New York City Podcasts

 • Ett trauma sätter inte spår bara hos den som upplevt det, utan kan prägla flera generationer. Nazanin Raissi reflekterar över fenomenet som kallas postmemory, eller postminne på svenska.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2023-01-19.

  Fotoalbumets pärmar vilar mot bordet. Jag lösgör det svartvita familjefotografiet bakom det skyddande höljet och vänder på det. Baksidan täcks av text som strukits över med täta cirklar och streck av blå kulspetspenna. Jag lutar ögat mot Agfa-luppen som förflyttar mig närmare. Långsamt drar jag luppen över det blå klottret, som likt tusenåriga svårtydda inskriptioner på pergament, får mig att skymta det förflutna genom nuet. Jag visar fotografiet för min far. Berättar att jag vänder på varje fotografi. Minnen är alltid i kris, säger han. Texten förblir omöjlig att dechiffrera. Jag placerar tillbaka fotografiet i albumet. Människorna här är borta men deras spår kvarstår. 

  Postmemory, eller postminne, beskriver en senare generations förhållande till det personliga, kollektiva eller kulturella trauma som en tidigare generation upplevt. Vi talar här om upplevelser som denna senare generation “minns” endast genom berättelser, bilder och handlingar. Upplevelser som överförts så djupt och monumentalt att de tycks utgöra minnen i sig själva enligt Marianne Hirsch, professor i litteratur vid Columbia University som formulerat begreppet. Förledet “post” ska inte tolkas som att vi i den senare generationen lever bortom minnet och att vi upplever det som historia. Nej, tvärtom reflekterar “post” här att minnet fritt förflyttar sig mellan generationer och människors medvetanden och på så vis blir ett slags gemensamt upplevd biografi. 

  Hirsch utgår från Förintelsen i sin analys men menar att postminne kan uppstå i många olika sammanhang där traumatisk överföring sker. Ofta förs minnena vidare inom en familj, men familjeband är inte nödvändigt för att postminne ska uppstå. Vad som är av betydelse är att kunna identifiera sig med den som erfarit traumat. Identifikationen gör det möjligt för traumat att fortplanta sig, att bli ett minne i en yngre generation, också bortom släktskap. Förutsättningen är att där finns en länk till ett kulturellt eller nationellt trauma som skapar känslan av att “det kunde ha varit jag”. 

  Till skillnad från minnen relaterade till posttraumatisk stress rör det sig således inte om lagrade och faktiska minnen, utan om ett slags “icke-minnen” överförda genom “kroppens språk”. Alltså minnen som saknar en konkret relation till det förflutna och som skapats av tystnad snarare än tal och av det osynliga snarare än det synliga. Postminne är att ärva ett stumt och okänt förflutet. Det kan liknas vid Sigmund Freuds beskrivning av traumat – som att ha en “främmande kropp” i psyket som begär att få bli förstådd. 

  Att växa upp med överväldigande postminnen gör att de egna erfarenheterna riskerar att trängas undan och därmed kan en person indirekt formas av traumatiska händelser tidigare generationer upplevt. Med Hirschs ord “händelserna inträffade i det förflutna men deras effekter fortsätter in i nuet”. Eller som poeten Solmaz Sharif skriver: “Enligt de flesta / definitioner har jag aldrig / varit i krig. // Enligt mina / har merparten av mitt liv / tillbringats där.” Postminne är att “minnas” sina föräldrars minnen som vore de ens egna erfarenheter. Att minnas deras sår. 

  Förefaller det dunkelt? Det är för att det är det. Det mänskliga minnet är ett landskap som till stora delar fortfarande är dolt och fyllt av hemligheter.

  Muntliga och skriftliga berättelser lämnar spår men fotografier gör något mer. Fotografiet är en miniatyr av verkligheten säger författaren Susan Sontag. Filosofen och kritikern Roland Barthes menar att fotografiet ständigt bär med sig sitt motiv. Det är ett närvarobevis och ger därmed ett löfte om tillträde till det avbildade ögonblicket. Barthes skriver: “En sorts navelsträng, som förbinder det fotograferade tingets kropp med min blick: även om jag inte kan ta på det blir ljuset här ett köttsligt element, en hud som jag delar med den som har fotograferats.” 

  För Hirsch är fotografiet postminnets främsta medium. Fotografier som överlever trauman, som överlever personerna på bilden, besitter en sällsam förmåga att verka som spöken som hemsöker nuet menar Hirsch. De visar oss att gränsen mellan de döda och de levande i själva verket är mycket tunn. Vi tittar på personerna och de tittar tillbaka. Vi förmår inte lämna varandra i fred.

