Tjeckien Podcasts
-
Häng med Simona då hon berättar om äventyret att nå Sveriges all “outskirts”. Fredrik och Louise pratar med Simona Höglund om hur hon som ung tjej från Tjeckien bestämde sig för att upptäcks hela Sverige och ta sig till alla utkanter, från treriksröset i norr till Smygehuk, samt ön Kataja och både högsta och lägsta samt vår västligaste: Allt gjort helt för egen maskin.
Vill du ge ett bidrag?
Https://www.patreon.com/traningochfika
Följ Tränings&Fika podden i sociala medier:
Instagram: http://www.instagram.com/träningochfika
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088235435916
Följ Fredrik:
Instagram: https://www.instagram.com/fredrikerixon
Facebook: https://www.facebook.com/fredrik.erixon
Hemsida: https://www.fredrikerixon.se/
.
Producerad av Silverdrake Förlag
www.silverdrakeförlag.se
Producent: Marcus Tigerdraake
Koordinator: Victoria Tigerdraake,
Klippare: Patrik Sundén
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ungefär femtio kilometer norr om Prag står en unik byggnad på toppen av en kulle: ett slott som ligger vilse mitt i en skog i norra Böhmen, Houska. Om det inte är den största eller vackraste byggnaden du kan se i Tjeckien, så är det utan tvekan den mest gåtfulla. Den gotiska stilen tyder på att den byggdes i början av 1200-talet under Ottokar II:s regeringstid, även om man inte vet vem som byggde den. Valet av plats är också förbryllande: det finns inga källor, gränser eller handelsvägar i närheten. Vad är poängen med att etablera ett fäste där? Svaret ligger i den böjda arkitekturen och i det sätt på vilket befästningarna är vridna, inte mot omvärlden, utan runtomkring den inre gården: som om någon, eller något, hade velat hindra den från att lämna slottets murar...
-
Martin, Emil, Rickard och Erik i Konspirationen dök upp i poddens studio för att ta sig ett snack om bland annat Landet Bortom Tunnlarna, U.K. Subs, pissoarer i Tjeckien, mardrömskvällen, skapandet och ett sjukt luddigt svar om andra band och projekt. Vidare till punk, hardcore, Oi!, Nirvana, Uddevallakassetten, Robert Dahlqvist, självkritik, scenen i Uddevalla, vinylplaner, Gunnars quiz på Orust och Ebba Grön.
-
Ny vecka och nytt avsnitt! Vi ringer ner till Tjeckien och Charlie Jonsson som spelar i Sparta Prag. Vi pratar om våra favoritdjur, Kims misslyckade hemmaklippning av frillan och de sjuka matcherna i Uppsala och Umeå i helgen. Välkomna!
I detta avsnitt: Kim Ganevik och Albin Skur
Följ oss: @pmd_podcast
Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut
-
Ny vecka och nytt avsnitt! Vi ringer ner till Tjeckien och Charlie Jonsson som spelar i Sparta Prag. Vi pratar om våra favoritdjur, Kims misslyckade hemmaklippning av frillan och de sjuka matcherna i Uppsala och Umeå i helgen. Välkomna! I detta avsnitt: Kim Ganevik och Albin Skur Följ oss: @pmd_podcast Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut
-
Sveriges halvbra JVM! Sanslösa David Jiricek! Omänskliga Connor Bedard! Roliga Tjeckien! Bottenstriden i SHL! Brickley till Modo! Löven krossar Djurgården! Olof Lindboms mycket ljusa framtid!
Och oroa er inte, vi tar ansvaret och nämner Gretzky.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 3 juli 1866 drabbade närmare 500 000 man ur den preussiska armén samman med den österrikiska armén vid Köningsgrätz i nuvarande Tjeckien. Slaget var det största i Europa mellan Napoleonkrigen och första världskriget.
Den preussiska 7.infanteridivisionen och 1.gardesinfanteridivisionen anföll och i princip krossade fyra österrikiska kårer i skogarna kring Shiepwald och Chlum. Det österrikiska nederlaget ledde direkt till fred och innebar att Preussen kunde bilda ett Nordtyskt förbund och ta ett stort steg mot ett enat Tyskland under Preussen.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden samtalar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om ett av den europeiska militärhistoriens mindre kända, men betydelsefulla krig.
1864 hade Danmark besegrats genom en gemensam preussisk-österrikisk krigsinsats. Motsättningar om hur de nya områden Slesvig och Holstein skulle styras tillsammans med den grundläggande konkurrensen mellan de båda maktcentrumen i Berlin och Wien utmynnade i en direkt konflikt 1866. De nordtyska staterna anslöt på den preussiska sidan och de sydtyska staterna gjorde gemensam sak med Österrike.
