygplan, men den strategin är riskabel om inte Sverige lyckas hitta andra länder att dela utvecklingskostnaderna med.
Finland väljer inte JasFörsvarsminister Peter Hultqvist säger att beslutet är tråkigt men att samarbetet med Finland fortsätter som vanligt.
– Jag är dessutom övertygad om att vi har ett mycket bra erbjudande. Men jag kan inte göra annat än att konstatera att Finland har fattat det här beslutet.
Hör hur Jas påverkas av beslutet och om framtiden för projektet.
Ljud i avsnittet är från: Sveriges Radio, YLE, Sveriges Television och Saab.
Bo Torbjörn Ek, programledare
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
Tekniker: Mats Jonsson
- Mostra di più