  Varje fotografi behöver tid för att existera. Varje fotografi representerar ett bestämt ögonblick. Fotografiet säger det var. Det var en gång ett krig. Det var en gång en familj. Det var en gång en far som i en hastig flykt valde att ta med ett fotoalbum. 

  Fotografier gör mer än att visa scener och erfarenheter från det förflutna, de frigör sig från sin, till synes, tvådimensionella, stumma, fyrkantiga form och blir till fysiska berättelser menar konsthistorikern Jill Bennett. Vittnesmål som går under huden, berör och skakar om betraktaren. Antonio Damasio, professor i neurologi, beskriver våra synupplevelser som något fysiskt – det vi känner i våra kroppar när vi ser någonting. När vi tittar på fotografier söker vi mer än information. Vi tittar för att bli “träffade”, “sårade” och “chockade”. Vi tittar för att vi knyter an till döda objekt som aldrig svarar och vi genomsyrar dem med liv. 

  Fotografiet får även en symbolisk roll. Det refererar till betydelser bortom det som faktiskt avbildas. Till familj, hem, tillhörighet, trygghet och till den kontinuitet som brutits och som blöder från en generation till en annan. 

  Därför finns en länk mellan fotografi och kropp som möjligen förklarar fotografiets kraft att överbrygga gapet mellan dem som kom före och dem som kom efter.  

  Konst som har sin utgångspunkt i den tidigare generationens trauma utgör fundamentet för Marianne Hirschs teori. När postminnen ges ny form och placeras i nya sammanhang kan de “arbetas igenom” för att åter tala med Freud. Inget kan såsom konsten uttrycka sammanblandningen av närvaro och frånvaro, nu och då, liv och död, ambivalens och begär. Allt det stoff som postminnen består av. Kanske kan, genom konsten, postminnen bearbetas. 

  Jag trär på mig de vita tunna handskarna, tar fram fotografiet och lägger det varsamt med baksidan mot skannerns glas. I bildredigeringsprogrammet ökar jag bildens kontrast. Jag förändrar brännvidden och kommer sakta närmare. Bakom kulspetspennans cirklar och streck anar jag bokstäver och ett årtal men informationen förblir kodad. Jag kommer nära men jag kommer inte fram. Från originalfotografiet skapar jag en ny papperskopia. Med en kulspetspenna ritar jag egna cirklar av blått bläck över de redan existerande. Med en sax rispar jag bort de sista synliga spåren av ord. Minnen är alltid i kris.

  Nazanin Raissi, psykolog och konstnär

  Litteratur:

  Barthes, Roland. (1986). Det ljusa rummet. Översättning: Mats Löfgren. Alfabeta. Stockholm, Sverige. 

  Bennet, Jill. (2005). Empathic vision: Affect, trauma, and contemporary art. Stanford University Press. Stanford, California. 

  Cozolino, Louis. (2006). The neuroscience of human relationships. W.W. Norton & Company. New York City, New York.

  Damasio, Antonio R. (2003) Descartes Misstag. Översättning: Per Rundgren. Natur och Kultur. Stockholm, Sverige.

  Hirsch, Marianne. (1997). Family frames: Photography narrative and postmemory. Harvard University Press. London, England.

  Hirsch, Marianne. (2012). The generation of postmemory: Writing and visual culture after the holocaust. Columbia University Press. New York City, New York.

  Sharif, Solmaz. (2017). Look. Översättning: Ida Börjel och Jennifer Hayashida. Rámus Förlag. Malmö, Sverige.

  Sontag, Susan. (1977). On photography. Penguin Books. London, England.

 • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Vänsters kulturkrig allt hätskare; Vänsteraktivister försöker avbryta Ron DeSantis tal; Biden-anställde Sam Brinton riskerar fängelse för väskstöld; Minneapolis ger muslimer rätt till böneutrop oavsett tid på dygnet; Biden godkänner gasledning i Alaska; Stora problem med råttor i New York City; Anheuser Busch har förlorat 5 miljarder dollar i marknadsvärde efter transgender-reklam; Läkarskola i New York vill fokusera mer på anti-rasism; Biden strular till det på Irland; Man i Texas får 70 års fängelse för att ha spottat på polis; Nike utsätts för bojkotter; Giggle for Girls-app-grundare försvarar beslut att säga nej till transgender-användare; Pentagonläckan hittad och åtalad; Lärare i Missouri som vägrar woke-utbildning straffas med enorma böter; Portland State University beslutar att återge sina skolvakter vapen igen; NPR lämnar Twitter i protest mot Elon Musk.