Den preussiska framgången berodde på den reformerade preussiska arméns slagkraft som ett resultat av skicklig ledning, taktiskt välövade trupper och nya beväpning. Den preussiska generalstabens chef Helmuth von Moltke hade, inspirerad av militärteoretikern Clausewitz teori om kriget, infört nya principer för hur krigföringen skulle ledas. Fyra preussiska arméer rörde sig snabbt med järnväg mot den österrikiska huvudarmén. Österrikarna var på papperet numerärt överlägsna, men tvingades avdela en armé för att försvara sig mot ett italienskt anfall från söder. Den mångkulturella österrikiska arméns olika avdelningar var visserligen att betrakta som en yrkesarmé, men hade mycket varierande stridsvärde. Vid Königgrätz koncentrerade preussarna tre arméer och fångade den österrikiska huvudarmén under den uppgivne och passive befälhavaren Benedek.
Preussarna hade underlägset artilleri, men ett nytt bakladdat tändnålsgevär som medgav en snabbare eldgivning än de äldre mynningsladdade österrikiska musköterna. De österrikiska kolonnanfallen i täta formeringar i rent napoleansk stil krossades av den intensiva preussiska eldgivningen. Trots att den österrikiska armén hann retirera i relativt god ordning valde kejsare Frans Josef att gå med på en fredsuppgörelse. Den preussiska rikskanslern Otto von Bismarck valde att så snabbt som möjligt få en fredsuppgörelse till stånd. Hans mål var inte att krossa eller förödmjuka Österrike och dess habsburgske kejsare. Han vill få fria händer att bilda ett nordtyskt förbund under ledning av Preussen. Nästa steg i enandet av Tyskland kom några år senare i samband med det Fransk-tyska kriget 1870-71.
Lyssna också på Dansk-tyska kriget år 1864 – en dansk katastrof samt Fransk-tyska kriget år 1870-71 – krig som politiskt medel.
Bild: Den preussiske kejsaren Wilhelm I, Bismarck och general Moltke observerar det största inringningsslaget i krigshistorien: Den 3 juli 1866 stod omkring 180 000 österrikare och 200 000 preussare mot varandra. Den preussiska arméns seger öppnade vägen för ett enande av imperiet under preussiskt ledarskap - utan Österrike. Av Georg Bleibtreu (1828–1892), Wikipedia, Public Domain.
Musik: KÖNIGGRÄTZER MARSCH av Grosses Blasorchester; G. Piefke, 1952, Internet Archive, Public Domain.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Frågan om de ryska turistvisumen splittrar EU. Är det rimligt att straffa en hel befolkning? Eller riskerar ett visumstopp bara att spä på russofobi och spela Putin i händerna? Frågan är dessutom juridiskt snårig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tjeckien, Finland och Baltikum driver på och vill försvåra för ryssar att resa in i Europa.
Men visumfrågan är besvärlig för EU. Andra EU-ledare varnar för konsekvenserna av att bestraffa ett helt folk. Dessutom finns juridiska komplikationer och visumfrågan prövas nu rättsligt av EU. Stora principfrågor om fri rörlighet och öppenhet står på spel.
Så kommer Europa att kunna enas? Samtidigt pågår en intensiv debatt om ökad russofobi till följd av Putins krig i Ukraina. Hur är det att vara ryss och åka på solsemester till södra Europa idag?
Claes Aronsson, programledare
Susanne Palme, EU-kommentator
Johanna Melén, tidigare Rysslandskorrespondent
Marianne Sundholm, politisk reporter på YLE
-
Att Turkiet är tveksamma till Sveriges medlemskap är välkänt, men varför har Ungern, Grekland, Portugal, Slovakien, Spanien och Tjeckien inte heller godkänt medlemsprotokollet?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Natodröjsmålet
Har de sju länderna som fortfarande inte godkänt Sverige något gemensamt? Gäst: Gunilla Herolf, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.Dålig mat och valrörelse
Det är ju en hektisk tid för partiledarna fram till valdagen. Vilken roll spelar kosten för att prestera på topp under en valrörelse? Räcker det med korv och proteinbars eller måste man äta enligt tallriksmodellen även när det är ont om tid? Gäst: Nicklas Neuman, docent i kostvetenskap vid Uppsala universitet.Partiakuten: Miljöpartiet
Vi fortsätter serien partiakuten där vi erbjuder alla partier en hälsokontroll nu när valrörelsen har gått in i sitt slutskede. I dag är det Miljöpartiets tur att få sin hälsa undersökt. Gäst/partidoktor: Susanne Nyström, ledarskribent Dagens Nyheter.Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman -
Den andra delen av serien om Benjamins landskamper. Vi fortsätter där den första delen avslutades efter debuten i juniorlandslaget våren 2016. Nu följer dubbla landskamper mot Sverige i Björneborg och sedan ett helt år utanför trupperna som reserv till sin stora besvikelse. I slutet av sommaren 2017 skulle dock chansen återkomma då Toto Cup i Österrike skulle spelas, en turnering där Benjamin verkligen tog chansen och valdes till Finlands bästa spelare och som grädde på moset även fick göra mål i landslagströjan mot Tjeckien.