  -------
  STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

 • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Kevin McCarthy har beslutat att Eric Swalwell, Adam Schiff och Ilhan Omar inte ska få sitta i några viktiga kommittéer, demokrater rasande; Misstänkt kinesisk spionballong över Montana; FBI förväntas leta igenom Mike Pences hem för att hitta hemliga dokument; Polisen i Los Angeles stoppar ny masskjutning; Hunter Biden erkänner att ”the lap top from hell” faktiskt var hans; Republikansk lokalpolitiker i New Jersey skjuten till döds; Ny opinionsundersökning visar att allt fler anser att USA under Biden är på väg åt fel håll; Latinamerikanska politiker i Connecticut kräver att termen ”Latin x” ska tas bort i Connecticut; New York Citys borgmästare Eric Adams säger nu att staden är full; Bernie Sanders hycklar om kapitalism; Arizonas republikaner godkänner motion mot Critical Race Theory, men den kommer att stoppas av demokratisk guvernör; För amerikaner ligger klimatet långt ner på prioriteringslistan; Katolsk biskop i Texas kritiserar Bidens syn på aborter; Liberalen Bill Mahr får nu kritik av vänstermobben för att vara högerextrem; New York City bestämmer att alla kommunanställda måste genomgå CRT-utbildningar; Demokraterna i Representanthuset kräver att statligt anställda ska få hög löneökning som kompensation för Trumptiden; Black Lives Matter går hand i hand med socialisterna i Arizona.

  --------
  STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

 • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Vänsteraktivist från Kenosha döms till 5 års fängelse för våld mot polis; Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har en delvis klimatfientlig budget; Nya Speakern McCarthy förklarar vilka ledamöter som inte får sitta i kommittéer; Bortglömda hemligstämplade dokument från Biden hittade; FAA:s flygkaos; Yuma i Arizona har spenderat gigantiska summor på illegala invandrares sjukvård; Golden Globes konferencier Jerrod Carmichael betonar sin hudfärg; Arkansas nya guvernör Sarah Huckabee Sanders förbjuder ordet ”latinx” i Arizona och stoppar Critical Race Theory; Allt fler matstölder i New York City; Rånare i Texas stoppas av vapenägare; Arizona tar den ”saudiska” vattenfrågan på allt större allvar; Biden behåller två av Trumps federala åklagare; McCarthy vill utreda Hunter Biden och mexikanska gränsen; Transportminister Pete Buttigieg tar flygplan hit och dit; Amerikanska flottan stoppar iransk båt utanför Jemen; Christopher G. Cavoli, Supreme Allied Commander Europe på svenska Folk och Försvar; Nedläggningen av Keystone Pipeline var en katastrof enligt ny rapport; IS-kvinna från Alabama vädjar om att få komma in i USA igen.

  --------
  STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

 • Larry Cohen-bonanzan fortsätter i Salong 3 med 1984 års thriller "Special Effects", i vilken en krisande filmregissör (Eric Bogosian) möter en hoppfull aktris (Zoë Lund) i ett snöslaskigt, livsfarligt New York City.

  Martin Degrell och Per Perstrand snackar metanivåer, Hitchcock-lån via De Palma, fantastiska SoHo-lokaler och mycket annat.

  Hemsida: https://martindegrell.com/
  Soundcloud: https://soundcloud.com/salong3
  Instagram: salong3pod
  Email: [email protected]

 • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Kritiken växer mot fångväxlingen av Brittney Griner; Bari Weiss med ny Twitter file; Skolan döpt efter Ben Carson byter namn; Home Schooling fungerar bra i USA; Domare kräver att Columbus-staty i Philadelphia avtäcks; Morden ökar i Burlington, Vermont efter radikal politik; Bidens transgender-ämbetsperson Sam Brintons får sparken efter stölder; Person bakom anti-vit-policy i skolstyrelse sparkad; Tidigare Navy Seal kritisk till transgender-industrin; Kvinnlig fotbollsspelare får fortsätta stämning efter att ha vägrat knäböja; Anti-kristen aktivist sparkad; Biden besöker Arizona, vägrar besöka gränsen; Kyrsten Sinema lämnar Demokraterna pg a gränsfrågan; Pete Buttigieg gnäller på flygtrafik men flyger ofta privat; Alltfler poliser i New York City söker jobb i Connecticut; Ron DeSantis leder stort över Donald Trump; Kristen grupp förvägras äta middag i Virginia; Babylon Bee skämtar om Brittney Griner.

  --------
  STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

 • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: New York City, senaste exemplet på misslyckade liberala städer; Biden förvirrad i FN; Sunny Hostin från ABC anser att latinamerikaner som röstar på Republikanerna inte vet sitt eget bästa; Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy ger partiets framtidsvision inför mellanårsvalet; Våldtäktsman i New York City sätts inte i häkte och attackerar fler personer; Politiskt mord i North Dakota; Anne Linde säger att världen är oroade över Sverigedemokraterna; SD-EU-parlamentarikern Charlie Weimers på Fox News om svenska valresultatet; CNN ställer in intervju med Irans president; Rashida Talib kräver att USA:s banker ska vägra ge lån till dem som använder fossila bränslen; Biden svag i synen på gränspolitik och media förstår inte vilket ansvar en regering främst har; Ron DeSantis bussar immigranter till Joe Bidens sommarstuga; Man svingar yxa på McDonalds i New York City; Federal domstol beslutar att sociala medier inte får censurera grupper som de vill; Los Angeles demokratiska borgmästarkandidat Karen Bass känner sig otrygg efter att ha blivit utsatt för brott; Inga på Martha's Vineyard vill prata om invandringen; The Atlantic ifrågasätter könssegregerad idrott; Twilio kör woke-policy.

  -------
  STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

 • Hello Interactors,

  The next couple episodes will be a little off beat as I’m coming to you from the east coast of the United States. It’s time to deliver our little birdies from the nest so they may build their own. Dorm room nesting is a common sight this time of year among many young human adults seeking knowledge and independence. It can be observed in the towering cities of New York City and the smallest lowland wooded enclaves of Waltham, Massachusetts.

  For this momentous trip I’m listening to a book about a young man who launched to places further away than this. It’s a book I wish I had consumed long before now – The Invention of Nature by historian Andrea Wulf. It tells the tale of a man few have heard of but have most likely have heard the name – Humboldt. Alexander von Humboldt. His name graces more geographic places, plants, and animals around the world than any other. That’s because he was the first person to travel the world scientifically articulating what traditional Indigenous knowledge keepers have known for millennia – that all of nature is connected by an intricate web we now call an ecosystem.

  Born in Germany in 1769, he was the most celebrated scientist of his time. Upon his most famous and influential trip to South America, in his twenties, he observed how Spanish colonialism had ravaged the land. Acres of native vegetation had been cut and burned to make way for monoculture cash crops like sugar cane, wheat, and corn where all profits were then sent to the Spanish monarchy. Streams and rivers had been diverted to water these thirsty crops leaving lakes, ponds, and subterranean reservoirs dry. Local plants and animals, including Indigenous populations, were suffering as a result.

  The local Spaniards and Creoles believed there must be a leak in the earth causing these conditions, but it was Humboldt, through meticulous geographic, geological, and meteorological observation, who determined it was the crops that had caused the devastation. He surmised that between the increased temperatures caused by the loss of trees and vegetation (that naturally cool and release moisture into the air) and the drying up and hardening of the soil (thus depleting the earth of groundwater) that significant damage was being done to the area.

  He posited that such destruction at larger scales around the world may alter climatic patterns. He introduced the idea of human induced climate change in 1800. He further observed that these negative effects originated with infective colonialism of European and American profit seeking imperialist machines that relied heavily on the abduction and trade of human slaves from Africa and local Indigenous populations to work the fields of these monocultural crops.

  Governments and corporations didn’t just ignore Humboldt’s warnings, they accelerated the pace of production and destruction. That insistence continues to this day as countries and corporations fight for access to natural resources and cheap labor – far out of the reaches of complicit eyes and ears – to feed the beast of rampant worldwide consumerism. As Humboldt warned, over 200 years ago, at the peril of earth’s resources and their interconnected web of life. You can’t say we weren’t warned.

  Alexander von Humboldt remained a harsh critic of colonialism, capitalism, and slavery until the day he died. He witnessed firsthand the early devastating impact greed was having on the planet and its inhabitants – most especially Black and Indigenous people. Humboldt was a heartfelt man, but his true love was science. He abhorred politics and politicians though remained popular among them all, except Napoleon.