-
Stjärnkrögare, kock, matkreatör, mästarsommelier, och tv-personlighet.
En estradör med ett något knepigt förhållande till den egna rösten har nyligen firat 50 år i gastronomins tjänst.
Vi pratar givetvis mat, vin och om vägen till tre eftertraktade Guide Michelin-stjärnor. Vad betydde de här stjärnorna och vad innebar de?
Med föräldrar från Tjeckien och Österrike kunde Ulf inte ett ord svenska som barn. ”När kompisarna läste playboy läste jag en kokbok” - matintresset kom främst från mamma och han förstod tidigt vikten av bra råvaror. Vi pratar svinn, hållbarhet förr och nu och och om varför svensk politik i mångt och mycket går ut på att hitta brister i motståndarlaget.
Hur är det med hierarkin i köket egentligen? Hur hanterar man missnöjda kroggäster? Och vilka minnen sticker ut efter 10 år som kock i SvT´s Stjärnorna på Slottet?
Vi reflekterar kring att miljön verkligen bekymrar och att det mest odemokratiska vi har är vår jord. Ulf konstaterar att engagemang behövs för att förbättra maten inom vård och skola då mat på så vis är en del i att föra en demokrati framåt!
Att vara en röst för upplevelser kring mat och dryck med många egna krogar under åren har givetvis kostat på, men trots allt varit värt alla mödosamma timmar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det börjar ju bli dags för semester, och det är mycket att tänka på!
Vi pratar semesterpackning - vad packar vi in och vad packar vi ut?
Behöver man fylla på gas under resan?
Och hur funkar det med hastighetsregler, vägavgifter, vinjetter och boxar i olika länder?
Vi tar oss även en tur in i husbilsköket - kan man verkligen laga mat i husbilen som man gör hemma?
Avsnittets restips bjuder Tommy och Sara på: Mont-Saint-Michel i nord-västra Frankrike, som bonus bjuder även Tommy på en liten historielektion.
Därefter tar Peter oss till Mariefred och Mariefreds camping och tipsar dessutom om ett slottscafe där man kan frossa i kakor
Avsnittets #kommaframöl är en Breznak som är en av Peters favoriter från Tjeckien, nr 1611 på Systembolaget
Länkar från avsnittet:
Tysklands miljödekal för att kunna köra in centralt i många städer: https://www.dekra.se/
Läs mer om att köra bil utomlands på M-Sveriges hemsida:https://msverige.se
Österikes Go-box: https://www.go-maut.at/en/ (går välja engelska)
Sloveniens Darsgo-box: https://www.darsgo.si (Går välja engelska)
Frankrikes Miljödekal: https://www.certificat-air.gouv.fr
För att läsa mer, surfa in på https://www.ourbackyardeurope.com/miljodekaler/
Dokumentet för farfarsregel utskrivet och med i bilen.
Hittas här:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32013D0021
Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected]
Följ gärna oss: Stora Husbilspodden på Facebook
Youtube Våra Husbilsresor: https://www.youtube.com/c/VåraHusbilsresorSe
Till Our Backyard Europe: https://www.youtube.com/c/OurBackyardEurope -
Vi tar ner ett speciellt Hockey-VM! Garpenlövs märkliga matchning mot Kanada! Schweiz och Finlands magiska gruppspel! Intressanta Tyskland! Utcheckade USA! Barzals upptrappning i slutspelet! Unika Finland!
Och Tjeckiens otroligt underhållande PP-uppställning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Säsongens sista införpodd där vi tar oss an de sista sex bidragen i Eurovision 2022. Vi är pepp, per, PEPP! Dessa länders bidrag pratar vi om:
Storbritannien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Ukraina
Österrike
Edit: Sedan vi spelade in podden har vi fått veta att Kalush Orchestra har kommit till Turin för att delta på plats. -
I fjärde podden Inför Eurovision 2022 bjuder vi in vad som förmodligen är världens största Eurovisionkännare; ESC-producenten, ESC-artisten, ESC-författaren och ESC-fanatikern Christer Björkman, för att dissekera bidragen från Irland, Nordmakedonien, Estland, Rumänien, Polen, Montenegro, Belgien, Sverige & Tjeckien. Vilket är det absolut värsta ord som finns när man pratar Eurovison-musik? Och vilket år är förvånande nog Christers favoritår? Det, och en massa ASC, flams och härligt eniga åsikter väntar er när vi äntligen offentligt får tycka till om ESC tillsammans med The Godfather himself i en av våra absoluta favorit-poddar hittills.
- Mostra di più