  Thomas Jefferson was particularly enamored with Humboldt. They shared a common affinity and thirst for botanical, astronomical, and geographical knowledge. Humboldt shared with Jefferson all he knew of South America and Mexico who was starved by the Spanish of any information at all. While he shared in the spirit of two science loving naturalist friends, that knowledge turned out to be instrumental in helping Jefferson, and the United States, increase their imperial standing in the world and its widespread ecologically damaging capitalistic dominance. Humboldt endeared himself to Jefferson mostly because he was impressed with Jefferson’s commitment to liberty.

  Though he disapproved of Jefferson’s adherence to slavery, he was wary of criticizing Jefferson directly for fear of disenfranchising their friendship. However, his diary, and the diary of others, reveals he did so in private to Jefferson’s friends and colleagues. Some history scholars criticize Humboldt for not using these opportunities to sway the opinions of these powerful men, but Humboldt believed science should rise above politics and the best way to share science was to share it with everyone who would listen regardless of their political or governmental affiliation.

  Humboldt worked tirelessly, day and night, wherever he happened to be living. Scientific luminaries and academics could not understand how a single man could be so well versed in so many subjects, be seen in so many places on a given day or night, while continuing to discover new insights about the world – all with boundless energy. He spoke so fast and on so many topics, in three languages, that people said one could learn in two hours of listening to Humboldt what would take months to master on their own.

  He was a slight and nimble man with thin delicate hands. These attributes served him well squeezing into caverns and mines and placing sensitive miniscule blossoms into tiny glass vials. But he also had the strength and determination to endure extreme altitudes climbing rocky trails with shoes ripped to shreds. Upon total failure, he would hike barefoot. With his feet sometimes bleeding, he would stop every few hundred meters to take measurements with his barometer, altimeter, and sextant while collecting rock and plant specimens, drawing diagrams, and illustrating landscapes. It was he who first speculated on plate tectonics two hundred years before their full understanding by observing common plant species and geology between, say, a western coast of one continental land mass and the eastern coast of another.

  It's unfortunate that one of the most intriguing, intelligent, and ecologically committed scientists to have ever lived, who inspired everyone from Charles Darwin to Henry David Thoreau, eventually succumbed to the realities of endless European wars and political turmoil. These ordeals limited his travels to other lands he desperately wanted to visit, explore, and further connect his web of knowledge and the web of life.

  Given his broad and groundbreaking studies, travel, and international fame makes one wonder why Humboldt is not a household name today as it once was in the 1800s despite being in countless scientific books, journals, and maps. Is it that the complex connections and relationships that make life possible and sustainable are too difficult to teach or comprehend? That can’t explain why Newton or Einstein are so popular. Maybe it is just easier to teach the memorization of the scientific facts of biology and physics and the strict classification schemes of rocks, plants, and animals, than the rich interdependent interactions on which each of them relies.

  Or perhaps we’ve grown ambivalent. Have we grown too comfortable to care about the workings of the world? Maybe Humboldt’s ideas are too threatening to the very institutions of colonialism, unbridled capitalism, and the over exploitation of natural and human resources he warned everyone of. Has overt capitalism made us too comfortable, complacent, and complicit? Perhaps those in power think it best not to perpetuate the ideas of a man critical of those systems that maintain the power of few, the comfort for some, and the education of many.

  Napoleon thought so. He tried to have Humboldt banished from Paris, the heartbeat of scientific discovery and individual liberties at the time, suspecting him a subversive threat to Napoleonic domination. After all, it was politics and power struggles by the Napoleonic Wars that interrupted Humboldt’s continued quest to document, communicate, and share the scientific knowledge of ecosystems; the roots of which exist in traditional indigenous knowledge colonists squelched, shunned, or stole. Perhaps the same power and politics that held Humboldt back continue to hold us back today.

  But we’ve had over 200 years to adjust course and have done nothing. Is it too late? I think not. Besides, there’s too much at stake for us all to remain ambivalent. If you haven’t already, I highly recommend this book. May it mark the beginning of your own journey. Let’s all follow in the footsteps of Alexander von Humboldt and share with our web of connections the ecological web connecting all of life.  This is a public episode. If you would like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit interplace.io
 • Som om det inte räcker med att politiseringen av FBI är uppe i rampljuset så verkar det vara dags för CIA också.

  Mike - we lie, we cheat, we steal - Pompeo den tidigare direktören på CIA (snubben som skrev ett Meomorandum Of Understanding angående telekom i 150 länder) blir stämd. Det blir spännande att se vad som kommer att hittas eller om man kan stämma tidigare direktörer då också.
  Att polisen i Sverige skulle vara politiserad och jobba för systemet istället för befolkningens bästa måste ju vara en ickefråga för annars hade väl någon sagt någonting? Det var ju trots allt Sveriges rättssystem - ni vet det rättssystem som kritiserades av Donald Trumps gisslanförhandlare Robert O´Brien - som initierade starten på Julian Assanges frihetsberövande...

  Assanges advokater och journalister stämmer CIA.
  En ny rättegång hävdar att USA:s främsta spionbyrå snokade efter besökare hos Julian Assange.

  En grupp amerikanska journalister och advokater har stämt CIA och dess tidigare direktör, Mike Pompeo, för att de påstås ha spionerat på dem, i strid med deras konstitutionella rättigheter, under deras besök hos WikiLeaks medgrundare Julian Assange när han var instängd i Ecuador. Ambassaden i London.

  Stämningen, som lämnades in på måndagen i USA:s distriktsdomstol i New York City, anklagade CIA för att kränka integritetsrätten för mer än 100 amerikanska medborgare som träffade Assange 2017 och 2018. Byrån, som enligt lag är förbjuden att samla in underrättelser. på amerikanska medborgare, spionerat på journalister, advokater och till och med läkare som besökte den stridslystna australiensiska redaktören och aktivisten medan han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad, hävdade stämningen.

  Målsägande i målet inkluderar journalisterna John Goetz och Charles Glass, samt två advokater som representerade Assange, Deborah Hrbek och Margaret Kunstler.

  Assange stannade på ambassaden i sju år och släpades sedan ut och fängslades av brittisk polis efter att den ecuadorianska regeringen avslutade hans asylskydd 2019. Rättegången hävdade att personer som besökte honom var tvungna att överlämna sina mobiltelefoner och andra elektroniska enheter till Undercover Global SL, ambassadens privata säkerhetsentreprenör, innan mötet med Assange. Utan att den ecuadorianska regeringen visste det, ska säkerhetsföretaget ha kopierat data från enheterna och överlämnat det till CIA.

  Pompeo, dåvarande direktör för byrån, godkände och godkände datastölden – i strid med kärandenas fjärde ändringsrättigheter mot orimlig husrannsakan och beslag, hävdade stämningsansökan. Stämningen noterade att Pompeo lovade att gå efter WikiLeaks och kallade det en "icke-statlig fientlig underrättelsetjänst", samtidigt som han sprängde Assange som en "narcissist", en "bedrägeri" och en "fegis".
  UC Global spelade också in samtal mellan Assange och hans besökare på uppdrag av CIA, enligt stämningsansökan. Det olagliga spionerandet utnyttjade inte bara de målsägandes privata information utan även om deras vänner, familjemedlemmar och affärsbekanta, enligt stämningsansökan.

  Assange står för närvarande inför en 18-tal federal domstol i USA för spionagerelaterade anklagelser , som hans advokater har hävdat är vedergällning för att ha publicerat "nyhetsvärd sanningsenlig information" om amerikanska militära grymheter i Irak och Afghanistan. Förläggaren sitter kvar i ett brittiskt fängelse och kämpar mot utlämning till USA.

  Den nya rättegången citerade flera av de nyckeldokument som WikiLeaks avslöjade, inklusive en amerikansk armémanual som avslöjar misshandeln av fångar i Guantanamo Bay, videofilmer från en Apache-helikopter som visar amerikanska trupper döda irakiska civila och en rapport från det amerikanska flygvapnet som beskriver giftiga brännskador på militärbaser.

  #CarlNorberg #DeFria

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Som om det inte räcker med att politiseringen av FBI är uppe i rampljuset så verkar det vara dags för CIA också. Mike - we lie, we cheat, we steal - Pompeo den tidigare direktören på CIA (snubben som skrev ett Meomorandum Of Understanding angående telekom i 150 länder) blir stämd. Det blir spännande att se vad som kommer att hittas eller om man kan stämma tidigare direktörer då också. Att polisen i Sverige skulle vara politiserad och jobba för systemet istället för befolkningens bästa måste ju vara en ickefråga för annars hade väl någon sagt någonting? Det var ju trots allt Sveriges rättssystem - ni vet det rättssystem som kritiserades av Donald Trumps gisslanförhandlare Robert O´Brien - som initierade starten på Julian Assanges frihetsberövande... Assanges advokater och journalister stämmer CIA. En ny rättegång hävdar att USA:s främsta spionbyrå snokade efter besökare hos Julian Assange. En grupp amerikanska journalister och advokater har stämt CIA och dess tidigare direktör, Mike Pompeo, för att de påstås ha spionerat på dem, i strid med deras konstitutionella rättigheter, under deras besök hos WikiLeaks medgrundare Julian Assange när han var instängd i Ecuador. Ambassaden i London. Stämningen, som lämnades in på måndagen i USA:s distriktsdomstol i New York City, anklagade CIA för att kränka integritetsrätten för mer än 100 amerikanska medborgare som träffade Assange 2017 och 2018. Byrån, som enligt lag är förbjuden att samla in underrättelser. på amerikanska medborgare, spionerat på journalister, advokater och till och med läkare som besökte den stridslystna australiensiska redaktören och aktivisten medan han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad, hävdade stämningen. Målsägande i målet inkluderar journalisterna John Goetz och Charles Glass, samt två advokater som representerade Assange, Deborah Hrbek och Margaret Kunstler. Assange stannade på ambassaden i sju år och släpades sedan ut och fängslades av brittisk polis efter att den ecuadorianska regeringen avslutade hans asylskydd 2019. Rättegången hävdade att personer som besökte honom var tvungna att överlämna sina mobiltelefoner och andra elektroniska enheter till Undercover Global SL, ambassadens privata säkerhetsentreprenör, innan mötet med Assange. Utan att den ecuadorianska regeringen visste det, ska säkerhetsföretaget ha kopierat data från enheterna och överlämnat det till CIA. Pompeo, dåvarande direktör för byrån, godkände och godkände datastölden – i strid med kärandenas fjärde ändringsrättigheter mot orimlig husrannsakan och beslag, hävdade stämningsansökan. Stämningen noterade att Pompeo lovade att gå efter WikiLeaks och kallade det en "icke-statlig fientlig underrättelsetjänst", samtidigt som han sprängde Assange som en "narcissist", en "bedrägeri" och en "fegis". UC Global spelade också in samtal mellan Assange och hans besökare på uppdrag av CIA, enligt stämningsansökan. Det olagliga spionerandet utnyttjade inte bara de målsägandes privata information utan även om deras vänner, familjemedlemmar och affärsbekanta, enligt stämningsansökan. Assange står för närvarande inför en 18-tal federal domstol i USA för spionagerelaterade anklagelser , som hans advokater har hävdat är vedergällning för att ha publicerat "nyhetsvärd sanningsenlig information" om amerikanska militära grymheter i Irak och Afghanistan. Förläggaren sitter kvar i ett brittiskt fängelse och kämpar mot utlämning till USA. Den nya rättegången citerade flera av de nyckeldokument som WikiLeaks avslöjade, inklusive en amerikansk armémanual som avslöjar misshandeln av fångar i Guantanamo Bay, videofilmer från en Apache-helikopter som visar amerikanska trupper döda irakiska civila och en rapport från det amerikanska flygvapnet som beskriver giftiga brännskador på militärbaser. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Konservativa Demokrater i skottgluggen i samband med Demokraternas utgiftspaket; Blixten slår ner utanför Vita huset; Britanny Griner döms till 9 års fängelse i Ryssland; CPAC i full gång i Texas; Netflix lägger inte ut Light year i Mellanöstern; Filmen Batgirl för Woke för att släppas på bio; Indiana inför hårda anti-abortlagar; Allt fler komiker stöder komikern Dave Chapelles yttrandefrihet; Alex Jones döms till hårda böter för lögner om Sandy Hook-skjutningen; Kina sanktionerar Nancy Pelosi; Texas bussar migranter till såväl Washington D.C som New York City; Apkoppor nu högt på agendan också i USA; BLM-aktivist hotar journalist på New York Post; Republikanska kongresskvinnan Jackie Walorski från Indiana död i bilolycka; Paul Pelosi åtalas för rattfylla; Trumps guvernörskandidat Kari Lake vinner primärvalet i Arizona; Valfusk mycket svårt i Arizona; Jobben ökade med 500,000 i juli månad; Pentagon säger nej till att hjälpa Washington D.C med migranter; Vapenförsäljningen i Massachusetts högsta på flera år; Hedersmord förekommer även i USA.

  --------
  STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: https://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

 • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: San Francisco börjar uppstädning; Republikanernas guvernörskandidat Lee Zeldin attackeras i New York; Två poliser skjutna i norra New York; Både Donald Trump och Mike Pence kampanjar i Arizona; BLM-politisk kandidat åtalas för bedrägeri; Komikern Dave Chappelle avbokas från shower; John Cleese kritiserar cancel culture; Biden skickar illegala immigranter till New York City; Biden har Covid; Lärarfackets undersökning som visar stöd för republikanerna säger mycket om utbildningen i USA; SVT:s USA-korre Tilde Lewin är fördomsfull om republikaner; Hunter Biden kan komma att bli åtalad; Bara 19 procent latinamerikaner stöder Biden; Vänsteraktivister attackerar även HD-domare Brett Kavanaughs grannar.

  -------
  STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

 • Tillsammans med ett av Kakans favoritmärken inom hudvård, Kiehl’s, presenterar vi ett bonusavsnitt med fokus på kvällsrutiner för huden. Kakan träffar och har ett härligt snack med en riktig expert, Antigona Sejdijaj, Retail Manager och utbildare på Kiehl’s. Tillsammans går de igenom A och O för huden när man sover, ger konkreta tips för alla hudtyper och listar ingredienserna som verkligen gör skillnad. Och det blir givetvis prat om Midnight recovery-seriens nya stjärna ”Midnight Recovery Omega-Rich Cloud Cream” som är Kiehl’s första nattkräm någonsin - och som nu finns i butik och på kiehls.se.

  Kiehl's grundades 1851 som ett apotek i East Village i New York City. Genom att kombinera naturliga ingredienser med den senaste vetenskapliga utvecklingen strävar Kiehl's efter att erbjuda både naturlig och effektiv hudvård.

  En podd från Aller media.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dagens gäst är proffsboxaren i tungvikt Otto Wallin, som berättar om sin resa från Sundsvall till New York City, USA. Ta del av en inspirerande berättelse kring boxning, mindset, hur Ottos far gick bort strax innan den stora matchen mot världsmästaren i tungvikt Tyson Fury, och vad det är som gör skillnad när man satsar högt i sin sport.

  John Andreas Gentlemen's Coach & Erik “Upptäck din urkraft” vid 2strongarms

  ----------

  Bli en patreonsponsor; stöd podcasten och hjälp oss att sprida budskapet om hur man kan leva sitt drömliv till fler människor: https://www.patreon.com/levdittdromliv

  PS, som patreonsponsor kan du samtidigt ta del av brutalt fina erbjudanden, missa inte detta!

  Besök vår hemsida, Lev Ditt Drömliv Podcast: https://www.levdittdromliv.nu/

  Se våra avsnitt på Youtube

  ----------

  Kontakta Erik “Upptäck din Urkraft”, Coach vid 2strongarms

  Webb: http://www.2strongarms.se

  Kontakta John-Andreas, Gentlemen's coach

  Besök John-Andreas på http://www.gentlemenscoach.com

  ----------

  För kännedom,

  Detta avsnitt kan innehålla information om produkter eller tjänster som Erik eller John-Andreas arbetar med själva, eller med andra bolag som vi har samarbete med, och som vi kan få kompensation ifrån. Vid sådana tillfällen är det med väl valda samarbetspartners som står för våra värderingar och som stödjer vårt budskap om optimering och att kunna leva sitt drömliv.

  Ta del av bonusmaterial och mycket mer via Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Denna månad har vi valt ett verk utifrån läget i världen, där många av oss betungas av bilderna som möter oss överallt i bildflödet runtomkring oss och som visar krigets fasor med förstörda städer och människor som har skadats, dödats eller lever under obegripliga omständigheter. Under en sådan tid, som präglades av krigets efterdyningar och socialt misär, skapade den amerikanska actionpaintern Jackson Pollock 1950 sitt abstrakta konstverk ”Höstrytm (Nummer 30)”, på engelska ”Autumn rhythm (Number 30)”, som nuförtiden finns på The Metropolitan Museum of Art i New York. Bildens metaforiska hösttitel tillkom dock senare. Pollock kallade sitt verk enbart för ”Nummer 30”. 


  I månadens poddavsnitt ska vi utforska den amerikanska abstrakta expressionismens framväxt och följer Jacksons Pollocks väg från landsbygden i Wyoming till berömmelsen i New York City. Vi pratar om betydelsen av hans äktenskap med konstnären Lee Krasner och stödet av mecenaten Peggy Guggenheim för Pollocks konstnärskap. Och inte minst ska vi berätta om de oortodoxa metoderna med vilka Jackson Pollock skapade sina stora dukar i den lilla ladan som var hans ateljé, innan han omkom bara 44 år ung i en bilolycka. 


  Följ med oss in i abstraktionen som kan upplevas som vilsam för oss, när vi kan förlora oss i de rytmiska linjerna efter Pollocks rörelser, som saknar början och slut och kan leda oss in på andra tankar.

  Support till showen http://supporter.acast.com/konsthistoriepodden.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.